Σ. Γιαλλίζης: Η επιβολή φόρων δεν πρόκειται να λύσει τα οικονομικά προβλήματα του Δήμου

19
353

Άρθρο προβληματισμού με αφορμή την συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης του δήμου, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΑΝΑΓΚΑΙΑΣ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

Με αφορμή την δημοτική επιτροπή Διαβούλευσης και τη λειτουργία της καταθέτω τις παρακάτω σκέψεις;

Διαβούλευση σημαίνει διάλογος, κατάθεση σκέψεων, ιδεών, προτάσεων αλλά και σεβασμός στη άλλη άποψη, σύνθεση, αποτέλεσμα, απόφαση.
O Καλλικράτης θέσπισε την επιτροπή διαβούλευσης ως  συμμετοχική διαδικασία. Επιβάλει την συνεδρίαση της, ως υποχρεωτική. Μια φορά το χρόνο προκειμένου το σώμα να διαβουλευθεί για το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων και για το προϋπολογισμό του νέου έτους.
Η δημοτική αρχή του τόπου μας τηρεί αυτή την υποχρέωση καλώντας τα μέλη της επιτροπής εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο – κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και στο επίπεδο μιας επιβεβλημένης από το νόμο σύγκλισης.Δυστυχώς κάθε φορά πρέπει να διαμαρτυρηθώ ώστε να στείλουν τις εισηγήσεις, οι οποίες παρεμπιπτόντως στέλνονται κάθε φορά λίγο πριν με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο χρόνος για κανέναν να μπορεί να τις μελετήσει  και να διαμορφώσει άποψη.
Βέβαια εξαίρεση είναι οι οι εισηγήσεις της αυριανής διαβούλευσης που στάλθηκαν την Παρασκευή το απόγευμα ,αλλά μετά από την έντονη διαμαρτυρία μου προς τους υπευθύνους την Παρασκευή το πρωί.
Δεν κατανοώ τον λόγω που συμβαίνει αυτό κάθε φόρα!!
Γεννώνται μερικά εύλογα ερωτήματα :
Μήπως απλά δεν υπάρχουν οι εισηγήσεις ;
Μήπως στόχος είναι να μην υπάρξει ενημέρωση
Μήπως οι αποφάσεις έχουν προαποφασισθεί και λόγω της νομοθεσίας η επιτροπή διαβούλευσης χρησιμοποιείται μόνο για να λέμε πως στην Κω οι πολίτες συναποφασίζουν,άρα δεν μας ενδιαφέρει τελικά η άποψη των πολιτών ;
Τα μήπως είναι πολλά και δεν θα σας κουράσω άλλο.
Ο καθένας μας χωριστά και όλοι μαζί έχουμε  τις απορίες μας που σχηματίζουν ορμητικό χείμαρρο.
Το βασικό ερώτημα είναι τι θέλουμε ως κοινωνία από τους τοπικούς άρχοντες.
Να θεωρούν την κοινωνία δεδομένη και υπόδουλη σε κάθε τους απόφαση δεν είναι μοντέλο διοίκησης που μπορεί να σταθεί και να φέρει καρπούς προς όφελος των πολιτών.
Σε καιρούς που όλα γύρω μας αλλάζουν ,σε καιρούς που βάλλεται ασταμάτητα η επιχειρηματικότητα , σε καιρούς που ο θεσμός της δημοκρατίας καταστρατηγείται δεν επιτρέπεται να στεκόμαστε απλοί  παρατηρητές σε όλα όσα διαδραματίζονται στον τόπο μας , στο νησί μας.
Η επιβολή φόρων δεν πρόκειται να λύσει τα οικονομικά προβλήματα του Δήμου.Η αύξηση των τελών δεν είναι βιώσιμος τρόπος λειτουργίας ενός δήμου.Όταν η κοινωνία κυριολεκτικά βρίσκεται σε διάλυση, όταν ο καθένας μας,μετράει τα πάντα προκειμένου να μπορέσει απλά να επιβίωση δεν επιτρέπεται σε κανέναν να τολμάει να σχεδιάζει και επιβάλει αυξήσεις.
Τρόποι αύξησης των εσόδων του Δήμου σαφώς και υπάρχουν.

Βασική προϋπόθεση όμως είναι κανείς να μπορεί να βλέπει πέρα από το δέντρο για να θαυμάσει το δάσος!!!!
Οι φορείς του τόπου μας επανειλημμένα τείνουν χείρα βοηθείας αλλά μάταια.Είμαι βέβαιος πως έχουν να προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους βελτίωσης της οικονομικής κατάσταση του Δήμου μας.
Βασικό τμήμα του προϋπολογισμού του δήμου αποτελούν  και τα τέλη, Η επιβολή τελών αφορά άμεσα τον πολίτη και κάθε μορφή επιχείρησης του τόπου μας.Όλοι θέλουμε έναν δήμο οικονομικά δυνατό που να εργάζεται προς όφελος της κοινωνίας και όχι κάθε φορά που να νούμερα δεν μας βγαίνουν να ακούμε, αυξήσεις τελών και επιβολή φόρων για να καλύψουμε την ανικανότητα διαχείρισης μιας δύσκολης κατάστασης….
 Η πρόταση της δημοτικής αρχής για τα τέλη ψηφίζεται σήμερα από την οικονομική επιτροπή και πριν τη συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης.
Το τεχνικό πρόγραμμα π,χ, της δημοτικής  κοινότητας Ασφενδιού έχει ήδη αναρτηθεί στο Διαύγεια.
Υπάρχουν δηλαδή αποφάσεις για τις οποίες η επιτροπή καλείται απλά για την… ανακοίνωσή τους.
Προκειμένου ένας διάλογος να είναι εποικοδομητικός επιβάλλονται προπαρασκευαστικές διαδικασίες αλλά και συνεργασίες.
Επιβάλλονται σχέσεις συνεργασίας όλη τη διάρκεια του έτους ανάμεσα στους φορείς ,την κοινωνίας και στο Δήμο. Χορήγηση στοιχείων, απολογιστικοί και συγκριτικοί πίνακες,ενημέρωση, κατανόηση της πραγματικής οικονομίας, των συγκυριών και της φέρουσας ικανότητας τόσο του δήμου όσο και των δημοτών ως συγκοινωνούντα δοχεία..
Πρωτίστως επιβάλλεται αμφότεροι δήμος και δημότης να ακούγονται αλλά και να ακούν …

Με εκτίμηση

Γιαλλίζης Στέργιος

19 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΓΛΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΒΕΔ, πάρτε χαμπάρι τι μας ετοιμάζει ο ΡΟΔΙΤΗΣ και mhn να στηρίζετε ΟΤΙ ΣΑΣ ΣΕΡΒΙΡΕΙ Ο ΠΟΝΗΡΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ…

    ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΠΡΟΜΑΖΕΨΟΥΝ ΤΟΝ ΕΠΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΡΑΦΙΚΟΥΣ ΧΑΛΒΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΒΕΔ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩ ΚΑΙ ΜΟΝΟ Η ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ… ΨΩΝΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΔΕΥΤΕΡΟ HOT SPOT ΣΤΗΝ ΚΩ…

    • ….. κάποιοι νομίζουν ότι πουλώντας ψέματα και ρίχνοντας λάσπη και χολή θα γλυτώσουν τα βεγγαλικά…

    • Άντε ρε καραγκιόζη που ακομα και την επιβολή νέων φόρων την κανεις γαργάρα. Και για αυτο μηπως φταίει ο περιφερειάρχης η το ΕΒΕΔ η η ενωση ξενοδοχων η ο σεπε; άντε με ολους τους παλαβούς που εχουμε μπλέξει!

  2. Νάνι-νάνι, Νάνι-νάνι στον γιαλό πετούν οι γλάροι, στον γιαλό πετούν οι γλάροι μα σας πήραμε χαμπάρι...

    ……

  3. ΟΛΟ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΕΙΣΤΕ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΡΕ Ο,5% ΕΠΙ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΒΑΛΑΤΕ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΕΝΩ ΠΡΟΒΛΕΠΟΤΑΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΤΥΠΑΤΕ; ΒΑΡΑΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΠΟΥ ΚΛΕΒΕΤΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΤΕ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΑΓΑΖΙ ΜΕ ΤΖΙΡΟ 60.000 Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ 30 ΕΥΡΩ, ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙΤΕ ; ΕΙΣΤΕ ΑΣΤΕΙΟΙ ΡΕ ΚΟΥΡΚΟΥΒΙΑΛΟΙ ΤΟΥ ΕΒΕΔ, ΜΟΝΟ ΝΑ ΤΣΕΠΩΝΕΤΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΕΙΣΤΕ…

  4. Εγώ πάντως έπαψα να ψωνίζω από όλους εκείνους τους μάγκες του ΕΒΕΔ που με χρέωσαν ΔΗΦΟΔΩ για να τον τσεπώνουν κλέφτικα...

    Ότι πουλάνε οι έμποροι της Κω έχει επιβάρυνση τουλάχιστον 50% και βάλε από τα κεντρικά καταστήματα Ερμού και Κολωνακίου. Έτσι και εγώ όπως οι περισσότεροι αγοράζουμε μέσω ιντερνέτ ή από την Κάλυμνο σε λογικές τιμές κρίσης… Από τους φραγκοφονιάδες του ΕΒΕΔ ΤΙΠΟΤΑ…

    • Οκ τώρα κάτι νομίζεις πως έκανες. Άντε στο internet για να βρεις εργασία….
      Τούβλο ε τούβλα ραταπλαν

  5. 23.000.000 εκατομυρια τα χρωστουμενα στον δημο.γιατι δεν εισπρατει ο δημος;

    ΠΟΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΙΩΝ ΧΡΩΣΤΑ 6.000.000 ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ; ΠΟΙΟΣ ΓΛΥΦΕΙ ΤΟ ΜΕΛΙ;

  6. Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΟΡΩΝ ΔΕΝ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

    Θα ηθελα να ρωτησω τον κ. Γιαλλιζη δυο πραγματα αν η επιβολη φορων δεν λυνει οικονομικα προβληματα τοτε γιατι η ελληνικη κυβερνηση το μονο που κανει ειναι η επιβολη φορων, και δευτερον η αναγκαστικη ιδρυση ΗΟΤ SPOT στο Πυλι της Κω βοηθα στην βελτιωση της οικονομιας του Δημου η την καθιστα χειροτερη….

  7. Πολύ θέλουν να τα πουν αλλά λίγοι έχουν το θάρρος. Μπράβο κύριε Γιαλλιζης

  8. Άντε ρε μας έχετε μαδίσει … μπαίνουμε στα μαγαζιά σας και πληρώνουμε χρυσάφι τα πάντα . Ίντερνετ πλέον όλα. Τα κορόιδα ξύπνησαν. Έχει και κάτι μορφονιές τελείως παράνομες και μας το παίζουν επαγγελματίες….. και πέρνουν ένα σωρό λεφτά από τη κάθε ανεγκέφαλη … ας τους την στήσει το σδοε να δούμε τι αποδήξεις κόβουν . Ξυπνήστε επιτέλους

  9. Στεργο εισαι ο καταλληλότερος για δημαρχος μου φαινεται… ατομα σαν εσενα θελουμε που δεν μασάνε τα λόγια τους!

  10. κυριε Γιαλλιζη διαβασα με προσοχη το αρθρο σου και στεκομαι εκει που λες οτι υπαρχουν εναλλακτικοι τροποι αυξησης των εσοδων του Δημου,ομως δεν ειδα πουθενα να τους αναφερεις.Αφου λοιπον γνωριζεις το φαρμακο πεστο στους καταχρεωμενους δημους της Ελλαδος μηπως και βελτιωσουν τα οικονομικα τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ