Η αδελφοποίηση των Δήμων Κω και Λάρισας υπό τη σκιά του Ιπποκράτη | Γράφει ο Βασίλης Χατζηβασιλείου

6
1409

Η ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΚΩ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΥΠΟ ΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ

Παίρνω αφορμή από την αναγγελθείσα αδελφοποίηση του Δήμου της Κω με τον Δήμο της Λάρισας για να επισημάνω μερικά σπουδαία ιστορικά γεγονότα, που ίσως διέφυγαν της προσοχής των Δημάρχων των δυο αυτών πόλεων. Πρόκειται καταρχήν για τη δεύτερη επίσημη αδελφοποίηση καθώς η πρώτη έγινε τον Σεπτέμβρη του έτους 1960, ένα ακριβώς μήνα μετά τη σύνταξη από τον αείμνηστο καθηγητή Σπύρο Οικονόμο του με αριθ. 44567/10-8-1960 Καταστατικού του «Διεθνούς Ιπποκρατείου  Ιδρύματος της Κω».

Τον Σεπτέμβρη, λοιπόν, του 1960 κλιμάκιο του 17ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ιστορίας της Ιατρικής, στο οποίο συμμετείχαν 5 Γάλλοι, 4 Αμερικανοί, 3 Βέλγοι, 1 Βραζιλιάνος, 1 Σουηδός και 1 Δανός, με επικεφαλής τον καθηγητή Σπύρο Οικονόμο, επισκέπτεται την Κω, τον τόπο όπου γεννήθηκε και ίδρυσε την Ιατρική του Σχολή ο Μέγας Ιπποκράτης  και εντοιχίζει στη βόρεια πλευρά του ιστορικού Πλατάνου μικρή μεταλλική επιγραφή με τα ακόλουθα λόγια:

17ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΜΕΤΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΩΣ ΠΡΟΣΕΡΧΕΤΑΙ ΥΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟΝ

ΠΛΑΤΑΝΟΝ, ΕΝΘΑ ΕΔΙΔΑΞΕΝ Ο ΠΑΤΗΡ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ο ΚΩΟΣ, ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ  ΤΗΣ ΚΩ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΕΝ ΚΩ ΤΗ 8η ΣΕΠΕΜΒΡΙΟΥ 1960

ΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ ΩΡΑ 7η Π.Μ.

Το ίδιο κλιμάκιο πήγε στη Λάρισα λίγες μέρες αργότερα για να προσκυνήσει τον τόπο θανάτου και ταφής του Ιπποκράτη. Τα μέλη του Συνεδρίου κατέθεσαν αναμνηστική πλάκα στο άλσος του Αλκαζάρ της Λάρισας, που έγραφε τα εξής:

17ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΜΕΤΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΩΣ ΠΡΟΣΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ ΤΟΝ ΤΑΦΟΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΩΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ, ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΟΥ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΟΣ.

ΕΓΕΝΕΤΟ ΕΝ ΛΑΡΙΣΗ ΤΗ 15η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1960.

ΗΜΕΡΑΝ ΠΕΜΠΤΗΝ ΚΑΙ ΩΡΑΝ ΕΚΤΗΝ ΜΕΤΑΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗΝ

Με τον τρόπο αυτό επισφραγίστηκε, με παγκόσμια, μάλιστα, αναγνώριση, η πρώτη πράξη αδελφοποίησης των δυο ιστορικών πόλεων, της Κω και της Λάρισας. Δυο χρόνια αργότερα, στις 25 Νοεμβρίου του 1962, θα τεθεί στην Κω ο θεμέλιος λίθος του Ιπποκρατείου Μελάθρου του Δ.Ι.Ι.ΚΩ και δεκαοχτώ χρόνια μετά την ανάρτηση της πιο πάνω αναμνηστικής πλάκας στο άλσος Αλκαζάρ της Λάρισας, θα γίνουν και εκεί τα εγκαίνια του κενοταφίου με τον μαρμάρινο ανδριάντα του Ιπποκράτη, ύψους 4,20 μέτρων.

Στην πορεία των ετών οι Λαρισαίοι τίμησαν τον Ιπποκράτη με διάφορες επίσημες πολιτιστικές εκδηλώσεις (Διεθνή συνέδρια, δημοσιεύματα, συναυλίες, επισκέψεις μαθητών και πολιτών στο κενοτάφιο κ.α.) καθιστώντας τον, μάλιστα, και ως «Σύμβολο» της πόλης τους, σε αντίθεση με τον δικό μας δήμο, που έφθασε να προβάλλει ως έμβλημά του το ασύγκριτο αγγλόφωνο “I love Kos”, για καθαρά τουριστικούς λόγους. Είναι ευτύχημα ότι το γεγονός της πρόσφατης αδελφοποίησης των δυο δήμων της Κω και της Λάρισας θα συμπεριλάβει και την συνεργασία της εδρεύουσας στη Λάρισα Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για να επιτευχθεί ο από πολλών ετών εκφρασθείς πόθος αρκετών Κώων για την ίδρυση στο νησί μας Τμήματος Βιοηθικής Ιατρικής, σύμφωνα με τις αρχές και τη διδασκαλία του Μέγιστου των  Ιατρών της αρχαιότητας Ιπποκράτη.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εξάρω την ιστορικά καταγεγραμμένη φυλετική συνάφεια της Κω με τη Θεσσαλία, η οποία επιβεβαιώνεται  και επισφραγίζεται  από επιγραφές του 3ου π. Χ. αιώνα, όταν το νησί μας, εξαιτίας του υπερπληθυσμού του, αντιμετώπισε πρόβλημα «σιτοδείας» και ανάγκασε τους Κώους να διαπραγματευτούν με πόλεις της Θεσσαλίας την προμήθεια  σιτηρών. Οι Θεσσαλοί ανταποκρίθηκαν, πράγματι, με φιλότιμο και ξεχωριστή εύνοια στο αίτημα των Κώων και η «αυτάρκεια» αποκαταστάθηκε στο νησί. Γι αυτό και ο δήμος της Κω μνημονεύοντας την «υπάρχουσα φιλίαν και συγγένειαν» ανάμεσα στους Κώους και στους Θεσσαλούς, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του με ανάλογο τιμητικό ψήφισμα (Βλ. Mario Segre, “Grano di Tessaglia a Coo”στο   Riv. Fil.  12(1934) σ.σ. 169-193). Να, λοιπόν, που σήμερα τόσο με την αδελφοποίηση των δήμων της Κω και της Λάρισας όσο και με τη συμμετοχή της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας προσφέρεται η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν και άλλα έργα στο νησί μας, που να προάγουν τα  Ιπποκρατικά ιδεώδη. Ας το ελπίσουμε.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Βασίλης Σ. Χατζηβασιλείου, «Η τελευτή του Ιπποκράτη στη Θεσσαλία. Σχέσεις Κώων & Θεσσαλών» ΤΑ ΚΩΑΚΑ, τόμος Ε΄, Αθήνα 1995, σ.σ.107-137.

ΒΑΣΙΛΗΣ Σ. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

 

6 ΣΧΟΛΙΑ

    • Αρκετά όμως γεγονότα, γνωστά από δημοσιεύματα παλαιότερων χρόνων, φρόντισε ο δήμαρχος και τα έμαθε από έγκυρη πηγή.

  1. ΚΑΙΣΕΡΛΗ ΜΑΓΕΙΡΕΨΕΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΝΑ ΦΕΥΓΑΤΟ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕ ΜΟΝΟ ΜΕΛΗΜΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΕΞΑΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΩΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.
    ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΠΩΣ ΟΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΑΚΟΜΗ ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΝΑ ΔΙΟΙΚΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΑΞΙΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΟΜΙΛΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥ. ΜΟΝΟ ΠΛΗΡΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ !!!!!

  2. Στην Λάρισα άγαλμα του Ιπποκράτη 4,20 ενώ στην γενέτειρα του πρέπει να ξέρει κάποιος που είναι για να το δεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ