Εμπορικός Σύλλογος Κω: Προϋποθέσεις λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων από 5 Απριλίου έως 12 Απριλίου 2021

1
687

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ.: 20651 (ΦΕΚ 1308Β΄), με την οποία καθορίζονται και επίσημα τα προαπαιτούμενα προστασίας της δημόσιας υγείας που θα ισχύσουν από την Δευτέρα, 5 Απριλίου μέχρι την επόμενη Δευτέρα, 12 Απριλίου.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της πιο πάνω απόφασης, διατηρούνται δύο επίπεδα επιδημιολογικής επιβάρυνσης, το Επίπεδο Αυξημένου Κινδύνου και το Επίπεδο Πολύ Αυξημένου Κινδύνου.  Και στα δύο επίπεδα, ισχύουν για το λιανεμπόριο περίπου οι ίδιες υποχρεώσεις, εκτός από τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας όπου η αναστολή είναι πλήρης.  Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας ισχύουν τα εξής:

  1. Τα καταστήματα λειτουργούν:
  • Με την διαδικασία της εξ’ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας για παραλαβή εκτός καταστήματος (click away).
  • Με την διαδικασία του εξ’ αποστάσεως ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού καθορισμού ραντεβού για αγορά εντός καταστήματος (click inside).
  1. Ειδικά ως προς το click away, η παραγγελία καταχωρείται από την επιχείρηση και αποστέλλεται στον πελάτη είτε ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο αγοράς (σε προπληρωμένη παραγγελία) ή του ραντεβού ή SMS με τα εξής στοιχεία:
  • Επωνυμία, διεύθυνση, ΑΦΜ της επιχείρησης.
  • Χρονικό διάστημα παραλαβής (που δεν μπορεί να ξεπερνάει τις 3 ώρες).
  • Η παραλαβή επιτρέπεται μόνο για ένα άτομο.
  • Η πληρωμή γίνεται ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.
  • Η τήρηση των αποστάσεων είναι 2 μέτρα μεταξύ των πελατών, με το πολύ 9 άτομα στην αναμονή. Ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής ορίζεται στα 10 λεπτά.
  1. Ειδικά ως προς το click inside, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να αναρτούν τον μέγιστο αριθμό πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στο κατάστημα. Η αναλογία είναι ένα άτομα ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό πελατών εντός του καταστήματος τα 20 άτομα. Οι αριθμοί αυτοί ισχύουν μόνο για τους πελάτες και δεν συμπεριλαμβάνουν επιχειρηματία/ες και προσωπικό.  Το ραντεβού καταχωρείται από την επιχείρηση και αποστέλλεται στον πελάτη είτε ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο του ραντεβού ή SMS με τα εξής στοιχεία:
  • Επωνυμία, διεύθυνση, ΑΦΜ της επιχείρησης.
  • Χρονικό διάστημα παραλαβής (που δεν μπορεί να ξεπερνάει τις 3 ώρες).
  1. Το ωράριο λειτουργίας εκτείνεται προαιρετικά από 7:00 έως τις 20.30 από Δευτέρα έως Σάββατο, ενώ δεν επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή.
  2. Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου η λειτουργία των εμπορικών κέντρων (malls), των εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), των εκπτωτικών χωριών και των καταστημάτων shop in a shop γίνεται μόνο με click away. Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, η λειτουργία των ίδιων καταστημάτων αναστέλλεται.
  3. Τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία) λειτουργούν και στα δύο επιδημιολογικά επίπεδα, τηρώντας τις κάτωθι προϋποθέσεις:
  • Ωράριο από τις 7:00 έως τις 20:30.
  • Χωρητικότητα ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. Ομοίως ο συνολικός αριθμός που προκύπτει αναρτάται σε εμφανές σημείο της πρόσοψης και αφορά μόνο στους πελάτες και όχι στον επιχειρηματία και στο προσωπικό.
  • Απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων και 2 μέτρα μεταξύ των πελατών στα ταμεία.
  • Ειδικά για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, διατηρείται σε ισχύ η απαγόρευση πώλησης διαρκών ειδών από τα σούπερ μάρκετ.

Παραμένει η υποχρέωση χρήσης μάσκας παντού, σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας.

Είναι πολύ σημαντικό να εξακολουθήσουν να τηρούνται απ’ όλους τα προβλεπόμενα μέτρα γιατί τα πρόστιμα είναι μεγάλα και μπορεί να επηρεάσουν ζωτικά την βιωσιμότητα της μικρής επιχείρησης.

Παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                          Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Πασχάλης  Βρακίδης                                                  Δημήτριος  Κώστογλου

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μικρή, λένε οι επιχειρηματίες της εστίασης, η ενίσχυση λόγω COVID. Μα σύντροφε εστιάτορα, η ενίσχυση λόγω COVID προκύπτει με τον τζίρο που δήλωσες το ‘19 προ COVID. Ελπίζω να πιάσεις το υπονοούμενο, πριν το πιάσει η ΑΑΔΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ