ΔΙΙΚ: Ξενάγηση στον Ιπποκράτειο Βοτανικό Κήπο για τη λήξη του φετινού Διεθνούς Συνεδρίου »Απόδοση Ιπποκρατικού Όρκου & Ιπποκρατικές Αξίες»

2
3360


Με την πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στον Ιπποκρατικό Βοτανικό Κήπο του ΔΙΙΚ έριξε αυλαία σήμερα νωρίς το μεσημέρι το φετινό Διεθνές Συνέδριο »Απόδοση Ιπποκρατικού Όρκου & Ιπποκρατικές Αξίες». Τη ξενάγηση των διοργανωτών του Συνεδρίου αλλά και όσων παρακολούθησαν τις εργασίες της τελευταίας ημέρας που περιελάμβανε εκδηλώσεις στη μνήμη του ιατρού Γεωργίου Παπανικολάου, ανέλαβαν ο ακούραστος εθελοντής του ΔΙΙΚ και συγγραφέας, Θεοδόσης Διακογιάννης και ο Επαμεινώνδας Ευεργέτης, Γεωπόνος PhD, Βοτανολόγος, Μεταδιδάκτορας ερευνητής.
Σύμφωνα με τον κ.Διακογιάννη, ο Ιπποκράτειος Βοτανικός Κήπος διαθέτει 240 είδη βοτάνων αλλά αυτήν τη στιγμή, λόγο εποχής, ο εκάστοτε επισκέπτης δε μπορεί να συναντήσει όλες τις ποικιλίες. Ο ίδιος, σημείωσε, ότι ο Ιπποκράτης συνεργαζόταν στενά με τους ριζοτόμους της εποχής του, τους σημερινούς φαρμακοποιούς, όταν χρησιμοποιούσε τα βότανα για θεραπευτικούς λόγους ενώ έδωσε ένα παράδειγμα σπάνιου βοτάνου, του Ελλέβορου, που στην αρχαιότητα εθεωρείτο κατάλληλο για τη θεραπεία της μανίας.
Ο κ.Ευεργέτης, με τη σειρά του, επεσήμανε ότι ο Ιπποκράτειος Βοτανικός Κήπος συνδέεται στενά με την Αρχαία Ελληνική παράδοση ενώ η πρώτη αναφορά φυτών εντοπίζεται στον Όμηρο. Η χρήση των βοτάνων από την αρχή της ύπαρξής τους αφορούσε όχι τις καλλωπιστικές αλλά τις θεραπευτικές τους ιδιότητες ενώ σύμφωνα με τον κ.Ευεργέτη ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος φιλόσοφος που μίλησε για τη θεραπευτική δύναμη των βοτάνων. Σημαντική η συμβολή του Διοσκουρίδη, του μεγαλύτερου φαρμακολόγου – βοτανολόγου της αρχαιότητας και των βοτανικών λεξικών του!
Ο κ.Ευεργέτης επεσήμανε ότι σε όλα τα παραπάνω βασίστηκε και δομήθηκε ο Ιπποκράτειος Βοτανικός Κήπος ενώ τόνισε ότι η διαδικασία αποκωδικοποίησης τους και καταγραφής τους ήταν ιδιαίτερα απαιτητική, με τις περισσότερες πληροφορίες να αντλούνται από την πρώτη χλωρίδα της Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτήν τη στιγμή κάθε βότανο του Ιπποκράτειο Κήπου αναγράφεται με το όνομά του και σκανάρεται από τους επισκέπτες μέσω του δικό του qr code.
Λίγα λεπτά περιπλάνησης στον υπέροχο υπαίθριο χώρο του ΔΙΙΚ όπου εκτείνεται ο Ιπποκράτειος Βοτανικός Κήπος είναι αρκετά ώστε ο εκάστοτε περιπατητής να μεθύσει από τα μοναδικά αρώματα των βοτάνων και να αισθανθεί δέος για τη μεγάλη θεραπευτική δύναμη που κρύβουν. Ο σημερινός ήλιος ανέδειξε στο μέγιστο βαθμό τη μαγεία ενός ακόμη θησαυρού που διαθέτει η Κως, η γενέτειρα του πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη.

 

πηγή: https://www.kostv.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΤΙ ΛΕΤΕ ΕΧΕΤΕ ΠΑΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΘΟΡΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΠΑΣΕΙ ΜΑΡΜΑΡΑ ΕΧΟΥΝ ΧΑΘΕΙ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΟΡΘΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΑΛΚΙΝΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ……….ΕΝΑΣ ΑΠΕΡΙΠΟΙΗΤΟΣ ΚΗΠΟΣ…….

  2. Ο γιος μου στο σπίτι έχει φυτέψει πιο πολλά από ότι έχετε εσείς σε αυτό που διαφημίζεται σαν Βοτανικό κήπο και μάλιστα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση!!! Βέβαια το παιδί, δεν το κάνει για να φάει τα λεφτά του κόσμου, το κάνει γιατί γουστάρει!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ