Ν. Μυλωνάς: Το φράγμα στον «Μία ποταμό» της Καρδάμαινας δείχνει την απουσία πολιτικής νερού στο νησί μας

9
6450

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΣΤΟΝ ‘’ΜΙΑ ΠΟΤΑΜΟ’’ ΤΗΣ ΚΑΡΔΑΜΑΙΝΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

Α. ‘’Ιστορικό γεγονός για την υδροδότηση Καρδάμαινας-Αντιμάχειας-Κεφάλου’’  χαρακτηρίζει η ΔΕΥΑ Κω την δημοπράτηση της μελέτης του έργο του φράγματος-ταμιευτήρα νερού στον Μία ποταμό, στην περιοχή της Καρδάμαινας. Οι ‘’παλιότεροι’’ γνωρίζουμε ότι είναι μια πολύ προβληματική πρόταση, που δεν αναιτιολόγητα επανέρχεται. Οι προθέσεις είναι ΄΄καλές και αγνές’’, οι ανάγκες υπάρχουν, όμως  ο πράξη αποδεικνύει πολύ προβληματική και πιθανότατα θα αποδειχθεί ανεφάρμοστη ή αναποτελεσματική.

Β. Κατ’ αρχήν το κόστος της μελέτης 1,2 εκ ευρώ συν ΦΠΑ είναι τεράστιο. Οι μελέτες συνήθως αντιστοιχούν στο 5-10% του κόστους κάθε έργου. Συνεπώς η κατασκευή του φράγματος θα είναι της τάξεως των 12 εκ. ευρώ! Συνεπώς η χρηματοδοτηση του έργου αυτού από ίδια έσοδα της ΔΕΥΑΚ είναι αδύνατη. Όπως αδύνατη αποδείχθηκε η χρηματοδοτηση κατασκευής της ανεμογεννήτριας στον βιολογικό της πόλης Κω. Η ΔΕΥΑΚ μας, δυστυχώς, κάνει απλή διαχείριση του πολύτιμου νερού! Κατά την γνώμη μας κακοδιαχείριση!. Το οποιοδήποτε αναπτυξιακό της έργο στηρίχθηκε στο παρελθόν και στηρίζεται σε ‘’άνωθεν χρηματοδοτήσεις’’! πχ  οι Βιολογικοί σταθμοί. Το πιθανότερό είναι να χρηματοδοτηθεί η μελέτη του φράγματος και να μπει στο ράφι, ψάχνοντας κάποιο πρόγραμμα! Συνήθως Ευρωπαϊκό (λέγε με Περιφέρεια) . Και επειδή και η Ευρώπη δεν πάει καλά και μπαίνουν στην ΕΕ φτωχότερες χώρες η προσμονή και η πιθανότητα χρηματοδοτήσεως του έργου περιοριζεται πάρα πολύ. Μήπως να αλλάξουμε προτεραιότητές;

Γ. Το δεύτερο προβληματικό στοιχείο είναι οι βροχοπτώσεις στην περιοχή του Μία ποταμού. Τι σημαίνει αλήθεια το τοπωνύμιο ‘’Μίας’’; Ένας Καρδαμιώτης μας είπε ‘’Μίας ποταμός θα πει Μεγάλος Ποταμός’’!  όμως ένας Αντιμαχείτης μας αντέτεινε ‘’Μύας ποταμός θα πει μικρός ποταμός, ποταμός της  μύγας’’!  Είναι πράγματι ο  μεγαλύτερος χάνδακας απορροής βρόχινων νερού στην περιοχή της  πάντα ολιγόβροχης Καρδάμαινας! Μας εχουν δηλώσει οι κατά καιρούς πανεπιστημιακοί που μελέτησαν το βροχόμετρά δεδομένα του νησιού ότι η περιοχή δεν ενδείκνυται για φράγμα.  Η θέση λοιπόν που επιλέχθηκε δεν πιστοποιεί την de facto ακαταλληλότητα του έργου. Η ΔΕΥΑΚ έχει στα χέρια της κάποια υδραυλική-βροχομετρική μελέτηε που αποδεικνύει την επιτυχία στο έργο; Να θυμίσουμε ότι έργα στην Χώρα μας παρόμοια χρηματοδοτήθηκαν στα νησιά του Αιγαίου από το γ! κοινοτικό πλαίσιο στήριξης (Γ! ΚΠΣ) από τα οποία πάνω από τα μισά δεν δούλεψαν. Παράδειγμα το φράγμα των Λειψών δίπλα μας. Σημειώνουμε ότι δεν υπαρχει σταθμός βροχομετρήσεων στο νησί από το 2010 στα πλαίσια περικοπών των μνημονίων και φυσικά αδυναμίας της ΔΕΥΑΚ. σε στατιστικές επεξεργασίες.

Δ. Το τρίτο προβληματικό στοιχείο είναι η απουσία διαχείρισης των 2 φραγμάτων του νησιού μας από την ΔΕΥΑΚ. Τόσο το φράγμα στο Ηρακλή όσο και το φράγμα της Μεσαριάς τι εχουν συνεισφέρει στο θεμα της υδροδότησης των κατοικιών της περιοχής τους; ΤΙΠΟΤΑ! Συμβάλλουν κάπως στην άρδευση. Το διυλιστήριο, για παράδειγμα, στον Ηρακλή ξέρουμε ότι δεν δούλεψε ούτε μια ώρα!

Ε. Η ΔΕΥΑΚ δεν μπορεί να μας απαντήσει με θετικό τρόπο σε αυτά τα ερωτηματικά. Αυτό που φαίνεται είναι ότι από κάπου υπαρχει μια ώθηση (κάντε την μελέτη και βλέπουμε! Λένε οι τεχνικοί και πολιτικοί dealer των ευρωπαϊκών προγραμμάτων!).  Αυτό που λείπει όμως και φαίνεται είναι το τοπικό-Κωακό πρόγραμμα για το νερό! ο σχεδιασμός, η αξιολόγηση και ο προγραμματισμός, με τοπικές προτεραιότητες και η αντίστοιχη αυτενέργεια και αυτοδυναμία της ΔΕΥΑΚ στην υλοποίηση αναπτυξιακών στόχων!

Ζ. Η ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ. Καλούμαστε λοιπόν, χρονιάρες μέρες, να χειροκροτήσουμε μια πρόταση για μελέτες κόστους 1,2 εκ. ευρώ. Θα ηταν λογικότερο να χειροκροτήσουμε κάτι πρακτικό και άμεσα υλοποιήσιμο. Με 1,2 ευρώ θα μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε την κατασκευή μικροφραγμάτων σε όλους τους χειμάρρους του νησιού για να εγκλωβίζουμε το νερό που θα εμπλουτίζει τον υπόγειο ορίζοντα.(Θυμηθείτε Μ. Γλέζος-

Απειρανθος)  Δεν απαιτούνται ειδικές μελέτες. Τα κοιλαδοδέματα, τα πέτρινα μικρού ύψους αναχώματα, οι μπρούλακκοι,  έργα των πριν από μας υπάρχουν ακόμη στα ‘’ποτάμια’’ μας. Μας φωνάζουν να τα συντηρήσουμε! Άμεσο έργο, άμεσο αποτέλεσμα, αποφυγή έργων κλίμακας αμφίβολου αποτελεσματικότητας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Βρισκόμαστε σε λάθος δρόμο σε σχέση με την ανάπτυξη και την παραγωγή στο νησί μας.  Το μισό νησί μας έχει μείνει χωρίς πόσιμο νερό χρόνια τώρα.  Η  τουριστική- διασκεδαστική  βιομηχανία ακατάπαυστα και με υψηλούς ρυθμούς μεγεθύνεται. Ο Μιας ποταμός δυστυχώς δεν μπορεί να μας βοηθήσει. Η συνέχεια του δράματος επι της οθονης!.

Ν. Μυλωνάς

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. …..ΦΙΛΕ ΝΙΚΟ, ΑΦΟΥ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ !

    • filos sou einai? tora exigounte ola hehe asxetoi!
      akou do tora na matheneis…
      milaei gia ta alla dio fragmata!

      1 ipagonte sto dimo kai deuteron einai ardeusis giati einai 300 xiliades kivika nero kai kato i xoritikotita tous diladi miden gia idreusi! 30 meres nero pliros gemata!

      2 gemizoun me diktia ardeusis xiliometra makria den einai pano se kiti potamou ara me tin kataskeui tous provlimatika

      3. kamia sxesi ta texnika pou grafei kai o proipologimos! 20 miria kostologite kai iparxei idi xrimatodotisi epipleon kataskeui pano tin kiti tou potamou opote gemizei pliros xoris diktia na ferneis to nero apo xiliometra makria!

      4.doste leei to 1 ekatomirio euro na kanete leei mikres limnodexamenes na eploutizete o idroforos orizontas! diladi se 10 meres vroxi tha gemizoun oi kouvades pou les kai to ipolipo nero tha xanete opos tis limnis tou pouliou! ara mia tripa sto nero kai i deyak tha xrisimopoioi akoma geotriseis opote dyo tripes sto nero!

      5. to fragma ginete kai to ergostasio nerou gia na min travas apo ton ipogio idroforea!

      6. exei metrithei i perioxi apo vroxoptoseis to bfragma gemizei pliros! xereis esy den xeroun i epirstimones tis deyak

      7. simperasma asxetos kai epikindinos

  2. με νερο απο την θαλασσα( ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ).ΛΥΣΕΙς υπαρχουν.το προβλεπει η μελετη?

  3. Τώρα καταλαβενω από που αντλείς της πληροφορίε σου γι αυτά που γράφεις Νικολάκη Μιας ποταμός είναι περιοχή της Κεφάλου . Θα σου έγραφα πολλά αλλά δεν νομίζω να πιάσουν τόπο Καλημέρα

  4. Δηλαδή τώρα μιλάει ο άνθρωπος που ήταν σε δημοτική αρχή.Επρεπε να τα κάνω εγώ;Αλήθεια τώρα,μερικοί δεν καταλαβαίνουν ότι από ένα σημείο και μετά δεν δικαιούστε να μιλούν;Όλοι όσοι πέρασαν από θέσεις εξουσίας πρώτα πρέπει να λένε τι έκαναν τι πρόσφεραν,έστω προσπάθησαν να κάνουν και μετά να βγαίνουν να κάνουν τον δημόσιο κριτή.

  5. τοτε που ησουνα προεδρος με τον πρωην, γιατι δεν ανοιξες το στομα σου να μιλησεις για μικροφραγματα?
    μολις παει να κανει ενα μεγαλο εργο ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ, βγαινεις και κανεις κριτικη.
    πως να σε πιστεψουμε?

  6. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ ΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ?
    ΟΥΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΝ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΗΤΑΝ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΤΑ 150%.

  7. Από μικρή ηλικία άκουγα τους μεγαλύτερους να μιλάνε για δύο τοπωνύμια της Κεφάλου με την έννοια του μεγάλου [Μίας λάκκος και Μίας ποταμός].Ο Μίας λάκκος βρίσκεται ανατολικά του IKOS και ο Μίας ποταμός ξεκινά βορειοδυτικά του αρχαίου θεάτρου των Παλατιών,ύψωμα Αυγερινός, περνά έξω από το χωριό της Κεφάλου και καταλήγει στη θάλασσα τοποθεσία Βουνάρα.Το μήκος του ποταμού είναι περίπου 4.300 μέτρα και πρέπει να είναι ο μακρύτερος ποταμός του νησιού.

  8. Αφήστε τα πολιτικάντικα και τα παρελθόντα και επικεντρωθείτε σ’ αυτά που λέει. Χορτάσαμε από κακίες και κομπλεξικά. Άντε σοβαρευτείτε λίγο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ