Ν. Μυλωνάς: H ΔΕΥΑΚ κινείται στο πέλαγος της διαχειριστικής λογικής μακριά από πολιτικές αλλαγών

7
473

«Δεν είναι η ανάδειξη του προβλήματος από έναν δημότη που ενοχλεί αλλά η αποτυχία της μέχρι τώρα στρατηγικής αντιμετώπισης…»

ΘΕΜΑ: H ΔΕΥΑΚ κινείται στο πέλαγος της διαχειριστικής λογικής μακριά από πολιτικές αλλαγών

α. Τα κείμενα και το video για την κακή ποιότητα του νερού στην Αντιμάχεια που ξεκίνησε από ανάρτηση στο face book ενός δημότη (Κ. Παππούλης) προκάλεσε την απάντηση του πρόεδρου της ΔΕΥΑΚ. Είναι ανθρώπινο κάποιος που προσπαθεί να νιώθει θιγμένος από μη θετικά σχόλια. Ο κ. Κιάρης είναι από τα πρόσωπα την δημοτικής αρχής που έχουν αποσπάσει θετικές κριτικές για τις προσπάθειες τους στις συζητήσεις του δημ. συμβουλίου στα θεματα της αρμοδιότητας τους και από την μειοψηφία! Δεν έπρεπε να δει την παρουσίαση του προβλήματος ως κακόπιστη κριτική αλλά ως ώθηση σε αλλαγή και δοκιμή νέων μέτρων.

β. Το πρόβλημα της ποιότητας του νερού στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλειδών έρχεται από το παρελθόν. Έχει συζητηθεί και είναι ανοικτή πληγή! Από την αρχή της διαχείρισης της περιόδου Κιάρη το θέμα μπήκε και η απάντηση ήταν: με μια σειρά παρεμβάσεων με ένταξη στο σύστημα νέων γεωτρήσεων, ανακατανομής συνεισφοράς των υπαρχουσών και επισκευών στο δίκτυο διανομής το θεμα θα λυθεί.

Σήμερα, 3 χρόνια μετά, το πρόβλημα εξακολουθεί να υπαρχει! Συνεπώς δεν είναι η ανάδειξη του προβλήματος από έναν δημότη που ενοχλεί αλλά η αποτυχία της μέχρι τώρα στρατηγικής αντιμετώπισης του προβλήματος καη η συνέχιση μιας κακής κατάστασης!

γ. Κατ αρχήν τα μέτρα που έχουν παρθεί δεν συνιστούσαν στρατηγική άλλα ήταν μια χαμηλού κόστους πρακτική παρεμβάσεων. Εκτιμούμε ότι σε υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο υπαρχει υποτίμηση του προβλήματος του νερού Ηρακλειδών! Εδώ εδράζεται η αντίληψη ότι μέτρα διαχείρισης βραχυχρόνιας αντιμετώπισης αρκούν! Εδώ εδράζεται η αντικατάσταση του μακροχρόνιου σχεδιασμού (στρατηγικής) με μέτρα μικροεπισκευών. Το πρόβλημα ποιότητας και ποσότητας νερού στο νησί μας είναι ‘’εκ των ων ουκ άνευ’’ και απαιτεί σοβαρές επενδύσεις που ξεκινούν παροχή πιστοποιημένου ποιοτικά νερού σε όλη την έκταση του νησιού μέσα από νέα δίκτυα διανομής και φτάνει στην διασφάλιση της επάρκειας σε βάθος χρόνου! H ΔΕΥΑΚ σήμερα, όπως και χθές, κινείται στο πέλαγος της διαχειριστικής λογικής μακριά από πολιτικές αλλαγής του μοντέλου διαχείρισης. Αυτό οφείλεται πρώτα σε οικονομικούς λόγους, δεύτερο στην υποτίμηση των περιβαλλοντικών απαιτήσεων και τελικά σε πολιτικούς λόγους! Δεν αμφιβάλλουμε ότι τα υπηρεσιακά και τα πολιτικά στελέχη της ΔΕΥΑΚ θέλουν και προσπαθούν, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο, όμως το αποτέλεσμα δεν αλλάζει και το κακό συσσωρεύεται με την ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση των υπηρεσιών και του υδατίνου ορίζοντα. Η μη εφαρμογή της αναγκαίας πολιτικής αλλαγών είναι ο υπαρκτός εχθρός.

δ. ‘’Που τα στηρίζεται αυτά λόγιε κ. Μ’’; Ανατρέξαμε στους προϋπολογισμούς της ΔΕΥΑΚ από το 2006 μέχρι σήμερα! Συμπέρασμα: το διαχρονικό πρόβλημα λέγεται ελλειμματική διαχείριση υδρευσης και αποχέτευσης. Σταματούμε στην εισήγηση της υπηρεσίας με θεμα τον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΚ 2009 που καταλήγει ως εξής: ‘’για να έχουμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό 2009 και να εκτελεστούν τα προβλεπόμενα έργα απαιτείται μέση αύξηση του τιμολογίου μας κατά 15% και αύξηση του τέλους υπονόμων στο 65% από το 55%’’. Ήταν μια εποχή που έγιναν κάποιες αλλαγές στην δημοτική πολιτική και η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ήταν πάγωμα στις χαμηλές καταναλώσεις μέχρι 30μ3 και αυξήσεις από 5-8% κλιμακωτά για τις επόμενες. Αποτέλεσμα η διατήρηση της ελλειμματικότητας στην οικονομική διαχείρισης το 2009. Το εκπληκτικό είναι ότι από το 2009 μέχρι σήμερα ουδεμία αλλαγή στο τιμολόγιο! Είναι όμως δυνατόν η συστηματική παραβίαση του νόμου της αγοράς, να εξασφαλίσει κέρδη στην ΔΕΥΑΚ για να μπορέσει να κάνει επενδύσεις και ανάπτυξη; ΟΧΙ!!! Το αποτέλεσμα το ζούμε έντονα στους Ηρακλειδείς.

ε. ‘’Ωραία κ. Μ. Προτείνεται αύξηση του τιμολογίου;’’ ΟΧΙ! Προτείναμε και προτείνουμε να σταματήσει η ελλειμματική διαχείριση στην ΔΕΥΑΚ! Είναι θεμα της πολιτικής ηγεσίας να καθορίσει και να επιμερίσει το βαρος του κόστους εκσυγχρονισμού της διαχείρισης! Ο επιμερισμός είναι θεμα ιδεολογίας και πολιτικού προγραμματισμού. Εντάσσεται στην στρατηγική νέας διαχείρισης και αυτό λείπει!

ζ. Έχουμε προτείνει τα αυτονόητα: οι κερδοφόρες επιχειρήσεις του νησιού να επιβαρυνθούν το κόστος του εκσυγχρονισμού των υποδομών, εν προκειμένω της ΔΕΥΑΚ. Όχι βάζοντας από την τσέπη τους οι επιχειρήσεις αλλά προσθέτοντας στο λειτουργικό τους κόστος και μετά στις πωλήσεις τους, την εισφορά τους στο κόστος του εκσυγχρονισμού της ΔΕΥΑΚ! Δεν θα καταστραφεί ο τουρισμός με αυτό! Η βαριά βιομηχανία δεν κινδυνεύει από οικονομικές επιβαρύνσεις που στοχεύουν στην ποιοτική και ποσοτική διασφάλιση της πρώτης ύλης τους! Κινδυνεύει από τους στυγνούς εκμεταλλευτές του νησιού (που πρέπει να τους τιθασεύσουμε) και από την δική μας αβελτηρία! Κάνουμε τα στραβά μάτια, επιδοτούμε τις τουριστικές επιχειρήσεις κάθε χρόνο με φθηνό ή τσάπα νερό και κοιμίζουμε την κοινωνία με παραμύθια του τύπου ‘’ισχυρός Δήμος’’! Επιτρέπουμε να πωλείται φθηνά το τουριστικό μας προιον και ο τόπος μας καταστρέφεται! Σε αυτό το πολιτικό καθήκον το ΔΣ της ΔΕΥΑΚ δεν ανταποκρίθηκε. Το να τα βάζουμε με ένα πολίτη που παρουσίασε το θέμα είναι υπεκφυγή και ένας εύκολος τρόπος να συνεχίζουμε την …πρόχειρη πολιτική.

Ν Μυλωνάς (δημοτικός σύμβουλος)

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΑΡΕΣ ΜΑΡΕΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΕΣ ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ….

  2. μυλωνα ρωταω.τα 25.000.000 για το αποχετευτικο στο πυλι ποιος τα εδωσε? τωρα τα 18.000.000 για το

    αποχετευτικο στην κεφαλο ποιος τα δινει? η δευακ?η περιφερεια μεσω του εσπα!! αλλα ειναι ολοι ανικανοι να καταθεσουν στην περιφερεια τον φακελλο του εργου με το κοστος αναβαθμισης του νερου στην αντιμαχεια ωστε να χρηματοδοτηθει απο το εσπα.τοσο απλα ειναι.αλλα ειναι ολοι τεμπεληδες ακαματηδες αεργοι καρεκλακηδες και καφε.

  3. μυλωνα ρωταω.εχεις δει λογαριασμο διμηνου δευακ?να φριξεις απο τους φορους που πληρωνουν

    οι δημοτες στην δευακ?παγια,ελαχιστη καταναλωση,τελη χρησης κλπ.σπαταλη υπαρχει.

  4. ΕΙΣΑΙ ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΤΗΣ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΣ ΟΤΙΤΑΞΑΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΙΑΞΑΤΕ Η»ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΤΕ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ.ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ 60 ΝΙΚΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΖΕΣΤΑΙΝΟΜΑΙ ΝΕΡΟ ΕΜΦΙΑΛΟΜΕΝΟ ΣΤΗ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΠΑΝΙΑ ΤΑ ΜΩΡΑ ΜΑΣ ΕΠΙΣΗΣ ΠΛΑΙΝΟΜΑΙ ΤΑ ΡΟΥΧΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑΝΑ ΕΧΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙΣ ΑΠΟ ΠΗΓΗ ΣΕ ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ ΠΟΣΗΜΟ ? ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΝ ΤΗ ΤΙΜΗ ΛΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑ ΔΙΟΤΙ ΑΛΛΑ ΤΟΣΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΟΤΙ ΔΕ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΓΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΓΙΑ ΓΕΩΤΡΙΣΕΙΣ Κ.Α ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΠΟΥ ΕΘΙΞΕ ΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ

  5. άκου τι βρήκε να σχολιάσει ο άνθρωπος «Είναι ανθρώπινο κάποιος που προσπαθεί να νιώθει θιγμένος από μη θετικά σχόλια¨. Ούτε μια κουβέντα συμπάθειας για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Και του δώσαμε τόσες ψήφους. Ούτε μια κουβέντα για τη φασιστική συμπεριφορά και το παίζει δημοκράτης. Μια απο τα ίδια με ολίγη είναι κι αυτός. Άειντε απο δω

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ