Tην 1η Απριλίου αν όχι στις 30 Μαρτίου που ανακοινώθηκε, αναμένεται να ξεκινήσει στα 5 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ανάμεσα σε αυτά και η Κως, η εφαρμογή της συμφωνίας Ελλάδας – Τουρκίας για την χορήγηση επταήμερης θεώρησης εισόδου στη χώρα, visa – «express», σε Τούρκους που επιθυμούν να επισκεφτούν τα ελληνικά νησιά για διακοπές. Χθες μάλιστα στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Επαρχείο, -για να οργανωθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να γίνει εφικτή η εφαρμογή της βίζας-, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων του νησιού.
Σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Αβρίθη αποτελεί κοινή επιθυμία όλων των φορέων του νησιού μας, να είναι πλήρως έτοιμο το σύστημα στις αρχές Απριλίου, πρέπει να ολοκληρωθούν κάποιες διαδικασίες για να είμαστε σίγουροι ότι όλα θα λειτουργήσουν σωστά, οπωσδήποτε όμως σε εύλογο χρονικό διάστημα για να προλάβουμε επίμαχες περιόδους μεγάλης ζήτησης». Επιπλέον Αποφασίστηκε ακόμη να ενισχυθούν οι μονάδες καταχώρισης δεδομένων της συνθήκης Σένγκεν στο τελωνείο Μυτιλήνης, να ενισχυθεί και το προσωπικό και να αναβαθμιστεί η διαδικτυακή σύνδεση των εκεί υπηρεσιών.
Τουλάχιστον για την αρχή δε θα μπορούν να εκδίδονται πάνω από 120-150 νέες άδειες εισόδου ημερησίως, καθώς είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο (εκτιμάται 20 λεπτά για την κάθε άδεια).
Αξίζει να αναφερθεί ότι η «γρήγορη» βίζα είναι πιο φτηνή για τους Τούρκους πολίτες, θα εκδίδεται στα νησιά και όχι στην Τουρκία , θα έχει 7ήμερη διάρκεια και θα εκδίδεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Να θυμίσουμε ότι από το 2012 μέχρι το 2019, από Ιούνιο- Σεπτέμβριο, εφαρμοζόταν το εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιλοτικό πρόγραμμα ταχείας έκδοσης βίζας (Visa Schengen) βραχείας διαμονής 15 ημερών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και συγκεκριμένα, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Ρόδος, Σύμη και Καστελόριζο .
Στη νέα συμφωνία προστίθενται και τα νησιά Λήμνος , Κάλυμνος και Λέρος, ενώ η εφαρμογή του προγράμματος αυτού θα ξεκινά ξεχωριστά σε κάθε νησί που είναι έτοιμο το σύστημα για να υποδεχτεί τους επισκέπτες.
Οι δύο Γενικοί Γραμματείς την Κυριακή θα βρίσκονται στη Χίο όπου θα γίνει αντίστοιχη σύσκεψη, ενώ πρόκειται να ακολουθήσει και η Κως αλλά και η Ρόδος.
Διευκρινίσεις και αποκαλύψεις ως προς το κυβερνητικό σχέδιο χορήγησης θεώρησης εισόδου-«express» στους Τούρκους πολίτες για την επίσκεψη στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στην Ολομέλεια της Βουλής με θέμα την υλοποίηση της σχετικής συμφωνίας.
Όπως εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης ο προγραμματισμός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη λειτουργία της πρώτης φάσης – γιατί αυτό θα γίνει σταδιακά – που θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον 5 νησιά ελληνικά μας, είναι για πλήρη λειτουργία την 30η Μαρτίου, δηλαδή σε 19 ημέρες από σήμερα.
Απαντώντας στις επικρίσεις αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδίου, ο Γ. Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι «το 1η Φεβρουαρίου δεν υπήρξε ποτέ. Δεν ξέρω από πού το εκλαμβάνετε το 1η Φεβρουαρίου. Εγώ δεν είχα ανακοινώσει ποτέ 1η Φεβρουαρίου. Επίσης δεν αντιλαμβάνομαι πώς θεωρείτε ότι υπήρξε καθυστέρηση όταν βρισκόμαστε σήμερα τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση. Με κάθε σεβασμό, θα μου επιτρέψετε να πω ότι όλες οι διαδικασίες κινήθηκαν με πολύ μεγάλη ταχύτητα».
Αναφορικά με τα ζητήματα υλικοτεχνικού εξοπλισμού, χωροταξίας, προσωπιοκού και βιώσιμης λειτουργία του συστήματος τόνισε ότι «ευελπιστούμε σε λιγότερο από 4 μήνες, σχεδόν σε 3,5 μήνες από την ανακοίνωση του προγράμματος, θα έχουμε λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα έχουμε κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες που εμπλέκουν και δήμους, όχι μόνο την κεντρική εξουσία».
«Γίνονται διαρκείς συσκέψεις, συντονιζόμαστε, έτσι ώστε να έχουμε αποτελέσματα τα οποία θα είναι όσο το δυνατόν πιο θετικά και για την ελληνική οικονομία, αλλά και για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών. Θέλω να σας πω ότι μικτά κλιμάκια των Υπουργείων επισκέπτονται τα νησιά μας, διότι θα πρέπει να υπάρξει μία χωροθέτηση μέσα στον χώρο του λιμανιού για να μπορεί να χορηγείται η επιτόπια θεώρηση, η οποία απαιτεί αφενός έκδοση παραβόλων, στη συνέχεια λήψη κάποιων στοιχείων βιομετρικών, δακτυλοσκόπηση συγκεκριμένα, και στη συνέχεια να δίδεται η θεώρηση. Έχει επίσης προβλεφθεί να υπάρξει σημαντική ενδυνάμωση όλων των νησιών, σε ό,τι αφορά τα σημεία εισόδου στα δέκα νησιά και στα λιμάνια των δέκα νησιών, με προσωπικό τόσο από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όσο και από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής» είπε, μεταξύ άλλων, ο ΥΠΕΞ.
Τα νησιά, τα οποία θα ξεκινήσουν, είναι εκείνα που έχουν ήδη ώριμες εγκατεστημένες υποδομές, όπου υπάρχει μεγάλη χωροταξία, εξήγησε περαιτέρω. «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχουν συγκεκριμένα λιμάνια, τα οποία έχουν σοβαρότατο ζήτημα χώρου. Παραδείγματος χάρη, το λιμάνι της Σύμης δεν έχει εύκολο χώρο. Θα πρέπει να υπάρξει ένα ειδικό χωροταξικό πλάνο για να μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε, όπως και στον λιμένα του Καστελόριζου. Εκεί όπου υπάρχουν ήδη υποδομές μεγαλύτερες, όπως είναι τα λιμάνια της Ρόδου και της Κω, προφανώς είναι ευκολότερο και θα λειτουργήσει στην πρώτη φάση της 30ης Μαρτίου», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά στην επέκταση και σε άλλα νησιά, ανέφερε ότι υπάρχουν πολλαπλά αιτήματα εκ μέρους των νησιών για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας αλλά, όπως είπε χαρακτηριστικά, «υπάρχουν και όρια στο πόσο μπορούμε να επεκτείνουμε το πρόγραμμα αυτό, δεδομένου του εξαιρετικού του χαρακτήρα σε σχέση με το Δίκαιο που διέπει τη Σύμβαση Σένγκεν. Και κατά τούτο είμαστε ήδη αρκετά οριακά».
πηγή: https://www.kostv.gr
τσαντιρ μαχαλά λιμάνι.ολα πρόχειρα προκάτ.
Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι
Οπως αξιοποιηση οινοποιειου ,αβικω ,ναυτικου ομιλου ,αλεξαντερ φασιον, για την επιλυση του κυκλοφοριακου, για το χωροταξικο-πολεοδομικο σχεδιο ,για το κολυμβητηριο , τον μολο για τα κρουαζιεροπλοια ,νέο κτήριο αφιξεων-αναχωρήσεων στο λιμάνι,επέκταση μαρίνας,για τα καινουργια σχολεια ,για τους δρομους,για την καθαριοτητα.για την απομάκρυνση του ΚΤΕΛ για την υγεια,για τις λακούβες κλπ.
MONO ΛΟΓΙΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ