ΝΑ ΝΟΣΤΑΛΓΕΙΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ ΖΩΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΙΚΡΟ… (ΣΕΦΕΡΗΣ)
ΝΑ ΕΙΠΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
(Η εισήγηση του κυρίου Βαγγέλη Δημήτρη στη συνέλευση της παράταξης
Όραμα και Δράση με την οποία συμπορεύτηκε στις εκλογές του 2019)
Το θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο που έχει επιβληθεί στην αυτοδιοίκηση τα μνημονιακά χρόνια από την κεντρική διοίκηση είναι τόσο ασφυκτικό και σκληρό που αν δεν πούμε την αλήθεια, τώρα, τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα. Οι μνημονιακές υποχρεώσεις τελειώνουν τυπικά το 2060 , αν δεν έχουν τελειώσει ως τότε οι έλληνες.
Η ΥΠΕΡΑΝΑΠΤΥΞΗ τρέχει ,μόνο που δεν μας λέει κανείς για ποιους; Και πως θα υπηρετηθεί χωρίς πόρους; Η «βαριά βιομηχανία» θέλει φυσικούς πόρους που είναι πεπερασμένοι για το νησί και έχουν εξαντληθεί επικίνδυνα ,γράφαμε πριν χρόνια (στον αγροτικό σύλλογο) ότι ο υδροφόρος , πέρα από την υφαλμύρωση των νερών, κατεβαίνει επικίνδυνα (αντλούσαμε στα 50 μέτρα και έχουμε φτάσει στα 150 τουλάχιστον ,άρα χρειάζονται νέες γεωτρήσεις ποιος θα τις πληρώσει; Υπολογίσαμε το τεράστιο κόστος; Πως θα το αντέξει ο αγρότης και ο οικονομικά αδύναμος; Χρειάζονται υποδομές (δρόμοι , επεκτάσεις βιολογικών, καθαριότητα , αρδευτικά δίκτυα και ουκ έστιν αριθμός παρεμβάσεις ) ποιοί θα πληρώσουν για όλα αυτά;
Τα ξενοδοχεία( οι φιλοξενούμενοι για να είμαστε ακριβείς) και όλα τα ενοικιαζόμενα καταλύματα στον τουριστικό κλάδο ανάλογα με την κατηγορία τους πληρώνουν φόρο ή τέλος διανυκτέρευσης πολλά χρήματα : από 50 λεπτά τα 1-2 αστέρων έως 4 ευρώ τα 5 αστέρων ανά διανυκτέρευση (με ένα μέσο όρο ανά διανυκτέρευση επί το σύνολο των δωματίων το ποσό με τους μετριότερους υπολογισμούς υπερβαίνει τα 15.000.000-20.000.000 ευρώ ), αν κάνουμε λάθος ας δημοσιεύσουν τα στοιχεία .
Όλοι γνωρίζουν ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο συγκεκριμένος φόρος ,με ξεχωριστή απόδειξη, εισπράττεται και αποδίδεται στους Δήμους. Εδώ μέσω των φορολογικών αρχών όλα κατέληγαν και καταλήγουν στην ΑΑΔΕ δηλαδή στη μαύρη τρύπα του χρέους , στο Δήμο που έχει την ευθύνη για όλα τίποτα , ως πότε θα το κρύβουν για να μη στεναχωρούν τις κυβερνήσεις ;
ΑΚΤΕΣ: ζούμε αποικιοκρατικές γελοίες καταστάσεις ,η ΕΤΑΔ εισπράττει τα έσοδα από τις ενοικιάσεις , ο Δήμος κάνει τυπικά πλειστηριασμούς, ως τώρα, γιατί δόθηκε το δικαίωμα στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου να κάνει η ίδια απευθείας πλειστηριασμούς. Ο Δήμος δαπανά χρήματα για τη συντήρησή τους . Που θα τα βρει; Υπόψιν η ΕΤΑΔ υπάγεται στο ΤΑΙΠΕΔ το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο ,να πάλι η μαύρη τρύπα .
ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: ( διαχείριση στερεών αποβλήτων ). Ια Μετέφεραν την αρμοδιότητα από τους Δήμους (επειδή, λέει. δεν τα έκαναν καλά και δεν ενδιαφέρονταν πολύ για το περιβάλλον ) στην περιφέρεια (ο Δήμος πλήρωσε μετοχικό κεφάλαιο και θα καταβάλει ετήσια συνδρομή μερικά εκατομμύρια ευρώ) και άφησαν στους Δήμους όλες τις υποχρεώσεις .
Τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού είναι μεγάλο ποσό(άγγιζε τα 7000000 ευρώ ίσως να έχουν αλλάξει κάπως αλλά παραμένουν υψηλά .
Με άλλα λόγια ο νοικοκύρης δεν καθαρίζει καλά το σπίτι του και θα το καθαρίσουν καλύτερα οι άλλοι .(Το θέμα δεν εξαντλείται σε μία παράγραφο είναι σύνθετο και δύσκολο απλώς μνεία γίνεται εδώ και προφανώς θεωρούμε ότι η ευθύνη πρέπει να επιστρέψει στο Δήμο.
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ: Η «συμφωνία» μεταξύ Δήμου και εκπροσώπου της εταιρείας για μείωση των φόρων για κάποιους μήνες προκειμένου να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος δεν είναι κακή , και είναι θέση που η παράταξη «Όραμα και Δράση» συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα της το 2019. Όμως υπάρχουν και άλλες αναγνώσεις όπως για παράδειγμα στην Κέρκυρα, μεγάλος αριθμός επισκεπτών μέσω του εκεί αεροδρομίου κατευθύνεται σε άλλη χώρα(Αλβανία) ,το νησί έχει μετατραπεί σε χώρο διέλευσης , οι Κερκυραίοι δεν το θέλουν αλλά τους ρωτάει κανείς ; Ούτε εμάς θα μας ρωτήσουν πότε θα ανεβάζουν και πότε θα κατεβάζουν τους φόρους , ό,τι τους συμφέρει κάνουν ,ίσως και ότι συμφέρει και άλλες εταιρείες του τουρισμού ή και άλλες χώρες.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ και όχι μόνο θα μιλήσει κανείς; Το πράγμα ξέφυγε τελείως νοιώθουμε πολίτες ξένοι στον τόπο μας .
ΝΑ ΝΟΣΤΑΛΓΕΙΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ ΖΩΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟ ΠΙΚΡΟ(ΣΕΦΕΡΗΣ)
ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΟΜΩΝ .
Το θεσμικό πλαίσιο σχεδόν απαγορεύει τη συνεργασία μεταξύ Δήμου και κρατικών υπηρεσιών όπως ,πυροσβεστική, Δασική υπηρεσία ,αρχαιολογία, σχολεία , δομές υγείας. Προφανώς σε επίπεδο υπηρεσιών και προσώπων καλή διάθεση υπάρχει ,χρήματα προσωπικό και κυρίως τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου χρειάζεται που να επιτρέπει τη συνεργασία . Κανείς δεν αρνείται τη γνώση και την τεχνογνωσία στα στελέχη και το προσωπικό των διαφόρων υπηρεσιών ,απλά να επιτραπεί με τη διεύθυνση και την καθοδήγηση των ειδικών κάθε υπηρεσίας να υπάρχει συνέργεια με τις υπηρεσίες του Δήμου και κυρίως χρηματοδότηση και να γίνονται έγκαιρα οι προσλήψεις του εποχιακού προσωπικού από το Δήμο, αλλά στη βάση και των αναγκών δασοπροστασίας για παράδειγμα ή καθαριότητας των αρχαιολογικών χώρων κλπ. Χρόνια κράτησε το αίτημα του Δήμου για χρηματοδότηση του ενοικίου ενός γιατρού για το Νοσοκομείο , χρόνια φωνάζουμε για το νοσοκομείο . Τί έγινε ;
Προφανώς η διαχειριστική επάρκεια είναι απολύτως απαραίτητη και κάθε παράταξη δικαιούται να την προβάλει όμως αυτό είναι το ελάχιστο .Τι να σου κάνει η υπηρεσία πρασίνου με το προσωπικό που έχει ,απλά αδυνατώντας να διαχειριστεί τα στοιχειώδη. Αποκεφαλίζουν τα δένδρα . Το σωστό κλάδεμα θέλει εκπαιδευμένο προσωπικό, χρήμα και εξοπλισμό.
ΕΥΛΟΓΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ : ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΝΟΥΜΕ;
ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΧΘΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΕΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Η ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ
ΣΥΜΠΑΓΕΣ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ .ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΤΟ. Διαφορετικά θα σερνόμαστε.
Το προτείνουμε στην παράταξη με την οποία συμπορευτήκαμε.
Σε άλλου είδους διαδικασίες που δε μας πέφτει και λόγος δεν συμμετέχουμε.
Υ.Γ
Θυμίζουμε:
-Ο Νέος εκλογικός νόμος με 43% τα δίνει όλα στην πρώτη παράταξη ,το πλαφόν του 3% δεν θα αρκέσει για την είσοδο στο Δημοτικό Συμβούλιο, λόγω του τρόπου κατανομής των εδρών στο σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
-την κινητοποίηση των κατοίκων στην Πάρο για τις ακτές
– την ακραία αντιπαλότητα μεταξύ των κατοίκων στη ΛΕΣΒΟ για το νερό, χωρίστηκε το νησί στα δύο (Δεν απέχουμε και πολύ από αυτό ,το τρίγωνο υποφέρει)
-Παλαιότερα την αντιπαλότητα στην Κέρκυρα για τα σκουπίδια κλπ.
Δημήτρης Βαγγέλης
OΡΑΜΑ & ΔΡΑΣΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Και κάπου εδώ τελειώνει η έκθεση ιδεών. Η πρόταση ποιά είναι; Να είμαστε όλοι μαζί. Κάτι σαν τις 4 τετραετίες του Καίσερλη που έπαιζε μπάλα μόνος του. Είδαμε και τότε τι έγινε.
ΕΙΔΑΜΕ ΡΕ ΦΙΛΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ..ΟΣΑ ΕΚΑΝΕ Ο ΚΑΙΣΑΡΛΗΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ …ΚΙ ΑΝ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ…ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΣΕ ΤΗ ΚΑΡΑΜΕΛΑ..ΜΑΡΙΝΑ..ΔΕΥΑΚ ΙΚΑ..ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ..ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΣΥ ΣΗΜΕΡΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ…
Φιλάρα οι τετραετίες ήταν επτά. Και για να σου πω τι έκανε ο Καίσαρλης θα χρειαστούν άλλες επτά τετραετίες. Χωρίς αυτόν εσύ θα ζούσες μέσα στα χολουβαζιά. Άσε που έχεις απωθημένα. Το κείμενο που σχολιάζεις είναι του κ. Βαγγέλη και εσύ τα ρίχνεις στον Καίσαρλη. Τόσο πολύ σε πονά?.