Πώς η κυβέρνηση εγκατέλειψε την Κω, δύο χρόνια μετά τον σεισμό | Τι είδε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο νησί του Ιπποκράτη

3
652

Το 1933, επί Ιταλών, έπληξε την Κω ένας καταστροφικός σεισμός που άφησε πίσω του 180 νεκρούς και μια πόλη ερείπιο. Μέσα σε 3 χρόνια, μια νέα πόλη με ζηλευτά δημόσια κτήρια , λαϊκές κατοικίες και υποδομές, είχε πάρει τη θέση της παλιάς.

Το  2019 η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα 2 χρόνια μετά το σεισμό πανηγυρίζει επειδή σε λίγες μέρες, αν όλα πάνε καλά, θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο λιμάνι που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε 2 χρόνια από σήμερα, δηλαδή 4 χρόνια μετά το σεισμό! Πρώτη φορά κυβέρνηση, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι του νησιού,  πανηγυρίζει την ολιγωρία της!

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι ο πολιτικός αρχηγός που έχει επισκεφθεί την Κω τις περισσότερες φορές, συνδράμοντας την προσπάθεια του νησιού  να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση και τον καταστροφικό σεισμό του Ιουλίου του 2017. Αντιθέτως, δεν την έχει επισκεφθεί ο Αλέξης Τσίπρας, αν και βρέθηκε 3 φορές σε απόσταση αναπνοής. Το ενδιαφέρον του κ Θεοδωρακη εκλαμβάνεται από τους κατοίκους της Κω ως ειλικρινές ανεξαρτήτως της κομματικής τους προτίμησης.

Η επίσκεψη και η πίκρα

Τι είδε όμως ο επικεφαλής του Ποταμιού κατά την επίσκεψη του στο νησί του Ιπποκράτη; Εικόνες που, σύμφωνα με τον ίδιο, του προκάλεσαν πίκρα για το γεγονός ότι ένα νησί που αποτελεί μια από τις βιτρίνες της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας έχει πέσει θύμα της διαχρονικής γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί τους πολίτες. Οι εποχές αλλάζουν, οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά η γραφειοκρατία αυξάνεται, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ Θεοδωράκης που στηλίτευσε το γεγονός ότι χρειάστηκαν 22 μήνες για να εγκατασταθεί εργολάβος στο λιμάνι. Για τον επικεφαλής του Ποταμιού αυτό συνιστά μια αξιοσημείωτη και απαράδεκτη καθυστέρηση. Για τους βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή αποτελεί αιτία πανηγυρισμού. Τα πάντα έγιναν σε χρόνο ρεκόρ δήλωσε ο Κωος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερος παίζοντας με την υπομονή των συμπατριωτών του.

Η ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει το άσπρο μαύρο είναι ασύγκριτη. Για παράδειγμα οι κομματικοί παράγοντες είναι σε θέση να υποστηρίζουν ότι αναβαθμίστηκε η υγεία στο νησί. Τα γεγονότα όμως είναι ο αμείλικτος εχθρός της προπαγάνδας. Τα τοπικά μέσα κατέγραψαν πριν από μερικές μέρες τη εικόνα μιας τραυματισμένης γυναίκας. μέσα στην πόλη, που περίμενε επί αρκετή ώρα, σφαδάζοντας, να έλθει το ασθενοφόρο. Το νησί που τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου επί της ουσίας διαθέτει ένα ασθενοφόρο. Τι θα γίνει στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου;

Ας επιστρέψουμε όμως στα του σεισμού. Οι αναστηλώσεις των αρχαιολογικών βρίσκονται σύμφωνα με τους τοπικους παράγοντες παράγοντες στο σημείο μηδέν. Έτσι όπως τις άφησε το χτύπημα του Εγκέλαδου πριν από δυο χρόνια. Το κάστρο στο λιμάνι, σημαντικό αξιοθέατο και παράλληλα χώρος που χρησιμοποιούνταν για πολιτιστικές εκδηλώσεις παραμένει κλειστό. Είναι, 2 χρόνια μετά  άγνωστο αν υπάρχει κάποια μελέτη για την αποκατάσταση των ζημιών. Και οι αποζημιώσεις των σεισμόπληκτων; Δυο χρόνια μετά το σεισμό εξακολουθούν να δίνονται

Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάστηκε στον κ Θεοδωρακη που έδειξε κατά την επίσκεψη του στο νησί μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την πορεία αποκατάστασης των ζημιών στις υποδομές παρά για την προβολή των θέσεων του κόμματος του για τις Ευρωεκλογές. Η επίσκεψη του στο νησί κράτησε 10 ώρες. Η μια ήταν αφιερωμένη στην επαφή με τους δημοσιογράφους. Οι υπόλοιπες σε επαφές όχι μόνο με το δήμαρχο του νησιού αλλά και με τους θεσμικούς τιυ φορείς. Εκεί ίσως υπήρξαν και κάποιες νότες αισιοδοξίας.

Παρά την δυναμική επανάκαμψη της Τουρκίας αλλά και της Τυνησίας στην τουριστική αγορά η Κως φαίνεται ότι θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι που ήταν μια καλή τουριστική χρόνια.

Τι δεν επισκέφθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού; Το μοναδικό μεγάλο έργο της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα στο νησί. Το hot spot στο οποίο τις τελευταίες μέρες προστέθηκαν αλλοι 700 πρόσφυγες προερχόμενοι από άλλες περιοχές της χώρας.

Μια τέτοια κίνηση πριν από 2 χρόνια θα είχε ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων. Τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όχι μόνο γιατί το hot spot της Κω είναι το πλέον ειρηνικό, αφού σε αντίθεση με τα αλλά νησιά του Αιγαίου δεν έχουν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια. Αλλά και γιατί η πληρότητα του εξασφαλίζει τη συνέχιση τιυ καθεστώτος του μειωμένου ΦΠΑ στο νησί. Όπως είναι γνωστό οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ έχουν συνδεθεί με την πληρότητα των hot spots. Είναι γεμάτα; Έχεις μειωμένους συντελεστές. Δεν είναι; Τότε παύει να ισχύει το μέτρο. Έργο της περήφανης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: in.gr (Δ. Χόνδρος)

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο κύριος Κυρίτσης οικτίρει την Κυβέρνηση για την αδιαφορία της και την εγκατάλειψη εκτέλεσης των αναγκαίων έργων αποκατάστασης του εσωτερικού λιμανιού. Μάλιστα δείχνει τις πληγές στον κύριο Θεοδωράκη και του λέει τι έκαναν οι Ιταλοί στον σεισμό του 1932. Όμως το μέγα ερώτημα είναι τι έκανε αυτός. Το να ρίχνεις το ανάθεμα στην Κυβέρνηση ή στην Περιφέρεια είναι το πιο εύκολο πράγμα. Αλλά δεν μας λέει ότι το λιμάνι μετά από αγώνες όλων των πολιτών το διεκδίκησε και το πήρε ο Δήμος. Δεν μας λέει ότι ο κύριος Φάκκος του άφησε τρία εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο. Δεν μας λέει ότι αυτά τα φτιασίδια που κάνει τώρα θα μπορούσε να τα είχε κάνει την επόμενη του σεισμού. Δεν μας λεέι ότι θα μπορούσε να είχε κάνει την μελέτη αποκατάστασης αφού έχει τεχνικές υπηρεσίες ώστε να βοηθούσε την Κυβέρνηση. Τι ήθελε ο κύριος Κυρίτσης. Να μοιράσει με απευθείας ανάθεση τα τρία εκατομμύρια σε σε τρεις εργολάβους. Και στο λιμάνι δεν ήταν τρία αλλά τριάντα τρία!!

  2. Η κυβέρνηση εγκατέλειψε την Κω, ενώ ευτυχώς την έσωσε η νυν Δημοτική Αρχή.
    Ευτυχώς που ο Γεώργιος φρόντισε να έχει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με την κυβέρνηση και τελικώς πήρε αυτό που έψαχνε, την πλήρη απομόνωση.
    Τελικώς όταν νομίζεις πως είσαι Βασιλικότερος του Βασιλέως και δεν έχεις ανάγκη κανένα, γιατί στο φινάλε ζητάς βοήθεια?
    Αυτός είναι δυστυχώς ο Γεώργιος, καιρός να πάει στο σπίτι του, για το καλό του τόπου…….

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ