«Δεν αποδεχόμαστε το χωροταξικό για τον τουρισμό | Δυστυχώς το πολεοδομικό στην Ελλάδα είναι μπάχαλο»

0
15545

«Υποστηρίζουμε ότι θα πρέπει πρώτα να γίνουν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια και το γενικό χωροταξικό και να έρθει πάνω σε αυτά να «κουμπώσει» το χωροταξικό του τουρισμού. Εδώ τώρα έγινε το αντίστροφο»

«Θέλουμε να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ όπως πρέπει, με προδιαγραφές και να αδειοδοτηθεί. Τώρα, ποιος θα το λειτουργήσει εμάς δεν μας πέφτει λόγος, είναι πολιτική απόφαση»

«Δυστυχώς, το πολεοδομικό τοπίο στην Ελλάδα, είναι απογοητευτικό, είναι μπάχαλο. Ψηφίζονται νόμοι και σε λίγο ακυρώνονται. Χάνονται περιουσίες, άνθρωποι καταστρέφονται, επενδύσεις χάνονται… Κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε και πώς λειτουργεί το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ποιος θα ‘ρθει να επενδύσει με τέτοιο χάλι στο πολεοδομικό τοπίο;»

«Άνθρωποι αγόρασαν ένα χωράφι για να χτίσουν ένα σπίτι και ξαφνικά στην άλλη μέρα το πρωί είναι άχρηστο, όπως είναι  δυόμισι εκατομμύρια ακίνητης περιουσίας σε όλη την επικράτεια. Ε, αυτό δεν είναι κράτος δικαίου»

«Οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν, διότι έχουν στα χέρια τους τρία όπλα. Τις τρεις βεβαιώσεις που απαιτούνται για να γίνει ας πούμε, ένα ξενοδοχείο. Βεβαίωση ότι θα του δώσουν νερό, βεβαίωση για δρόμο και βεβαίωση για τα σκουπίδια. Έχει, λοιπόν, όπλα ο δήμος αν θέλει»

«Για τα ρέματα, η περιφέρεια έχει αρμοδιότητα στην κοίτη, ο δήμος στα πρανή (:). Είναι πράγματα, τα οποία κάποια στιγμή θα πρέπει να τα ρυθμίσουμε ολιστικά»

Για μια σειρά ζητημάτων – και είναι πολλά – ξανασυζητήσαμε με τον πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής ΤΕΕ Κω Γιώργο Χρυσουλάκη, με κυρίαρχο, την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του ΤΕΕ Κω*, αλλά και τις θέσεις του ΤΕΕ Δωδεκανήσου** για το χωροταξικό του τουρισμού, για το οποίο, να σημειώσουμε, ο δήμος Κω δεν έχει συγκαλέσει την Επιτροπή Διαβούλευσης προκειμένου να πάρει θέση, ενώ η προθεσμία έληξε χθες Τετάρτη, 25/9/2024.

Πέρα από αυτό το θέμα, ο κ. Χρυσουλάκης μας μιλά για τις εκλογές του ΤΕΕ τη ερχόμενη Δευτέρα 30/9/2024, για την υπόθεση του ΧΥΤΑ – ΦΟΔΣΑ, για την υπόθεση της Αστυπάλαιας και για το εάν οι δήμοι διαθέτουν τα «εργαλεία», τη δυνατότητα,  να αποτρέψουν επενδύσεις οι οποίες τεκμηριωμένα, αλλοιώνουν το περιβάλλον και τον χαρακτήρα του, καθώς και για το μπέρδεμα των αρμοδιοτήτων στην καταγραφή και στον καθαρισμό ρεμάτων Τέλος, αναφέρεται στα «ανοιχτά» μέτωπα της Κω.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κύριε Χρυσουλάκη, στις 30 Σεπτεμβρίου, την ερχόμενη Δευτέρα δηλαδή, θα πραγματοποιηθούν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη οργάνων διοίκησης του ΤΕΕ Δωδεκανήσου. Θα είστε υποψήφιος;

Γ.Χ.:  Θα είμαι.

Ερ: Σε ποιο όργανο της διοίκησης επιθυμείτε να είστε;

Γ.Χ.:  Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα για τις θέσεις και πώς θα γίνει η κατανομή εάν και εφόσον βέβαια ψηφιστούμε. Είμαι υπό σκέψη.
Ερ: Δηλαδή;

Γ.Χ.:  Δεν ξέρω ακόμα ποια θέση να επιλέξω. Έχω έρθει τέταρτος σε σταυρούς στην
παράταξή μου στα Δωδεκάνησα, άλλα το σκέφτομαι.

Ερ: Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Δημοκρατικής», ως επικρατέστεροι για την θέση του προέδρου φέρονται ο κ. Γεράσιμος Παρασκευάς, και η κ. Ελευθερία Άθενα – Βασιλειάδου.

Γ.Χ.: Από την παράταξή μας, υποψήφιος για πρόεδρος ΤΕΕ Δωδεκανήσου θα είναι ο κύριος Σάββενας. Ακούστε να δείτε τι γίνεται. Η παράταξή μας η «Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών», έχει έρθει πρώτη στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Επειδή το σύστημα είναι απλής αναλογικής, δεν μπορείς να βγεις με την πρώτη ψηφοφορία που σημαίνει ότι, εάν δυο παρατάξεις συμμαχήσουν, μπορεί να παρακάμψουν τον πρώτο. Αυτό είναι νόμιμο. Βεβαίως δεν είναι ηθικό, αλλά το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, θα μπορούσε να διεκδικήσει την προεδρία και ο τέταρτος.
Ερ: Οπότε, περιμένουμε τα αποτελέσματα. Πότε εκτιμάτε ότι θα βγουν;

Γ.Χ.: Οι αρχαιρεσίες είναι τη Δευτέρα, εάν δεν βγει από την πρώτη ψηφοφορία κάποιος ή επαναληπτική ψηφοφορία είναι την Τρίτη.
Ερ: Ο πρόεδρος και τα μέλη της Μόνιμης Επιτροπής πώς ορίζονται;

Γ.Χ.: Ορίζονται με ψηφοφορία η οποία γίνεται εάν και όποτε αποφασίσει η διοικούσα επιτροπή. Εάν θεωρήσει ότι εκπροσωπείται επαρκώς και δεν έχουν εκφράσει τα μέλη την επιθυμία να αποδεσμευτούν, μπορεί να παραμείνει η ίδια όσο θεωρεί η διοικούσα ότι εκπροσωπείται καλά το ΤΕΕ.
Ερ: Δηλαδή, υπάρχει περίπτωση να μην είστε πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής μετά από τόσα χρόνια;
Γ.Χ.: Αυτό κανείς δεν μπορεί να το ξέρει. Όπου και πάλι βέβαια, προκύπτει το ίδιο ζήτημα. Έχω έρθει πρώτος σε σταυρούς στην Κω, αλλά και πάλι ποτέ δεν ξέρεις.

Ερ: Περιμένουμε, λοιπόν, τα αποτελέσματα. Κύριε Χρυσουλάκη, σε προηγούμενη συνέντευξη μου είχατε πει πως είχατε συγκροτήσει μια επιτροπή από Κωους μηχανικούς, η οποία θα εκφράσει τις θέσεις του φορέα για το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού, η διαβούλευση του οποίου έληξε, μετά από 10ήμερη παράταση, στις 25 Σεπτεμβρίου. Κατ’ αρχάς,  πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι δεν συγκλήθηκε η επιτροπή διαβούλευσης του δήμου μας; Και δεύτερον, αν έχετε καταλήξει στις θέσεις σας;
Γ.Χ.: Φυσικά και έχουμε καταλήξει στις θέσεις μας. Εμείς συνταχθήκαμε σε πρώτη φάση με τις θέσεις του ΤΕΕ Δωδεκανήσου και έχουμε επισυνάψει και τις δικές μας παρατηρήσεις. Σε ότι αφορά το δήμο, αυτό εμάς δεν μας αφορά. Είναι θέμα του δήμου το τι θα κάνει. Εμείς ως θεσμικό όργανο οφείλουμε να τοποθετηθούμε, κάναμε αυτά που πρέπει, τηρήσαμε τις εσωτερικές διαδικασίες, συγκροτήσαμε ομάδα, η ομάδα ψήφισε, κάναμε Γενική Συνέλευση, καταλήξαμε στις θέσεις τις οποίες στείλαμε.
Ερ: Τις θέσεις σας που τις αποστείλατε;
Γ.Χ.: Δυστυχώς, για το χωροταξικό του τουρισμού δεν υπήρξε πλατφόρμα να τις αναρτήσεις. Τις στείλαμε στο υπουργείο στα email που αναρτηθηκαν στην πλατφορμα του υπουργείου.
Ερ: Σε αδρές γραμμές, ποιες είναι οι θέσεις σας;
Γ.Χ.: Δεν αποδεχόμαστε το χωροταξικό του τουρισμού, διότι θα πρέπει να υπάρχουν δείκτες φέρουσας ικανότητας. Έχουμε κάνει σειρά παρατηρήσεων. Εμείς υποστηρίζουμε ότι θα πρέπει πρώτα να γίνουν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια και το γενικό χωροταξικό και να έρθει πάνω σε αυτά να «κουμπώσει» το χωροταξικό του τουρισμού. Εδώ τώρα έγινε το αντίστροφο. Προφανώς, αυτό προκλήθηκε από αστάθμητους παράγοντες, γιατί κάποια γραφεία τεχνικά έκαναν ενστάσεις γιατί δεν πήραν τη δουλειά και κάποιες ενστάσεις εκδικάστηκαν πιο γρήγορα, κάποιες πιο αργά και έγινε αυτή η ανακολουθία.

Ερ: Πέρα από τους αστάθμητους παράγοντες που είπατε, εκτιμώ ότι, το να προηγηθούν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια και το γενικό χωροταξικό και μετά το χωροταξικό του τουρισμού, είναι καθαρά πολιτική απόφαση της κυβέρνησης.

Γ.Χ.: Η κυβέρνηση δεν πήρε καμία πολιτική απόφαση. Εκδικάστηκαν κάποιες ενστάσεις και γρήγορα. Ενδεχομένως για το χωροταξικό του τουρισμού να μην έγινε ένσταση ή να έγινε μια και για το τοπικό πολεοδομικό να έγιναν πέντε.

Ερ: Ναι, αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι προχωράει αυτό του τουρισμού…

Γ.Χ.: Εμείς κάναμε και είπαμε αυτά που έπρεπε να πούμε. Από εκεί και πίσω…
Ερ: Αντιλαμβάνομαι κύριε Χρυσουλάκη. Ας αλλάξουμε θέμα. Μου είχατε πει ότι, μετά από αυτό της Ρόδου, σύντομα θα ανακοινωθεί και το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο της Κω. Υπάρχει κάποια εξέλιξη;
Γ.Χ.: Όχι, δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη ακόμα, παρόλο που η πρώτη φάση του
τοπικού πολεοδομικού σχεδίου της Ρόδου έχει αναρτηθεί και έγινε και η πρώτη συζήτηση με τους φορείς και εκφράστηκαν οι θέσεις. Η διαφορά βέβαια του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου με το χωροταξικό του τουρισμού είναι ότι, στο τοπικό πολεοδομικό σχέδιο υπάρχει πλατφόρμα στην οποία μπορεί να μπει οποιασδήποτε πολίτης με τους κωδικούς TAXIS και να διαβάσει τις παρατηρήσεις που έχουν αναρτηθεί και να πει και την άποψή του.
Ερ: Το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο της Κω πότε προβλέπεται να ανακοινωθεί;
Γ.Χ.: Είμαστε σε επαφή, το παρακολουθούμε, μόλις έχουμε κάποια εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε. Πάντως, τέλος του 2025 αρχές του 2026 το πολύ, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από το ΤΕΕ το οποίο είναι ο φορέας υλοποίησης. Το αναθέτει σε μελετητικό γραφείο, το οποίο οφείλει να έρθει σε επαφή με τους φορείς
και την τοπική κοινωνία.

Ερ: Πείτε μου αν έχει προχωρήσει η υπόθεση της διεύθυνσης παρακολούθησης φέρουσας ικανότητας και τα γραφεία κλιματικής ουδετερότητας που ενσωμάτωσε η περιφέρεια στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας. Έχει γίνει κάτι ή είμαστε ακόμα στις εξαγγελίες;
Γ.Χ.: Αναμένουμε την απόφαση για τη σύσταση του γραφείου.
Ερ: Ακόμα δεν έχει συσταθεί;
Γ.Χ.:  Όχι, ακόμα δεν έχει συσταθεί. Εμείς το περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί μας ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα των ερευνών και οι δείκτες πως εξελίσσονται, γιατί, το να λέμε στοπ σε νέες κλίνες, όχι στον υπερτουρισμό και όλα αυτά..  Για να τα πούμε εμείς που είμαστε επιστημονικός φορέας, θα πρέπει να συνοδεύονται από επιστημονικά δεδομένα, κάποιους δείκτες και γι αυτό απερρίφθη και το χωροταξικό του τουρισμού από τη Γενική Συνέλευση, όπως σας είπα.
Ερ: Θέμα των τελευταίων μηνών, η υπόθεση ΧΥΤΑ – ΦΟΔΣΑ και η μεταφορά των απορριμμάτων της Καλύμνου στην Κω. Ποια η θέση του ΤΕΕ;
Γ.Χ.: Εμείς είπαμε ότι θέλουμε να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ όπως πρέπει, με προδιαγραφές και να αδειοδοτηθεί. Τώρα, ποιος θα το λειτουργήσει εμάς δεν μας πέφτει λόγος, είναι πολιτική απόφαση. Εάν θα δέχεται ή όχι απορρίμματα της Καλύμνου και πάλι είναι πολιτική απόφαση. Εμείς δεν εμπλεκόμαστε με πολιτικές αποφάσεις, δεν είμαστε πολιτικός φορέας, είμαστε επιστημονικός.
Ερ: Ξεκάθαρη η θέση σας. Θέλω την άποψή σας για την περίπτωση της Αστυπάλαιας, όπου, η δημοτική αρχή και φορείς του νησιού απέτρεψαν μια τεράστια
επένδυση η οποία αφορούσε στη δημιουργία ενός τουριστικού χωριού στο νησί. Όπως δε επισημαίνει ο δήμος, αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα και για άλλους δήμους.

Γ.Χ.:  Όσα ξέρει νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος. Για να το λένε οι τοπικοί φορείς, σημαίνει ότι έχουν κάποιο δίκιο, ενδεχομένως. Τώρα, από εκεί και πίσω, το πώς τεκμηριώνεται αυτό επιστημονικά, δεν το ξέρω, δεν την έχω παρακολουθήσει από πολύ κοντά την υπόθεση. Εν πάση περιπτώσει, θα υπάρξει ειδική ρύθμιση για τα νησιά για την εκτός σχεδίου δόμηση έως ότου γίνουν τα τοπικά χωροταξικά, όπου και αυτή είναι σε ζύμωση, διότι, οτιδήποτε βγαίνει στον αέρα εξ ορισμού απορρίπτεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας, οπότε το τοπίο είναι τελείως αβέβαιο. Κανείς δεν ξέρει τι θα προκύψει αύριο. Ψηφίζονται νόμοι και σε λίγο ακυρώνονται. Χάνονται περιουσίες, άνθρωποι καταστρέφονται, επενδύσεις χάνονται… Εν πάση περιπτώσει, το επενδυτικό τοπίο στην Ελλάδα είναι απογοητευτικό. Κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε και πώς λειτουργεί το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν γίνεται ο άλλος να παίρνει άδεια για δεκαώροφο και να έχει πάρει ένα σωρό εγκρίσεις και αφού το έχτισε και πήρε άδεια λειτουργίας, να του λένε ότι, ξέρεις, μας  συγχωρείς κάναμε λάθος γκρέμισε δυο ορόφους. Και ρωτάω, ποιος θα ‘ρθει να επενδύσει με τέτοιο χάλι στο πολεοδομικό τοπίο; Γιατί μιλάμε για επενδύσεις; Δεν νομίζω ότι αν ήμουνα ξένος επενδυτής θα επένδυα τα λεφτά μου στην Ελλάδα με όλα αυτά που γίνονται. Έχω προσωπική άποψη από ανθρώπους οι οποίοι αγόρασαν γη για να κάνουν επενδύσεις και την άλλη μέρα το πρωί είναι άχρηστη. Και μιλάμε για πολλές χιλιάδες ευρώ και όχι μόνο για επενδύσεις. Άνθρωποι αγόρασαν ένα χωράφι για να χτίσουν ένα σπίτι και ξαφνικά στην άλλη μέρα το πρωί είναι άχρηστο, όπως είναι  δυόμισι εκατομμύρια ακίνητες περιουσίες εκτός σχεδίουσε όλη την επικράτεια. Ε, αυτό δεν είναι κράτος δικαίου.
Ερ: Μιλάμε, δηλαδή, για ένα μπάχαλο με τους νόμους, με τις αποφάσεις…
Γ.Χ.: Ακριβώς. Ξεκινάει ο μηχανικός να σχεδιάσει κάτι και ως ότου τελειώσει και ολοκληρώσει τη δουλειά του, έχουν αλλάξει οι νόμοι δέκα φορές.  Ούτε επάγγελμα μπορείς να ασκήσεις έτσι, αλλά ούτε και ο ιδιώτης μπορεί να προχωρήσει σε επένδυση ή να φτιάξει το σπίτι του ή οτιδήποτε.

Ερ: Να μείνουμε λίγο στην υπόθεση της Αστυπάλαιας. Τελικά οι δήμοι έχουν ή δεν έχουν τα εργαλεία ή τη δυνατότητα να αποτρέψουν επενδύσεις οι οποίες τεκμηριωμένα βέβαια αλλοιώνουν το περιβάλλον και το χαρακτήρα του τόπου τους και λειτουργούν εις βάρος των τοπικών κοινωνιών;
Γ.Χ.: Έχουν αυτή τη δυνατότητα, διότι έχουν στα χέρια τους τρία όπλα. Τις τρεις βεβαιώσεις που απαιτούνται για να γίνει ας πούμε, ένα ξενοδοχείο. Βεβαίωση ότι θα του δώσουν νερό, βεβαίωση για δρόμο και βεβαίωση για τα σκουπίδια. Με το νερό από ότι μαθαίνω, το παρακάμπτουν  με κάποιο τρόπο, δηλαδή, παίρνουν από άλλη υπηρεσία της περιφέρειας βεβαίωση για γεώτρηση. Αλλά βεβαίωση για δρόμο και για τα σκουπίδια από το δήμο. Έχει, λοιπόν, όπλα ο δήμος αν θέλει.
Ερ: Στην Κω έχουμε τέτοιες περιπτώσεις;

Γ.Χ.:  Που να είπε ο δήμος όχι;

Ερ: Ναι,

Γ.Χ.: Δεν το ξέρω αυτό,  δεν δίνονται στη δημοσιότητα αυτά τα στοιχεία.
Ερ: Όπως δεν δίνονται στη δημοσιότητα στοιχεία για το πόσες νέες οικοδομικές άδειες έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια
Γ.Χ.:  Οι Πολεοδομίες νομίζω ότι μπορούν να έχουν εικόνα.
Ερ: Μας λένε ότι όλη αυτή η διαδικασία γίνεται πλέον ηλεκτρονικά.

Γ.Χ.: Έχουν εικόνα για τα ξενοδοχεία κάτω των 300 κλινών, τα οποία εκδίδονται από τις πολεοδομίες. Για τα άνω των 300 κλινών που υπάρχει η ειδική υπηρεσία προώθησης ακινήτων τουριστικών επενδύσεων, ενδεχομένως να μην έχουν εικόνα, αν και θεωρώ ότι μάλλον έχουν επειδή αφορά το νησί της Κω. Δηλαδή, αν γίνει μια καταγγελία ότι ο Χ, ο Ψ ξενοδόχος κάνει υπερβάσεις, υλοποιεί μια άδεια με υπερβάσεις, πώς θα πάνε να ελέγξουν; Δεν πρέπει να έχουν εικόνα; Λογικά έχουν. Άρα, νομίζω ότι από την Πολεοδομία  θα υπάρχουν στοιχεία.

Ερ: Κύριε Χρυσουλάκη, ποια είναι τα «ανοιχτά μέτωπα στην Κω που έχετε να αντιμετωπίσετε σαν Τεχνικό Επιμελητήριο;
Γ.Χ.: Κατ’ αρχάς, έχουμε πάρα πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα που είναι ακριβώς αυτή η ρευστότητα με την νομοθεσία, προβλήματα με την υποστελέχωση των υπηρεσιών, μετά περνάμε στα προβλήματα της νομοθεσίας στα γενικότερα με την εκτός σχεδίου δόμηση, όπου όλο περιμένουμε κάποια ρύθμιση και όλο εξαγγέλλεται και αμέσως αντιδρά το Συμβούλιο της Επικρατείας, αντιδράνε οι περιβαλλοντικές οργανώσεις απειλώντας ότι θα προσβάλουν οποιαδήποτε απόφαση,  δεν θέλουν να χτίζεται τίποτα εκτός σχεδίου. Το ερώτημα το οποίο με απασχολεί είναι, πώς μπόρεσαν στο Ελληνικό π.χ. και συνέστησαν ένα γραφείο, μια ειδική υπηρεσία και είπαν ότι δεν γίνονται δεκτές ενστάσεις προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση; Εκεί πώς το θωράκισαν και δεν μπορούμε να θωρακίσουμε και όλα τα υπόλοιπα; Αυτό είναι το ερώτημα. Επίσης, υπάρχει το τεράστιο πρόβλημα με τα ρέματα και αυτή τη στιγμή ξεκινάει η καταγραφή τους, η οριοθέτηση και η διευθέτηση σε κάποια, όπου είναι δυνατόν,  από το υπουργείο, ούτως ώστε να λυθεί αυτό το πρόβλημα, διότι όπου υπάρχει ρέμα σε μια απόσταση εκατέρωθεν, ας πούμε, 150 – 200 μ. του ακινήτου, όπου και αυτή η απόσταση δεν είναι ορισμένη, είναι στον αέρα,  μπορείς να χτίσεις, αλλά οτιδήποτε είναι σε επαφή με κάποιο ρέμα δεν μπορείς να χτίσεις.

Ερ: Κύριε Χρυσουλάκη, αυτό είναι ένα παλιό θέμα, μια παλιά απόφαση, δεν είναι τωρινή. Τώρα ξεκινάει η καταγραφή των ρεμάτων;
Γ.Χ.: Ναι, τώρα ξεκινά η καταγραφή των ρεμάτων από το υπουργείο. Απ’ όσο ξέρω,  ξεκινάει και ο δήμος μας την καταγραφή των δρόμων εκτός σχεδίου, γιατί έχουμε πολύ δρόμο, δηλαδή, δεν αρκεί να καταγραφούν μόνο οι δρόμοι. Υπάρχει και το ζήτημα πώς θα μεταγραφούν στο κτηματολόγιο, διότι σε ένα οικόπεδο 4 στρεμμάτων, εάν θα καταγράψουμε το δρόμο και του κόβει έστω και ένα τετραγωνικό και γίνει 3.999 μ,  δεν θα έχει την αρτιότητα για να χτίσει. Σε ένα χωράφι 7 στρέμματα που το κόβει ο δρόμος στη μέση και το αφήνει 3.500τμ από τη μια και 3.500τμ απ’ την άλλη, επίσης δεν θα μπορεί να χτιστεί. Είναι θέματα αυτά τα οποία θα πρέπει να τα δούμε. Δεν είναι θέματα που λύνονται εύκολα και θα πρέπει να τα δούμε,  διότι εμείς έχουμε μεγάλη διαφορά με το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Εμείς, για να μεταγράψουμε δρόμο στα εκτός σχεδίου, να τον καταχωρήσουμε, δηλαδή με απλά λόγια, στο Κτηματολόγιο, μπορεί αυτό να γίνει είτε με απαλλοτρίωση είτε με αναλογισμό. Οι  απαλλοτριώσεις μπορεί να τραβήξουν μια δεκαετία και παραπάνω, διότι, ένας να κάνει μια ένσταση, κολλάει η διαδικασία. Αυτό είναι το πρόβλημα, δηλαδή, ο Κτηματολογικός Κανονισμός επιτρέπει να μεταγραφεί δρόμος μόνο με απαλλοτρίωση, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως κατεγράφη το κτηματολόγιο, κατεγράφησαν και οι δρόμοι μαζί, οπότε δεν θα έχουν τέτοιο πρόβλημα.
Εάν, λοιπόν, πας με απαλλοτρίωση, ένας να προσφύγει δικαστικά και να αρχίσει να εκμεταλλεύεται τις δικονομικές διεξόδους που δίνει ο νόμος, μπορεί να σου κολλήσει την επένδυση και να πάει πίσω δέκα χρόνια όπως έγινε και με τη γραμμή μέσης τάσης που είχε τότε εξαγγείλει ο αείμνηστος Τέλης Παυλίδης με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε διακοπές ρεύματος, χαμηλή τάση, να καίγονται συσκευές, κ.λ.π. Εάν είχε γίνει τότε η γραμμή, δεν θα είχαμε αυτό το πρόβλημα.

Ερ: Να σας πω ότι, δεν ήταν γραμμή μέσης τάσης, αλλά υψηλής τάσης με τεράστιους πυλώνες.  Όταν λέμε για υποδομές, αυτό εννοούμε. Δηλαδή, ένα μικρό νησάκι να χρειάζεται τέτοιες τεράστιες επενδύσεις σε ρεύμα, σε λιμάνια, σε αεροδρόμια κ.λ.π. προκειμένου να εξυπηρετήσει τον τουρισμό σε βάρος όμως του περιβάλλοντός του και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του… Όλα αυτά έρχονται σε αναντιστοιχία με το μέγεθος του νησιού και τις πραγματικές του ανάγκες.  Για να μην πάμε στο νερό κ.λ.π.

Γ.Χ.: Ακούστε κάτι. Το πρόβλημα του νερού λύνεται. Η Μάλτα με μόνο την αφαλάτωση έχει κάνει θαύματα. Εμείς έχουμε κάνει πρόταση και είπαμε, 500μ. από τη θάλασσα όλα τα ξενοδοχεία, και τα υφιστάμενα, υποχρεωτικά να κάνουν αφαλάτωση και εάν ο μπροστινός δεν σε αφήνει, να υπάρχει ποινή, να υπάρχουν μέτρα που να μπορείς να περάσεις τους αγωγούς σου υπόγεια και να κάνεις αφαλάτωση.  Άνω των 500μ. υπάρχουν τεχνολογικές λύσεις πάρα πολλές. Οι Άραβες
δημιουργούν νερό στην έρημο με κάποια μηχανήματα τα οποία είναι μια
μεγέθυνση του πώς λειτουργούν οι αφυγραντήρες. Μαζεύουνε τους υδρατμούς της νύχτας και δημιουργούν νερό και έχουν υδρεύσει πόλεις μέσα στην έρημο. Κοστίζει αυτό, αλλά, θέλεις να κάνεις ξενοδοχείο κύριε, πληρώνεις.

Ερ: Το να φτάσουμε στο σημείο της αφαλάτωσης, και δεν μιλάω για τα ξενοδοχεία, αλλά για τους κατοίκους, διότι εκεί βαδίζουμε, είναι λίγο περίεργο… Εν πάση περιπτώσει, είναι ένα τεράστιο θέμα, δεν μπορούμε τώρα να το αναλύσουμε περισσότερο. Αυτό όμως που μου κάνει εντύπωση, είναι πώς, παρά τις όποιες προτάσεις είτε του ΤΕΕ, είτε των δήμων προς το κράτος, αντί τα προβλήματα να περιορίζονται, θεριεύουν. Βλέπουμε ένα κράτος, το είπαμε πριν, μπάχαλο…

Γ.Χ.: Όταν θα  δώσουμε και την κυβέρνηση στο ΤΕΕ, τότε θα μιλήσουμε. Τι να πω; Δεν ξέρω… Χρόνια μιλάμε για τα χωροταξικά.  Από το Σύνταγμα του 1975 προβλεπόταν τη διαδικασία να τα κάνουν οι δήμοι που είχαν την αρμοδιότητα. 50 χρόνια δεν έκαναν τίποτα και σήμερα έρχονται και φωνάζουν γιατί να το κάνει το ΤΕΕ.  Μα άλλα 50 χρόνια να το αφήσουμε,  δεν θα το κάνουν. Γιατί; Για ευνόητους λόγους.

Ερ: Θέλω να επανέλθουμε στο θέμα των ρεμάτων, διότι κάτι δεν μου «κολλάει». Πριν ένα χρόνο, αν θυμάμαι καλά, η περιφέρεια ανέθεσε σε εργολάβο τον καθαρισμό τους. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, και είχα κάνει και σχετικό ερώτημα, πώς ανέλαβε το έργο ο εργολάβος και έδωσε τιμή εάν δεν γνώριζε εξ αρχής πόσα ρέματα και χειμάρρους έχουμε στο νησί; Αυτό σημαίνει πως έχει κάνει καταγραφή. Μου λέτε πως, τώρα ξεκινάει η καταγραφή τους από το υπουργείο; Τι δεν καταλαβαίνω;

Γ.Χ.: Τα ρέματα που είναι στο Κτηματολόγιο, είναι καταγραμμένα από τους Ιταλούς.

Ερ: Μέσα σε αυτά τα χρόνια, άλλα ρέματα έχουν μπαζωθεί, αλλά έχουν εκτραπεί, έχουν δημιουργηθεί νέα…

Γ.Χ.: Αυτοί που είναι αρμόδιοι, θα πρέπει να επιληφθούν όπου έχουν μπαζωθεί.

Ερ: Έχετε δει εσείς κάποιον να επιλαμβάνεται; Διότι προσωπικά, δεν έχω δει.

Γ.Χ.: Να σας πω, λοιπόν, το εξής, το οποίο αναδείχθηκε μετά τις δραματικές εξελίξεις στη Θεσσαλία και επανέρχεται σήμερα εμφατικά. Για ένα φρεάτιο, είναι τρεις οι αρμόδιοι. Είναι γνωστό το παράδειγμα με τα φρεάτια επί των εθνικών δικτύων. Ο δήμος πρέπει να καθαρίσει τη σχάρα, η περιφέρεια τον λαιμό και η ΕΥΔΑΠ τους αγωγούς. Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο δύσκολο στον καθαρισμό των ρεμάτων. Η περιφέρεια έχει αρμοδιότητα στην κοίτη, ο δήμος στα πρανή. Είναι πράγματα, τα οποία κάποια στιγμή θα πρέπει να τα ρυθμίσουμε ολιστικά.

Ερ: Για να συνοψίσουμε. Πραγματικά, όλα σε αυτή τη χώρα είναι μπάχαλο;

Γ.Χ.:  Δυστυχώς, το πολεοδομικό τοπίο είναι μπάχαλο.

*Απόφαση Γενικής Συνέλευσης μελών ΤΕΕ Κω

ΣΥΝΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΕΧΠ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

για τους παρακάτω λόγους:

Λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις της Διοικούσας έχουμε να επισημάνουμε προσθέτως σε ότι αφορά την Κω τα παρακάτω:

-Δεν συμφωνούμε με την κατηγοριοποίηση που προτείνει το ΕΧΠ διότι δεν είναι ξεκάθαρα τα κριτήρια.

-Θεωρούμε ότι πρέπει να προηγηθούν τα ΤΠΣ.

-Το ΕΧΠ προωθεί την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού.

-Η Κως είναι πρώτη σε αναλογία αριθμού τουριστών/αριθμό μονίμων κατοίκων.

-Το  ΕΧΠ είναι μακριά από τον στόχο της αειφορίας και της βιωσιμότητας

-Η υπερανάπτυξη του τουρισμού και η επιβάρυνση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος θα οδηγήσει σε μαρασμό τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις και σε απαξίωση το νησί της Κω σαν τουριστικό προορισμό.

**Θέσεις του ΤΕΕ Π.Τ. Δωδ/σου για το  υπό διαβούλευση νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό και την στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που το συνοδεύει

Το Τ.Ε.Ε. Δωδεκανήσου ως ο τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας, παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή όλα τα ζητήματα που αφορούν το χωρικό σχεδιασμό του τόπου μας, καταθέτοντας τις προτάσεις του σε κάθε σχέδιο και μελέτη που βρίσκεται υπό διαβούλευση, συμμετέχοντας ενεργά σε όλα τα στάδια της διαδικασίας θεσμοθέτησής τους από την πολιτεία.

Το διάστημα αυτό, βρίσκονται σε διαδικασία εκπόνησης οι μελέτες που αφορούν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια για πολλούς Δήμους και Δημοτικές Ενότητες της χώρας. Λόγω της ενεργού συμμετοχής του ΤΕΕ και ιδιαίτερα του Π.Τ. Δωδ/σου σε όλες τις συζητήσεις και διαβουλεύσεις, όπως αυτές προβλέπονται από τη διαδικασία εκπόνησης των ΤΠΣ, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως κατά τη μελέτη ενός τόσο σημαντικού χωροταξικού σχεδίου, λαμβάνονται υπόψιν από τους μελετητές, με ιδιαίτερη λεπτομέρεια, οι υφιστάμενες υποδομές, οι παραγωγικοί τομείς, οι κίνδυνοι, και κάθε στοιχείο που είναι απαραίτητο ώστε να καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης για τον κάθε τόπο, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες, όπως προβλέπεται στις Τεχνικές προδιαγραφές τοπικών Πολεοδομικών σχεδίων (ΦΕΚ 3545/Β’/ 03/08/2021).

Επισημαίνουμε πως σύμφωνα με το υπό διαβούλευση ΕΧΠ για τον Τουρισμό και την κείμενη νομοθεσία, τα ΤΠΣ και τα ΕΠΣ οφείλουν να εναρμονίζονται με τις κατευθύνσεις των ΕΧΠ και να περιλαμβάνουν τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την επίτευξη των σκοπών τους. Λόγω της ιεράρχησης των επιπέδων χωροταξικού σχεδιασμού και δεδομένου ότι την ίδια χρονική περίοδο εκπονούνται τα ΤΠΣ ανά την επικράτεια, θα πρέπει να υπάρχει μια συνέργεια των μελετητών, ώστε να αποφευχθούν τυχόν αντιθέσεις ή αντιφάσεις προς τις κατευθύνσεις του παρόντος ΕΧΠ, ώστε να μην χρειαστεί η μεταγενέστερη τροποποίηση τους, καθώς δίνεται η εντύπωση ότι με τον τρόπο που εκπονούνται σήμερα τα αντίστοιχα σχέδια, αυτά θα είναι τελικά ανεξάρτητα και όχι συμπληρωματικά μεταξύ τους.

Σύμφωνα με αυτό τον άξονα σχεδιασμού, και τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, (όπως έχει εξαγγελθεί θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2025), θεωρούμε πως ο τουρισμός, ως ένας από τους δυναμικότερους τομείς της εθνικής οικονομίας, θα πρέπει να αξιολογηθεί καταλλήλως από τα υπό μελέτη ΤΠΣ και να εξασφαλιστεί η κοινή στόχευση των δύο αυτών επίπεδων χωροταξικού σχεδιασμού.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με το υπό διαβούλευση Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, το οποίο αφορά όλη την επικράτεια, αυτό έχει ως σκοπό να γίνει ο προσδιορισμός μακροπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων στόχων και στρατηγικών κατευθύνσεων σε εθνικό επίπεδο για τη χωρική διάρθρωση του τομέα του τουρισμού, με όρους οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας και αειφορίας. Ο τουριστικός τομέας είναι ένας από τους οικονόμους τομείς που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν κατά τον χωροταξικό σχεδιασμό και τον σχεδιασμό ανάπτυξης του κάθε τόπου.

Θεωρούμε, πως η μονομερής ανάλυση και θεσμοθέτηση όρων, περιορισμών καθώς και κινήτρων στον τομέα του τουρισμού, την στιγμή που εκπονούνται και ολοκληρώνονται οι μελέτες των ΤΠΣ για όλη την επικράτεια, δεν είναι σωστή. Επίσης, η προσέγγιση χωροταξικών ζητημάτων, και δη στον τομέα του τουρισμού, με οριζόντιες προτάσεις, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η ιδιαιτερότητα των νησιών της χώρας, αποτελεί ζήτημα για κάθε μορφής βιώσιμο αναπτυξιακό σχεδιασμό.

Τέλος, επισημαίνεται ότι οι μελέτες των ΤΠΣ λαμβάνουν υπόψη τους τους περισσότερους παραγωγικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του τουρισμού, ανάλογα με την περιοχή που εξετάζουν. Αποτελούν λοιπόν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση η οποία δύναται να οδηγήσει σε πιο ορθά συμπεράσματα για την αναπτυξιακή πορεία που πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε τόπος και να οριστούν μέσω αυτών των σχεδίων οι όροι, οι περιορισμοί και τα κίνητρα για κάθε μορφής ανάπτυξη και όχι μεμονωμένα για τις τουριστικές υποδομές, οπότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως ο υπερκείμενος σχεδιασμός (ΕΧΠ, ΠΧΠ) και όχι να διεξάγεται παράλληλα, με στόχο να μην εμφανιστούν φαινόμενα αντιθέσεων ως προς τις στοχεύσεις ανάπτυξης ανά περιοχή.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

https://www.stathmosnet.gr/koinonia/item/14785-den-apodexomaste-to-xorotaksiko-tou-tourismoy

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ