Πρωτοσέλιδα εφημερίδων, αδηφάγα δελτία ειδήσεων , αναλύσεις για το θύτη, χαρακτηρισμοί για τα το θύμα.
Δεν λείπουν και οι κοινωνιολογικού τύπου προσεγγίσεις για το κοινωνικό φαινόμενο, τις διαστάσεις του, τις αιτίες που το προκαλούν, τους τρόπους αντιμετώπισης του.
Ο λόγος για την ενδοοικογενειακή βία, την παιδική κακοποίηση, τα θύματα της Βίας.
Τραγικές, απάνθρωπες καταστάσεις που εξελίσσονται δίπλα μας και που η σιωπή μας επιτρέπει την εξέλιξή τους και τον πολλαπλασιασμό τους.
Ευθύνη έχουν τα πρότυπα και τα στερεότυπα της κοινωνίας μας.
καθοδηγούμενη τάση της γυναίκας να ενισχύει το «φαίνεσθαι» της αφαιρεί σημαντικό κομμάτι από το «είναι». Έτσι ακόμα και σήμερα υπάρχουν γυναίκες – θύματα που σιωπούν.
Υπάρχουν ακόμα γυναίκες στο σύγχρονο δυτικό πολιτισμό που καλύπτουν τον παιδεραστή πατέρα στο όνομα μιας ρετουσαρισμένης τάξης που καλύπτει το έγκλημα.
Η βία είναι η φυσική έκφραση του δυνατού -με όση παραφροσύνη και αν αυτός διαθέτει – απέναντι στον αδύναμο…
Είναι δείκτης κατάντιας ενός πολιτισμού που θυματοποιεί την ανθρώπινη ύπαρξη.
Είναι ντροπή για μια κοινωνία με κλειστές πόρτες, κλειστά στόματα που ξέρουν και δεν μιλούν , που υποθάλπει το έγκλημα, που με κυνική αδιαφορία το υφίσταται.
Είναι μια ένοχη και εγκληματική σιωπή.
Η δημιουργία του Κέντρο Συμβουλευτικής στο Ζηπάρι και η δικτύωση του είναι μια δομή που μπορεί να παρέχει υπηρεσίες σε πολλά επίπεδα.
Στο οργανόγραμμα του εκτός από τους τρεις κοινωνικούς επιστήμονες που διαθέτει προβλέπονταν και πρόσληψη ενός δικηγόρου για τη νομική στήριξη των θυμάτων.
Το σχετικό αίτημα για την πρόσληψη είχε κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων.
Πρόσληψη στην οποία δεν προχώρησε η σημερινή δημοτική αρχή.
Άλλωστε όπως κατ επανάληψη έχει πει η Ιωάννα η σημερινή δημοτική αρχή καταψήφισε την ίδρυση του κέντρου στο Ζηπάρι το οποίο πρέπει να θυμίσουμε ότι είναι 100% χρηματοδοτούμενο.
Εντούτοις υπάρχει πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του δικηγορικού συλλόγου Κω και του δήμου Κω το οποίο συνυπέγραψαν ο κος Αβρίθης Παναγιώτης με την ιδιότητα του προέδρου και της επικεφαλής μας με την ιδιότητα της αντιδημάρχου κοινωνικής πολιτικής.
Σύμφωνα με το οποίο ο δικηγορικός σύλλογος καλύπτει νομικά τις ωφελούμενες του κέντρου σε περίπτωση οικονομικής αδυναμίας.
Η αναφορά μου αυτή εδράζεται κυρίως σε ενημέρωση που έχουμε από γυναίκες που πρεσέφυγαν στο κέντρο και δεν έτυχαν νομικής υποστήριξης ενώ θα μπορούσαν .
Θυμίζουμε ότι πρωτόκολλα συνεργασίας υπεγράφησαν και με το Γενικό Νοσοκομείο Κω, με την Αστυνομική Υποδιεύθυνση Κω, με το τμήμα κοινωνικής μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Κω.
Ο συνδυασμός της ψυχολογικής και της νομικής υποστήριξης λειτουργούν καταλυτικά στην ενεργοποίηση του θύματος και στον απεγκλωβισμό του από τη σιωπή.
Ενεργοποιείστε λοιπόν τις δυνατότητες που δίνει η ύπαρξη και η λειτουργία αυτού του Κέντρου προς όφελος της κοινωνίας για να σπάσει η σιωπή.
Ροπόκη Καλλιρόη
Μέλος της δημοτικής παράταξης Όραμα Κίνημα Πολιτών Κω.
Αυτα είναι έργα και οχι α αγάλματα από τις τσεπες των δημοτων μπραβο κυρια Ροποκη πολυ καλο κειμενο κα μας θυμισες πολλά
Χάσαμε την…. με τα ψαλίδια … την …. με τα τηγανητά αμ@λέτητ@ και μας προέκυψε νέο μεγάφωνο. Πάντως οι δημότες ακούνε το ίδιο νταβαντούρι από ξεγάνωτους παράφωνους ΝΤΕΝΕΚΕΔΕΣ.
ΓΕΩΡΓΙΕ ΕΜΕΙΝΕΣ ΠΙΑ ΜΟΝΑΧΟΣ ΣΟΥ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΜΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Η συγκεκριμένη υπηρεσία και ό,τι έχει υποστεί είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα για να δει κανείς ποια είναι η πολιτική της συγκεκριμένης δημοτικής αρχής για τον άνθρωπο.
ΜΕ ΑΥΤΑ ΘΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΤΩΡΑ?