ΥΠΕΣ: Τι αλλάζει σε επιδόματα, νυχτερινά και προϋπηρεσίες Ετήσιο επίδομα 300 ευρώ αντί για γάλα σε εργαζομένους στους ΟΤΑ

2
3744

Τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν την παροχή γάλακτος προς τους εργαζόμενους, με ένα ετήσιο επίδομα ύψους 300 ευρώ αφορολόγητο και ακατάσχετο, δίνει στους ΟΤΑ νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 15 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι:

– «Δύναται» να καταβάλλεται στους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και των νομικών προσώπων τους, ποσό τριακοσίων (300) ευρώ σε ετήσια βάση, αντί του ενός (1) λίτρου γάλακτος σε ημερήσια βάση, εφόσον είναι δικαιούχοι της παροχής αυτής.

– Το ποσό των 300 ευρώ είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους ο.τ.α. και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Επίσης, με άλλες διατάξεις:

– Συνυπολογίζεται (και αναδρομικά) ο χρόνος που έχει διανυθεί στην Ελληνική Αστυνομία, στα καταστήματα κράτησης και σε υπηρεσίες των δήμων, για τη βαθμολογική κατάταξη των δημοτικών αστυνομικών σύμφωνα με τον ν. 5003/2022. (άρθρο 17)

– Καταβάλλεται, κάθε μήνα, στους συνεργάτες, στην προσωπική ασφάλεια, στους οδηγούς καθώς και στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας που αποσπάται ή διατίθεται στα Γραφεία Περιφερειαρχών, προσαυξημένη αποζημίωση για υπερωριακή και νυχτερινή υπερωριακή εργασία και συγκεκριμένα συνολικά, τον μήνα για κάθε υπάλληλο:

α) 15 ώρες για υπερωριακή εργασία,

β) 7 ώρες για νυχτερινή υπερωριακή εργασία και

γ) 8 ώρες για εργασία τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες. (άρθρο 18)

Επιπλέον:

– προβλέπεται (δυνητικά) η σύσταση στις περιφέρειες, Επιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης και Αντιμετώπισης Κινδύνων και Κρίσεων με την οριζόμενη συγκρότηση.

– παρέχεται το δικαίωμα στα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου, καθώς και στους περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και στους προέδρους περιφερειακών συμβουλίων, να αρνηθούν την αποζημίωση ή αντιμισθία τους, ή και να την παραχωρήσουν προς οποιονδήποτε κοινωνικό σκοπό. (άρθρα 19 – 22)

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ