Τα εγκαίνια της Εβραϊκής Συναγωγής Κω & Η Επιμνημόσυνη δέηση στο Εβραϊκό νεκροταφείο

6
7756

Παρουσία αρκετού κόσμου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Συναγωγής της Κω, από τον Ραββίνο Αθηνών Γκαμπριέλ Νεγρίν, σήμερα Κυριακή 23 Ιουλίου στο πλαίσιο του μνημονιου συνεργασίας του Δήμου Κω, του Κεντρικου Ισραηλιτικου Συμβουλιου Ελλάδος (ΚΙΣΕ), της Αστικής Εταιρείας Ιπποκράτης και της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ρόδου.
«Εβδομήντα οχτώ χρόνια μετά την εκτόπιση των Εβραίων του νησιού από τους Ναζί, τον Ιούλιο του 1944, και την εξόντωσή τους στο Άουσβιτς, η ιστορική Καλ Σαλώμ λειτουργεί και πάλι ως Συναγωγή και ανοίγει τις πόρτες της στην τοπική κοινωνία και σε χιλιάδες επισκέπτες απ΄ όλον τον κόσμο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΣΕ.
Το έργο ανακαίνισης της Συναγωγής της Κω, που ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Ηλίας Μεσσίνας, υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Κω, του ΚΙΣΕ και της Αστικής Εταιρείας Ιπποκράτης, κατόπιν της υπογραφής σχετικού Μνημονίου, με στόχο την αξιοποίηση της Συναγωγής και την αναβάθμιση του ρόλου της στη ζωή του νησιού ως θρησκευτικού χώρου, αλλά και ως τόπου μνήμης, γνώσης και πολιτισμού.
Αμέσως μετά τα θυρανοίξια και τις προσευχές, ακολούθησε η κεντρική εκδήλωση , με χαιρετισμό από τον επιστημονικό Διευθυντή της Αστικης εταιρείας τον κ. Γερουκαλη και χαιρετισμούς επισήμων.
Ακολούθησε συναυλία με τη σοπράνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου, που ερμηνευσε εβραϊκά τραγούδια από τη ρωμανιώτικη και τη σεφαραδίτικη παράδοση μαζί με το συγκρότημα Pellegrinaggio al levante.
Η παρουσίαση του έργου ανακαίνισης από τον αρχιτέκτονα Ηλία Μεσσίνα και η απογευματινή παρουσίαση του βιβλίου του, δεν θα πραγματοποιηθούν λόγω οικογενειακού ζητήματος του κ.Μεσσινα.

Επιμνημόσυνη δέηση στο Εβραϊκό νεκροταφείο Κω με αφορμή τα εγκαίνια και θυρανοίξια της Εβραϊκής Συναγωγής

Με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα εγκαίνια της Εβραϊκής Συναγωγής «ΧΑΒΡΑ» πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Ραββίνο Αθηνών Γκαμπριέλ Νεγρίν, στο Ισραηλιτικό νεκροταφείο της Κω την Κυριακή 23 Ιουλίου, παρουσία των τοπικών αρχών και της Ισραηλιτικης αντιπροσωπείας.

Να θυμίσουμε η ανακαίνιση του χώρου έγινε  στο πλαίσιο του μνημονίου  συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Κω και του Κεντρικού Ισραηλίτικου Συμβουλίου Ελλάδος (Κ.Ι.Σ.) για την αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος ως λατρευτικός και πολιτιστικός χώρος.

Πηγή: https://www.kostv.gr/nea/koinwnika/23491-thyranoiksia

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κόψατε την ομιλία του Προέδρου, κυρίου Σαλτιέλ από το ρεπορτάζ και φυσικά ούτε τον αναφέρατε…προφανώς δεν σας άρεσαν αυτά που είπε…

  2. Κόψατε τις ομιλίες του κυρίου Σαλτιέλ και του κυρίου Ελιέζερ…προφανώς επειδή είναι Εβραίει στο θρήσκευμα ή γιατί δεν σας άρεσαν αυτά που είχαν να πουν. Η Συναγωγή είναι και πάλι Συναγωγή κατόπιν πίεσης του πρώτου. Σας καλοί Χριστιανοί που είστε θα σας άρεσε μία εκκλησία να είναι «χώρος πολλαπλών χρήσεων» όπως ΧΩΡΙΣ ΝΤΡΟΠΗ αναγράφεται έξω από την Συναγωγή της Κω?

    • Κα Ιωαννίδου χαίρομαι που σχολιάζετε επώνυμα. Νομίζω ότι δεν σας τιμάει να καταφέρεστε εμμέσως πλην σαφώς κατά των χριστιανών με την τοποθέτησή σας για την αναγραφή «χώρος πολλαπλών χρήσεων» για την Εβραϊκή Συναγωγή. Απεθυνθήκατε σε κάποιον αρμόδιο για το εύλογο αίτημά- παράπονό σας και δεν έγινε δεκτό; Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο αυτή η «μπηχτή» για τους «καλούς χριστιανούς». Νομίζω κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει αυτή η νοοτροπία για όλα να φταίνε οι χριστιανοί. Δεν λέω, άνθρωποι με πάθη και με λάθη είμαστε οι Χριστιανοί, δεν είμαστε τέλειοι. Χαρείτε για την επαναλειτουργία της Συναγωγής και προσπαθήστε να βρείτε μια λύση στο ζήτημά σας με σύνεση χωρίς τέτοια προκατάληψη. Καλή σας ημέρα!!

      • Μάλλον δεν καταλάβατε αυτό που έγραψα. Κι εγώ εν Χριστώ είμαι, και σαν άνθρωπος του Θεού δεν θα δεχόμουν με τίποτε μία εκκλησία να μετατραπεί σε «αίθουσα πολλαπλών χρήσεων». Εσείς γιατί παρεξηγείστε; Οι υπεύθυνοι του Δήμου δεν είναι καλοί…εάν είχαν την παραμικρή ευαισθησία θα πρόσεχαν έναν πρώην χώρος- μέχρι πρότινος πρωην- θρησκευτικής λατρείας ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ θρησκείας να χρησιμοποιείται σαν χώρος πολλαπλών χρήσεων σαν μία οποιαδήποτε αίθουσα. Εμείς δεν θλιβόμαστε βαθεία όταν βλέπουμε την Αγία Σοφία να είναι πότε τζαμί, πότε μουσείο χωρίς σεβασμό? Ναι, εμείς οι ΚΑΛΟΙ εν Χριστώ άνθρωποι οφείλουμε να δείχνουμε σεβασμό, και στον Δήμο Ρόδου μάλλον έχουν πρόβλημα με αυτό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ