Δήμος Κω: Από το 2019 έχουν να δοθούν τα ΜΑΠ και το γάλα στους εργαζόμενους του δήμου

41
4768

Η δημοτική αρχή του δήμου Κω και ο δήμαρχος κ. Νικηταράς δεν σέβονται στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων στις υπηρεσίες του δήμου, όπως ενδεικτικά στην καθαριότητα, στο πράσινο, στο κοιμητήριο, στην τεχνική υπηρεσία, και παραβιάζοντας την νομοθεσία δεν τους χορηγούν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας και το ημερήσιο γάλα για την προστασία της υγείας τους, από το 2019. 

Ίσως να νομίζουν επειδή η ΚΩ είναι μακριά, ότι μπορούν να αυθαιρετούν σε βάρος των εργαζομένων και να παραβιάζουν τους νόμους, όταν πρόκειται για τα δικαιώματα των εργαζομένων, γιατί εκτός των άλλων γνωρίζουν καλά ως άρχοντες, ότι στις τοπικές κοινωνίες ο φόβος, απέναντι στην εξουσία κυριαρχεί.

Να όμως που τίποτα δεν μένει κρυφό…

Το σωματείο, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΑΔΕΔΥ δεν γνωρίζουν τι γίνεται

Οι αρμόδιες δημόσιες ελεγκτικές αρχές άραγε τί κάνουν; ούτε αυτές γνωρίζουν ότι δεν καταβάλλονται από το 2019 τα ΜΑΠ στους εργαζόμενους; 

Για να δούμε τώρα που το θέμα δημοσιοποιείται τί θα κάνουν;

Να δοθούν άμεσα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας στους εργαζόμενους για την ασφάλεια στην εργασία. Να εφαρμοστεί η νομοθεσία, να μπει τέλος στην αυθαιρεσία της τοπικής εξουσίας.

Ρωγμή στην Ενημέρωση 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα http://ergasianet.gr το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

Πληθαίνουν οι καταγγελίες από πολλά σωματεία δήμωναλλά και από μεμονωμένους εργαζόμενους, όπου τα σωματεία τους για διάφορους λόγους αδιαφορούν ή αδρανούν, σχετικά με την μη τακτική καταβολή των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και του γάλακτος στους εργαζόμενους.

Τα ΜΑΠ και το γάλα δεν αποτελούν πολυτέλεια για τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε βαριές, επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες. Είναι βασικά συστατικά στοιχεία της εργασίας τους και σημαντικοί παράγοντες για την σωματική τους ακεραιότητα και την προφύλαξή τους από τα ατυχήματα, τις μολυσματικές και τις επαγγελματικές ασθένειες. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, που η πλειοψηφία αυτών των εργαζομένων αναγκάζονται να προμηθεύονται, με δικά τους έξοδα, τα απαραίτητα ΜΑΠ και το γάλα, για την υγιεινή και ασφάλειά τους στην εργασία.

Στις σημερινές συνθήκες, της έκρηξης της ακρίβειας σε όλα τα βασικά μέσα λαϊκής κατανάλωσης, το ρεύμα και τα καύσιμα, οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν να επιβαρύνονται με δαπάνες που είναι υποχρεωμένοι οι δήμοι να τους παρέχουν και που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Τελευταία έφτασε καταγγελία στην ιστοσελίδα μας, από τους εργαζόμενους του δήμου Κω. Εκεί η δημοτική αρχή του κ. Θεοδόση Νικηταρά, από το Σεπτέμβρη του 2019, που ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου, δεν έχει καταβάλει τα ΜΑΠ και το γάλα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αναγκάζονται να τα αγοράζουν οι ίδιοι και να προμηθεύονται το γάλα καθημερινά από τα σούπερ μάρκετ!

Θυμίζουμε στο δήμαρχο κ. Θεοδόση Νικηταρά ότι η μη τακτική παροχή των ΜΑΠ και του γάλακτος αποτελεί παράβαση καθήκοντος για το ίδιο και ενέχει πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες για όσους ευθύνονται για τη μη παροχή τους στους εργαζόμενους.

Καλούμε το Σύλλογο των Εργαζομένων του Δήμου Κω να παρέμβει άμεσα, με στόχο να αποτιμηθούν όλες οι παροχές που δεν έχουν αποδοθεί τα προηγούμενα χρόνια και να καταβληθούν σε χρήμα, καθώς και τη δημοτική αρχή να φέρει άμεσα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και την Οικονομική Επιτροπή και να εφαρμόσει το νόμο, ο οποίος προβλέπει ότι «…Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) του δικαιούχου προσωπικού των ΟΤΑ που προβλέπονται στην υπ’ αρ. 43726/7.6.2019 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών (Β΄ 2208), τα οποία δεν χορηγούνται εντός του έτους, αποτιμώνται σε χρήμα…» (Ν.4735/2020, άρθρο 60, παρ. 1).

Καλούμε τέλος τις αρμόδιες, δημόσιες ελεγκτικές αρχές, να προβούν άμεσα σε επιτόπιο έλεγχο στο δήμο Κω και να υποχρεώσουν το δήμο να εφαρμόσει την νομοθεσία για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία, καθώς και τη ΣΣΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

ΠΗΓΗ: ergasianet.gr

Πηγή: Ρωγμή στην Ενημέρωση 

41 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γιατι δεν μιλούν οι εργαζόμενοι που σε άλλες φορές ήταν λαλίστατοι;
    Επίσης πού είναι το σωματείο τους…Ε ;

  2. Άρε ιδιωτικό ποίηση που σας χρειάζεται…5 μέρες εργασία, δώρα ασφαλίσεις,.. Θέλετε γάλατα, δώρα, μπουφαν, καλό μάθατε δεκαετίες,, , μήπως θέλετε να δουλεύει και άλλος για σας,, και να πληρώνεσται..εσείς γιαυτον Κιόλας…. Άλλοι δουλεύουν 600 ευρώ 8ωρο, 7ημερο..

    • Εσύ φίλε είσαι προφανώς ένας από τους πολλούς συμβασιούχους που μάλλον φέτες δεν στην έκαναν την χάρη να σε πάρουν και κλαίς τι να κάνουμε δεν γίνεται να περνούν τους ίδιους συνεχώς…

    • Ναι ιδιωτικοποιηση οπως στην Αττικη οδο που αποκλειστηκαν απο τα χιονια και τη Δεη που οι ιδιωτες παροχοι πιεσαν για ρητρα αναπροσαρμογης. Αυτοι κερδος εσυ σκ….α. Μετα θα κλαις και θα ζητας επιδοματα απο το κρατος κακομοιρε

    • Επειδή πρέπει να είσαι πολύ βλάκας και οχι μονο..δώρα έχουμε να πάρουμε από το 12 και πολλά ακομα.ελα πίσω από το σκουπιδιαρικο για δύο ώρες μόνο η απλά συνοδηγός και μετά μιλά.. δουλεύουμε 6 μέρες την εβδομάδα μόνο Κυριακή καθόμαστε..απλά για να ξέρεις…

  3. Πιο γάλα κάλε…. εδώ ούτε γάντια δεν μας δίνουν ούτε καν γιλέκα ώστε ν μας βλέπουν που εργαζόμαστε στο δρόμο μην συμβεί ατυχημα….φυσκα ότι κ να δύσει αυτή όλοι τους χ…….για εμας ….κ όταν ρώτησα είπαν δεν έχουμε κ όταν είπα το γάλα μου απάντησαν δεν έγινε διαγωνισμός

  4. Από την προηγούμενη Δημοτική αρχή υπάρχει ακόμα χρέος για αυτά και συνεχίζει και η τωρινή Δημοτική αρχή τα ίδια και το μόνο που κάνει είναι υποσχέσεις..Για τον Σύλλογο εργαζομένων..no comments,!!!

      • Σε είχα για πιο έξυπνο.Δεν κατάλαβες την ειρωνία.Θα μου πεις αν Ήσουνα έξυπνος ΠΑΣΟΚ θα Ήσουνα;Μήπως περιμένεις ανάσταση νεκρών;

        • Εχεις δικιο οι εξυπνοι σαν και σενα ψηφιζουν λαλαΚουλη….
          και αμα λαχει γλυφεις και
          την δεξια πτερυγα του Κοψιμιου…χεχεχεχ
          ο Ρασπουτιν τι να λεει αραγε????χαχαχαχαχ

  5. Εσύ βρε ταγαρι που λες για τα 600 ευρώ και ειρωνευεσε πόσο παραπάνω νομίζεις παίρνουμε; Έλα μαζί μας καλοκαίρι ένα μήνα και μετά ξανά λες κάτι αλλά αυτό είναι η ζήλια σου και η άγνοια σου

  6. δωστε το γαλα στα παιδια.....σε λιγο θα κανουν απεργια για το γαλα

    ..λες και τις υπολοιπες μερες..δουλευουν

  7. η επιστημη και η ψυχολογια σηκωνει τα χερι ψηλα…με το ποσο ηλιθιος μποριε να ειναι καποιος…ασε μην αγχωνεσαι να απαντησεις…ξεκουρασου λιγο…ετσι και αλλιως γραμμενο σε εχουμε..

  8. προς Ανώνυμος 29 Μαΐ 2022 at 19:38:49...ταγαρι να πεις τον ευατο σου κοπριτη του δημου με 5ημερο και θες γαλα ,

    με 600 ευρω 8 ωρες,,7 μερες την εβδομαδα ..με δικα μου ρουχα,.μπουφαν…κολατσιο..γαλα..μηπως θες και καρνεισον….????δουλευω και εγω καλοκαιρι….ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΛΕΙΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΑΦΕ ..τον καφε τον πινω οπως δουλευω.,..και χωρις μισαωρα διαλειματα στο 6 ωρο!!δηλ δουλευεις 36 ωρες την εβδοαμαδα,,και αλλοι δουλευοιυν 56-60 !!!!!να αιτηθειοτε και παγωτο δωρεαν στα διαλειματα σαα

    • Ρε πανιβλακα τέρμα στοκε έλα να δουλέψεις για ένα μήνα και θα σου πω ποιος δουλεύει και ποιος κάθετε τρομπέτα!! Μια μέρα κάναμε απεργία για τα δικαιώματα μας και σπάσατε τα τηλέφωνα στα γραφεία κλάψω μου….νέες θα έπρεπε να ντρέπεστε γι’αυτό που γράφεται μερική εδώ μέσα!! Είστε αλήτες πετάτε τα σκουπίδια σας όπου βρήκε μόνο στους κάδους δεν τα βάζετε και όλοι αυτοί η άνθρωποι μέσα στο βράδυ μέχρι πρωί σας ξεβρωμιζουν και αυτό είναι και το ευχαριστώ ντροπή σας τίποτα άλλο!!!!

    • Και επειδη εσυ δουλευεις σε γαλερα πρεπει ολοι ετσι να δουλευουν; Αμα δε σ αρεσει η δουλεια σου να πας να δουλεψεις αλλου και να παλεψεις για καλυτερες συνθηκες εργασιας για ολους. Οχι να παρακαλας να ψοφησει η κατσικα του γειτονα! Καλα κανουν και απαιτουν οσα δικαιουνται και μπραβο τους απο μενα!

    • Καλό θα ήταν να μην βγάζετε χολή στην επόμενη προκυρηξη να κάνεις τα χαρτιά σου ν σε πάρουν να δεις τα μπουφάν τα γάλατα και τα δώρα που περνούν….. να σου δωσου τα μισά βλάχα του πληκτρολόγιου

    • Τι μας νοιάζει με τα ψυχολογικά σου ρε παρέα αν ήσουν μόνιμος τι θα έκανες εσύ θα δούλευες 8ωρο ότι να ναι είσαι

  9. για τα ΜΑΠ συμφωνω, για το γαλα πάλι… γραφει οτι αναγκάζονται να προμηθευονται γάλα μόνοι τους. Προφανώς το προμηθευονται με μορφή αφρόγαλου … όλοι με ενα φρέντο στο χέρι είναι!!!!

  10. ΘΕΟΔΟΣΗ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ?
    ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΟΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.
    ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗ ΦΤΩΧΟΛΟΓΙΑ. ΔΟΣΕ ΛΥΣΗ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ.

  11. ρουχα γαλατα νυχτερινα 7 μερεσ η μονιμοι υπαλληλι χωρησ ρεπο αυτοσ δεν ειναι δημοσ κω ειναι πακισταν

  12. Όποτε δούλεψα σε Δημόσιο οργανισμό σαν συμβασιούχος ένιωθα την αδικία..
    Οι υπάλληλοι του Δημοσίου, γίνονται κομματικός στρατός και δεν έχουν καμία σχέση με τους υπαλλήλους στο ιδιωτικό τομέα.
    Άλλο ένα τριήμερο δώρο την επόμενη βδομάδα,το τρίτο φέτος και ακόμα μιλάνε για δουλειά οι άχρηστοι.

  13. Βρε ημερήσιο γάλα που σε πείραξε και το ταγάρι δουλεύεις μόνο καλοκαίρι κλέβεις τους πελάτες και όλο το χειμώνα κοπρόσκυλο σε πληρώνουμε όλοι οι υπόλοιποι και έχεις το θράσος και απαντάς

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ