Χρ. Γαμβρούδης στον «Σ»: Από την πυρκαγιά στο ΧΥΤΑ Κω κάηκαν τα 2 κύτταρα που είχαν σκουπίδια | Δεν έχει καταστραφεί εξοπλισμός μηχανολογικός και κτιριακός

2
11732

Χρήστος Γαμβρούδης, Γενικός Διευθυντής ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου:

«Το πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής του ΧΥΤΑ  θα υπογραφεί στα μέσα Ιουλίου»

«Από την πυρκαγιά δεν έχει καταστραφεί εξοπλισμός μηχανολογικός και κτιριακός του ΧΥΤΑ. Τα μόνα που κάηκαν είναι τα δύο κύτταρα που είχαν σκουπίδια»

 

 

«Άμεσα θα έρθει κλιμάκιο μηχανικών για την αποτύπωση και εκτίμηση των ζημιών – Ο σχεδιασμός προχωράει κανονικά»

 

«Η  σύμβαση παράδοσης – παραλαβής που έχουμε δρομολογήσει, αφορά τη λειτουργία της εγκατάστασης για ένα έτος και περιλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο μέρος των βλαβών κόστους 600.000 ευρώ»

 

«Το πρώτο τρίμηνο μετά την υπογραφή της σύμβασης, θα δημοσιεύσουμε μεγάλο διαγωνισμό που θα αφορά και την αποκατάσταση του συνόλου του εγκατάστασης. Οι πρώτες εικόνες δείχνουν ότι, το κόστος μελέτης της αποκατάστασης συνολικά θα είναι πολλαπλάσιο»

 

«Πιστεύω ότι, τον Οκτώβριο θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα αυτών που πρέπει να κάνουμε»

 

«Από την κατολίσθηση του 2017, πολλά προβλήματα που δημιουργήθηκαν δεν έχουν διορθωθεί και αυτά δεν έχουν συμπεριληφθεί σε αυτή την πρώτη μελέτη»

 

«Πρέπει να υποβοηθηθεί από τον δήμο ο Φορέας για να βγει η άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ, η οποία έχει λήξει από το 2015!!»

 

«Υπάρχει μια ανεξέλεγκτη τροφοδοσία αποβλήτων στις εγκαταστάσεις όλων των ΧΥΤΑ. Θα μπουν κανόνες στην είσοδο και δεν θα μπορεί ο καθένας όποτε θέλει να μπαίνει μέσα. Θα υπάρχει έλεγχος αυστηρός και με κανόνες»

 

 

Η πρώτη εκτίμηση για τις ζημιές που υπέστη ο ΧΥΤΑ από την πρόσφατη πυρκαγιά, σύμφωνα με τον Χρήστο Γαμβρούδη, Γενικό Διευθυντή ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, είναι πως, δεν έχει καταστραφεί εξοπλισμός μηχανολογικός και κτιριακός και πως τα μόνα που κάηκαν είναι τα δύο κύτταρα που είχαν σκουπίδια. Όπως δηλώνει σε συνέντευξή του στον «Σ», το αργότερο την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί τον χώρο κλιμάκιο μηχανικών προκειμένου να κάνει αποτύπωση και εκτίμηση των ζημιών, οι οποίες όμως δεν πρόκειται να φρενάρουν τον σχεδιασμό.

Κατά τα λοιπά, το πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής του ΧΥΤΑ Κω από τον δήμο στον ΦΟΔΣΑ θα υπογραφεί το αργότερο μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Ιουλίου.

«Η  σύμβαση παράδοσης – παραλαβής που έχουμε δρομολογήσει, αφορά τη λειτουργία της εγκατάστασης για ένα έτος και περιλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο μέρος των βλαβών» σημείωσε, εκτιμώντας πως  το χρονοδιάγραμμα των εργασιών θα υποβληθεί από τον ανάδοχο του έργου μόλις υπογραφεί η σύμβαση.

Μας ενημερώνει πως, η συγκεκριμένη σύμβαση δεν αφορά στην αποκατάσταση όλων των βλαβών της εγκατάστασης, διότι το κόστος είναι πάρα πολύ μεγάλο και απαιτείται μελέτη. «Το πρώτο τρίμηνο μετά την υπογραφή της σύμβασης, θα δημοσιεύσουμε μεγάλο διαγωνισμό που θα αφορά και την αποκατάσταση του συνόλου του εγκατάστασης. Βέβαια, είναι  και θέμα κόστους, γιατί αν βγει ένας προϋπολογισμός πολύ μεγάλος, θα πρέπει να βρούμε και τα ανάλογα κονδύλια και την ανάλογη χρηματοδότηση και δεν μπορώ να σας το πω τώρα με βεβαιότητα. Οι πρώτες εικόνες που έχω δείχνουν ότι, το κόστος είναι πολύ μεγάλο για την αποκατάσταση» δηλώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως, από την κατολίσθηση του 2017, πολλά προβλήματα που δημιουργήθηκαν δεν έχουν διορθωθεί και αυτά δεν έχουν συμπεριληφθεί σε αυτή την πρώτη μελέτη. Πιστεύει δε, ότι το κόστος μελέτης της αποκατάστασης συνολικά θα είναι πολύ μεγάλο, θα είναι πολλαπλάσιο.

Όσο για την αποκατάσταση του πρώτου μέρους των βλαβών, κόστους 600.000 ευρώ, περιλαμβάνει το κομμάτι της πυρασφάλειας, τη λειτουργία του βιολογικού και όλα τα συνεπακόλουθα, δηλαδή, δίκτυα, δεξαμενές, αντλίες, πιεστικά πυρόσβεσης, κρουνούς, ηλεκτρολογικούς πίνακες, συντηρήσεις μηχανημάτων.

Σημειώνει δε πως, πρέπει να βοηθηθεί από τον δήμο ο Φορέας για να βγει η άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ, η οποία έχει λήξει από το 2015!!

Τέλος, ο κ. Γαμβρούδης αναφέρει πως, ο δήμος πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων οι οποίες εκκρεμούν, ενώ τονίζει ότι θα μπουν κανόνες και θα γίνονται έλεγχοι για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη τροφοδοσία αποβλήτων στις εγκαταστάσεις.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Ερ: Κύριε Γαμβρούδη, μας πρόλαβαν τα γεγονότα. Τα δυσάρεστα γεγονότα με την πυρκαγιά στην Καρδάμαινα η οποία επηρέασε την ευρύτερη περιοχή αλλά και τον ΧΥΤΑ, ευτυχώς δίχως ανθρώπινες απώλειες και αυτό είναι το σημαντικό. Πείτε μου, λοιπόν, τι είδους ζημιά υπέστη ο ΧΥΤΑ κι εάν αυτή πάει πίσω τον σχεδιασμό σας.

Χ.Γ.: Σε καμία περίπτωση η πυρκαγιά δεν πάει πίσω τον σχεδιασμό μας. Να σας πω ότι, το αργότερο την ερχόμενη εβδομάδα θα στείλουμε κλιμάκιο μηχανικών για να κάνει αποτύπωση και εκτίμηση των ζημιών που υπέστη η εγκατάσταση. Εν πρώτοις σας λέω ότι, δεν έχει καταστραφεί εξοπλισμός μηχανολογικός και κτιριακός. Τα μόνα που κάηκαν είναι τα δύο κύτταρα που είχαν σκουπίδια.

Ερ: Αφού αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, όπως προείπαμε, ας έρθουμε στην πεζή καθημερινότητα. Πότε υπογράφεται το πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής του ΧΥΤΑ Κω από τον δήμο στον ΦΟΔΣΑ;

ΧΓ.: Το πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής θα υπογραφεί λίγες μέρες πριν αναλάβουμε τη λειτουργία της εγκατάστασης.

Ερ: Πότε θα αναλάβετε τη λειτουργία;
Χ.Γ.: Δεν μπορώ να το προσδιορίσω ακριβώς, θα σας πω όμως ότι θεωρώ πως θα είναι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, έστω μέχρι είκοσι του μήνα, γιατί έχει να κάνει με τη διαγωνιστική διαδικασία και τον έλεγχο της νομιμότητας αυτής.
Ερ: Υπάρχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αποκατάστασης των βλαβών που, όπως διάβασα στο ΦΕΚ, είναι πάρα πολλές;
Χ.Γ.: Σε αυτή τη φάση, η σύμβαση που έχουμε δρομολογήσει αφορά τη λειτουργία της εγκατάστασης για ένα έτος και περιλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο μέρος των βλαβών. Θεωρητικά, στους  πρώτους μήνες θα γίνει αυτό. Προφανώς, με το που υπογράψουμε τη σύμβαση ο ανάδοχος θα μας υποβάλει ένα χρονοδιάγραµµα εργασιών. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι, από τις πρώτες μέρες θα έχουμε εκεί μια μονάδα αντίστροφης όσμωσης, ενός κόμπακτ βιολογικού, για το κομμάτι του βιολογικού και των δυσλειτουργιών του.
Ερ: Είπατε ότι για ένα χρόνο θα ισχύει αυτή η σύμβαση και εάν κατάλαβα καλά, δεν θα περιλαμβάνει την αποκατάσταση όλων των βλαβών.

Χ.Γ.: Όχι, γιατί το κόστος είναι πάρα πολύ μεγάλο. Δηλαδή, θέλει μελέτη για να μπορούμε να αποκαταστήσουμε όλες τις βλάβες
Ερ: Οπότε, μετά θα αναθέσετε καινούργια μελέτη;
Χ.Γ.: Με το που θα υπογράψουμε τη σύμβαση, το πρώτο τρίμηνο μετά την υπογραφή της σύμβασης, θα δημοσιεύσουμε μεγάλο διαγωνισμό που θα αφορά και την αποκατάσταση του συνόλου του εγκατάστασης. Βέβαια, είναι  και θέμα κόστους, γιατί αν βγει ένας προϋπολογισμός πολύ μεγάλος, θα πρέπει να βρούμε και τα ανάλογα κονδύλια και την ανάλογη χρηματοδότηση και δεν μπορώ να σας το πω τώρα με βεβαιότητα. Οι πρώτες εικόνες που έχω δείχνουν ότι, το κόστος είναι πολύ μεγάλο για την αποκατάσταση
Ερ: Για το πρώτο έτος που θα ξεκινήσει άμεσα η αποκατάσταση μέρους των βλαβών, πόσο είναι το ύψος του κόστους;

Χ.Γ.: Περίπου, το κόστος των βλαβών σε πρώτη φάση, για να μπορέσει να λειτουργήσει εύρυθμα η κατάσταση, είναι γύρω στις 620.000 ευρώ. Να σας πω ότι, τα χειρότερα που αντιμετωπίζουμε στο κύτταρο είναι: α) το κομμάτι της πυρασφάλειας, β) η λειτουργία του βιολογικού και όλα τα συνεπακόλουθα, δηλαδή, δίκτυα, δεξαμενές, αντλίες, πιεστικά πυρόσβεσης, κρουνοί, ηλεκτρολογικοί πίνακες, συντηρήσεις μηχανημάτων και οπωσδήποτε η υποβοήθηση του Φορέα για να βγει η άδεια λειτουργίας, γιατί, όπως είδατε και στο ΦΕΚ, από το 2015 και μετά η εγκατάσταση δεν έχει άδεια λειτουργίας.

Ερ: Με λίγα λόγια, εκτός όλων των άλλων, επί εννέα χρόνια ο ΧΥΤΑ είναι στον «αέρα»… Κύριε Γαμβρούδη, για να γίνει κατανοητό τόσο σε εμένα όσο και στους αναγνώστες μας, πείτε μου, από το σύνολο των βλαβών, ποιο ποσοστό θα έχει αποκατασταθεί σε αυτόν τον πρώτο χρόνο;

Χ.Γ.: Το άλλο το κομμάτι δεν μπορώ να σας το προσδιορίσω γιατί πρέπει να γίνουν μελέτες. Με βάση την κατολίσθηση που έγινε το 2017, πολλά τμήματα και πολλά προβλήματα που δημιουργήθηκαν τότε, δεν έχουν διορθωθεί και αυτά δεν έχουν συμπεριληφθεί σε αυτή την πρώτη μελέτη. Πιστεύω ότι το κόστος μελέτης της αποκατάστασης συνολικά θα είναι πολύ μεγάλο, θα είναι πολλαπλάσιο.

Ερ: Άρα, θα περιμένουμε το Φθινόπωρο που θα γίνει η δεύτερη μελέτη. Έτσι δεν είναι;
Χ.Γ.: Ναι. Πιστεύω μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουμε ολοκληρώσει, αφού θα έχουμε πια μέσα και έναν εργολάβο να μπορεί να μας καθοδηγήσει και να μας δώσει οδηγίες  Πιστεύω ότι, τον Οκτώβριο θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα αυτών που πρέπει να κάνουμε.

Ερ: Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, είναι αυτό των απαλλοτριώσεων. Το είχα ξεχάσει και μου το θύμισε το ΦΕΚ… Τι γίνεται;
Χ.Γ.: Επειδή είναι συνχρηματοδοτούμενο έργο, είναι υποχρέωση του δήμου να τις
ολοκληρώσει. Το ΦΕΚ αναφέρει πως, ο δήμος έχει την υποχρέωση να ολοκληρώσει και να πληρώσει στην ουσία αυτά που έχουνε βγει ως απαλλοτριώσεις.
Ερ: Ο περιφερειάρχης, στην τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο, αναφερόμενος στο θέμα, είπε πως, ο ΦΟΔΣΑ θέλει βοήθεια στην είσοδο και στην έξοδο από τον ΧΥΤΑ. Δηλαδή;

Χ.Γ.: Αυτό είναι ένα γενικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σε όλες τις εγκαταστάσεις  που παραλαμβάνουμε και δεν αφορά μόνο στην Κω. Υπάρχει μια ανεξέλεγκτη τροφοδοσία αποβλήτων στις εγκαταστάσεις. Μέχρι τώρα κινούμαστε στη λογική όλα τα πετάμε στον ΧΥΤΑ. Εμείς δεν έχουμε αυτή τη φιλοσοφία. Θεωρούμε ότι κάθε υλικό πρέπει να πάει εκεί που πρέπει. Δηλαδή, οι ηλεκτρικές συσκευές θα πάνε στην ανακύκλωση, τα κλαδέματα θα πρέπει να περάσουν από μια επεξεργασία ενός τεμαχιστή για να γίνουνε υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά ως εδαφοβελτιωτικό, τα οργανικά θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε σαν λύση για να κάνουμε κομπόστ,  τα στρώματα δεν θα πρέπει να θάβονται όπως είναι στην εγκατάσταση αλλά πρώτα σε τεμαχιστή για να μειώνεται ο όγκος τους, κ.λ.π. Θα μπουν κανόνες στην είσοδο και δεν θα μπορεί ο καθένας όποτε θέλει να μπαίνει μέσα. Θα υπάρχει έλεγχος αυστηρός και με κανόνες. Υπάρχει και νομοθεσία σχετική που τα προηγούμενα χρόνια δεν εφαρμοζόταν γενικά στις περισσότερες των περιπτώσεων που αναλαμβάνουμε. Ακόμη και ο μεταφορέας που μεταφέρει το κάθε είδους αποβλήτου στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ, θα πρέπει να έχει άδεια συλλογής και μεταφοράς μη επικίνδυνων αποβλήτων. Δεν είναι, έχω ένα φορτηγό φόρτωσα πάνω δύο ηλεκτρικές συσκευές και τις πήγα στην εγκατάσταση
Ερ: Με λίγα λόγια, τα πάντα χύμα…
Χ.Γ: Ναι, τα πάντα χύμα.

Ερ: Ακούσαμε τον περιφερειάρχη να μιλά και για ένα εργοστάσιο που θα δημιουργηθεί στο χώρο και μάλιστα ότι, θα συνδεθεί και με την ανακύκλωση. Μπορείτε να μου πείτε τι θα περιλαμβάνει αυτό το εργοστάσιο και πώς προβλέπεται να συνδεθεί με την ανακύκλωση η οποία ομολογουμένως δεν λειτουργεί, τουλάχιστον όπως θα έπρεπε.
Χ.Γ.: Η ανακύκλωση είναι καθαρά αρμοδιότητα του δήμου και δεν θα πω ότι δεν λειτουργεί. Θεωρώ ότι θα μπορούσε να λειτουργεί καλύτερα. Εμείς, όπως σας έχω πει και παλαιότερα, είχαμε υποβάλει για χρηματοδότηση, μέσω ΣΔΙΤ, στη Γενική Γραμματεία, από τον Μάρτιο του 2023 μια πρόταση για δημιουργία μιας μονάδας ανάκτησης ανακύκλωσης στην Κω. Θα περιλαμβάνει μια μονάδα επεξεργασίας των σύμμεικτων αποβλήτων, δηλαδή του πράσινου κάδου, θα έχει μέσα μια μονάδα επεξεργασίας των βιοαποβλήτων ούτως ώστε ο δήμος θα μπορεί να αναπτύξει ένα σύστημα καφέ κάδου για τα οργανικά τα οποία στην πορεία θα μετατρέπονται σε κομπόστ και μια μονάδα διαλογής για τα ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασιών, δηλαδή τον μπλε κάδο, μεγάλης δυναμικότητας περίπου δέκα χιλιάδων τόνων ανά έτος. Αυτό εννοούσα ότι θα συνδεθεί με την ανακοίνωση, ότι εκεί πια θα μπορεί να αναπτυχθεί ένα πολύ μεγαλύτερο δίκτυο ανακύκλωσης σε όλη την Κω και με τους μεγάλους παραγωγούς όπως είναι τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια.

 

Σημείωση:

Ακολουθεί το  ΦΕΚ (9 Μαΐου 2024, Αρ. Φύλλου 2703) με θέμα «Διαπιστωτική πράξη των ακινήτων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμών: α) που έχουν περιέλθει κατά κυριότητα και β) που έχουν παραχωρηθεί κατά χρήση από τον Δήμο Κω στον Ειδικό Περιφερειακό Διαβαθμιδικό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου» το οποίο υπέγραψε στις 30 Απριλίου 2024  η Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαριάννα Νικολαΐδου .

Πηγή: Εφημερίδα ΣΤΑΘΜΟΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. λοιπόν, πείτε επιτέλους και για τους γύφτους που μπούκαραν στα σπίτια των ανθρώπων να κάνουν πλιάτσικο κατά την διάρκεια εκκένωσης

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ