Γιάννης Πολίτης: Οι υποψήφιοι δήμαρχοι να αποδεσμευθούν από χρίσματα και δεσμεύσεις στην κεντρική εξουσία

1
11590

Αγαπητέ κύριε Καΐσερλη τον τελευταίο καιρό παρακολουθώ την τακτική αρθρογραφία σας και οφείλω να σας συγχαρώ για το κουράγιο και το θάρρος  σας να διατυπώνετε τις απόψεις σας ενάντια σε καταστάσεις αλλά και πρόσωπα (πολιτικά) με κριτική στην οποία ο καθένας μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί μαζί σας.

Τελευταία όλο και πιο συχνά η συζήτηση έχει να κάνει με τις ευθύνες του Δήμου μας σε αρκετά θέματα που επηρεάζουν την ζωή των δημοτών της Κω.

Οι απόψεις για τον τι φταιει δίνουν και παίρνουν  αλλά δυστυχώς κατά τη γνώμη μου επικεντρώνονται στην ευθύνη των φυσικών προσώπων (Δημοτικών αρχόντων) που άσκησαν και ασκούν την τοπική εξουσία και δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τις συνθήκες λειτουργίας των Δήμων (γενικά της χώρας μας και όχι μόνο του Δήμου της Κω) και αναφέρομαι:

  1. Στην στελέχωση τους σε προσωπικό.
  2. Στις αρμοδιότητες που τους έχουν απομείνει.
  3. Στην χρηματοδότησή τους για να μπορούν να λειτουργούν.

Στην πολύχρονη παρουσία μου (επαγγελματική εμπειρία 44 χρόνων στο νησί μας) έχω ζήση την εμπειρία αρκετών Δημάρχων και φυσικά πάρα πολλών δημοτικών συμβούλων και τοπικών συμβούλων. Δεν θα ασκήσω κριτική σε όλες αυτές τις δημοτικές αρχές για το πως άσκησαν την εξουσία που τους ανέθετε κάθε φορά ο λαός τη Κω, πρέπει όμως να παραδεχτώ (άσχετα αν ψήφιζα ή όχι τους εκάστοτε Δημάρχους) ότι έργα έγιναν σημαντικά που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του νησιού μας και στο πρωτογενή τομέα και φυσικά ως τουριστικός προορισμός. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει έργα όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί, η μαρίνα της Κω, οι δύο ομβοδεξαμενές, ο επαρχιακός δρόμος, οι επεκτάσεις των σχεδίων πόλεως (όπου έγιναν), η λειτουργία του ΧΥΤΑ και άλλα λιγότερο ή και περισσότερο σημαντικά κατά την άποψη του καθενός.

Τα χρόνια αυτά, οι πρώην κοινότητες, μετά οι τρεις Καποδιστριακοί Δήμοι και μετέπειτα ο ενιαίος Δήμος (όπως τον ζούμε), προσπάθησαν να διαχειριστούν με τις αρμοδιότητες που είχαν και την αντίστοιχη χρηματοδότηση τα προβλήματα του νησιού που συνεχώς αυξάνονταν με την αλματώδη ανάπτυξη του τουρισμού, την αύξηση του μόνιμου  πληθυσμού και φυσικά των φιλοξενούμενων μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ως δημότης του νησιού μας θέλω να πω την άποψή μου, εκπροσωπώντας μόνο τον εαυτό μου, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και καλούνται να διαχειριστούν σήμερα οι Δήμοι και φυσικά και ο δικός μας Δήμος στο πλαίσιο του διαλόγου που ανοίγεται από τον Όμιλο για την Δημοκρατία και την Αυτοδιοίκηση.

  1. Κατά την άποψή μου, το πρώτο σε προτεραιότητα θέμα που πρέπει να απασχολεί την τοπική μας κοινωνία είναι ο Χωροταξικός σχεδιασμό του νησιού.
  2. Η παραπέρα ανάπτυξη του τουρισμού με την ανέγερση ή όχι νέων ξενοδοχείων και κατ’ επέκταση την αύξηση των ήδη υφιστάμενων  κλινών που θα οδηγήσει στην αύξηση  των αφίξεων.
  3. Η διεκδίκηση των αρμοδιοτήτων που έχουν αφαιρεθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση με την ανάλογη διεκδίκηση και των πόρων από την κεντρική εξουσία για την διαχείρισή τους. Η διεκδίκηση όμως αυτή, που την θεωρώ αυτονόητη, σημαίνει σύγκρουση με την μέχρι σήμερα πολιτική που εφαρμόζεται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
  4. Η αφύπνιση της κοινωνίας μας και η συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν την ζωή μας.
  5. Η ενεργοποίηση με ουσιαστική εκχώρηση, από τους Δημάρχους, αρμοδιοτήτων στα τοπικά συμβούλια που πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι τυπική γιατί μόνο έτσι θα ενεργοποιηθούν οι δημότες και θα διεκδικήσουν αυτόνομα την επίλυση των προβλημάτων της γειτονιάς τους.
  6. Για να διεκδικήσουμε όλα τα παραπάνω που ανάφερα είναι επιβεβλημένη ανάγκη να αποδεσμευτούν οι υποψηφιότητες των εκάστοτε υποψηφίων Δημάρχων από κομματικά χρίσματα που είναι σίγουρο ότι υποκρύπτουν δεσμεύσεις υπακοής στις πολιτικές των εκάστοτε κυβερνώντων κομμάτων. Πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτή η ντροπή να χρωματίζεται ο χάρτης της πατρίδας μας ανάλογα με την κομματική υποστήριξη του εκάστοτε εκλεγμένου Δημάρχου ή Περιφερειάρχη. Οι τοπικοί άρχοντες πρέπει να εκλέγονται για την αξιοσύνη τους, τις γνώσεις τους, την επαγγελματική τους καταξίωση, την αγάπη τους για τον τόπο τους και τελικά την διάθεσή τους να διεκδικήσουν τις αρμοδιότητες που δικαιούνται οι τοπικές μας κοινωνίες και τους ανάλογους οικονομικούς πόρους και αν αυτό σημαίνει σύγκρουση με τους εκάστοτε κυβερνώντες (κυβέρνηση ή περιφέρεια) τότε να μπορούν να κινητοποιούν όλους εμάς που ζούμε εδώ και να αντισταθούμε μαζικά.
  7. Στο πλαίσιο αυτό των διεκδικήσεων για τις αρμοδιότητες και την επίλυση των τοπικών μας προβλημάτων προτείνω στον εκάστοτε Δήμαρχο και φυσικά στο Δημοτικό Συμβούλιο, την διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος ή δημοψηφισμάτων για να καταγράφεται αυτούσια η θέληση της πλειοψηφίας του λαού της Κω για κάθε μείζων πρόβλημα που ταλανίζει το νησί μας όχι μόνο σήμερα αλλά και πολύ παλαιότερα.

 

Κως 27 Σεπτεμβρίου 2024

Γιάννης Πολίτης

Ένας Δημότης της Κω

Πηγή: Εφημερίδα ΣΤΑΘΜΟΣ

https://www.stathmosnet.gr/koinonia/item/14841-oi-armodiotites-ton-dimon

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πολύ σωστά όσα αναφέρετε, κ. Πολίτη.
    Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ αποτελείωσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
    Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να διεκδικήσουμε δυναμικά την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, τη στελέχωση των Δήμων με προσωπικό και με μηχανήματα και οχήματα για την καθημερινότητα, και, κυρίως, τα έσοδα του Δήμου να τα διαχειρίζεται ο Δήμος, ώστε να μπορεί να κάνει έργα. Οι Δημοτικές Κοινότητες πρέπει να αποκτήσουν αυτοτέλεια και να πάψουν να είναι σε αδράνεια και τέλμα.
    Αλλιώς θα οδηγηθούμε σε μια υποτέλεια σε εξουσίες που εδρεύουν εκτός Κω και ήδη βλέπουμε πώς απομυζούν τα έσοδα του νησιού μας, χωρίς ανταποδοτικότητα. Μακάρι να το αντιληφθούμε όλοι και να δράσουμε μαζικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ