Σ. Καμπουράκης στον «Σ»: Να μειωθεί τουλάχιστον κατά το ήμισυ η προσέλευση των λεωφορείων στη Ζιά

16
684

Σταμάτης Καμπουράκης, αντιδήμαρχος Κω, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας:

«Προσωπική μου άποψη, να μειωθεί τουλάχιστον κατά το ήμισυ η προσέλευση των λεωφορείων στη Ζιά»

 

«Όλοι πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή, να επαγρυπνούμε όμως δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός – Η ετοιμότητά μας είναι το βασικό μέτρο πρόληψης» 

 

 

 

«Η αποστολή στη Ρόδο ήταν μια εμπειρία ζωής, μια δυσάρεστη εμπειρία θα έλεγα, από την οποία αποκόμισα πολλά. Κατέγραψα και μετέφερα όλα όσα  βιώσαμε σε μια τόσο μεγάλη πυρκαγιά, η οποία εμπεριείχε λάθη, ελλείψεις κ.α. ελπίζοντας να μας βρει περισσότερο προετοιμασμένους σε περίπτωση δικής μας ανάγκης»

 

«Εάν η κατάσταση ήταν τόσο τραγική να είστε σίγουρη ότι πρώτος ο διοικητής της πυροσβεστικής με τον οποίο έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία κυρίως σε ότι αφορά την ασφάλεια των δημοτών μας, θα είχε ήδη εισηγηθεί το κλείσιμο της Ζιάς»

 

«Όταν γίνεται σύσκεψη ενός Συντονιστικού, ειδικά όταν πρόκειται για θέματα ασφαλείας, δεν επιτρέπεται η παρουσία των ΜΜΕ για ευνόητους λόγους»

 

«Ό,τι κι αν κάνουμε, ποτέ δεν θα είναι αρκετό και ειδικά σε έναν οικισμό ο οποίος έχει φτιαχτεί πριν 200 χρόνια για 100 ανθρώπους  και τώρα φιλοξενεί 4.000 και μια δασική έκταση μεγάλη. Συνεχώς θα πρέπει να κάνουμε και καινούργια πράγματα εκεί»

 

«Μετά τα τραγικά γεγονότα της Ρόδου όπως και της υπόλοιπης Ελλάδας, πιστεύω ότι θα λάβουν τα αιτήματα μας  (προς το υπ. Πολιτικής Προστασίας) την ανάλογη προτεραιότητα λόγω της σοβαρότητας και θα έχουμε κάποια εξέλιξη στις απαντήσεις που περιμένουμε»

 

 

 

Οι πυρκαγιές της Ρόδου – και δυστυχώς όχι μόνο του συγκεκριμένου νησιού, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας μας – απέδειξαν περίτρανα την ανετοιμότητα του μηχανισμού αντιμετώπισής τους.  Απέδειξαν εν τοις πράγμασι, δυστυχώς, αυτό που όλοι γνωρίζαμε. Την έλλειψη μέσων πυρόσβεσης και παράλληλα, την υποκρισία των αρμοδίων υπουργείων και υπηρεσιών περί ετοιμότητας κ.λ.π. Απέδειξαν για ακόμα μια φορά ότι, χωλαίνουμε όχι μόνο στην πρόληψη αλλά και στην καταστολή…

Στο πλαίσιο αυτό και η συνέντευξη του αντιδημάρχου και υπευθύνου της Πολιτικής Προστασίας του δήμου μας Σταμάτη Καμπουράκη στον «Σ».

Ο κ. Καμπουράκης απαντά στο γιατί δεν κλήθηκαν τα ΜΜΕ της Κω στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, μας μιλά για το περιβόητο «σχέδιο» για την Ζιά και το τι έχει κάνει μέχρι σήμερα ο δήμος, δηλώνοντας πως, ο δήμος ασκεί πιέσεις προς το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας όσον αφορά στον καθαρισμό (του δάσους) και τις διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών, αλλά δεν έχει κάποια νεότερη πληροφορία. «Πέρα από το τεράστιο κόστος το οποίο δεν διαθέτει ο δήμος μας, όπως και το εξειδικευμένο προσωπικό, η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στην δασική υπηρεσία, η οποία γνωρίζουμε ήδη ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει και εκείνη μια τέτοια ενέργεια λόγω έλλειψης των παραπάνω. Αν υπήρχαν τα χρήματα και η τεχνογνωσία, ως δήμος φυσικά και θα είχαμε παρέμβει εδώ και καιρό» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εκφράζει την προσωπική του άποψη για την υπόθεση της Ζιάς, ενώ εκτιμά πως, μετά από τις πυρκαγιές στη Ρόδο αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα αιτήματα του δήμου προς το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας «θα λάβουν την ανάλογη προτεραιότητα λόγω της σοβαρότητας και θα έχουμε κάποια εξέλιξη στις απαντήσεις που περιμένουμε»

 

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Ερ: Κύριε Καμπουράκη, ας ξεκινήσουμε από τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου. Δεν ενημερώθηκαν τα τοπικά ΜΜΕ για τη σύγκλισή του πλην του kostv.gr. Γιατί;

Σ.Κ.: Κυρία Αυγούλη όταν γίνεται σύσκεψη ενός Συντονιστικού, ειδικά όταν πρόκειται για θέματα ασφαλείας δεν επιτρέπεται η παρουσία των ΜΜΕ για ευνόητους λόγους. Η σύγκλιση ενός τέτοιου είδους Συντονιστικού είναι η κάλυψη των κενών που ενδεχομένως να υπάρχουν στις υπηρεσίες, στις δομές, στη μεταξύ συνεργασία υπηρεσιών και φορέων, ακόμη και για τεχνικά προβλήματα που ίσως θέλουμε να επιλύσουμε σε περίπτωση ανάγκης. Αυτό αν ήταν ανοικτό προς τους πολίτες, το πιθανότερο είναι να προκαλούσε ανησυχία στον κόσμο η ακόμη και να παρερμηνευόταν διαφορετικά ότι ακούγεται και τότε να  δημιουργούνταν μεγαλύτερος φόβος στους συμπολίτες μας.

Ερ: Να μείνουμε λίγο στο θέμα. Γιατί η σύσκεψη έγινε κεκλεισμένων των θυρών; Να σας πω ότι, όλα τα προηγούμενα χρόνια καλούμασταν, καταγράφαμε το τι έλεγαν οι πάντες και κάναμε ρεπορτάζ με ουσία. Βέβαια, σε ορισμένα θέματα που θίγονταν, κρατούσαμε το off the record.

Σ.Κ.: Πραγματικά με εκπλήσσει που τα προηγούμενα χρόνια γινόταν κάλεσμα των ΜΜΕ, γιατί όπως σας προείπα μια τέτοιου είδους σύσκεψη Συντονιστικού Οργάνου με την ανάλογη σοβαρότητα δεν μπορεί να είναι ανοικτό στο κόσμο. Στα 4 χρόνια θητείας μου, αυτό που γνωρίζω είναι ότι γίνεται μόνο μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Το ίδιο συμβαίνει στα Συντονιστικά της περιφέρειας όπως  της Πυροσβεστικής, του Στρατού κτλ. Το kos tv καλέστηκε ως δημοτικό μέσο απλά για να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας γι αυτήν την ενέργεια μας, ότι βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και επιφυλακή για τυχόν περιστατικό.

Ερ: Κι εγώ εκπλήττομαι που δεν το γνωρίζατε διότι υπάρχουν καταγεγραμμένα αυτά τα ρεπορτάζ στον τοπικό Τύπο. Άπαντες γνώριζαν μέσω αυτών πού βρισκόμαστε, έτσι ώστε να λειτουργούμε ως «μοχλός πίεσης», ως οφείλουμε. Σήμερα, ζούμε στο σκοτάδι. Ο εφησυχασμός της κοινωνίας, μόνο προσφορά και ενημέρωση δεν είναι. Ο πολίτης πρέπει να είναι ενημερωμένος διότι μόνο έτσι μπορεί να εκτιμήσει καταστάσεις και να σας εμπιστευθεί. Διαφορετικά, γυρνάει την πλάτη.

Σ.Κ.: Στα τέσσερα χρόνια που προΐσταμαι αυτής της Υπηρεσίας, σε όποια Συντονιστικά έχω καλέσει ή έχω συμμετάσχει, ποτέ μα ποτέ δεν είχαν καλεστεί τα ΜΜΕ για τους λόγους που προανέφερα. Καλείται μόνο η Δημοτική Τηλεόραση για να ενημερώσουμε ότι έχει γίνει το Συντονιστικό και ότι είμαστε σε επιφυλακή και σε ετοιμότητα.

Ερ: Ποιο είναι τελικά το σχέδιο για τη Ζιά και σε τι αφορά; Σε πυροπροστασία, σε εκκένωση; Ρωτήσαμε κατοίκους και επιχειρηματίες και δεν γνωρίζουν…

Σ.Κ.: Τα σχέδια για τη Ζιά έχουν δύο κατευθύνσεις. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η εκκένωση και ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, γι αυτό και έχουν πραγματοποιηθεί  ήδη δύο ασκήσεις πρωτοποριακές και ουσιαστικές, με την Πολιτική Προστασία του δήμου μας σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Η μια επί χάρτου και η δεύτερη επί του πεδίου, και αφορούσαν στην προληπτική εκκένωση του οικισμού και την άμεση συνεργασία των υπηρεσιών, και εμπλεκόμενων φορέων σε περίπτωση ανάγκης. Οι επιχειρηματίες και κάτοικοι του χωριού της Ζιάς, έχουν ήδη ενημερωθεί για τα αναγκαία, όμως ο στόχος αυτής της άσκησης ήταν να εκπαιδευτούν κυρίως και να κατανοήσουν όλοι οι φορείς τους ρόλους τους ώστε να μην υπάρξει πανικός. Η δεύτερη αφορά στην πυροπροστασία, όπου τον πρώτο λόγο τον έχει η Πυροσβεστική, αφού η δική τους υπηρεσία έχει το επιχειρησιακό σχέδιο για την κατάσβεση και εμείς να συνδράμουμε όπου μας υποδείξουν με τα οχήματα, τα μηχανήματα έργου και τους εθελοντές μας.

Ερ: Η Πυροσβεστική έρχεται να σβήσει μια φωτιά και όχι να την προλάβει. Δεν κάνει πρόληψη, κάνει καταστολή.

Σ.Κ.: Και πρόληψη κάνει. Έχει κλιμάκιο μόνιμο εκεί πέρα, το οποίο επιτηρεί.

Ερ: Έτσι είναι. Επιτηρεί για να επέμβει εάν ανάψει μια φωτιά. Εννοώ όμως, μέτρα πρόληψης δεν μπορεί να πάρει η Πυροσβεστική. Η πρόληψη, λοιπόν,  ανήκει και στον δήμο. Τι έχετε κάνει προς αυτή την κατεύθυνση;

Σ.Κ.: Έχουμε διαπλατύνει κάποιους δρόμους. Προς το Ασκληπιείο, δηλαδή, έχει γίνει μια πλάτυνση. Έχουν γίνει και οι μελέτες και για το γεφύρι και για έναν άλλο δρόμο που έχει κατεύθυνση για το Ασκληπιείο. Έχει ανοιχτεί το μονοπάτι που οδηγεί στο παλιό λατομείο και στο Λαγούδι. Έχουμε ξαναδεί τους κρουνούς, τοποθετείται εντός των ημερών, μπορεί και μες την εβδομάδα, η δεξαμενή των 100 τόνων που είναι και αυτό πρόληψη, βγαίνει το ντρόουν και οι περιπολίες και ουσιαστικά η ετοιμότητά μας είναι το βασικό μέτρο πρόληψης.

Ερ: Δηλαδή, πιστεύετε ότι, από την πλευρά του ο δήμος έχει κάνει αυτά που πρέπει να γίνουν;

Σ.Κ.: Ποτέ δεν θα είναι αρκετά. Ό,τι κι αν κάνουμε, ποτέ δεν θα είναι αρκετό και ειδικά σε έναν οικισμό ο οποίος έχει φτιαχτεί πριν 200 χρόνια για 100 ανθρώπους  και τώρα φιλοξενεί 4.000 και μια δασική έκταση μεγάλη. Συνεχώς θα πρέπει να κάνουμε και καινούργια πράγματα εκεί.

Ερ: Το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων μιλά για βόμβα μεγατόνων εάν, ω μη γένοιτο, συμβεί κάτι, και λόγω των καυσίμων των οχημάτων. Κι όμως. Δεν εισακούστηκαν, όπως δεν εισακούστηκε και ο αντιδήμαρχος Π. Αβρίθης ο οποίος είχε δηλώσει στον «Σ» ότι, πρέπει να καταργηθεί το πέρασμα των τουριστικών λεωφορείων μέσα από την Ζιά. Γιατί κύριε Καμπουράκη;

Σ.Κ.: Κυρία Αυγούλη εγώ ως υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας θα παραμείνω στην απάντηση που σας είχα δώσει και σε παλαιότερη συνέντευξη μας «εάν η κατάσταση ήταν τόσο τραγική εκεί στη Ζιά, εγώ δεν θα επισκεπτόμουν τον οικισμό με οποιοδήποτε κόμιστρο, δεν θα έβαζα σε κίνδυνο καμία ανθρώπινη ζωή», ακούω τις αγωνίες όλων των συμπολιτών μας, τις συμμερίζομαι και ανησυχώ. Όμως δεν πρέπει να σπείρουμε τον φόβο και τον πανικό. Η προσωπική μου άποψη με την σημερινή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην Ζιά, είναι να μειωθεί τουλάχιστον κατά το ήμισυ η προσέλευση των λεωφορείων στο χωριό.

Ερ: Δηλαδή, το θέμα του οικισμού εστιάζεται μόνο στην αυξημένη κίνηση των τουριστικών λεωφορείων; Δεν υπάρχουν άλλα ζητήματα;

Σ.Κ.: Νομίζω ότι το πρωτεύων είναι αυτό, δηλαδή, εάν υπάρξει κάποιο επεισόδιο αυτό που θα προβλημάτιζε ουσιαστικά τον οικισμό είναι τα μεγάλα και τα βαριά οχήματα που συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένο χρόνο, δηλαδή συγκεκριμένη ώρα της ημέρας και θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτό το μποτιλιάρισμα.

Ερ: Πώς θα μειωθεί η προσέλευση των τουριστικών λεωφορείων αφού η ζήτηση είναι ιδιαιτέρως αυξημένη για την περιοχή; Τις εκδρομές τις καθορίζουν τα τουριστικά πρακτορεία. Έχετε προτείνει αυτή τη «λύση» στους τουριστικούς πράκτορες;

Σ.Κ.: Την έχω προτείνει και στον δήμαρχο και σε μια κατ’ ιδίαν συζήτηση, ότι νομίζω ότι πρέπει να μειωθεί ο όγκος και ο αριθμός των επισκεπτών γενικά. Τώρα, το πώς θα γίνει αυτή η συνεννόηση μεταξύ τους, είδα ότι υπάρχει μια δυσλειτουργία, βλέπω και καταλαβαίνω ότι όλοι οι άνθρωποι θέλουν να δουλέψουν και το μπαλάκι ουσιαστικά πέφτει σε εμάς, ενώ νομίζω ότι η συνεννόηση θα έπρεπε να είχε γίνει πρώτα από αυτούς.

Ερ: Δεν έχει γίνει, δηλαδή, κάποια επαφή με τους τουριστικούς πράκτορες;

Σ.Κ.: Έχει γίνει, τους έχουμε φωνάξει.

Ερ: Και τι έχουν απαντήσει;

Σ.Κ.: Ότι θα το δουν, αλλά καταλάβαμε φεύγοντας, ότι, ουσιαστικά δεν θα συνεννοηθούν ποτέ μεταξύ τους.

Ερ: Κύριε Καμπουράκη, ας αλλάξουμε θέμα. Αναφέρεστε συνέχεια στην επίσκεψη ειδικών από το υπ. Πολιτικής Προστασίας. Για τον μη καθαρισμό του δάσους και τη μη ύπαρξη ζωνών πυροπροστασίας, τί τους είπατε και τί σας απάντησαν.

Σ.Κ.: Η επίσκεψη των ειδικών στελεχών από το υπ. Πολιτικής Προστασίας φυσικά και είχε τις ανάλογες πιέσεις από την πλευρά του δήμου μας όσον αφορά στον καθαρισμό και τις διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών. Πέρα από το τεράστιο κόστος το οποίο δεν διαθέτει ο δήμος μας, όπως και το εξειδικευμένο προσωπικό, η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στην Δασική Υπηρεσία, η οποία γνωρίζουμε ήδη ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει και εκείνη μια τέτοια ενέργεια λόγω έλλειψης των παραπάνω. Αν υπήρχαν τα χρήματα και η τεχνογνωσία, ως δήμος φυσικά και θα είχαμε παρέμβει εδώ και καιρό. Όπως καταλαβαίνετε με βάση όλων αυτών δεν έχουμε κάποια νεότερη πληροφορία από το υπουργείο.

Ερ: Κατά γενική ομολογία, στην περίπτωση της Ρόδου καταδείχθηκε η παντελής έλλειψη οργάνωσης, συντονισμού κ.λ.π. Τι σας δίδαξε αυτό κατά τη διάρκεια της παραμονή σας στο νησί;

Σ.Κ.: Η αποστολή βοήθειας με τους εθελοντές μας στους συμπατριώτες μας Ροδίους ήταν μια εμπειρία ζωής, μια δυσάρεστη εμπειρία θα έλεγα, από την οποία αποκόμισα πολλά. Κατέγραψα και μετέφερα όλα όσα  βιώσαμε σε μια τόσο μεγάλη πυρκαγιά, η οποία εμπεριείχε λάθη, ελλείψεις κ.α. ελπίζοντας να μας βρει περισσότερο προετοιμασμένους σε περίπτωση δικής μας ανάγκης. Αξιοθαύμαστη η γενναιότητα των Ροδίων εθελοντών όπως και απλών πολιτών να βοηθήσουν και να σώσουν το νησί τους, όπως και η ευγνωμοσύνη που έδειξαν όλες τις μέρες διαμονής μας σε όλους εμάς που βρεθήκαμε στο νησί για να δώσουμε με όποιο τρόπο μπορούσαμε τη βοήθειά μας.

Ερ: Ο αντιδήμαρχος Π. Αβρίθης, δήλωσε δημόσια – και είναι προς τιμήν του – ότι, θα καούμε, ότι θα υπάρξει εγκλωβισμός… Με δεδομένους τους λόγους που αναφέρει, τους οποίους όλοι γνωρίζουμε, ποια η δική σας θέση;

Σ.Κ.: Όλοι πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή, να επαγρυπνούμε όμως δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός. Θεωρώ ότι στην Ζιά έχουν γίνει πράγματα, έχουν διαπλατυνθεί δρόμοι (σε περίπτωση φωτιάς να μπορούν να περάσουν οχήματα, πούλμαν κτλ) έχουν διανοιχθεί και καθαριστεί μονοπάτια, υπάρχουν κρουνοί, δεξαμενές, γίνονται συνεχώς περιπολίες εντός του οικισμού και της δασικής περιοχής σε 24ωρη βάση, κυρίως όταν είμαστε σε βαθμό επικινδυνότητας 4 ή 5. Μόνιμο κλιμάκιο της πυροσβεστικής με όχημα βρίσκεται στο χωριό, όπως επίσης και drone το οποίο επιτηρεί όλο τον οικισμό της Ζιάς. Τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση μιας μεγάλης δεξαμενής νερού για την τροφοδοσία ελικοπτέρου. Καταλαβαίνω την αγωνία του συναδέλφου Παναγιώτη Αβρίθη, την ίδια αγωνία έχω και εγώ όμως θεωρώ  ότι είμαστε σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Εάν η κατάσταση ήταν τόσο τραγική να είστε σίγουρη ότι πρώτος ο διοικητής της Πυροσβεστικής με τον οποίο έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία κυρίως σε ότι αφορά την ασφάλεια των δημοτών μας, θα είχε ήδη εισηγηθεί το κλείσιμο της Ζιάς.

Ερ: Τις προτάσεις τις οποίες σας έχει καταθέσει ο διοικητής της Π.Υ. τελικά τις έχετε λάβει υπόψη; Διότι δεν έχουμε καμία ενημέρωση εάν κάποια από αυτές έχει υλοποιηθεί.

Σ.Κ.: Οι  προτάσεις του διοικητή της Π.Υ.  τις οποίες λαμβάνουμε πάντα πολύ σοβαρά υπόψη μιας και είναι ο αρμόδιος, βρίσκονται στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου μας. Είναι σε τελικό στάδιο, υπό την επίβλεψη του υπευθύνου Αντιδημάρχου Π. Αβρίθη. Ελπίζω το επόμενο διάστημα να έχει ολοκληρωθεί τόσο η διαπλάτυνση του γεφυριού όσο και η διάνοιξη του δρόμου στο πίσω μέρος της Ζιάς με κατεύθυνση προς Ασκληπιείο.

Ερ: Εν τέλει, γιατί δεν βλέπουμε μια δημόσια τοποθέτηση για την έλλειψη πόρων και μέσων πυροπροστασίας και για το ποιοι ευθύνονται για αυτό; Ως μέσω πίεσης προς το αρμόδιο υπουργείο… Είναι τεράστιο ζήτημα και αφορά στην ίδια μας τη ζωή.

Σ.Κ.: Ο δήμος μας, η περιφέρεια, η Πυροσβεστική  και το Δασαρχείο ασκεί μεγάλη πίεση προς τα αρμόδια υπουργεία, όμως αφού δεν έχουμε μια ολοκληρωμένη απάντηση δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε δημόσια και εμείς απ’ την πλευρά μας και να δώσουμε κάτι ημιτελές στους συμπολίτες μας. Μετά τα τραγικά γεγονότα της Ρόδου όπως και της υπόλοιπης Ελλάδας, πιστεύω ότι θα λάβουν τα αιτήματα μας  την ανάλογη προτεραιότητα λόγω της σοβαρότητας και θα έχουμε κάποια εξέλιξη στις απαντήσεις που περιμένουμε.

Ερ: Να μείνω στο ίδιο θέμα. Δυστυχώς, δεν είδαμε καμία αντίδραση από την τοπική αυτοδιοίκηση, αυτήν που όπως λέτε, είναι η κοντινότερη στον πολίτη, να αντιδρά σθεναρά στην αποψίλωση των υπηρεσιών. Καταργήθηκαν οι δασοφύλακες, διαλύθηκε το Δασαρχείο, αποψιλώθηκε η Δασική Υπηρεσία, ψίχουλα στην Πολιτική Προστασία… Κι όμως, ουδεμία σθεναρή αντίδραση, στην οποία θα ήταν μαζί σας οι δημότες.

Σ.Κ.: Αντιδράσεις και πιέσεις υπάρχουν από την πλευρά του δήμου μας σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτή την προσπάθεια όμως πρέπει να πιέσουν και οι αιρετοί σε όλους τους βαθμούς διοίκησης, ώστε να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Αυτή η δημοτική αρχή έχει καταπιαστεί με όλα τα φλέγοντα θέματα τα οποία ήταν χρόνια παραμελημένα, χωρίς να φοβηθεί. Ας μην ξεχνάμε ότι τα πρώτα δυόμιση χρόνια βρισκόμασταν μέσα σε μια πανδημία με τα όποια επακόλουθα και προβλήματα, η οποία καθυστέρησε τις όποιες προτεραιότητες είχαμε σχεδιάσει. Θέλουμε τους συνδημότες δίπλα μας ώστε να προχωρήσουμε και να υλοποιήσουμε ό,τι δεν προλάβαμε σε αυτή τη θητεία που τελειώνει.

 

Πηγή: Εφημερίδα ΣΤΑΘΜΟΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

16 ΣΧΟΛΙΑ

    • Τι θα γίνει σε περίπτωση φωτιάς?
      Πήγα σήμερα στην Ζιά μεσημέρι και τρελάθηκα μόνο στην ιδέα πυρκαγιάς.
      Γνωρίζετε τι θα γίνει όταν παρουν οι τουρίστες τις αμέτρητες γουρούνες από το πάρκινγκ και προσπαθήσουν να φύγουν?
      Μέσα στον πανικό τους θα γκαζωνουν και ανεξέλεγκτες θα κτυπανε ο ένας τον άλλο.
      Άσε που θα μπλοκάρουν και τον δρόμο διαφυγής.
      Κύριοι, μεριμνήσετε με κάποιον τρόπο να υπάρχει άνθρωπος να κουμαντάρει την κίνηση.
      Εδώ δεν παίζουμε.
      Χρειάζεται ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ.

  1. Του ποιοι τουρίστες έχουν το δικαίωμα να επισκεφθούν την Ζια;;;;
    Τους μαγαζάτορες να δω πως θα αντιδράσουν…

    • Αυτοί θα επιβιώσουν, εχουν καβαντζες για πολλά πολλα χρόνια..
      Τα αλλα επαγγέλματα τι θα απογινουν…;
      Αλλα οτι το χάλι στην Ζιά ξεπερνά την ντροπή, είναι γνωστο..
      Ομως, μονον το παρτέρι στο κέντρο της πλατείας να ξηλώσουν και να επιβάλουν να μαζευτούν οι τέντες, που στενεύουν ακομη πιο πολύ τον δρόμο, θα αρκούσε για να ανακουφιστεί άμεσα η -ετσι κι αλλιως- προβληματική κυκλοφορία οχηματων και τουριστικών λεωφορείων..

      Αλλα, τέτοιες πανευκολες λύσεις, δεν αποφερουν κέρδη..

  2. Δημοτική αστυνομία στην Ζια κάθε απόγευμα!
    Από το ηλιοβασίλεμα και ένα δίωρο-τρίωρο από την Ζια μέχρι Ευγγελιστρια να είναι Μόνο κάθοδος!!!
    Άνοδος από Λαγούδι κ Ασωματο!

  3. Έχω μια απορία , είναι τυχαίο που τα έχετε βάλει με τη Ζια; Ήρεμα ρωτάω , από την μια ο κύριος Γκιντιζες, μετά έχουμε τον κύριο Χατζημιχαηλ και τώρα ο κύριος Καμπουράκης , μήπως λέω μήπως ενοχλεί τόσο πολύ κάποιους που δουλεύει το χωριό; Μήπως να κάνετε αυτό που πρέπει κ να κόψετε τον κ…ο σας να βρείτε τα λεφτά όπως βρήκατε για τις γλάστρες ; Μήπως οι επιχειρηματίες της Ζιας πρέπει να σας κάνουν μια μαζική αγωγή;

  4. Τα λεωφορεία είναι που δεν μπορούν να περάσουν, επειδή ο κάθε εξυπνάκιας παρκάρει όπου βρει αδιαφορώντας για όλους και για όλα γύρω τους! Και όπως ακριβώς δεν μπορούν να περάσουν τα λεωφορεία, έτσι δεν θα μπορούν να περάσουν π.χ. πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση ανάγκης!!! ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ!!!

  5. Δέν μπορώ να καταλάβω με ποιά λογική Σταμάτη λες κάτι τέτοιο.Αν θυμάμαι καλά στις ασκήσεις που κάνατε και διαφημίσατε όλα λειτούργησαν άψογα.!!!.Βέβαια άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη.Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συμβεί τίποτα εκεί γιατί τότε το ΜΑΤΙ θα πάψει να είναι σημείο αναφοράς.Αντί να καθήσετε κάτω όλοι μαζί και να συμφωνήσετε ότι πρέπει να ανοίξουν νέοι δρόμοι απο και πρός την ΖΙΑ κάθεσαι και λες να μην πηγαίνει κόσμος εκεί.Και που θα πάνε οι τουρίστες δηλαδή στην Κω.Τι άλλο έχουμε που να ξεχωρίζει απο τα άλλα νησια?
    ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ.
    Η μάλλον έχουμε αρχαιολογικούς χώρους που έστω και αργά καθαρίστηκαν αλλά τα κομένα χορτα και κλαδία είναι ακόμα εκει για να γίνουν λίπασμα,μη οργανωμένες παραλίες με φύκια και σκουπίδια,δρόμους με φώτα που δεν λειτουργούν, έργα που κατάντησαν γεφύρια της ΑΡΤΑΣ, ιστορία Ιπποκράτη που δεν φαίνεται πουθενά, και ερχεσαι και λες να μειωθούν τα λεωφορεία.Αυτογκόλ σαν της ΜΠΕΙΤΑΡ βαζεις, παιζεται μονοι σας και θα βγειτε δευτεροι.ΚΡΙΜΑ!!!!!!!!!!!!!!

  6. ………. βλέπω ότι δεν του απαντά κανείς αρμόδιος ,, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εδώ και δυο χρονια ασχολούνται με την ζια,, αλλά με τον κακό τον τρόπο και λόγο ,, ξαφνικά εδώ και δυο χρονια όλοι ασχολούνται με την πυρασφάλεια και πως θα φύγουν οι τουρίστες και αλλά σχετικά …. Τόσα χρονια δεν θα καίγονταν το ασφενδιου ;;;; Φέτος η του χρόνου ;;; Για σοβαρευτείτε ΟΛΟΙ .. ο κάθε ….. βγενει και λέει την γνώμη του χωρίς συνέπειες .. η θα μας σώσουν όλοι αυτοί ;;;; Ντροπή τους που θελουν να μας καταστρέψουν ..

  7. …..…. Όταν βγήκες ο Καλούδης και σας τα λέγε πριν χρόνια εσείς εκεί τον χαβας σας . Έπρεπε να καεί η Ρόδος για να ξυπνήσετε αλλά ακόμα και τωρα ακόμη κοιμάστε . Μυνησεις σε κάθε δημοτική αρχή γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν κάνετε τίποτα . Τραβάτε στα πανηγύρια να ανεβάζετε φωτογραφίες στο Facebook για αύρα είστε μόνο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ