Παναγιώτης Βασιλείου: «Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Απογοητεύουν: Καλλιτεχνικές Επιλογές και Θρησκευτική Ασέβεια»

28
631

«Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Απογοητεύουν: Καλλιτεχνικές Επιλογές και Θρησκευτική Ασέβεια»

 

Ως νέος άνθρωπος, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τη βαθιά απογοήτευσή μου για την αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Η απόφαση αυτή παραβιάζει τις θρησκευτικές αξίες εκατομμυρίων χριστιανών και υπονομεύει τις αξίες που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Αντί να ενώνει και να εμπνέει, η τέχνη αυτή προκάλεσε διχασμό.

 

Ο Μυστικός Δείπνος είναι μια από τις πιο ιερές στιγμές της χριστιανικής πίστης. Η αναπαράστασή του σε μια παγκόσμια εκδήλωση, όπως οι Ολυμπιακοί, δείχνει αδιαφορία για τη θρησκευτική σημασία αυτής της στιγμής. Αυτή η επιλογή είναι προσβλητική για τους πιστούς και δείχνει ξεκάθαρη έλλειψη ευαισθησίας από τους διοργανωτές.

 

Ας συγκρίνουμε αυτήν την αμφιλεγόμενη καλλιτεχνική επιλογή με τα ιδανικά των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν αφιερωμένοι στους θεούς και συμβόλιζαν την ειρήνη, την ενότητα και την ευγενή άμιλλα. Στην Αρχαία Ελλάδα, η θρησκεία και οι πολιτιστικές αξίες ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με τον αθλητισμό. Οι αθλητές αγωνίζονταν για τη δόξα των θεών και η νίκη ήταν τιμή για την πατρίδα και τον θεό στον οποίο αφιερωνόταν ο αγώνας.

 

Η φετινή επιλογή ήταν όχι μόνο προσβλητική αλλά και καλλιτεχνικά φτωχή. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες παρέχουν μια μοναδική ευκαιρία να προβληθούν πολιτιστικές αξίες και ιστορίες. Με τόσες δυνατότητες για καινοτόμο καλλιτεχνική έκφραση, οι διοργανωτές αποφάσισαν να αντιγράψουν ένα διάσημο έργο τέχνης, χωρίς καμία ουσία.

 

Συνοψίζοντας ως νεαρός άνθρωπος είναι  ηθική μου υποχρέωση να καταδικάσω τέτοιες επιλογές που προσβάλλουν τις αξίες μας. Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να απαιτήσει μεγαλύτερο σεβασμό προς τις θρησκευτικές και πολιτιστικές ευαισθησίες όλων των λαών. Είναι καιρός να προάγουμε το πνεύμα της φιλίας και της συνεργασίας, όπως το οραματίστηκαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας. Μόνο έτσι θα διατηρήσουμε το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων ζωντανό και θα δημιουργήσουμε έναν κόσμο πιο ενωμένο και ειρηνικό.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

 

Παναγιώτης Βασιλείου (Δημόπουλος)

Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Κω

28 ΣΧΟΛΙΑ

  1. «Κατέβηκε» από το Υoutube το βίντεο με τα ξεφτιλίκια των Γάλλων στην τελετή έναρξης

    «Κατέβηκε» από το «Youtube» το βίντεο της τελετής έναρξης ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι μετά τον σάλο που προκλήθηκε με όσα διαδραματίστηκαν.Το Παρίσι ήθελε να αφήσει άφωνο όλο τον κόσμο με το πρόγραμμα που είχε ετοιμαστεί για την τελετή έναρξης και όντως τον άφησε.Όχι για καλό, όμως, αφού οι αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο συνεχίζονται, με συνέπεια τόσο οι διοργανωτές όσο και η ΔΟΕ να έρθουν σε δύσκολη θέση..Βασικά, όλες οι προηγούμενες τελετές έναρξης μοιάζουν καλύτερες από τη φετινή, με τις αντιδράσεις να συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό στα social media.

    • Rendez-vous στο Παρίσι του σκότους.
      Ξεχάστε πλέον την πόλη του ‘φωτός’.
      Την ξεπαστρέψαμε για χάρη της ανωμαλίας και της εκπόρνευσης των ηθών

    • Η ξεφτίλα της ανωμαλίας, της χυδαιότητας, της φουστιάς και δεν ξέρω τι άλλο, εξέθεσε όλη την Γαλλία εξαιτιας την ανόητης και φυσικά τι άλλο, ανωμάλης επιτροπής σχεδίασης της οργάνωσης της έναρξης.
      Τώρα είναι πολύ αργά.
      Το κακό έγινε.
      Vive la anomalie France

  2. Διχασμο, πολέμους και θανατους προκαλούν οι θρησκείες εδώ και αιώνες. Αυτά να σε προβληματίζουν, όχι οι παγανιστικές ελληνικές παραδόσεις.

    • Λοιπόν έχουμε και λέμε.
      Πρώτον δεν είμαι νεαρός.
      Συνεχίζουμε… Οι φανατισμοί ΓΕΝΙΚΩΣ φέρνουν διχόνοια και πολέμους.
      Εγώ όμως ΑΠΑΙΤΩ να σέβονται τα δικά μου πιστεύω ειδικά της θρησκείας μου και να μην τα διασύρουν άτομα ΑΝΩΜΑΛΑ και ηθικά ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΑ.
      Ας κάνουν φουστοπασαρέλες και ότι θέλουν με θέματα που δεν θίγουν θρησκείες και οικογένειες καθώς και να μην διαστρεβλώνουν ιστορίες άλλων χωρών.
      Κυριολεκτικά δεν μπορεί ένας φούστης καλλιτεχνικός διευθυντής και το πολιτικό συναφι του να ξεφτιλίζουν και να ξεφτιλίζονται σε τέτοιο υπερθετικό βαθμό.
      That’s it.

      • Ποιος αναφέρθηκε πάλι σε σένα; Ο αρθρογράφος δεν αυτοχαρακτηρίζεται ως νεαρός άνθρωπος; Δεν ασχολούνται όλοι με τη μιζέρια σου. Τα υπόλοιπα παράπονα σου στην αρχαία Ελλάδα μας.

    • Τράβα από ρε κουτεντέ…Άνθρωπος που δεν πιστεύει σε οτιδήποτε δεν είναι άνθρωπος είναι τετραποδο

    • Τράβα από ρε κουτεντέ…Άνθρωπος που δεν έχει πιστη σε οτιδήποτε δεν είναι άνθρωπος είναι διποδο

  3. Συμφωνώ μαζί σου. Ξέρεις όμως ότι η δικιά μας εκκλησία δεν έχει κάνει αντίστοιχη ανακοίνωση και μόνο η καθολική εκκλησία κάτι ψέλλισε. Όλη αυτή η παράσταση ήταν η επιτομή της woke ατζέντας που ασπάζονται οι περισσότεροι δυτικοί πολιτικοί εκτός από κάτι ακροδεξιούς τύπου Ορμπάν.

  4. Πραγματικά κ. Δημοπουλε ως νέος ανθρωπος προς νέο άνθρωπο έχουμε βαρεθεί να ακούμε από το στόμα σου μόνο σχόλια για τους άλλους. Πες μας εσύ και η παράταξη στην οποία ανήκεις τι έχετε κάνει για το νησί μας; Ως νέος άνθρωπος δεν έχεις να καταδικάσεις τίποτα;

    • Νεαρέ εύστοχες οι παρατηρήσεις στο κείμενο αΛΛα είναι Κείμενο ΑΝΤΙΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗΣ!!!

  5. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥ. ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΜΕΙΟ ΜΑΣ. ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΚΑΝΑ ΜΕΣΑ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΕΒΓΑΛΑΝ ΜΕ ΛΕΥΧΕΜΙΑ . ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 8 ΩΡΕΣ ΜΕ ΠΟΙΕΣΕΙΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΜΟΥ ΞΑΝΑ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΜΟΥ ΒΡΙΚΑΝ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟΒΕΙΟ ΣΤΟ ΑΙΜΑ. ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΜΟΥ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΜΙΑ ΑΝΤΙΒΕΙΩΣΗ ΚΑΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ. ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΕΧΘΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΡΙΟ. ΟΛΟΙ ΣΧΕΔΩΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΝΑ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΗ ΤΩΡΑ ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΛΥΣΗ. ΤΩΡΑ ΟΜΩς .

  6. Οι ψεκασμένοι αυξάνονται και πληθύνονται .Ειναι τι βλέπει ο καθένας σε μια εικόνα.Αλλο να μην σου αρέσει κάτι,ούτε σε εμένα άρεσε και άλλο να φαντάζεσαι ιστορίες.Εγω είδα και τον Διόνυσο στην εικόνα.Ξερεις φαντάζομαι τον Θεό Διονυσο και τι συμβολίζει.Ηταν στο μυστικό δείπνο και αυτός;Σαν νέος άνθρωπος που είσαι άνοιξε το μυαλό σου μην είσαι κολλημένος σε στερεότυπα .Κανεις δεν σε μισεί εσένα και τι θρησκεία σου .Αυτο ακριβώς ήθελε να πει ο σκηνοθέτης ,ίσως με λάθος τρόπο.Πιστευε ότι θέλεις και προοθησε το.Αλλα Ελεος με τι σκοτεινές συνωμοσίες που υπάρχουν παντού και τις ξέρουμε όλοι,άρθρο τι σκοτεινές και μυστικές είναι;

    • Βρε, πας καλά?
      Τι δουλειά έχει ο Διόνυσος και ο Μ.Δ. με την Γαλλία?
      Κάθε διοργανώτρια χώρα δείχνει την δική της ιστορία.
      Και όταν την ξεφτιλίζεις – γιατί για ξεφτίλα προκειται- δεν δικαιολογείται σαν μια ‘εμπνευση’ ενός μακάκα καλλιτέχνη του κwλου.
      Έχουμε πήξει από τέτοιες σαβουροκαλλιτεχνες της πλάκας.
      Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ είναι θεμελιώδες δικαίωμα του καθενός προς και από τον συνάνθρωπο του.
      Ένα τελευταίο παράδειγμα από τα χιλιάδες.
      Κάποτε, που αλλού, στο Παρίσι, ένας ‘ καλλιτέχνης σε μια γκαλερί είχε σαν θέμα ένα ΖΩΝΤΑΝΟ σκυλί δεμένο πεινασμένο και διψασμένο επί μέρες. Και πέρναγε η ‘καλή κοινωνια’ και θαύμαζε το φαντασμαγορικό αυτό θέαμα και το έπαιζε ότι είχε μπει στην ουσία του θέματος πολύ deep.
      Αυτή λοιπόν είναι η σημερινή νοοτροπία. Της διαφθοράς και της αισχύνης.

    • Αμα είδες τον Διόνυσο πες μας τι πίνεις ρε μεγαλε να πάρουμε και εμείς!!!!!!!

  7. αλλά ίσως έδωσαν και το μήνυμά προς τους Ταλιμπάν όλων των θρησκειών, πως στην Ευρώπη έχουμε Δημοκρατία και Ελευθερία, δεν δολοφονούνται αυτοι που προσβάλουν μια θρησκεία, ούτε ξεκινά Ιερός Πόλεμος.
    Δυστυχώς, στα καθ’ ημας, αρκετοί Έλληνες, μάλιστα και νέοι άνθρωποι, την έχουν δει Σταυροφόροι και Ζηλωτές, λες κι ο Θεός εχει ανάγκη υποστήριξης από φανατικούς οπαδούς ή…τρομάζει από τους εχθρούς Του. Αν κάποιοι βγάζουν αφρούς από το στόμα τους, απέναντι σε μη Ορθόδοξους Χριστιανούς, μάλλον φαντασιώνονται ως ανταμοιβή οικόπεδα με θέα στον Παράδεισο. Με αυτό το πλευρό να κοιμάστε…!

  8. Τόση συντήρηση σε ένα νεαρό άτομο είναι ανησυχητική. Το θέμα του Μυστικού Δείπνου ξεκαθαρίστηκε και ο σκηνοθέτης δήλωσε ότι η έμπνευσή του προήλθε από τον πίνακα ενός Ολλανδού ζωγράφου που απεικονίζει το γάμο Πηλέα και Θέτιδας. Τώρα αν μας άρεσε ή όχι η τελετή έναρξης είναι άλλο θέμα.

  9. Τι δουλειά είχαν τα Minions, η Lady Gaga, η Woke culture και η LGBT με τη Γαλλία και το Ολυμπιακό Πνεύμα; Η Γαλλία έχει δική της παράδοση στα κινούμενα σχέδια, δικούς της τραγουδιστές και αυτό που μετράει στο αθλητισμό είναι οι επιδόσεις των αθλητών όχι η καταγωγή, η φυλή ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός τους.

  10. Ως νέο άτομο εμένα αυτό που με προβληματίζει είναι το ότι κάθεται ο κάθε πικραμένος κακομοίρης και ασχολείται με την μετάλλαξη του «πολιτισμού» μας. Όταν η συγκεκριμένη αναπαράσταση εχει πραγματοποιηθεί σε 100 ταινίες, δεν κουνιέται φύλλο, σας ενοχλεί μόνο όταν τα queer πρωταγωνιστούν. Μικρέ Παναγιώτη, αντί να κάθεσαι να ….. κάθε βρωμερό *** προκειμένου να αναδειχθεις, άνοιξε κανένα βιβλίο μικρό παιδί, μπας και καταφέρεις και ξεφύγεις έστω και λίγο από αυτή τη χωριατηλα και οπισθοδρόμηση αυτού του «πολιτισμού», έχεις χρόνο ακόμη. Get used to it!
    Στο διάολο η θρησκεία, η οικογένεια και η Πατρίς.
    να πεθανουνε οι ματσο, να ζήσουμε εμείς!!

  11. Ο όρος νέος άνθρωπος δεν αποτελεί αξίωμα ούτε καμιά ιδιεταιροτητα .μην ακούτε τον Νικηταρά τα έχει χαμένα ο Μπαιτεν

  12. Τον τύπο παραπάνω που διαολοστέλνει να τον πάνε μέσα για εξύβριση συμβόλων. Ο κάθε άρρωστος ψυχολογικά μας θέλει να κανει υποδείξεις….Άντε να δούμε…

  13. τα queer έγιναν πολιτισμός χαχαχαχαχχαχα ρε τι άλλο θα ακούσουμε….να πας …… ρε μόνο σου

  14. Δεν είδα να αναφέρεσαι ως κοινοτικός σύμβουλος στις τόσες ασχήμιες της Κω. Δεν βλέπεις τίποτα κιτς άραγε; Στο λιμάνι έχεις κάνει καμιά βόλτα; Στις πιο φτωχικές περιοχές του νησιού; Στους δρόμους με τα μαγαζιά; Όλα καλά και όμορφα;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ