Ο Ολυμπιακός ήθελε να γράψει άλλο ένα έπος στην ιστορία του, όμως υποκλίθηκε στην ανωτερότητα της Φενέρμπαχτσε που πήρε τη νίκη (80-64) στον Τελικό της EuroLeague και στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Είχε πάθος, είχε πείσμα, είχε συγκέντρωση στο πρώτο μέρος, ήθελε να γράψει άλλη μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του και γιατί όχι, να ξεπεράσει ακόμη και το έπος του 2012. Ο Ολυμπιακός ήθελε αυτό το τρόπαιο, ήθελε να ράψει το τέταρτο αστέρι στη φανέλα του, μα στο τέλος της βραδιάς υποκλίθηκε στην ανωτερότητα της Φενέρμπαχτσε που πήρε τη νίκη (80-64) και ένιωσε για πρώτη φορά τι σημαίνει να είσαι Πρωταθλητής Ευρώπης. Η ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς χρησιμοποίησε ξανά τη φωνή του κόσμου της ως καύσιμο για να πατήσει το γκάζι σε κρίσιμα σημεία, ο Ολυμπιακός άντεξε στο πρώτο μέρος, αλλά στο τρίτο δεκάλεπτο δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικός στο πίσω μέρος του γηπέδου, βρέθηκε να χάνει με διψήφια διαφορά και δεν κατάφερε ποτέ να ανακάμψει απέναντι σε μια ομάδα που είναι αήττητη από τις 31 Μαρτίου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: ΧΑΡΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ
Το τέταρτο αστέρι χάθηκε, όμως οι Πειραιώτες έκαναν σπουδαία, φανταστική χρονιά, ενδεχομένως να ξεπέρασαν και τους εαυτούς τους, θα πρέπει να αισθάνονται ευχαριστημένοι και περήφανοι με την προσπάθειά τους και θα κυνηγήσουν του χρόνου, τέτοια εποχή στο Βελιγράδι, το ευρωπαϊκό τρόπαιο που τελευταία φορά κατέκτησαν το 2013 στο Λονδίνο. Το τρόπαιο έμεινε, πάντως, σε ελληνικά χέρια καθώς από εκείνα του Δημήτρη Ιτούδη και των Ελλήνων συνεργατών του στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, πήγε σε αυτά του Κώστα Σλούκα που δεν έκανε πολλά στον Τελικό, ήταν όμως εξαιρετικός στο διάστημα της σεζόν πριν τραυματίσει το γόνατό του. Και μην ξεχνάμε πως ο διεθνής γκαρντ θα είναι το καλοκαίρι ελεύθερος, καθώς η συμφωνία του με τη Φενέρμπαχτσε ολοκληρώνεται.
Ο MVP
Ο εκπληκτικός Έκπε Ούντο έκανε τα πάντα, γέμισε τη στατιστική του σε κάθε κατηγορία. 10 πόντοι, 9 ριμπάουντ, 4 ασίστ, αλλά και 5 εντυπωσιακά κοψίματα που έδωσαν ώθηση στη Φενέρμπαχτσε για να πιέσει ακόμη περισσότερο τον Ολυμπιακό μέσω της άμυνάς της. Ο Αμερικανός σέντερ ολοκλήρωσε με δυο εξαιρετικές εμφανίσεις στο Final Four τη χρονιά και απέδειξε ότι είναι ο κορυφαίος σέντερ που κυκλοφορεί στην Ευρώπη, ο μοναδικός που μπορεί να κάνει τη διαφορά σε τόσο εντυπωσιακό βαθμό και στην άμυνα και στην επίθεση.
ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ
Η κακή βραδιά των Σπανούλη (9 πόντοι με 2/12 σουτ) και Πρίντεζη (7 πόντοι με 3/9 προσπάθειες), αλλά και η παρόμοια επίδοση (3 πόντοι με 1/8 σουτ) του Κώστα Παπανικολάου. Όχι, με τους βασικούς του να έχουν τέτοια νούμερα, ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να κερδίσει, όσο άγχος κι αν είχε η Φενέρμπαχτσε, όσο έμπειρος κι αν είναι από τέτοιες καταστάσεις. Οι Πειραιώτες είχαν πάντως 18 ασίστ και μόλις 6 λάθη, προσπάθησαν, όμως οι αντίπαλοί τους ήταν ξεκάθαρα ανώτεροι και πήραν δίκαια τη νίκη.
ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Στο τρομερό δεύτερο μέρος της Φενέρμπαχτσε και την αστοχία του Ολυμπιακού. Μπορεί να κουραστήκατε να το ακούτε τις τελευταίες μέρες, όμως ο θόρυβος που γινόταν στο Σινάν Ερντέμ Ντομ κάθε φορά που η ομάδα του Ομπράντοβιτς έπαιζε άμυνα, ήταν έξω από κάθε λογική. Ήταν τόσο πολλά τα ντεσιμπέλ, που «έπνιξαν» και τη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και τον Πρωταθλητή Ελλάδας.
Ο ΑΓΩΝΑΣ
Με την πεντάδα των Μάντζαρη, Σπανούλη, Παπανικολάου, Πρίντεζη και Μπιρτς, ο Ολυμπιακός ήθελε να «νιώσει» την ατμόσφαιρα και να παίξει καλή άμυνα για να σταθεί όρθιος. Και στάθηκε, με τον «Kill Bill» να δημιουργεί και να σκοράρει, μέχρι η Φενέρ να τρέξει ένα μικρό σερί και να γράψει το 13-6 με τρίποντο του Ντίξον από την αριστερή γωνία. Ο Κάλινιτς των 7.3 πόντων στη σεζόν, είχε φτάσει τους 9 στο πέμπτο λεπτό με δυο τρίποντα και ένα γκολ-φάουλ για το 16-8, όμως οι Πειραιώτες απάντησαν με ένα μικρό 5-0 για να μειώσουν στο 16-13 παίζοντας σωστό μπάσκετ, με συγκέντρωση και ψυχραιμία πριν βρεθούν ξανά στο -8 (21-13) και στο -9 από το τρίτο τρίποντο (!!!) του Κάλινιτς που είχε βάλει 21 σε 32 αγώνες πριν τον Τελικό.
Με το 27-18 στο 11′ να δείχνει πολύ επικίνδυνο, ο Γκριν έκοψε με τρίποντο τη φόρα της Φενέρ, ο Σφαιρόπουλος είχε πεντάδα με τους Παπαπέτρου, Αγραβάνη, Μιλουτίνοφ για να παίξει πιο φίζικαλ και ο Γουότερς κάλυψε ιδανικά τον Μάντζαρη που έπαιρνε ανάσες. Οι στροφές της Φενέρ έπεσαν σε σχέση με εκείνες της πρώτης περιόδου, όμως ακόμη κι έτσι κράτησε μια μικρή διαφορά απέναντι στους Πειραιώτες που προσπαθούσαν να κυκλοφορήσουν γρήγορα τη μπάλα, μα ήταν άστοχοι και βρέθηκαν στο -9 (34-25 στο 16′) μετά το τρίποντο του Μπογκντάνοβιτς. Βρέθηκαν και στο -10 (35-25), πριν τρέξουν ένα επί μέρους 2-7 και με τρίποντο του Μάντζαρη μειώσουν στο 37-32 λίγο πριν το τέλος του πρώτου μέρους που έκλεισε στο 39-34 χάρη σε καλάθι του Μπιρτς στην εκπνοή της δεύτερης περιόδου.
Μπογκντάνοβιτς και Κάλινιτς είχαν 24(5) από τους 39(6) της Φενέρ στο πρώτο μέρος, ο Μπιρτς ήταν ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού με 10 πόντους και οι Πειραιώτες είχαν δέκα ασίστ στα δέκα καλάθια τους.
Ντίξον και Μάντζαρης άνοιξαν το δεύτερο μέρος με εύστοχα τρίποντα για το 42-37, η Φενέρ προσπαθούσε να «χτίσει» μια καλύτερη διαφορά κι ο Ολυμπιακός ήταν εκεί, σαν τσιμπούρι κολλημένο στο λαιμό της. Ο Μιλουτίνοφ με τόμαχοκ κάρφωμα και όμορφη κίνηση στην επόμενη φάση κράτησε τον Ολυμπιακό στο -5 (49-44), πριν ακολουθήσει ένα ξέσπασμα των γηπεδούχων που τους έστειλε στο 57-44 με τρίποντο του Ντατόμε από τη δεξιά γωνία. Το Σινάν Ερντέμ Ντομ είχε πάρει φωτιά, ο… ξεχασμένος Άντιτς μπήκε για να βάλει τρίποντο για τη μέγιστη διαφορά (68-50 στο 32′) και από εκείνο το σημείο κι έπειτα τίποτα δεν μπορούσε να κρατήσει ζωντανούς τους παίκτες του Σφαιρόπουλου που πλην των Μπιρτς – Μιλουτίνοφ – Μάντζαρη, δεν είχαν άλλον σε καλή επιθετικά βραδιά.
Τα δεκάλεπτα: 26-18, 39-34, 60-48, 80-64
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ομπράντοβιτς): Ούντο 10 (9 ρ., 5 κοψ.), Μαχμούτογλου, Άντιτς 4 (1), Μπογκντάνοβιτς 17 (3), Σλούκας 3 (1 τρ., 5 ασ.), Νάναλι 2, Βέσελι 8 (8 ρ.), Κάλινιτς 17 (4 τρ., 5 ρ., 5 ασ.), Ντίξον 8 (2), Ντουβερίογλου, Ντατόμε 11 (2)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Γκριν 7 (1), Μπιρτς 14, Γιανγκ, Τολιόπουλος 3 (1), Σπανούλης 9 (2 τρ., 8 ασ.), Ουότερς 2, Αγραβάνης, Μιλουτίνοφ 10, Πρίντεζης 7 (1), Παπανικολάου 3 (1), Μάντζαρης 9 (3)