Σύλλογος Αρχιτεκτόνων συνεργασία με Δήμο Κω | Σύντομα τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για: παγκάκια, φωτιστικά, στάσεις λεωφορείων, κάλαθους απορριμμάτων

3
842

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΕ ΚΩ ΚΑΙ ΚΑΛΥΜΝΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ

 

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

 

ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ – ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

 

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΚΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 

Κύκλο συνεδριάσεων, θεσμικών και επιστημονικών συνεργασιών ξεκίνησε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων στα νησιά της Δωδεκανήσου. Κατόπιν της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στην Αστυπάλαια, ακολούθησαν η Κως και η Κάλυμνος. Πέραν από τις τρέχουσες και μελλοντικές δράσεις του Συλλόγου που αφορούν όλα τα μέλη του στα νησιά, τέθηκαν στο επίκεντρο θέματα νησιωτικότητας, καθώς και θέματα τεχνικής φύσης που αφορούν εξειδικευμένα τους νησιώτες συναδέλφους. Άλλωστε, ενόψει της προγραμματιζόμενης Γενικής Συνέλευσης, είναι σημαντικό να συγκεντρωθούν και να τεθούν οι απόψεις όλων των συναδέλφων της Δωδεκανήσου.

 

ΚΩΣ

Τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων εκπροσώπησαν:

  • Στην Κω ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ Γιώργος Σκιαδόπουλος και ο Αντιπρόεδρος κ Γιώργος Περνάρης.
  • Στην Κάλυμνο ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ Γιώργος Σκιαδόπουλος και ο Αντιπρόεδρος κ Γιώργος Περνάρης.
  • Στην Αστυπάλαια ο Ταμίας του Συλλόγου κ Γιάννης Ματσαμάς σε διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον Πρόεδρο κ Γιώργο Σκιαδόπουλο και μέλη του Συλλόγου.

 

Η σειρά θεσμικών συναντήσεων στην Κω περιέλαβε συνεργασίες με:

  • τον Δήμαρχο Κω κ Γιώργο Κυρίτση,
  • τον Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού, Συντονισμού Δημοτικής Περιουσίας, Επιχειρηματικότητας, Ανάπτυξης και Πρωτογενούς Τομέα Κω κ Μιχάλη Χατζηκαλύμνιο,
  • την Προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Κω κ Έφη Αναγνωστίδου,
  • την μόνιμη επιτροπή ΤΕΕ Κω και τον Πρόεδρό της κ Γιώργο Χρυσουλάκη,
  • τα μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων στην Κω.

Μέσα από τι εκτενείς διαβουλεύσεις της Διοίκησης του Συλλόγου με τον Δήμαρχο Κω, προέκυψε η ανάγκη ένωσης δυνάμεων προς κάθε κατεύθυνση. Ο κ Κυρίτσης παρουσίασε το πρόγραμμα του Δήμου όσον αφορά διεκδικήσεις ακινήτων, αξιοποιήσεις και αναπλάσεις. Με τη σειρά τους, ο κ Σκιαδόπουλος και ο κ Περνάρης, αφού έκαναν μία σύντομη παρουσίαση των πεπραγμένων των τελευταίων ετών, εξήραν τη σημασία προκήρυξης Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών στο νησί. Επίσης, ενημέρωσαν τον Δήμαρχο ότι μέσα από τη συνεργασία που έχει ο Σύλλογος με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, θα δοθούν σύντομα στον Δήμο τα αποτελέσματα των Διαγωνισμών που αφορούν τον Αστικό Εξοπλισμό της Κω. Συγκεκριμένα πρόκειται για καθιστικό εξωτερικού χώρου (παγκάκι), φωτιστικό, κάλαθο απορριμμάτων, στάση μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορείων), κλπ. Ο κ Κυρίτσης συνεχάρη τον Σύλλογο για το έργο του και επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα των Διαγωνισμών. Σύντομα θα δημοσιοποιηθούν κοινές ανακοινώσεις μεταξύ του Δημάρχου και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων.

Σχετικά με το Λινοπότι, ο κ Σκιαδόπουλος και ο κ Περνάρης συνεχάρησαν  τον Δήμο για την εξαιρετική πρωτοβουλία και τόνισαν πως ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων συντάσσεται σε κάθε περίπτωση με το πλευρό τους, καθότι πρόκειται για μία αξιοποίηση που έχει ανάγκη η ευρύτερη περιοχή. Ένας αντίστοιχος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός θα μπορούσε να έχει πολύπλευρα οφέλη για τόσο για τον τόπο, όσο και για τον κλάδο των Αρχιτεκτόνων.

 

Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο (Χάνι). Αρκετοί Κώοι συνάδελφοι – μέλη του Συλλόγου παρευρέθησαν και συμμετείχαν στη συνεδρίαση.  Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στον ίδιο χώρο ενημερωτική συνάντηση – εσπερίδα με τίτλο: «ΔΙΑΣΩΣΗ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΩΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΛΙΝΟΠΟΤΙΟΥ ΚΩ», την οποία συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Κω με τον Πνευματικό Όμιλο Κώων «Ο Φιλήτας». Η εσπερίδα πραγματοποιήθηκε με την στήριξη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου. Κατόπιν των αποφάσεων των πρόσφατων Συνεδριάσεών του Συλλόγου αναφορικά με την εξαιρετική πρωτοβουλία του Δήμου Κω και του Πνευματικού Ομίλου Κώων «ο Φιλητας» η θέση του ΣΑΔ είναι να πραγματοποιηθεί Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός.  Σχετικά με την εσπερίδα, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων είχε τους τελευταίους 2 μήνες μία άψογη και σχεδόν καθημερινή συνεργασία με την Προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών Κω κ Έφη Αναγνωστίδου.  Στην ημερίδα του Σαββάτου ήταν εισηγητές δύο εκλεκτά μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, ο κ Γιώργος Ντέλλας και η κ Έφη Αναγνωστίδου. Το αναλυτικό πρόγραμμα είναι το εξής:

 

ΚΑΛΥΜΝΟΣ

Η σειρά θεσμικών συναντήσεων στην Κάλυμνο περιέλαβε συνεργασίες με:

  • τον Δήμαρχο Καλύμνου κ Γιάννη Γαλουζή,
  • την μόνιμη επιτροπή ΤΕΕ Καλύμνου και την Πρόεδρό της κ Ευαγγελία Μπιλλήρη
  • τα μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων στην Κάλυμνο

Μέσα από τις διαβουλεύσεις της Διοίκησης του Συλλόγου με τον Δήμαρχο Καλύμνου, προέκυψε η ανάγκη ένωσης δυνάμεων προς κάθε κατεύθυνση. Ο κ Γαλουζής παρουσίασε τις ανησυχίες του σχετικά με τον «Κλεισθένη», καθότι θα δημιουργηθούν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στις ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες. Οι Καλύμνιοι Μηχανικοί και στην πλειοψηφία τους Αρχιτέκτονες, δημόσιοι υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, παρουσίασαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο νησί.

Τόσο ο Δήμαρχος, όσοι και οι ντόπιοι συνάδελφοι θα αποστείλουν υπόμνημα θέσεων προς τον Σύλλογο, προκειμένου να ξεκινήσει και επίσημα μία ουσιαστική σύμπραξη με στόχο την επίλυση διαφόρων προβλημάτων. Είναι γνωστό ότι η Κάλυμνος καλείται να ανταπεξέλθει υπηρεσιακά σε υποθέσεις όχι μόνο του νησιού, αλλά και της Αστυπάλαιας και της Πάτμου. Επιπρόσθετα, σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι επιτροπές στο νησί. Τα δύο παραπάνω στοιχεία εμποδίζουν σε μεγάλο βαθμό την ομαλή λειτουργία επιστημονικών υποθέσεων και την ανάπτυξη του τόπου.

Με τη σειρά τους, ο κ Σκιαδόπουλος και ο κ Περνάρης, αφού έκαναν μία σύντομη παρουσίαση των πεπραγμένων των τελευταίων ετών, εξήραν τη σημασία προκήρυξης των Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών. Επίσης, ενημέρωσαν τον Δήμαρχο ότι μέσα από τη συνεργασία που έχει ο Σύλλογος με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, θα δοθούν σύντομα στον Δήμο τα αποτελέσματα των Διαγωνισμών που αφορούν τον Αστικό Εξοπλισμό της Καλύμνου. Συγκεκριμένα πρόκειται για καθιστικό εξωτερικού χώρου (παγκάκι), φωτιστικό, κάλαθο απορριμμάτων, στάση μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορείων), κλπ. Ο κ Γαλουζής συνεχάρη τον Σύλλογο για το έργο του και επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα των Διαγωνισμών. Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου (πραγματοποιήθηκε Καλύμνου). Καλύμνιοι συνάδελφοι – μέλη του Συλλόγου συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

 

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Εν αναμονή του επίσημου υπομνήματος των συναδέλφων του νησιού προς τον Σύλλογο, επιγραμματικά αναφέρεται ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται είναι τεράστια. Οι συνάδελφοι χρειάζεται να ταξιδέψουν μέχρι τη Ρόδο και την Κάλυμνο για την επίλυση των υποθέσεών τους. Λόγω της δυσκολίας  πρόσβασης μεταξύ Ρόδου και Αστυπάλαιας, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ότι για υπόθεση Αστυπαλιού συναδέλφου, υπήρξαν 11 συνεχείς αρνήσεις από ελεγκτές δόμησης. Σε περίπτωση ακτοπλοϊκής μετάβασης, συνάδελφος από τη Ρόδο χρειάζεται να παραμείνει 1 εβδομάδα στο νησί, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα των επόμενων συνεδριάσεών του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου.

 

Γιώργος Σκιαδόπουλος Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Γιώργος Περνάρης Αντιπρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Νίκος Ζαρίφης Γ. Γραμματέας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Γιάννης Ματσαμάς Ταμίας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Ανθούλα Τσιώκα Μέλος ΔΣ Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΟΤΟΔΗΠΟΤΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ Ή ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΣΕ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ,ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ,ΩΣΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΤΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ.ΑΥΤΗ Η ΠΛΑΤΕΙΣ ΣΤΟ ΚΩΣ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ,ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ.ΚΡΙΜΑ ΣΤΑ ΤΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΞΟΔΕΥΟΝΤΑΙ.ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΞΙΖΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ