Κως, 9 Σεπτεμβρίου 2016
Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Δήμαρχε, Αγαπητοί συνάδελφοι,
Θα αναφερθώ επιγραμματικά (λόγω χρόνου) σε τέσσερα σημαντικά σημεία του θέματος.
Πρώτα απ’ όλα, η απόφαση του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Καρδάμαινας αναφέρεται σε τρία διαμερίσματα. Η Δημοτική Αρχή προτείνει σήμερα την εκμίσθωση τεσσάρων διαμερισμάτων. Γιατί δεν γίνεται σεβαστή η απόφαση του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Καρδάμαινας; Έγινε κάποιο λάθος ή υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που γίνεται αυτό; Πρέπει να το διευκρινίσει αυτό ο εισηγητής του θέματος. Ο Πρόεδρος της Καρδάμαινας λείπει απόψε. Αν ήταν εδώ, θα ψήφιζε την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής ή θα υπερασπιζόταν την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου ως έχει υποχρέωση από τον νόμο (άρθρο 81, παρ. 1α ‘Εκπροσωπεί το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας’ και 1γ ‘Εκτελεί τις αποφάσεις του συμβουλίου’); Με αυτήν την εισήγηση, η Δημοτική Αρχή φέρνει σε δύσκολη θέση τον Πρόεδρο της Καρδάμαινας.
Ένα δεύτερο σημείο έχει να κάνει με τον ρόλο μας ως Δημοτικοί Σύμβουλοι σε σχέση με την αξιοποίηση της Δημοτικής περιουσίας. Έχουμε ευθύνη να υπερασπιστούμε το συμφέρον του συνόλου των δημοτών μας και να αξιοποιήσουμε τη δημοτική περιουσία προς όφελος των πολλών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν αξιοποιείται η δημοτική περιουσία προς όφελος του συνόλου αλλά για την τακτοποίηση συγκεκριμένων δημοτών. Έχουμε τέτοιο δικαίωμα; Το ερώτημα πρέπει να απασχολήσει τον καθένα και την καθεμία από εμάς χωριστά.
Τρίτον, με τη στάση μας δίνουμε το παράδειγμα προς τα μέλη των τοπικών κοινωνιών. Δεν μας τιμά, από τη μια να κατηγορούμε ανθρώπους για παράνομη κατάληψη δημοτικής περιουσίας, και από την άλλη να αναζητούνται τρόποι ώστε οι συγκεκριμένοι να αποκτήσουν με νόμιμο μανδύα αυτά που παρανόμως κατέλαβαν. Στέλνουμε αντιφατικά μηνύματα στην κοινωνία και η ψήφος μας δημιουργεί προηγούμενο. Στο προηγούμενο θέμα γίνεται προσπάθεια να τακτοποιηθεί το θέμα του ΟΡΦΕΑ, τώρα τακτοποιούνται οι καταληψίες διαμερισμάτων και αύριο ενδεχομένως να μας ζητήσει ξενοδόχος να αποκτήσει δημοτική έκταση που πιθανά να έχει καταπατήσει.
Τέλος, πρέπει να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος σε κάθε κοινότητα για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, δεν επιτρέπονται πρόχειρες, αποσπασματικές και βιαστικές αποφάσεις. Απαιτείται σχέδιο, πρόγραμμα και μια ολιστική αντίληψη των πραγμάτων. Αλλά πάνω απ’ όλα χρειάζονται ανοικτές, δημοκρατικές, συνθετικές και συμμετοχικές διαδικασίες. Διαδικασίες στις οποίες θα ακούγεται η φωνή των δημοτών. Οι αποφάσεις σε τόσο σοβαρά θέματα δεν πρέπει να παίρνονται από μια κλειστή ομάδα, αλλά από τις Λαϊκές Συνελεύσεις των χωριών. Γιατί η περιουσία δεν είναι δική μας. Την κληρονομήσαμε από τους γονείς μας και είμαστε υποχρεωμένοι να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Έχουμε ευθύνη να αφήσουμε πίσω μας πόρους και μέσα ώστε να μπορέσουν τα παιδιά μας να πετύχουν όσα επιθυμούν στο πλαίσιο μιας αειφόρου ανάπτυξης.
Μετά τιμής,
Γιάννης Κρητικός – Δημοτικός Σύμβουλος
picture_000000030w22Y015zxc023q03c0c939r22041