Γ. Χατζημάρκος: Το να κουνάει ο Δήμαρχος Κω εκ των υστέρων το δάχτυλο «ξαφνιασμένος», είναι ανεύθυνη-αντιδημοκρατική συμπεριφορά

48
18659

Περί δημοκρατίας
Αντιδημοκρατική χαρακτήρισε ο Δήμος Κω, σε ανακοίνωση του, την συζήτηση για την μελλοντική μεταφορά των απορριμμάτων της Καλύμνου στον ΧΥΤΑ της Κω, μόνο μετά το νοικοκύρεμα, την αποκατάσταση της περιβαλλοντικά ορθής λειτουργίας και φυσικά και την έκδοση Αδειας Λειτουργίας, που για πολλά χρόνια δεν έχει ο ΧΥΤΑ της Κω. Απλή εφαρμογή της νομοθεσίας.
Νομοθεσία, που ο Δήμαρχος Κω γνωρίζει και διαδικασία που όχι απλώς προβλέπει αλλά και επιβάλλει η νομοθεσία και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Διαδικασία, που και ο ίδιος ο Δήμαρχος Κω υπερψήφισε, για μεταφορά απορριμμάτων μεταξύ άλλων νησιών στην διάρκεια της θητείας του στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΦοΔΣΑ, στην βάση του Περιφερειακού Σχεδιασμού που και ο ίδιος υπερψήφισε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.
Μια απόφαση, δηλαδή, στην βάση ήδη γνωστού νομικού και κανονιστικού πλαισίου, εφαρμοσμένη αλλού και με τις δικές του θετικές ψήφους ήδη απο το 2021.
Μετά την ανακοίνωση του Δήμου Κω, ο Δήμαρχος του νησιού υποστήριξε αυτήν, διανθισμένη με πολλά καινοφανή «επιχειρήματα» στον δημόσιο λόγο του. Βάζω σε εισαγωγικά τον όρο επιχειρήματα γιατί τίθεται ένα σοβαρό ζήτημα ως προς την ακρίβεια αυτών.
Τι είναι λοιπόν δημοκρατία για τον Δήμαρχο της Κω; Να λες στον λαό σου αυτό που θέλει να ακούσει; Να μιλάς με «τέχνη» στην ψυχοσύνθεση του ανώνυμου σχολιαστή του διαδικτύου; Ή άλλα να λες στα όργανα όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις με δημοκρατικές διαδικασίες και άλλα σε αυτούς που σε ψηφίζουν;
Η δημοκρατία δεν είναι πάπλωμα να σκεπάζουμε την ακαταστασία μας ούτε χαλάκι να κρύβουμε από κάτω τις αταξίες μας.
Η δημοκρατία, όπως και η ελευθερία, θέλει αρετή και τόλμη.
Αρετή για να κάνεις τη δουλειά με μέθοδο, με εργατικότητα και με συνέπεια και τόλμη για να μην διστάσεις μπροστά σε δύσκολες αλλά αναγκαίες και επωφελείς για το σύνολο αποφάσεις.
Μεταξύ 2021 και 2022, οπότε και ο ίδιος υπηρέτησε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ, επί έναν περίπου χρόνο ήταν ανοικτή η διαβούλευση για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό του Νοτίου Αιγαίου, όπου γινόταν ρητή και σαφή αναφορά. Ο Δήμος Κω όμως δεν έστειλε καμία πρόταση, τεκμηρίωση, παρατήρηση, αντίρρηση. Δεν είχε καν συγκαλέσει τότε το δημοκρατικό όργανο του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο δημόσιος διάλογος προηγήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά ο Δήμος Κω ήταν απών.
Η δημοκρατία όμως μετριέται από τον βαθμό και την ποιότητα συμμετοχής στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες. Όχι από τις δημόσιες τοποθετήσεις ή τουλάχιστον όχι μόνο από αυτές. Αυτή τη δημοκρατία θέλω εγώ να υπηρετώ.
Η διαιώνιση ντροπιαστικών καταστάσεων αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων που επιβαρύνουν τον κάθε Έλληνα φορολογούμενο και υποθηκεύουν το περιβάλλον των νησιών είναι για μένα αντιδημοκρατική συμπεριφορά.
Το να μην ξέρει ή να κάνει ότι δεν ξέρει ο διοικών τι ψηφίζει είναι βαθιά αντιδημοκρατική συμπεριφορά.
Το να κουνάει εκ των υστέρων το δάχτυλο «ξαφνιασμένος» είναι και βαθιά ανευθυνότητα. Ο χορός της ανευθυνότητας ξεκίνησε βλέπουμε από τις διαδοχικές ανακοινώσεις που έχουν ακολουθήσει στη βάση ανυπόστατων ανακριβειών. Αλλά δεν μάς ξαφνιάζει αυτό.
Στα 3 χρόνια λειτουργίας του ΦοΔΣΑ Ν. Αιγαίου, έχουμε υποστεί πολλές επιθέσεις αλλά συνειδητά επικεντρώσαμε όλες μας τις δυνάμεις όχι στις πολιτικές αλλά στις περιβαλλοντικές μάχες. Μάχες αναγκαίες για να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα στην διαχείριση των τριτοκοσμικών χωματερών που τραυμάτιζαν, ή τραυματίζουν ακόμα κάποιες που έμειναν, τα νησιά μας. Όπως ο ΧΥΤΑ της Κω, που λειτουργεί παραβιάζοντας δεκάδες προβλέψεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και στον οποίο θα αναλάβουμε σύντομα δράση προκειμένου να τον μετατρέψουμε σε έναν χώρο που δεν θα μας ντροπιάζει πια και δεν θα μολύνει το περιβάλλον και θα επιβαρύνει την Δημόσια Υγεία. Μπαίνουμε και σε αυτή την μάχη με το ίδιο χαμόγελο και την ίδια όρεξη για δουλειά που μπήκαμε σε δεκάδες αντίστοιχες μάχες μέχρι σήμερα και κανένα δάκτυλο από αυτά που απειλητικά κινούνται μπροστά μας δεν είναι ικανό να μας αποτρέψει από την εφαρμογή της νομοθεσίας και των κανόνων που σέβονται το περιβάλλον, την δημόσια υγεία, το δημόσιο χρήμα, τους πολίτες.
Στα 50 χρόνια μεταπολίτευσης «πληρώνουμε» σε αυτή τη χώρα τον λαϊκισμό και τον φόβο απέναντι στο πολιτικό κόστος. Η διαχείριση αυτών των «απορριμμάτων» αποδεικνύεται η δυσκολότερη μάχη για τη δημοκρατία μας.

 

48 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Και εκ των προτέρων, και εκ των υστέρων το χέρι θα κουνιέται γιατί η Κως δε θα γίνει ΧΩΜΑΤΕΡΗ σκουπιδιών και εκατομμυρίων.

    • Ε ΤΟΝ ΕΡΗΜΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΤΗ ΕΝΤΟΥ ΠΑΣΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ////ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΒΑΖΕΙ

      • εσυ που είδες την υπογραφη,αφου δεν υπάρχει; απέραντο δίκαιο δινουν στον δήμαρχο όλοι οι πολιτες.Μαθε ζωντανό γιατί παραιτήθηκε ο Παναγιώτης και μετά να απαντάς σε κάποιον που λεει την αλήθεια.Μαυτο που έγινε αδιαβαστε ο νικηταρας βγανει ενισχυμενος εκατο της εκατό.ΑΔΙΑΒΑΣΤΕ,που το μονο που ξέρεις να κανεις είναι να βριζεις τον δημαρχο,με τα πολλά και τα ίδια δικά σου σχόλια.

        • Οι…. πολίτες?????? Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις??? ξυπνααααααααα!!!!!!!

    • Καθώσαστε και ασχολείστε με βλακείες. Αλλού είναι το πρόβλημα.

      Πανώλη:
      Αρνί, παϊδάκια και προβατίνα τέλος! Σε απόγνωση κρεοπώλες, ταβέρνες και… πανηγύρια!

    • Μόνο για ΜΠΑΛΏΜΑΤΑ και ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ, ΕΛΙΕΣ και ΨΕΜΑΤΑείστε ικανό το ΤΕ@ΝΤΟΣΑΚΗ...

      Μην του βάζεις τις φωνές κύριε ΠεριφερειΑρχα

    • ΤΟ ΤΕ@ΝΤΟΣΑΚΗ ΤΌΣΟ ΜΥΑΛΌ ΕΧΕΙ…. Ζητάς και εσύ να καταλαβαίνει ΤΙ ΣΤΟ ΚΑΛΌ ΨΗΦΊΖΕΙ…. Μόνο με το ΛΑΔΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΆΒΩΝ ΔΕΝ ΧΆΝΕΙ ΤΟ ΜΈΤΡΗΜΑ.

    • I KOS EINAI KOS.EAN THELEIS SKOYPIDOTOPO NA TON KANEIS STI RODO.EXASES KAI ESI KAI I NEA DIMOKRATIA KAI I SBINOY.EIDIKA TIN SBINOY,XILIADES PSIFOYS,NEODIMOKRATIKOYS.MAS KATANTISES TIN KO PAKISTAN APO LATHROMETANASTES.KAI STAMATA NA DIAPSEYBEIS TON AGAPIMENO DIMARXO MAS.

      • πόσα χρόνια ήσουν βαθια νεοδημοκράτης και έχασε η βενετια βελόνι τωρα που αποσύρεσαι ; χε χε χε

      • Εμείς σαν Έλληνες δεν γουστάρουμε τουρκογυφτους που δεν γνωρίζουν να γράφουν ελληνικά.
        Άντε ξεκουμπισου Αλβανία μεριά.
        Τουρκοαλβανοπακιστανέ.

  2. Ευχαριστούμε τους δημαρχους ΚΑΙΣΕΡΛΗ-ΚΥΡΙΤΣΗ-ΝΙΚΗΤΑΡΑ για τα εργα στο νησί.Οπως ΧΥΤΑ αντιπυρικες ζώνες αφαλάτωση συγκοινωνίες ,αξιοποίηση οινοποιειου ,αβικω ,ναυτικου ομιλου ,αλεξαντερ φασιον, για την επιλυση του κυκλοφοριακου, για το χωροταξικο-πολεοδομικο σχεδιο ,για το κολυμβητηριο , τον μολο για τα κρουαζιεροπλοια ,νέο κτήριο αφιξεων-αναχωρήσεων στο λιμάνι,εγκαταστάσεις SEGEN ,επέκταση μαρίνας,για τα καινουργια σχολεια 60 αίθουσες προκατ!!!,για τους δρομους,για την καθαριοτητα.για την απομάκρυνση του ΚΤΕΛ για την υγεια,για τις λακούβες

    • Ξέχασες να ευχαριστήσεις τον κύριο υπεύθυνο για όλα αυτά νεοδημοκρατη .Τον χαζημαρκο,άιντε μαϊντανόι όλοι αυτοί που ανέφερες κάτω απ’ τον περιφερειάρχη είναι,όλοι τους, και τα περισσότερα απ’ αυτά που αναφέρεις είναι δική του δουλειά.

    • το τριτο δημοτικο ξεχασατε, «ενα σχολειο στολιδι, κοσμημα για το νησι που το βλεπουν τα αλλα σχολεια και ζηλευουν»! πραγματικα ο,τι μας υποσχεθηκε περυσι και προπερσι και που θα μας ξαναπει και φετος, το έκανε πραξη. ευχαριστούμε δημαρχε!

  3. 5.000 λέξεις για να μην πει απολύτως τίποτα! Την ουσία του πράγματος θελουμε!! Με αποδείξεις και χαρτιά!! Είναι νόμιμο να μεταφερθούν στην κω ή πρέπει να πηγαίνουν σε αδειοδοτημένο πχ Κρήτη;

  4. Να μην μας φορτώσετε κα α σκουπίδια των καλμνιων να τα πάτε σ´αλλο νησί,όλα στην κω πρόσφυγες σκουπίδια και ακόμα τι άλλο θα δούμε,

  5. βρε άντε πνί////e, τα παιδιά του τρίτου δημοτικού θα είναι άστεγα φέτος , ποιος ξέρει τι θα σκεφτούν για μπάλωμα πάλι κ συ το μόνο που σε νοιάζει είναι τα σκουπίδια της Καλύμνου να έρθουν στην Κω ? ας τα καίνε η Καλύμνιοι ούτως η άλλως πάμε για πυρηνικό πόλεμο το περιβάλλον μας μάρανε.

  6. Κυριολεκτικά και μεταφορικά Τόσο μεγάλη μύτη.. Που μας το έδειξες όταν ηρθες Κω.. Και τα βαλές.. Με την κ Κική.. Με υπερπτικο ύφος 15 κομοδων καρνιδαλιων.. Με το άλλο το υπόθετο.. Τη σβυνου..
    Εσυ τουλάχιστον τ………. Για να εκτελεις σαν καραγκιόζης ΜΑΡΙΟΝΕΤΑ ΧΑΤΖΗ-ΔΙΑΒΑΤΗς τις εντολές μέσω μελιών του αρχηγού σου ΜΙΖΟΤΑΚΗ… ΒΡΕ ΟΥΣΤ ……. ΠΟΥ ΗΡΘΕΑΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΩ

  7. Για να ερμηνεύσει πως παραπλανει αθώους πολίτες και δημάρχους….
    Ελλεινοι..γραφειοκρατες… Οι προθεσεις σας, έχουν μέσα το χρήμα… Κσι μόνο..
    ΟΙ προθέσεις του δημάρχου να προστατεύει το νησί του . Και μονο..
    Είστε τόσο έλλεινα παραπλανοι.. .. Οπως κσι ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ…

  8. Ο αλλαζωνας περιφερειάρχης! Μιλάει για δημοκρατία!!! Πού έχει καταστρέψει το νησί με τις εχθρικές πολιτικές εις βάρος υμών !!!

  9. Ου τοις άρχειν βουλομενοις μεμφομαι αλλά τοίς υπακούειν ευοιμοτεροις ουσιν. Ερμοκρατης.

  10. άντε βρε παπατζηδες που θα βγειτε κι από πάνω.Μαζεψε τους λαθρομετανάστες που μας φορτώσες φτιάξε μας νοσοκομείο που μας έταξες και μετα μιλά.Το απόλυτο μηδενικο.Α το ξεχασα κλείσε μας και τις λακούβες απ’ τα ναρκοπέδια που μας γέμισες.

  11. επιτέλους ένας δήμαρχος μάς τα έβαλα με αυτόν. παλαμάκια από εσας οπότε έρχεται εδώ.

    • την παρτη του προσπαθεί να σώσει… το εχει ψηφίσει, έχει επαφές παντού και ηξερε τι είπαν στην Κάλυμνο. Απλώς ο Ηλίας του χάλασε το παιχνίδι που το είπε δημόσια και ΤΩΡΑ ΤΡΕΧΕΙ ΝΑ ΤΟ ΜΑΖΕΨΕΙ για αν μην φανει κακος. Γιατί το μόνο που ξέρει ειναι να ΠΑΙΖΕΙ το καλο παιδι

  12. I KOS EINAI KOS.EAN THELEIS SKOYPIDOTOPO NA TON KANEIS STI RODO.EXASES KAI ESI KAI I NEA DIMOKRATIA KAI I SBINOY.EIDIKA TIN SBINOY,XILIADES PSIFOYS,NEODIMOKRATIKOYS.MAS KATANTISES TIN KO PAKISTAN APO LATHROMETANASTES.KAI STAMATA NA DIAPSEYBEIS TON AGAPIMENO DIMARXO MAS.

    • Μάθε να γράφεις Ελληνικά πρώτο.Δευτερο η ΝΔ δεν έχει βλήματα σαν εσένα.Εσυ είσαι του Βελόπουλου ψηφοφόρος και ψήφισες τη γιαγιά Γαλατω.

    • Ψεκασμένε Βελοπουλικε,σε λάθος άρθρο απαντάς.Να μετράς ξέρεις;

  13. Η Δημοκρατία του Περιφερειαρχη είναι να εφαρμοστεί η απόφαση ενός ΔΣ και όχι να γίνει διαβούλευση στο νησί που θέλει να πραγματοποιηθεί μια σύντομη έστω ενέργεια. Και μια ερώτηση τώρα που ο Δήμος Κω δεν εκπροσωπειται στο απίστευτο ΔΣ σε ότι αφορά το νησί δεν θα γίνεται διαβούλευση? Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα λέει την γνώμη του. Νομίζω Γιώργο ότι το έχεις χάσει

  14. εσυ που είδες την υπογραφη,αφου δεν υπάρχει; απέραντο δίκαιο δινουν στον δήμαρχο όλοι οι πολιτες.Μαθε ζωντανό γιατί παραιτήθηκε ο Παναγιώτης και μετά να απαντάς σε κάποιον που λεει την αλήθεια.Μαυτο που έγινε αδιαβαστε ο νικηταρας βγανει ενισχυμενος εκατο της εκατό.ΑΔΙΑΒΑΣΤΕ,που το μονο που ξέρεις να κανεις είναι να βριζεις τον δημαρχο,με τα πολλά και τα ίδια δικά σου σχόλια.

  15. Επειδή αντέδρασε ο δήμαρχος,έπεσαν όλοι πάνω του να τον φάνε,γί αυτό άρχισαν οι παραιτησεις

  16. Βρε αντε ελεεινε που θέλεις να ρημάξεις κι άλλο την κω κατά πως σε βολεύει άμα δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα με τους 34 δήμους παραιτησου αντί να τα βάζεις με άλλους ανισόρροπε εσύ και η πιθαμη που έβαλες μπροστά .Μωρε καλά σε λένε χατζηλακκο

  17. ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΡΟΔΟ ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΩ? ΦΕΡΤΕ ΚΑΙ ΛΑΘΡΟ ΜΑΖΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΘΕΙ ΑΔΕΙΟ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ…

  18. ΨΈΜΑΤΑ …αλου είναι το πρόβλημα.Χεσ..κε οΧατζημαρκος με τα σκουπίδια της Καλύμνου.
    Πολλοί πασοκοι παρέλασαν από το δημαρχείο και η ΝΔ έχει Πρόβλημα.

  19. ΕΚΑΨΕΣ ΤΗΝ ΜΙΣΗ ΡΟΔΟ…ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΠΑΛΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΗ… ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ Ο ΜΕΣΑΖΩΝΤΑΣ Ο ΣΚΥΛΟΣ …ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

  20. ΠΡΟΣ Τι τραβάμε με τους οπαδούς του Βελόπουλου. 4 Αυγ 2024 at 21:36:04

    ΤΙ ΤΡΑΒΑΜΕ ΜΕ ΤΟ 40% ΤΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ…

  21. ΚΟΜΟΔΟΣ
    Η πρώτη ενέργεια του Κόμμοδου όταν ανέλαβε αυτοκράτορας ήταν να διαπραγματευτεί με τους βαρβάρους του Δούναβη ώστε να ξεκινήσει την βασίλεια του με ειρήνη…. Ο Κόμμοδος είχε δημιουργήσει μια αυλή ευνοούμενων που προέρχονταν από ιππείς και απελεύθερους. Η έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα και η δυσπιστία τον έκαναν να κυβερνά με τρομοκρατία ενώ ταυτόχρονα η διαφθορά έφθανε στα ύψη με τον αρχηγό των Πραιτωριανών Κλέανδρο να πουλάει δημόσια αξιώματα. Τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του, ταύτιζε τον εαυτό του με τον Ηρακλή, εκτελούσε τους άθλους του ήρωα της αρχαίας Ελλάδας, ντυνόταν με ρόπαλο και λεοντή και τέλος έδωσε το όνομα του ακόμη και στη Ρώμη ορίζοντας το νέο της όνομα ως Colonia Commodiana[6]. Φαντάζονταν τον εαυτό του ως εγγυητή και αρχηγό ενός νέου χρυσού αιώνα.WIKIPEDIA

  22. Είναι πολύ απλό όταν η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει τον λόγο έχει η δικαιοσύνη. Να προσφύγουν κατα της απόφασης του Φοσδα και κατά παντός υπευθύνου. Έτσι θα μπουν τα πράγματα στην θέση τους όταν τελειώσουν όλα σε 5 Χρόνια

    • βρε ουςτ τον δικτατορα της Κω παρτε τον τον εκδικητή που τον λες άνθρωπο το μιασμα μωρή σαλεμενη ίδιοι ειστε

  23. Εεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε και να ξεατε την αληθεια Κωοι να χερεστε τον δημαρχο μας και την δημοτικη αρχη του.Ντοπη τους.

  24. ΑΥΤΟΣ την ΔΟΥΛΕΙΑ του ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙ.ΟΠΩΣ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΚΑΝΕΙ.ΑΛΛΟ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΩ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ