Γιάννης Κρητικός: ΜΕΙΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΩΝ

13
628

Κως, 25 Νοεμβρίου 2017

Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητοί/τές Συνάδελφοι,

Θα ήθελα να ήμουν αύριο μαζί σας στη συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου για τη συζήτηση και έγκριση του Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018 αλλά ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν μου το επιτρέπουν. Επειδή το θέμα είναι πολύ σημαντικό, θα ήθελα να καταθέσω επιγραμματικά τις σκέψεις μου, έστω και εξ’ αποστάσεως, με την ευχή να αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος που θα οδηγήσει στην ψήφιση αναπτυξιακών δράσεων για το νησί μας.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Για το οικονομικό έτος 2017, το Δημοτικό Συμβούλιο Κω είχε ψηφίσει το ποσό των 6.107.000,02 € (κωδ. 132) ως έσοδα από ‘Λοιπές Επιχορηγήσεις για Επενδύσεις και Έργα’. Είναι χρήματα που έρχονται κυρίως από την Κεντρική Κυβέρνηση με στόχο την κατασκευή έργων πνοής που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού μας και θα βελτιώσουν την εικόνα μας ως τουριστικού προορισμού.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα έχουμε εισπράξει μόλις 500.000,00 €. Και είναι άξιο αναφοράς ότι για τα 12 από τα 18 ενταγμένα έργα δεν έχουμε εισπράξει ούτε ένα ευρώ! Η ευθύνη της Κεντρικής Κυβέρνησης είναι τεράστια! Οι ιδεοληψίες της ανίκανης και επικίνδυνης κυβέρνησης των ΣΥ.ΡΙΖ.Α – ΑΝ.ΕΛ. αποτελούν εμπόδιο για την ανάπτυξη της Κω. Δεν πιστεύουν στην ανάπτυξη, δεν πιστεύουν στις επενδύσεις και αποδεικνύονται ανακόλουθοι στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

Κατά τον Προϋπολογισμό του 2018 προβλέπουμε έσοδα 4.673.950,00 στον αντίστοιχο κωδικό. Έχοντας την παραπάνω εμπειρία, προτείνω να μειωθεί το συγκεκριμένο ποσό χωρίς παράλληλα να εγκαταλείπουμε τη διεκδίκηση των αντίστοιχων έργων, επειδή υπάρχει περίπτωση να χαρακτηριστεί ο προϋπολογισμός ως ‘μη ρεαλιστικός’ και ‘ελλειμματικός’ .

ΑΥΞΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ

Για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους χρειάζονται χρήματα. Αφού οργανώσουμε καλύτερα τις δημοτικές υπηρεσίες και μειώσουμε μια σειρά από δαπάνες, υπάρχουν δύο πηγές που μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τα έσοδα του Δήμου μας.

  1. Δημοτική περιουσία: Διαθέτουμε μια τεράστια δημοτική περιουσία που δυστυχώς έχει μείνει ανεκμετάλλευτη. Χρειάζεται να σχεδιάσουμε, να οργανώσουμε και να αξιοποιήσουμε τη δημοτική περιουσία κατά τρόπο που να έχει ουσιαστικό όφελος για τους συμπατριώτες μας και το νησί μας. Τα μέχρι σήμερα έσοδα από την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά που θα μπορούσαμε να έχουμε.

  2. Π.Ο.Ε.: Τα χρήματα Παρελθόντων Οικονομικών Ετών που συνδημότες μας και επιχειρήσεις χρωστάνε στον Δήμο μας. Και αυτά ξεπερνούν τα 25 εκ. €. Πρέπει να εισπράξουμε με ταχύτερους ρυθμούς από όσους μας χρωστούν και είναι σε θέση να πληρώσουν. Στις δύσκολες ώρες που περνάμε ως κοινωνία, είμαστε υποχρεωμένοι να εισπράξουμε από όσους αποφεύγουν επί σειρά ετών να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους ενώ διαθέτουν και χρήματα και ακίνητη περιουσία.

ΜΕΙΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΩΝ

Το 2018 θα φέρει νέα οικονομικά βάρη για τα νοικοκυριά εξαιτίας μιας σειράς νομοσχεδίων που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση. Εκτός από την μείωση του αφορολόγητου και την αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων, ειδικά στο νησί μας θα βρεθούμε μπροστά στην αύξηση των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες εξαιτίας της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή του Φ.Π.Α.

Την ώρα που οι συμπατριώτες μας δεν ξέρουν τι να πρωτοπληρώσουν, έχουμε υποχρέωση ως Δήμος να σταθούμε δίπλα τους. Για αυτό, προτείνω τη μείωση στα δημοτικά τέλη και στους φόρους.

Ας αρχίσουμε από τον λογαριασμό της Δ.Ε.Η. Ας μειώσουμε τα Τέλη Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού ώστε να πάρουν μια μικρή ανάσα οι δημότες μας και οι επιχειρήσεις του νησιού μας. Κατά το 2017 η Δημοτική Αρχή ψήφισε αυξήσεις στα αντίστοιχα τέλη με σκοπό και την αγορά δύο απορριμματοφόρων. Τα τέλη αυξήθηκαν, τα απορριμματοφόρα δεν έχουν αγορασθεί και τα τέλη έμειναν ίδια και για το 2018.

Μετά τιμής,

Γιάννης Κρητικός

Δημοτικός Σύμβουλος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ουδείς μωρότερος των ιατρών εάν δεν υπήρχαν οι διδάσκαλοι.... ΛΑΪΚΙΣMOΣ & ΑΝΟΗΣΙΑ

    Άρχισαν τις εκπτώσεις και οι κρυμμένοι στο πηγάδι Μαυρογιαλούροι, ζήλεψαν τη δόξα της ΡΟΥΦΑ…

    • Μπράβο κύριε Γιάννη σαν τη ΡΟΥΦΑ, έκπτωση σε όλα και στο νερό και στα σκουπίδια και στην κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, τα λες κομψά....!!!

      Όμως βρε παιδί μου, καλό θα ήταν να πηγαίνεις πιο συχνά στις συνεδριάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου, που σε βλέπουμε μια στις δέκα. Σε έφαγαν οι ΑΝΕΙΛΗΜΜΈΝΕΣ ΥΠΟΧΡΕΏΣΕΙΣ αλλά στις παρελάσεις και στις εκδηλώσεις με μικρόφωνο. Από αυτές δεν απουσιάζεις σε καμιά… και πάντα στην θέση που γράφει «βουλευτής»… Οίηση Γιαννάκη ξέρεις τι πάει να πει…, να είσαι λίγος, να κάνεις θόρυβο και να παριστάνεις τον παράγοντα της πολιτικής…

      • Μέχρι τώρα είχαμε τα υπόλοιπα της παράταξης σΟύΡΑΜΑ μονοπρόσωπη ΕΠΕ με 5-6 Σουραματιστές, τώρα έχουμε και την ΝΈΑ ΑΡΧΉ...

        Πολλές φορές αναρωτιέμαι εάν τον κόσμο αυτόν θέλουν να τον κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιο ΜΕΓΑΛΟΜΑΝΕΊΣ ΗΛΙΘΙΟΙ που μας κάνουν πλάκα… Μαρκ Τουαίην. Είναι για την περίπτωση κάποιων που θα γίνουν άλλη μια φορά ρεζίλι και θα ψάχνουν την ψήφο τους…Βρέθηκαν στο καφενείο για τάβλι και ο Γιαννάκης πέταξε την δημιουργία νέας ΜΟΝΟΠΡΌΣΩΠΗΣ ΕΠΕ, ΕΤΑΙΡΕΊΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΈΝΗΣ ΕΥΘΎΝΗΣ μερικών 3-4 που θα τον ακολουθήσουν… ΒΡΕ ΦΙΛΟΔΟΞΑ ΖΩΝΤΑΝΆ, η Κως έχει από μια δυνατή παράταξη απέναντι στον ΚΥΡΙΤΣΗ και όχι τσόντες πολιτικών παρατάξεων… -Αλεξίκακος –

    • Δάσκαλε που δίδασκες... Οίηση είναι να μην είσαι τίποτα και να έχεις μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου που εκδηλώνεται....

      … με αίσθημα ανωτερότητας και περιφρόνηση προς τους άλλους… Αλαζονεία και περηφάνια μεγαλύτερη από όσο θα έπρεπε λόγω μεγαλομανίας, αλλά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία κάποιου φτωχού το πνεύματι…

  2. Εκείνο το τέλος που διπλασιάζει τον λογαριασμό του νερού, ναι αυτό που είχε βάλει ο Κουρούνης, πότε θα το καταργήσουμε;

    • Θυμήθηκες τους φορομπήχτες που έκαναν τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ από τρις να έρχονται κάθε δύο μήνες;;;

      Μόνο στην Κω πληρώνουμε έξι πάγια στο νερό αντί για τέσσερα όπως παντού σε όλη την Ελλάδα… Ήταν η εποχή που οι πονηροί για να έχουν ιδιωτικό στρατό ψηφοφόρων, με διάφορα επιδόματα οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΚ έπαιρναν διπλάσιο μισθό με νυχτερινές βάρδιες από το σπίτι τους….

  3. ΑΝΤΕ ΣΠΙΤΙ …ΟΛΟ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ… ΤΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΕΣΥ?? ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ…ΘΥΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΤΣΗ..ΜΟΝΟ ΛΑΣΠΗ …..

  4. ΣΧΕΔΟΝ 6.000 «ΠΡΟΣΦΥΓΑΚΙΑ» ΜΠΟΥΚΑΡΙΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ, ΑΠΟ ΣΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ!

    Τα στοιχεία για τον αριθμό των εισερχομένων (εξερχόμενοι δεν υπάρχουν…) στην Ελλάδα «προσφύγων και μεταναστών» κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, έδωσε –με αρκετή καθυστέρηση- η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.Σύμφωνα με αυτά, τον φετινό Σεπτέμβριο έγινε… ρεκόρ από την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκιάς και το κλείσιμο της βαλκανικής οδού προς την Ευρώπη (τον Μάρτιο του 2016), καθώς τα «προσφυγάκια» που… προτίμησαν τα ελληνικά νησιά ανέρχονται σε 4.900.Παράλληλα, σ’ αυτούς θα πρέπει να προστεθούν κι άλλα 1.000 «προσφυγάκια» που μπουκάρισαν στην Ελλάδα διασχίζοντας τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία! Οι διελεύσεις αυτές είχαν αποκρυφθεί από τις «αρχές» και τα ΜΜΕ! Λέτε να συνεχίζονται και τώρα και να συνεχίζουν να μας τις κρύβουν;

  5. ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΕΛΙΚΑ 50% !!! .ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ?ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ!!

    ΚΑΙ ΜΕΤΑ?ΣΤΗΝ ΠΟΥΓΚΑ…!ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΗΤΑΝ ΤΟ 2016 5.000.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2018 ΘΑ ΕΙΝΑΙ 7.500.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ 50% ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΕΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ.ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΙΜΠΛΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ ΕΓΙΝΕΣ.ΜΟΝΟ Η ΠΟΥΓΚΑ.ΜΟΝΟ Η ΜΑΣΑ.ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ!!!!ΑΓΑΛΜΑΤΑ!!ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ!!ΠΛΑΤΕΙΕΣ!!

  6. Πάρτε το απόφαση, για όλα φταίνε οι άλλοι. Αλλά και όσο είμαστε με τους άλλους, πάλι οι άλλοι θα φταίνε ….

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ