Προσδοκώντας την “άμεση” λύση -ή έστω μια κάποια εφικτή λύση…
Ελλη Καρανικα, Συντονιστρια Διευθυντρια ΕΣΥ
Στην αναμενομενη συζητηση στο Δημοτικο Συμβουλιο “για την αναληψη πρωτοβουλιων και δρασεων για την αμεση θωρακιση των δημοσιων δομων υγειας του νησιου”, οπως αναφερεται στην εισηγηση του κ.Δημαρχου περιμενουμε να προκυψουν σαφεις προτασεις για την αποτελεσματικη διεκδικηση των αιτηματων της τοπικης κοινωνιας στον τομεα δημοσιων δομων υγειας. Αν η συζητηση αντι να επικεντρωθει στο τι πρεπει να γινει συντονισμενα και αμεσα , επικεντρωθει σε μικροπολιτικες σκοπιμοτητες, προσωπικες αντιπαραθεσεις, λεκτικους εντυπωσιασμους,υπεφιαλες στοχευσεις, επιλογη τροπων μαζικης διαμαρτυριας (:αποκλεισμος λιμανιου, αεροδρομιου κλπ), θα χαθει μια ακομη ευκαιρια ακομη και για την μερικη εκπληρωση του στοχου για βελτιωτικες αλλαγες στην υφισταμενη κατασταση . Αν πολιτικη ειναι η τεχνη του εφικτου, κατα τον Μπισμαρκ, δυσκολα θεωρειται πολιτικη διεκδικηση το αιτημα “εδω και τωρα μονιμες προσληψεις σε ολες οι ειδικοτητες, και προμηθεια τεχνολογικου εξοπλισμου σε ολες τις δημοσιες δομες του νησιου, σημερα”, οσο κι αν μας αρεσει να το επαναλαμβανουμε! Αν παλι μεταφράσουμε τη λέξη «εφικτό» σε ατολμια, υποβάθμιση απαιτήσεων, μειωση προσδοκιών, η πολιτική χάνει τον χαρακτήρα της διεκδικητικής τέχνης και υποβιβάζεται σε τεχνική διαχείρισης δηθεν ρεαλιστικων εκτιμησεωνπροκειμενου να δικαιολογήσουμε την απραξια ή την α;ναποτελεσματικοτητα των επιλογων μας!Εφικτές ή όχι, οι διεκδικησεις εχουν εγγενώς, βραχυπροθεσμο και μακροπροθεσμο οριζοντα υλοποιησης. Αναφερονται ενδεικτικα ορισμενες, προτεραιοποιωντας τις βραχυπροθεσμες στοχευσεις για αυτονοητους λογους :
Ι.Βραχυπροθεσμες εφικτες διεκδικησεις
- Αναγνωριση των βασικων ιατρικων ειδικοτητων για την λειτουργια του Νοσοκομειου
Το θεμα των βασικων / απαραιτητων ειδικοτητων ειναι ενα ευαισθητο πεδιο ιατρικων αντιπαραθεσεων. Οι γιατροι ειμαστε ισοι αλλά οι ειδικοτητες διαφερουν. Η επιπτωση της απουσιας π.χ. ενος κυτταρολογου δεν θα στοιχιζει την ζωη, οπως η απουσια ενος χειρουργου! Προφανως, ενας ασθενης θεωρει απαραιτητη την ειδικοτητα που χρειαζεται. Ομως, ενα νοσοκομειο οφειλει να αναγνωριζει εμπρακτα ποσους γιατρους και ποιων ειδικοτητων χρειαζεται για την οριακα ασφαλη λειτουργια του και να εξασφαλιζει τις υπηρεσιες τους με καθε τροπο καθημερινα -χωρις οριζοντιες ισορροπιστικες εξισωσεις που αποδεικνυονται ανωφελες ή και επιζημιες.Όσο για την μονηρη στελεχωση βασικών ειδικοτητων (π.χ. Παθολογος, Παιδιατρος, Ακτινολογος ) εχει τονιστει οτι ειναι επισφαλης και ανεπαρκης στις τρεχουσες αναγκες (π.χ.Νεφρολογου για αναπτυξη της Μ.Τ.Ν)
2.Η μετακινηση γιατρων των βασικων ειδικοτητων απο νοσοκομεια της ιδιας ή και αλλης ΔΥΠΕ, μεχρι την προσληψη μονιμου Προσωπικου.Η μετακινηση για να λειτουργησει αποτελεσματικα, πρεπει να ειναι σε ροη εγκαιρα προγραμματισμενων διαστηματων για τον προβλεπόμενο χρονο υποστελεχωσης.Μια μετακινηση που θα προσφερε πολλαπλη πρακτικη και ποιοτικη υπηρεσια στο νοσοκομειο μας θα μπορουσε να ειναι η μετακινηση πανεπιστημιακων γιατρων (ΕΔΠ) απο την Ιατρικη σχολη του Παν/μιου Θεσσαλιας μετα την υπογραφη του μνημονιου με τον Δημο Κω, ώστε να αποβει χρησιμη όταν την εχουμε αναγκη.Προφανως μπορει η παρουσια τους να αξιοποιηθει με εξειδικευμενες ιατρικες πραξεις αλλά προηγειται η βασικη λειτουργια και επεται η εξειδικευμενη
3.Λογω νησιωτικοτητας μπορει να γινει άμεσα με υπουργικη αποφαση :
α)Προκηρυξη των κενων θεσεων οχι πανελλαδικα, οπως γινεται σημερα αλλά κατα νοσοκομειο
β)Συντόμευση των κρισεων επιλογης γιατρων,με διαδικασίες συνοπτικες μεν διαφανεις δε.
γ)Ενισχυση κι αναδιοργανωση των Επειγοντων (ΤΕΠ )
Το ΓΝΚΥΚΩ δεν εξασφαλιζει τις κατα νομο προϋποθεσεις για να εχει αυτονομο τμημα Επειγοντων. Ομως, λογω της νησιωτικοτητας και υπεραυξησης του πληθυσμου στην τουριστικη περιοδο χρειαζεται σταθερο Προσωπικο, συνεχη παρουσια ειδικευμενων γιατρων (κυριως πρωτοβαθμιας περιθαλψης) με τακτικη ταχυρρυθμη (μετ)εκπαιδευση στην διαχειριση επειγοντων και με εξειδικευμενο νοσηλευτικο Προσωπικο.Το ΤΕΠ ιδιαιτερα στο νοσοκομειο του τουριστικου νησιου μας ειναι η «βιτρινα»του. Η σωστη αρχικη διαχειριση του επειγοντος εκει, οχι μονο σωζει ζωες αλλά γινεται και ο ταχυδρομος της εικονας του νοσοκομειου μας εκτος Κω κι εκτος χωρας.
- Μεταφορα του Κ.Υ. του Νοσοκομειου μας στο κτιριο του τ.ΙΚΑ, στο Πλατανι και συνενωση με τις εκει στεγασμενες δομες Πρωτοβαθμιας Φροντιδας Υγειας (ΠΦΥ), την δραστηρια 1η ΤΟΜΥ και το Κ.Υ. ΚΩ. Η ΠΦΥ ειναι επιτακτικη αναγκαιοτητα και βασικη προτεραιοτητα για το νησι για λογους που εχουν αναλυθει.Σε ενα τουριστικο προορισμο αλλά και στην μετα-κοβιτ εποχη γινεται ακομη πιο επιτακτικη .Η συστεγαση του Κ.Υ. (που ειναι δομη ΠΦΥ) με το Νοσοκομειο που αποτελει την μοναδικη δομη Δευτεροβαθμιας Φροντιδας Υγειας στην επαρχια Κω-Νισυρου, αφ΄ενος εμποδιζει την επιτελεση του κυριου ρολου του (προληψη,επανεξεταση χρονιων ασθενων, συνταγογραφηση, κλπ) αφ΄ετερου αφαιρει λειτουργικους χωρους αναπτυξης απο το Νοσοκομειο που ηδη ασφυκτια χωροταξικα. Διαχρονικα, υπηρεσιακοι, πολιτικοι, αυτοδιοικητικοι παραγοντες κ.α., αναγνωριζουν την αναγκαιοτητα της μεταφορας , ομως παραμενει αλλη μια χρονια βαλτωμενη εξαγγελια στην οπποια συμβαλλει και η απροθυμια των γιατρων. Ο Π.Ι.Σ. εχει ηδη αποστειλει στους ιατρικους συλλογους σειρα παρατηρησεων για το σχετικο κυβερνητικο νομοσχεδιο.Περιμενουμε την τελικη μορφη του.
- Σχετικα με την ανεπισημη συζητηση για μεταφορα των τακτικων εξωτερικων ιατρειων (Ε.Ι.) του Νοσοκομειου μας στο κτίριο του ΙΚΑ , που πληροφορηθηκαμε μετα την τελευταια επισκεψη της Πολιτικης Ηγεσιας του Υ.Υ., δεν εχουμε ακομη επισημη ενημερωση.Κατα την γνωμη μου, πρεπει να προηγηθει εκτιμηση των δυνατοτητων μας σε Προσωπικο καθως και του παρεχομενου οφελους στην εξυπηρετηση των πολιτων. Εναλλακτικα, θα ηταν πιθανον χρησιμη η πιλοτικη εφαρμογη «Ιατρείου Ειδικου Σκοπου» 1-2 φορες τον μηνα, ενισχυτικα της ΠΦΥ, που θεωρητικα θα παρεχεται εκει ως οργανωμενη δομη. Π.χ. Παιδιατρικο Ε.Ι.: για τον υποχρεωτικο εμβολιασμο παιδιων (οικογενειες με χαμηλο εισοδημα).Ορθοπεδικο Ε.Ι.: Ιατρειο Οστεοπορωσης . Γυναικολογικο Ε.Ι.: συμβουλευτικη για ανωδυνο τοκετο (μαια) 4.Οφθαλμολογικο Ε.Ι.: εξεταση για συνταγογραφηση γυαλιων 6.Χειρουργικο Ε.Ι.: εξεταση για χρονια χειρουργικα προβληματα 7.Καρδιολογικο Ε.Ι.:εγκαιρη αναγνωριση καρδιολογικων προβληματων απειλητικων για την ζωη 8. Ιατρειο Πονου: εξεταση ασθενων με χρονιο πονο καλοηθους αιτιολογιας (π.χ.οσφυ-ισχι-αλγια) κ.α.Εσι αποσυμφορειται το Νοσοκομειο και εξυπηρετειται μεγαλυτερος αριθμος πολιτων. Η εφαρμογη αυτη ομως δεν μπορει να λειτουργησει ως ανεξαρτητη δομη ΠΦΥ ή να την υποκαταστησει .
6.Ενεργοποιηση των Πολιτικών
Οι τοπικοι βουλευτες μας , ιδιατερα οι κυβερνητικοι, οφειλουν να εξαντλησουν τις δυνατοτητες τους προκειμενου να επηρεασουν την Πολιτικη Ηγεσια .Συνηθως, στα αλλεπαλληλα δελτια τυπου για τα προβληματα του νοσοκομειου επαναλαμβανεται ο,τι ηδη βιωνουμε σχετικα με τις ελλειψεις των δημοσιων δομων υγειας ή γνωστοποιουνται οι υψηλες συναντησεις τους, χωρις καποια χειροπιαστη λυση στα προβληματα του νοσοκομειου. Εξαλλου, η συμβολη της Τοπικής Αυτοδιοικησης , α΄και β΄βαθμου, κρινεται επισης βασει των εργων , οχι βασει των προθεσεων της ή των επιθυμιων της.”Είμαστε οι πραξεις μας”, ελεγε ο Ισοκρατης. Στην παρουσα φαση ειναι κυριαρχος ο ρολος της Δημοτικης Αρχης στον συντονισμο αποτελεσματικων ενεργειων.Κοινη επιδιωξη, η συστρατευση δυναμεων με στοχο την συνεχως βελτιουμενη (και μετρησιμη!) ποιοτητα των προσφερομενων υπηρεσιων του νοσοκομειου μας , περα απο μια οριακη επάρκειά των.
7.Ευαισθητοποιηση τοπικων οικονομικων παραγοντων
Στην προσκληση του κ.Δημαρχου αναφερεται οτι “η κατασταση στο νοσοκομειο λειτουργει ως τροχοπεδη της τουριστικης οικονομιας του νησιου”. Ομως , ισχυροι τοπικοι οικονομικοι παραγοντες που δραστηριοποιουνται στον χωρο του τουρισμου, θεσμικοι ή οχι – πλην ελαχιστοτατων εξαιρεσεων-δεν εχουν αντιστοιχη δυναμικη συμβολη στον τομεα βελτιωσης υποδομων του νοσοκομειου ή στην αξιοποιηση των πολιτικων προσβασεων τους σε κεντρα αποφασεων, όπως συμβαινει σε άλλα τουριστικα νησια.”Ειναι υποχρεωση του Κρατους”, λεγεται συχνα-και πιθανον δεν διαφωνουμε.Πολυ συχνα γινομαστε αποδεκτες παραπονων ή και καταγγελιων για τις ανεπαρκειες του συστηματος υγειας ή αδυναμιες μας τοσο από τους ιδιους όσο και απο τουριστες που ερχονται στο νοσοκομειο παραπληροφορημενοι σχετικα με τις παρεχομενες υπηρεσιες ή με την εντυπωση των δικων τους αναπτυγμενων συστηματων υγειας. Παρα τους ευλογους ενδοιασμους για την επιδραση στο τουριστικο προϊον, θα ηταν εντιμο να ενημερωνονται ευσχημα οι τουριστες με σοβαρα προβληματα υγειας, σχετικα με τις τοπικες δυνατοτητες νοσηλειας και τις δυσκολιες διακομιδης, ωστε να μην εχουμε επαναληψη δυσφημιστικων δημοσιευματων ή και νομικες συνεπειες που αυτες πραγματι υπονομευουν τις αναπτυξιακες προσπαθειες του νησιου .
ΙΙ. Μακροπροθεσμες διεκδικησεις
- Αλλαγη του Οργανισμου του Νοσοκομειου ωστε να συμπεριλαβει την καλυψη αναγκων που αναδυονται στην συγχρονη ζωη. Π.χ. ευαλωτες ομαδες πληθυσμου, καρκινοπαθεις (θεση Ογκολογου, ενταξη του Ιατρειου Πόνου), ΑΜΕΑ, προσφυγες, διαχειριση επιδημιων, φυσικων καταστροφων κλπ.).Η αδυναμια παροχης συγκεκριμενων υπηρεσιων, χρησιμων μεν ανεφικτων δε στο υπαρχον νοσοκομειο, ειναι ασκοπο να αιτιολογηθουν για πολλοστη φορα( π.χ ΜΕΘ/ ΜΑΦ γενικες , covid κ.α. )
- Θεσμοθετηση οικονομικων και άλλων κινητρων για προσελκυση γιατρων- λοιπου Προσωπικου
- Ανανεωση του παροχημενου ιατρομηχανολογικου εξοπλισμου του νοσοκομειου μεσω ΕΣΠΑ ή αλλων προγραμματων και ενισχυση με νεας τεχνολογιας
- Οργανισμος και λειτουργια του Κ.Υ.Αντιμαχειας στο πλαισο οργανωμενης ΠΦΥ
- Εξασφαλιση σταθερης λειτουργιας δυο πληρως στελεχωμενων και εξοπλισμενων ασθενοφορων, για την πολη και το τριγωνο των χωριων
- Ενισχυση του συστηματος αεροδιακομιδων-ιδιαιτερα με το Γ.Ν.Ροδου
- Επεκταση εφαρμογων της τηλεϊατρικης ,συνδεση με περισσοτερα τριτοβαθμια νοσοκομεια
- Εκπονηση περιοδικου προγραμματος επανεκπαιδευσης του ιατρονοσηλευτικου Προσωπικου των νησιωτικων νοσοκομειων με υποχρεωτικη παρακολουθηση
και το σημαντικοτερο:
- Νεο Νοσοκομειο σε ορατο οριζοντα υλοποιησης (με Οργανισμο σε εναρμονιση με τις θεσμοθετημενες εθνικες Προδιαγραφες Ποιοτητας κι Ασφαλειας, οχι αυθαιρετα και κατ΄εκτιμηση )
Σε αναμονή των αποφάσεων της συνεδρίασης, ας αισιοδοξούμε- βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα- αναλόγως των αντοχών μας!
ΕΛΛΗ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΜΑΡΟΠΛΑΚΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΦΟΡΤΩΣΕΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ;
ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ!!!!!