Ν. Μυλωνάς: Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κάλυμνο να τεθούν τα ανοικτά ζητήματα δημόσιας περιουσίας της Κω

7
313

ΘΕΜΑ: με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κάλυμνο

πρέπει να τεθούν τα ανοικτά ζητήματα δημόσιας περιουσίας της Κω

Οι οποιεσδήποτε τοπικές διεκδικήσεις δημόσιας περιουσίας περνά μέσα από την διαχείριση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών & Περιουσίας, ΕΕΣΠ, το γνωστό Υπερταμείο που ιδρύθηκε με τον νόμο 4389/2017 και διοικείται ουσιαστικά από το εποπτικό της συμβούλιο. Αυτό αποτελείται από πέντε (5) μέλη α) τρία (3) επιλέγονται από τον μοναδικό μέτοχο (κράτος), κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και β) δύο (2) μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος επιλέγονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Υπουργού Οικονομικών!!! (συνημμένο 1). Όπως καταλαβαίνετε γίνεται ότι πουν οι δανειστές! Σε αυτήν ανήκει ΕΤΑΔ ως μια από τις θυγατρικές διαχειρίστριες εταιρείες της. Στην ΕΤΑΔ έχει μεταβιβαστεί η γνωστή μας ΚΕΔ, κτηματική εταιρεία του Δημοσίου που διαχειρίζονταν την δωδεκανησιακή περιουσία του δημοσίου. Το πλέγμα εκποίησης είναι σκληρό και αντιστοιχεί στις συνθήκες αποικιοποίησης της χώρας μας. Η μέχρι τώρα εμπειρία της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας αναδεικνύει τον ρόλο του πρωθυπουργού ως τον μοναδικό εσωτερικό παράγοντα που μπορεί να παρέμβει στα θέματα δημόσιας περιουσίας και το έχει κάνει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις: 32 στρ του Ασύρματου στον δήμο Αγίου Δημητρίου, 12 στρ στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, παραχώρηση στα Λιπάσματα Δραπετσώνας, 21 στρ στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Τι διεκδικούμε:

Α. Τα 5 ακινήτων που έχουν ζητηθεί για παραχώρηση στον Δήμο είναι.

  1. Το κτήριο της πρώην Ανωτέρας στο Λιμάνι της Κω–ακτή Κουντουριώτη-(ΚΜ 260 οικοδομών πόλεως Κω, οικία Μπουνέττι) είναι ανηρτημένο στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ, της ΕΤΑΔ, τώρα της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών & Περιουσίας (το γνωστό Υπερταμείο) εδώ και 5 χρόνια για την υποβολή προσφορών αγοράς του από ιδιώτες.

  2. Το κτήριο του πρώην Γραφείου Μηχανικού Κω στο Λιμάνι–ακτή Κουντουριώτη-(ΚΜ 310Α οικοδομών πόλεως Κω).

  3. Το συγκρότητα του πρώην αγροτικού οικισμού, παιδούπολης και στρατοπέδου Λινοπουτίου (ΚΜ 987 οικοδομών Ασφενδιου και ΤΔ 603 της ΚΜ 877 γαιών Ασφενδιου) που έχει χαρακτηριστεί ‘’ιστορικός τόπος’’.

  4. Το κτήριο του Λιμενικού σταθμού, ΕΛΤΑ, Ιατρείου Καρδάμαινας (ΚΜ 140 οικοδομών Καρδάμαινας.

  5. Το κτήριο του Αστυνομικού σταθμού Κεφάλου (ΚΜ 828 οικοδομών Κεφάλου)

Αν εξαιρέσουμε το πρώτο κτήριο τα υπόλοιπα έχουν μεγαλύτερη συμβολική αξία και πολύ λιγότερη χρηματική και δεν δικαιολογείται η μη παραχώρηση τους στον Δήμο. Στο ερώτημα τι θα τα κάνει και γιατί δεν έχει υποβάλει σχέδια αξιοποίησης η απάντηση είναι ότι αυτό δεν αποτελεί λόγο να περάσουν σε χέρια ιδιώτη. Εξ άλλου η αδυναμία του Δήμου δεν είναι άσχετη από την αδυναμία όλων των φορέων άσκησης δημόσιας εξουσίας και παραγνωρίζει την λαϊκή σημασία της απόδοσης στον Δήμο κτηρίων με ιστορική σημασία για την κοινωνία μας.

Β. Στον Δήμο εκκρεμεί η ανταλλαγή των ακινήτων στον υγροβιότοπο Ψαλιδιού ανάμεσα στον Δήμο και το συγκρότημα ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ που πρέπει να ολοκληρωθεί με την σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Γεωργίας και μόνον. Η ανταλλαγή ανάμεσα στην KM 760 και την ΚΜ 2760 γαιών Κω Εξοχής, ιδιοκτησίας Δημοσίου και Κυπριώτης ΑΕ αντίστοιχα, εκκρεμεί για 20 χρόνια! (συνημμένο 2) Φημολογείται ότι το συγκρότημα οδεύει σε πώληση και αν γίνει, περιπλέκεται το πρόβλημα.

Γ. Είναι αναγκαίο, η παραχώρηση που έγινε στον Δήμο μας ως προς την χρήση τμήματος της ΚΜ 2708 ΓΑΙΩΝ Κω Εξοχής με ΑΒΚ 963 -περιοχή ναυτικού ομίλου με την πρόσφατη ανάκληση από την ΕΤΑΔ να γίνει άρση της ανάκλησης και μετατραπή σε παραχώρηση ιδιοκτησίας (συνημμένο 3).

Δ. Σε επαφή με αυτό το τεμάχιο διανομής υπάρχουν και άλλα ΤΔ που θα ήταν σωστό και δίκαιο να περάσουν στην ιδιοκτησία του Δήμου. Αυτή η μεγάλη ελεύθερης επιφάνεια δημόσιας γης στο μέτωπο του οικισμού της Νέας Αλικαρνασσού, αντί να εκποιηθεί για να γίνουν κι άλλα ξενοδοχεία, και άλλες καφετερίες πρέπει να αποτελέσει ένα πνεύμονα παραλιακών κοινωνικών και αναπτυξιακών υποδομών που θα υποστηρίζουν ολόκληρη την πόλη και όλο το νησί, κατά τα είναι πρότυπα των αναπλάσεων παραλιακών μετώπων των σύγχρονων πόλεων.

Ε. Είναι αναγκαία η παραχώρηση των 340 στρεμμάτων της ΚΜ 730 γαιών Κω Εξοχής που θα δώσει την δυνατότητα στον Δήμο να αξιοποιήσει τα Ιαματικά Λουτρά της περιοχής με όρους υψηλής ανταγωνιστικότητας (συνημμένο 4).

Η παρουσία του πρωθυπουργού στην Κάλυμνο μπορεί να αποβεί ωφέλιμη και για την Κω. Πρέπει όμως να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα και να υπάρξουν πιέσεις. Ο λόγος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Δημάρχου Κω.

Ν. Μυλωνάς

[pdf-embedder url=»http://www.aegeanews.gr/wp-content/uploads/2018/12/1.-φεκ-411-ααπ-2014.pdf» title=»1. φεκ 411 ααπ 2014″] [pdf-embedder url=»http://www.aegeanews.gr/wp-content/uploads/2018/12/2.-ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ.pdf» title=»2. ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ»] [pdf-embedder url=»http://www.aegeanews.gr/wp-content/uploads/2018/12/3.-ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ-ΧΡΗΣΗΣ.pdf» title=»3. ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΧΡΗΣΗΣ»] [pdf-embedder url=»http://www.aegeanews.gr/wp-content/uploads/2018/12/4.-θαλασσιο-μετωπο-νεας-αλικαρνασσου.pdf» title=»4. θαλασσιο μετωπο νεας αλικαρνασσου»]

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μεταξύ των θεραπευτικών φυτών που ναπτύσσονται στην Κω πρωτεύουσα θέσα για να μην αναφέρω μοναδική έχει ο Μαϊντανός. Κυρίες και κύριοι αποδεδειγμάνα είναι μπροστά σας και μάλιστα αυτοφυής.

  2. χαχαχα ερχονται εκλογες ΚΑΙ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑΚΙΑ ΧΑΧΑΧΑ Ο ΑΜΙΑΝΤΟΣ!!

    ΘΑ ΤΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ!.ΞΕΡΕΙ ΑΥΤΟΣ!!! ΧΑΧΑΧΑ

  3. Αντι να τα γραφεις κ. Μυλωνά έπρεπε να τα βάλεις για συζητηση στο Δημοτικό συμβούλιο κ να προσκαλέσει τον Τσίπρα ο Δήμαρχος. Η εστω κ τωρα, να πάει αντιπροσωπεία απο το Δήμο αύριο στην Κάλυμνο κ να βάλει το θέμα ή πήγαινε εσύ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ