Νίκος Μυλωνάς: Ο τοπικός απόηχος της σημερινής συνάντησης κ.κ. Κ. Μητσοτάκη -Τ. Ερτογάν

6
6810

Ο τοπικός απόηχος της σημερινής συνάντησης κ.κ. Κ. Μητσοτάκη -Τ. Ερτογάν

 

  • Το γεγονός της ημέρας είναι η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου κ. Τ. Ερτογαν στην Αθήνα. Τα αποτελέσματα των συναντήσεων αφορούν τις διαφορές με την χώρα μας μερικές από τις οποίες μας αφορούν τοπικά. Η γειτονική μας χώρα έχει κάνει άλματα στην οικονομία, στην τεχνική της παραγωγής και της επιστήμης και έχει επιτύχει τεράστιους  ρυθμούς κοινωνικής ανάπτυξης. Για παράδειγμα η αναλογία εθνικού προϊόντος από 1 προς 3 πριν 20 χρόνια έχει μετατραπει σε 1 προς 10 υπερ της Τουρκίας. Αυτή την διαφορα την βλέπουμε στις γειτονικες πόλεις που έχουν εκσυγχρονιστεί και ανανεωθει. Επειδή η ιστορία μας διδάσκει ότι οικονομική ισχύς επιβάλλει  ανατροπές στις διακρατικές σχέσεις και επειδη υπαρχει ενας καταλογος απαιτήσεωων  και μια διεθνής κατάσταση ρευστότητας χωρίς αρχές, είναι λογικό να ανησυχούμε. Με δεδομένο ότι στην γειτονική χώρα ο Εθνικισμός είναι κυρίαρχη ιδεολογία  τα πράγματα για την ‘’χρεοκοπημένη ‘’ χωρά μας είναι δυσοίωνα.
  • Ο δημοσιευμένος κατάλογος των συζητήσεων περιλαμβάνει δικά μας τοπικά θεματα:

—Πρώτο και από όλα η αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, οι εδαφικές διεκδικήσεις  και το μέγα για μας θέμα ‘’αποστρατικοποίηση της Δωδεκανήσου’’. Έχουμε ακούσει και διαβάσει πάρα πολλά γι αυτό το θεμα.  Μόνο σύμπτωση δεν είναι η αποστολή πυραυλικών συστημάτων στην Ουκρανία στο όνομα της κάλυψης συμμαχικών υποχρεώσεων.  Η κυβέρνηση βεβαίως χαρακτηρίζει ως ‘’άχρηστα’’ τα συστήματα  που έφυγαν. Όμως τα τεθωρακισμένα ΒΜΡ-1 δεν ήταν καθόλου άχρηστα και επί πλέον δεν αντικαταστάθηκαν από τα γερμανικά Μarder που πήγαν στην Ξάνθη καθ’ υπόδειξη των συμμάχων μας. Τα εθνικά ζητήματα είναι χειρισμοί του κράτους και κυβέρνησης. Όμως οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουμε κάποια στοιχεία πολιτικού επιπέδου από επίσημα πρόσωπα και όχι από διαρρεύσεις τουρκικών πηγών. Η αποστρατικοποίηση της Δωδεκανήσου είναι διεθνείς θεμα. Εδράζεται στις συνθήκες ειρήνης του Β! Παγκοσμίου Πολέμου και πρέπει να συζητείται όχι διμερώς άλλα σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Με το ιστορικό προηγούμενο του 1974-εισβολή-κατοχή της Κύπρου  η αμυντική αποδυνάμωση είναι ‘’αυτοκτονία’.

Η κυβέρνηση μας πράττει το αντίθετο. Οι τοπικοί βουλευτές λείπουν. Οι τοπικοί παράγοντες σιωπούν

—Δεύτερο θεμα είναι η τουριστική βίζα που συνδέεται με το διαχρονικό αίτημα της Τουρκικής πλευράς για 12-μηνη ισχύ για Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Και το θεμα αυτό συνδέεται με τις γενικότερες συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση περί τελωνειακής ένωσης και μετακινήσεις στην ΕΕ των πολιτών της.  Είναι θέμα διεθνείς στο οποίο οι τοπικές κοινωνίες δεν θα είχαν αρνητική διάθεση.

—-Τρίτο θεμα είναι το μεταναστευτικό και η συνεργασία των με στόχο τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Η ελληνικές κυβερνήσεις μας λένε ότι ‘’Η Τουρκία εργαλιοποιεί το μεταναστευτικό’’, ‘’η Τουρκία οργανώνει δουλεμπορικά δίκτυα’’ . Η  σημερινή επίσκεψη-συζήτηση-διαπραγμάτευση,  αποχαρακτηρίζει την Τουρκία και αναγκάζει την χωρά μας να ξαναδεί το θεμα της συνθήκης Τουρκίας-ΕΕ  (Μάρτιος 2016) στο διεθνές της πλαίσιο και να κάνει αναπροσαρμογές στην ακραία πολιτική της. Για παράδειγμα τα 4 hotspot ( Κω, Λέρου, Χίου, Μυτιλήνης) που έχουν αναλάβει τον ρόλο του ‘’βαστάζου’’ της Ε.Ε.  πρέπει να σπάσουν σε μικρότερα και να χρηματοδοτηθούν με γενναίες παραχωρήσεις

—Μέρος της ατζέντας είναι η προσέλευση τουρκικών κεφαλαίων στην χώρα μας στους τομείς τουρισμού-εστίασης, στις υποδομές (μαρίνες, λιμάνια) και στην αγορά γης. Οι επιχειρήσεις και στις δυο πλευρές είναι έτοιμες για κοινές ‘’μπίζνες’’ στο εμπόριο και σε στρατηγικές επιλογές όπως η ενέργεια, το νερό, οι μεταφορές και οι συγκοινωνίες.

  • Επομένως ο κατάλογος της θεματολογίας των διαπραγματεύσεων-συζητήσεων περιλαμβάνει δικά μας μας τοπικά θεματα για τα οποία όμως δεν έχουμε θέσεις και προτάσεις και φυσικά τακτική και στρατηγική για μια ουσιαστική συνεργασία και αυτό χρεώνεται στην τοπική πολιτική ηγεσία.
  • Διαβάσαμε στις τοπικές εφημερίδες δήλωση προέδρου του Βακούφ Κω ότι δεν του χορηγείται άδεια επίσκεψης στο Πετρούμι με παρέμβαση του Τουρκικού προξενείου της Ρόδου, με το αιτιολογικό ότι είναι διορισμένος και κατά συνέπεια όργανο του Ελληνικού κράτους. Αυτό θα έπρεπε να προκαλέσει τις αντιδράσεις μας. Πρώτα των κυβερνητικών βουλευτών που εχουν την ευθύνη επιλογής και διορισμού με παράσταση στον κ. Πρόξενο και κοινοποίηση του θέματος τα ευρωπαϊκά σώματα. Η παρέμβαση θίγει και το δίκαιο της Ε.Ε. σε Ευρωπαίους πολίτες. Πίσω από την παρέμβαση του προξενείου είναι η εθνικιστική πολιτική που πιέζει στην δημιουργία μειονοτικού στα Δωδεκάνησα και είναι προς τιμήν των συμπολιτών μας μουσουλμάνων και Τουρκικής καταγωγής που αντιστέκονται σε αυτές τις επιδιώξεις.
  • Από την άλλη πλευρά ο τρόπος επιλογής του συμβουλίου του Βακούφ πρέπει και μπορεί να γίνει με δημοκρατικές διαδικασίες επιλογής και πρότασης στον κρατικό παράγοντα. Η κοινότητα προτείνει και η πολιτική αρχή επιλέγει μέσα από την πρόταση. που δεν θιγεί την συνθήκη της ένωσης των Δωδεκάνησων με την Ελλάδα όπου προβλέπεται ο τρόπος διοίκησης των Βακουφιών.

Ν. Μυλωνάς

 

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ ΠΑΕΙ ΚΡΕΜΑΛΑ

  2. Ασχοληθείτε με το επάγγελμα σας.Τι το παιδεύετε ;Με την πολιτική δεν το έχετε .Λάθος επιλογές έχετε κάνει πάντα και λάθος αναλύσεις.

  3. ταιριαζει γαντι η παροιμια σε σενα τα λεω πεθερα για να τακουει η νυφη. ηρθε στην ελλαδα για να δειξει το καλο παιδι στη δυση!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ