ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Ξεκίνησε η 2η φάση αντιστήριξης των πληγέντων από το σεισμό μνημείων της Κω

2
1872

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδ/σου πραγματοποιεί αυτές τις μέρες εργασίες αντιστήριξης σε πληγέντα μνημεία από τον σεισμό της 21ης Ιουλίου και συγκεκριμένα: Στην Πύλη Φόρου και στο Δυτικό Αρχαιολογικό χώρο έναντι Ρωμαϊκού ωδείου Κω.

Η δεύτερη φάση αντιστήριξης (η οποία υλοποιείται τώρα) στα συγκεκριμένα κτίρια πραγματοποιείται από συνεργεία της υπηρεσίας. Για να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση θα πρέπει η υπηρεσία στη συνέχεια να εκπονήσει μελέτη αποκατάστασης και να ανατεθεί στον κατάλληλο μελετητή και μετά το έργο να χρηματοδοτηθεί.

 

Νεκτάριος Σαντορινιός: «Σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι νησιών του Αιγαίου αναδεικνύονται μέσω επιχορήγησης προγραμμάτων Ελληνικών Πανεπιστημίων»

Μέσω της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, θα επιχορηγηθούν και φέτος προγράμματα Ελληνικών Πανεπιστημίων, τα οποία εκτελούν αρχαιολογικά έργα σε νησιά του Αιγαίου. Στο πλαίσιο της Νησιωτικής Πολιτικής, που εφαρμόζεται από τον αντίστοιχο τομέα του ΥΝΑΝΠ, η ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς που φέρουν τα νησιά μας, η οποία και θα συμβάλει στην τόνωση της επισκεψιμότητάς, είναι πρωτεύουσας σημασίας.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι αρχαιολογικές σκαπάνες που επιλέχθηκαν για επιδότηση, τελούν υπό την εποπτεία των ελληνικών πανεπιστημίων και υλοποιούνται από επιστημονικές ομάδες με καταξιωμένους καθηγητές αλλά και νέους επιστήμονες της Αρχαιολογίας, οι οποίοι θα εστιάσουν στην ιστορία των νησιών και στην ανάδειξη αυτής.

Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ενέκρινε χρηματοδότηση για το Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών, για το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για το Τμήμα Ιστορίας Τέχνης και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, συνολικού προϋπολογισμού 65.000 € από το ΠΔΕ της ΓΓΑιΝΠ.

Τέλος, αρχαιολογικού ενδιαφέροντος τόποι, όπως το Ιερό του Απόλλωνα στην Καρδάμαινα και ο Παλαιοχριστιανικός Οικισμός της Αρχαίας Αλάσαρνας στην Κω, η Φυσίνη Λήμνου που κρύβει μια από τις παλαιότερες κατασκηνώσεις στο νησιωτικό Αιγαίο, χρονολογούμενη περί το 10.500 π.Χ, το Βαθύ της Αστυπάλαιας με ευρήματα από την Τελική Νεολιθική/Πρωτοκυκλαδική εποχή, η Παλαιόπολη της Άνδρου, το σημαντικό νεκροταφείο των Κλασικών Χρόνων στο Ξώμπουργο της Τήνου, το Λισβόρι της Λέσβου μια αρχαιολογική θέση 750.000 π.Χ, θα μελετηθούν, θα ερευνηθούν περαιτέρω και θα αναδειχθούν σημαντικά, διαδικασία που θα ενισχύσει την ιστορική μνήμη και προβολή των νησιών μας.

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ