Πρόγραμμα έργων ΠΕΕ 2020 Δήμου Κω: αναντιστοιχία με τις πραγματικές ανάγκες αλλά και τα δυνατότητες του νησιού μας!
Α. Παρακολουθήσαμε την συζήτηση του δημοτικού μας συμβουλίου για το πρόγραμμα έργων (ΠΕΕ) 2020 και περιμένουμε την συζήτηση του προϋπολογισμού για να ανιχνεύσουμε την πορεία πλεύσης της δημοτικής αρχής 2020-24. Αυτό πρέπει να κάνουν όσο γίνεται περισσότεροι Δημότες και θα πρέπει να βοηθηθούν σε αυτό με μια προσπάθεια εκ μέρους των παρατάξεων υψηλού επιπέδου και καθαρού περιεχομένου. Η αντίστοιχη συζήτηση στον γειτονικό Δήμο του BODRUM-Πετρούμι, διαβάζουμε ότι έγινε στο μεγάλο αμφιθέατρο του πολιτιστικού κέντρου ‘’ΗΡΟΔΟΤΟΣ’’ παρουσία 1000 και πλέον Δημοτών και κύριο θέμα ήταν η διαχείριση του νερού και των σκουπιδιών το 2020!
Εδώ; Εμείς; ‘’ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΙΖΕΙ!’’. Για ακόμη μία φορά βγήκε από την σύνοδο του Δ.Σ. των Κώων μια ΚΑΚΉ εικόνα ασυνεννοησίας με χαμηλού επιπέδου προσωπικούς χαρακτηρισμούς και με ένταση που ως αφορμή και μόνον είχαν τις εκ μέρους του κ. Δημάρχου άστοχες έως σκόπιμες αφοριστικές αναφορές στο θεμα της κατάληξης της Νέας ΑΒΙΚΩ και την προοπτική του παρακείμενου δημόσιου χώρου των 70 στρεμμάτων σε βάρος του πρώην δημάρχου κ. Κυρίτση. Είπε για: ‘’ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΒΙΚΩ’’ και ‘’deal’’! Ομως! Τι κάνατε εσείς ως αντιδήμαρχος κ. Νικηταρά 2011-14 όταν 2012 με απόφαση του κ. Στουρνάρα της Τ.Ε. πέρασε στην Τράπεζα Πειραιώς; Που ήσασταν το 2000-2006 όταν ο σύντροφος σας υπουργός πολιτισμού κ. Βενιζέλος έκανε ανάκληση της απόφασης του Κεντρικού Συμβουλίου, άλλαζε την σύνθεση του ΚΑΣ υποχρεώνοντας το σε νέα απόφαση αποχαρακτηρισμού του; Β. Όμως εξ ίσου τεράστιο πολιτικό σφάλμα διέπραξε και η παράταξη της Δύναμης Αλλαγής με την αποχώρηση της από το ΔΣ. Με αυτήν κατήργησε τον δημοκρατικό διάλογο στην αίθουσα αφήνοντας αδιευκρίνιστα πολλά διαχειριστικά θεματα της περιόδου τους που θίχτηκαν χωρίς αντίλογο, επιτείνοντας το κλίμα της ασυνεννοησίας και αλληλοαπόριψης! Όταν οι πρώην διαχειριστές περιόδου 2014-2019 απουσιάζουν οι νέοι διαχειριστές εκτιμούν ότι μπορούν να λένε ότι θέλουν και να καταδικάζουν την προηγούμενη διαχείριση χωρίς να το αιτιολογούν! Έτσι όχι μόνο δεν διδάσκονται από το παρελθόν αλλά καταλήγουν σε λάθος συμπεράσματα, όπως οι πρώην: ‘’ήταν αδιάφοροι έως και άχρηστοι με ένα Δήμαρχο εμπαθή και εμείς τώρα συμμαζεύουμε και διορθώνουμε τα πράγματα με την δουλειά μας, την νεανικότητά μας και τον ενθουσιασμό μας!’’.
Γ. Τα δημοτικά μας προβλήματα όμως δεν είναι καθόλου απλοϊκά κύριοι της Δημοτικής πλειοψηφίας! Ο κ. Κυρίτσης είχε την ίδια πολιτική λογική με την δική σας περί της προτεραιότητας της διαχείρισης της καθημερινής κατάστασης έναντι της πολιτικής νεωτερισμών και αλλαγών και επί πλέον είχε μια ώριμη και έμπειρη πολιτική ομάδα. Στην αρχή κατάφερε να κινητοποιήσει τον δημοτικό μηχανισμό, όπως γίνεται με κάθε νέα δημοτική αρχή, πριν παγιωθούν νέες ισορροπίες, νέοι καταμερισμοί ημετέρων και βολέματος και οι πρακτικές σκοπιμότητες! Έγιναν προσπάθειες ατομικές στα πόστα και στους διευθύνοντες που όμως απέτυχαν ή δεν απέδωσαν (όσο θα μπορούσαν) γιατί έλειπε η κατεύθυνση των τομών, γιατί δεν υπήρχε πνεύμα μεταρρυθμισμού και νεωτερισμού στην παράταξη αλλά ένας συγκεντρωτισμός και ένα πνεύμα εξάρτησης από τον ηγέτη ο οποίος αποδεδείχθηκε μικρός στα δύσκολα και προ πάντων στα κρίσιμα θεματα. Απέτυχε μη αξιοποιώντας δυνάμεις, μη συνθέτοντας προτάσεις και ιδέες και τελικά μορφοποιώντας μια διαχειριστική εικόνα μη πειστική που καταψηφίστηκε. Διαβάστε τα παρακάτω: Γράφτηκαν για την περσινή αντίστοιχη συζήτηση, περιληπτικά. Είναι σαν να αναφέρεται στο σήμερα.
Δ. Στη συζήτηση ΠΕΕ κυριάρχησε η αυτοϊκανοποίηση που έφτανε μέχρι την θριαμβολογία της δημοτικής αρχής. Από την μεριά της μειοψηφίας ήταν λάθος η απουσία των εκλεγμένων εκπροσώπων 2 παρατάξεων! Η γενικού τύπου σε στυλ προεκλογικής ομιλίας παρέμβαση της μείζονος μειοψηφίας ήταν χωρίς νόημα. Θετική εικόνα δημιούργησε η ομιλία του επικεφαλής της παράταξης ‘’Κως αγάπη μας’’ που χαρακτήρισε το ΠΕΕ ‘’υπηρεσιακό ντοκουμέντο’’ που ασχολείται με αναγκαία μικροέργα, άλλα του λείπει η πολιτική στόχευση, αφήνοντας απ έξω για μια ακόμη χρονιά σημαντικά ζητήματα! Αριθμώντας μια σειρά εκκρεμούντων έργων που σέρνονται από παλιά. Ο κ. Κυρίτσης αναγνώρισε την σημασία της παρέμβασης Παυλίδη και έσπευσε την ‘’ανάγκην ποιών φιλοτιμίαν’’ να απαντήσει με τον συνήθη του τρόπο. Αντέκρουσε ένα προς ένα όλα τα έργα (δρόμος στο ασκληπιείο, σχέδια πόλης, ιαματικά, κλπ) είτε ρίχνοντας ευθύνες σε άλλους (αρχαιολογία, υπουργεία κλπ) είτε μεταφέροντας τα στον χώρο του αδυνάτου: ‘’ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ’’! Όμως επί της ουσίας δεν απήντησε. Ο κ. Δήμαρχος θα ήταν ειλικρινής, αν έλεγε: ‘’δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να τα κάνουμε’’ ! Ομως λέγοντας αυτό θα απέρριπτε την θριαμβολογία του ότι: ‘’όλα πάνε καλά’’! Από την άλλη θα έπρεπε να απαντήσει στο ’’γιατί ο Δήμος με τόσο πλούτο που παράγεται στο νησί και τόση σπατάλη φυσικών πόρων και φθηνού ανθρώπινου μόχθου’’ δεν έχει την αναγκαία φέρουσα ικανότητα υλοποίησης σημαντικών έργων με ίδια έσοδα και αναμένει ευρωπαϊκά και κρατικά προγράμματα για να υλοποιήσει πχ νέους δρόμους, επεκτάσεις Βιολογικών και ΧΥΤΑ, σχέδια πόλης, έργα αναπλάσεων και εκσυγχρονισμού; Το πρόγραμμα ψηφίστηκε αλλά τα κύρια τοπικά προβλήματα μένουν θα παραμένουν και για το 2019! Δυστυχώς!
Ε. Φεύγοντας από την αίθουσα είχαμε την αίσθηση ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Τίποτα δεν άλλαξε! Δεν ξεφεύγουμε από τον παλιό τρόπο πολιτικής σκέψης και δράσης ούτε το 2020!.
Κρίμα γιατί υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τις αναγκαίες αλλαγές.
Ν. Μυλωνάς