Η Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας γιορτάζεται και φέτος σε ιδιαίτερες συνθήκες. Η πανδημία είναι για όλους μια σκληρή, επώδυνη εμπειρία και οξύνει, μεταξύ άλλων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το γυναικείο φύλο. Από τη θέση μου ως Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κω, νιώθω ευθύνη για τον αγώνα που έδωσαν και δίνουν οι γυναίκες για να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες αυτής της περιόδου.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σηματοδοτεί τις θυσίες και τα επιτεύγματα των γυναικών όλου του κόσμου για πάνω από έναν αιώνα. Τα τελευταία χρόνια στόχος της Ημέρας είναι να μας υπενθυμίσει πως οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες, σε όλους τους τομείς.
Από το 1975 η Ημέρα της Γυναίκας τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την ανάδειξη των γυναικείων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.
Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Ημέρα της Γυναίκας σε ανάμνηση μιάς μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων από γυναίκες.
Σήμερα, όταν μόνο το 1/5 των κοινοβουλευτικών εδρών στην χώρα μας καταλαμβάνεται από γυναίκες και υπάρχουν μόνο ελάχιστες αρχηγοί κρατών γένους θηλυκού, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως μπορούν να αλλάξουν ακόμη πολλά.
Είναι γεγονός βέβαια ότι ο αριθμός των γυναικών-μελών του Υπουργικού Συμβουλίου έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με το 1994, αλλά εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με το ανδρικό φύλο.
Οι τωρινοί στόχοι οι οποίοι πρόκειται να έχουν την ίδια θεματολογία μέχρι το 2030, στοχεύουν στη διείσδυση των γυναικών, ως ένας πυρήνας στην παγκόσμια οικονομία και στην καταπολέμηση της φτώχειας σε όλο τον κόσμο. Επίσης υπενθυμίζονται τα επιτεύγματα των γυναικών τον τελευταίο αιώνα, ενώ σε ορισμένες χώρες η σημερινή ημέρα είναι εθνική αργία για το γυναικείο φύλο.
Εκτός από το μισθολογικό χάσμα που απασχολεί κρατικούς και μη φορείς, η προσπάθεια ευαισθητοποίησης όσον αφορά την γυναικεία κακοποίηση, είναι ακόμη φλέγον ζήτημα. Εκτιμάται ότι 120 εκ. γυναίκες κάτω των 20 ετών έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Περισσότερο από το 1/3 των γυναικών σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία σε κάποια φάση της ζωής τους και κυρίως στην εφηβεία ή την περίοδο της εμμηνόπαυσης.
Για την επίτευξη δικαιοσύνης, ωστόσο, έχουμε να διανύσουμε ακόμα μακρύ δρόμο.
Oι ανισότητες δεν ανατρέπονται από τη μια μέρα στην άλλη. Η ισότητα είναι μια πρόκληση που δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, αλλά όλους μας, ιδίως όσες και όσους έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλλουμε στη χάραξη και εφαρμογή σύγχρονων πολιτικών για την επίτευξη του στόχου αυτού.
Αν θέλουμε να έχουμε έναν πιο ειρηνικό και δίκαιο κόσμο, η ισότητα των γυναικών παίζει σημαντικό ρόλο για την οικοδόμησή του.