Ο (δικός μας) «Αυστραλός»… Σπορ(Μπίλη) του βόλεϊ!

0
4244

Το «gipedo.eu» παρουσιάζει τον προπονητή πετοσφαίρισης, Στράτο Μπίλη!

 

 

Στη μαγευτική πόλη του Σίδνεϊ, σ’ αυτήν που αποτελεί την πολυπληθέστερη πολιτεία της Ωκεανίας, στην πρωτεύουσα της Νέας Νότιας Ουαλίας και στον τόπο που… παρέλασαν δεκάδες «αστέρες» του αθλητισμού, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000, γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου του έτους 1981, ένας από τους πιο χαρισματικούς ανθρώπους του χώρου μας.

 

Το ένα από τα τρία παιδιά της οικογένειας, Μπίλη, το οποίο βαπτίστηκε με το όνομα Στράτος και σύντομα αποτέλεσε μέλος της αθλητικής «ορχήστρας», όπως οι παραστάσεις της όπερας στο επιβλητικό κτίριο της αυστραλιανής πόλης!

 

 

Γοητευμένος από την ομορφιά του βαθύ φυσικού λιμανιού και της πελώριας γέφυρας του συγκεκριμένου τόπου, ένιωσε, σύντομα, τα συναισθήματα ενός μεταναστευτικού μέλους στην κοινωνία του Σίδνεϊ και με το πέρασμα των χρόνων αισθάνθηκε να παίζει τον ρόλο του πετυχημένου εξερευνητή, όπως ο Βρετανός πλοίαρχος, Τζέιμς Κουκ, στον κόλπο  Μπότανι!

 

 

Έζησε για έξι έτη στον οικισμό, ο οποίος έλαβε, κάποτε, το όνομα του Λόρδου υπουργού εσωτερικών της Αγγλίας, Σίδνεϊ, ενώ στην συνέχεια αντίκρισε για πρώτη φορά το ελληνικό Αιγαίο πέλαγος, διαμένοντας με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του στο νησί της Κω!

 

Ο Στράτος Μπίλης είδε, σε πολύ μικρή ηλικία, τον εαυτό του να αναπτύσσεται, σωματικά, ψυχικά και αθλητικά, όπως το Σίδνεϊ στις αρχές του 20ου αιώνα, γι’ αυτό επέλεξε να ενταχθεί στην οικογένεια του βόλεϊ, ευελπιστώντας να ζήσει τα δικά του ξεχωριστά όνειρα.

 

 

 

 

Γαλουχήθηκε με την ιδέα του αθλητισμού, από τα πρώτη εφηβικά του χρόνια στο τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου σε έκταση, μετά τη Ρόδο και την Κάρπαθο, ενώ η παρουσία του στον σύλλογο πετοσφαίρισης, Ανταγόρας Κω, παρουσίασε, τότε, ανάλογο ενδιαφέρον με το αντίστοιχο των ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων της Κω!

 

Στο νησί του πατέρα της ιατρικής, Ιπποκράτη, ο Στράτος πέρασε με άριστα τα πρώτα αθλητικά μαθήματα, κέρδισε γρήγορα την εκτίμηση του κόσμου και κατάλαβε πως μπορεί να μετατραπεί, άμεσα, σε «καβαλάρης» στο νησί του ποδηλάτου!

 

 

 

 

Υπήρξε για αρκετά έτη ένας από τους καλύτερους μαθητές του δάσκαλου της πετοσφαίρισης, Αλκιβιάδη Χατζηνικολάου, αλλά η ζωή του δεν ήταν γραφτό να συνεχιστεί στη Δωρική εξάπλωση, όπως ονομάστηκε η Κως τον 7ο και 6ο αιώνα, λόγω της σύνδεσης της με τις πόλεις, Κνίδο, Αλικαρνασό, Ιάλυσο, Κάμειρο και Λίνδο!

 

Σε ηλικία 18 ετών, ο Στράτος Μπίλης άφησε τον τόπο, ο οποίος ξεχώρισε για την ομορφιά του αρχαίου θεάτρου και του σταδίου την Ελληνιστική εποχή, προκειμένου να κατοικήσει στη ‘Μητρόπολη’ του αθλητισμού, Θεσσαλονίκη! Στην συμπρωτεύουσα της χώρας μας, στην πόλη που έχει δεχθεί τα σημάδια πολλών λαών και πολιτισμών, ο Στράτος «αγκυροβόλησε» με σκοπό να σπουδάσει στην σχολή των ΤΕΦΑΑ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, ώστε να λάβει, αργότερα, τον τίτλο του καθηγητή, Φυσικής Αγωγής.

 

 

Όπερ και εγένετο κάτι τέτοιο, αφού ο πάλαι ποτέ ακραίος και λίμπερο του Ανταγόρα Κω φοίτησε με ιδιαίτερη επιτυχία στην σχολή του και σύντομα άφησε τη δική του… σφραγίδα στον χώρο της πετοσφαίρισης με την ιδιότητα του προπονητή.

Ο Στράτος Μπίλης, ο οποίος είχε στα παιδικά του χρόνια ως πρότυπο τον Σάκη Μουστακίδη, αγωνίστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στις ομάδες, Μέγας Αλέξανδρος Θεσσαλονίκης, Μ.Α.Σ. Αετός Ελπίς Αμπελοκήπων, Δόξα Αγίου Παύλου και Ναύαρχος Βότση, ενώ έχει στο «παλμαρέ» του δύο ανόδους στις τοπικές κατηγορίες με τους δύο πρώτους συλλόγους.

 

 

Διακρίσεις , όμως, έχει να επιδείξει ο Στράτος Μπίλης και στον χώρο της προπονητικής, αφού έχει συνοδεύσει την παρουσία του στο «τιμόνι» του Αετού Ελπίδας Αμπελοκήπων με την άνοδο αυτού στην Α’ Ε.Π.Ε.Σ.Θ, όπως και με τον προβιβασμό του ανδρικού τμήματος του Παναθλητικού Συκεών στη Β’ Εθνική, πριν λίγα έτη.

 

 

 

 

Παράλληλα, ο νυν προπονητής του γυναικείου τμήματος του Παναθλητικού Συκεών και παίκτης της Δόξας Αγίου Παύλου, έχει συμβάλει τα μέγιστα για την σωστή ανάπτυξη του βόλεϊ, με πιο τρανά παραδείγματα τα έργα του στο φυτώριο του Εαρινού Βότση και στην Α.Ε.Ν. Αγίας Τριάδας!

 

Τη φετινή χρονιά, ο άνθρωπος ο οποίος έχει ταυτιστεί με την έννοια του ρομαντικού ήρωα του αθλητισμού, καθοδήγησε με επιτυχία το γυναικείο συγκρότημα του Παναθλητικού Συκεών στον… μαραθώνιο της Α’ Ε.Π.Ε.Σ.Θ, τερματίζοντας στην 6η θεση του βαθμολογικού πίνακα και συμβάλλοντας στην εξέλιξη του ταλέντου των νεαρών αθλητριών. Αυτών που στο πρόσωπο του Στράτου Μπίλη βλέπουν έναν σωστό δάσκαλο της πετοσφαίρισης, έναν άριστο παιδαγωγό και έναν άνθρωπο γεμάτο, αρετή, αγάπη και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του…

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ