Γιατί όσοι περπατάνε αργά ζούν λιγότερο

3
6415

Ενώ μου αρέσουν οι χαλαροί και χωρίς άγχος ρυθμοί ζωής, εντούτοις όταν πρόκειται για άσκηση προτιμάω την ένταση. Εάν συνηθίζεις να περπατάς σαν χελώνα και να κινείσαι με νωχελικούς ρυθμούς, σου έχω δυσάρεστα νέα!

Όσοι περπατάνε αργά, ζουν λιγότερα χρόνια!

Δεν το ασπάζομαι πλήρως αλλά οφείλω να μοιραστώ τα συμπεράσματα 2 δημοσιευμένων μελετών, σχετικά με τον ρυθμό περπατήματος και τις συνέπειες στην υγεία. Διάβασε το άρθρο με προσοχή και κατόπιν αποφασίζεις ανάλογα…

Στην πρώτη επιστημονική έρευνα εξετάστηκε η ταχύτητα βάδισης μεταξύ 2 ομάδων. Η πρώτη ομάδα αποτελούνταν από περιπατητές που περπατούσαν με  αργό ρυθμό, ενώ η δεύτερη ομάδα πλαισιώνονταν από ανθρώπους που περπατούσαν με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό. Το τελικό συμπέρασμα της έρευνας τονίζει με έμφαση ότι τα αργοκίνητα καράβια = αργοί περιπατητές, έδειχναν μεγαλύτεροι σε ηλικία και είχαν μικρότερο εγκέφαλο!

Η δεύτερη σχετική έρευνα όχι μόνο κατέληξε σε παρεμφερή συμπεράσματα, αλλά ήρθε να επιβεβαιώσει ότι όσοι περπατάνε με αργό ρυθμό, πρόκειται να ζήσουν 15-20 χρόνια λιγότερο!!!

Εάν έχεις παραπανήσια κιλά και χαρακτηρίζεσαι ως υπέρβαρος ή παχύσαρκη, τότε έχεις δουλίτσα να κάνεις καθώς επιβάλλεται άμεσα να ξεφορτωθείς τα παραπανήσια κιλά τα οποία δυσχεραίνουν τον ρυθμό σου. Πως έχεις την απαίτηση να είσαι σβέλτος, όταν όλη την ημέρα κουβαλάς 10-20-30 επιπλέον κιλά βάρος με τη μορφή αντιαισθητικής και άκρως ανθυγιεινής μπάκας (μεγάλο στομάχι ή κοιλιά).

Έχεις προσέξει ποιοί περπατάνε γρήγορα;

Συνήθως οι πολλοί αδύνατοι. Ο αδύνατος/η συνήθως είναι και πιο νευρώδης ως ιδιοσυγκρασία και συνήθως όσο και να τρώει δεν παχαίνει… Αυτό ισχύει κυρίως για τους νέους στην εφηβεία αλλά μετά τα 40 αυτό το πλεονέκτημα της ασύστολης μάσας εξανεμίζεται.

Εκτός εάν συνεχίζεις να περπατάς γρήγορα!

Εάν είσαι 40-50-60 ετών και δεν περπατάς με ταχύτητα 5 ή ακόμα καλύτερα 6 χιλιόμετρα την ώρα, λυπάμαι αλλά πηγαίνεις γυρεύοντας μπελάδες. Εάν επιπλέον η περιφέρεια της μέσης σου σε εκατοστά (στο ύψος του ομφαλού), είναι μεγαλύτερη από το 50% των εκατοστών του ύψους σου, τότε κινδυνεύεις άμεσα!!!

Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στην πρώτη επιστημονική μελέτη, είναι το γεγονός ότι όσοι έλαβαν μέρος ως εθελοντές, παρακολουθούνταν από την προσχολική ηλικία των 3 ετών μέχρι και τη μέση ηλικία. Ο αργός ρυθμός βαδίσματος ήδη από την παιδική ηλικία, αποτελεί προβληματικό σημάδι δεκαετίες πριν από τα γηρατειά.

Οι πιο αργοί περιπατητές, αποδείχθηκε ότι είχαν επιταχυνόμενη γήρανση σε μια κλίμακα 19 μέτρων που επινόησαν οι ερευνητές καθώς οι πνεύμονες, τα δόντια και το ανοσοποιητικό τους σύστημα, έτειναν να είναι σε χειρότερη κατάσταση από τους ανθρώπους που περπατούσαν πιο γρήγορα. Τελικά η βιολογική γήρανση εκδηλώνεται πολύ νωρίτερα από τη χρονολογική. Οι αργοί περιπατητές έχουν επίσης μικρότερο εγκέφαλο κατά μέσο όρο.

“Οι εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας κατά τη διάρκεια της τελευταίας τους αξιολόγησης, έδειξαν ότι οι πιο αργοί περιπατητές τείνουν να έχουν μικρότερο συνολικό όγκο εγκεφάλου”.

Δεν ξέρω για εσένα αλλά πάντα περπατάω με ζωηρό – γρήγορο βήμα. Πολύ δύσκολα να με προλάβεις εκτός εάν τρέχεις. Η πλειοψηφία των ανθρώπων στην κυριολεξία σέρνουν τα πόδια τους…Αισθάνομαι ότι οι άνθρωποι που περπατούν αργά έχουν διαφορετικό τύπο προσωπικότητας.

Είναι σαν η σκέψη και η λήψη αποφάσεων να είναι πιο αργή ακόμα και από το αργό περπάτημα τους! Συχνά χάνω την υπομονή μου όταν μου φράζουν τον δρόμο όσοι βαδίζουν αργά και νωχελικά. Κάνε στην άκρη ρε φίλε… τώρα που θα πρέπει να βιάζεσαι εσύ σέρνεσαι σαν σαλιγκάρι!

Είμαι πεπεισμένος ότι οι έξυπνοι και δραστήριοι άνθρωποι όχι μόνο περπατάνε γρήγορα αλλά έχουν και γρήγορο και κοφτερό μυαλό! Τα τελικά συμπεράσματα της δεύτερης μελέτης σχετικά με τις επιπτώσεις του αργού βαδίσματος ήταν τα εξής:

  • Το προσδόκιμο όριο ζωής για τους αργούς περιπατητές ήταν τα  64 έτη για τους άνδρες και τα 72 έτη για τις γυναίκες (αυτό δεν είναι αδικία;).
  • Το προσδόκιμο όριο ζωής για τους γρήγορους περιπατητές ήταν περίπου τα 87 έτη τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες! (εδώ πατσίζουμε).

Εάν δεν το κατάλαβες, θα το επαναλάβω εν συντομία…

Οι άνθρωποι που περπατούν γρήγορα, δηλαδή με ζωηρό – δυναμικό βήμα, μπορούν να ζήσουν έως και 15 με 23 χρόνια περισσότερο από τους αργούς περιπατητές!!!

Αυτό και αν είναι ευχάριστη είδηση. Μια τόσο απλή καθημερινή συνήθεια όπως το Δυναμικό Περπάτημα, συσχετίζεται όχι μόνο με τη βελτίωση της υγείας αλλά και με μεγάλη πιθανότητα μακροζωίας.  Αυτό είναι εξάλλου και ένα βασικό χαρακτηριστικό των BLUE ZONES… συνήθως περπατούν καθημερινά και γρήγορα.

Φαντάσου λοιπόν να προσέχεις επιπλέον και τη διατροφή σου και να κοιμάσαι νωρίς… ε τότε φιλαράκι αξίζεις RESPECT!
Και κάτι τελευταίο… το άφησα σαν το κερασάκι στην τούρτα για να χαρείς λιγάκι.

Καλύτερα να περπατάς με γρήγορο βηματισμό για 30 λεπτά καθημερινά παρά να κάνεις βόλτες περπατώντας με νωχελικό ρυθμό για 1 ή 2 ώρες! Η ένταση είναι σημαντικότερη από τη χρονική διάρκεια. Εάν μετά από όσα διάβασες επιμένεις να περπατάς αργά, τότε τουλάχιστον κάνε στην άκρη να περνάμε εμείς που περπατάμε γρήγορα!

Τι θα πρέπει να θυμάσαι από τις 2 έρευνες:

  • Όσοι περπατάνε αργά, γερνάνε πρόωρα.
  • Όσοι περπατάνε αργά, έχουν μικρότερο εγκέφαλο.
  • Όσοι περπατάνε αργά, είναι συνήθως υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
  • Όσοι περπατάνε αργά και φοράνε μόνιμο σωσίβιο στη μέση (έχουν κοιλιακό λίπος), κινδυνεύουν άμεσα από όλες τις ασθένειες του σύγχρονου πολιτισμού.
  • Όσοι περπατάνε αργά, θα ζήσουν λιγότερο κατά 15-23 χρόνια.

 

-Σπάρτακος Μαρινάκης

Ως Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και προσωπικός προπονητής επώνυμων Ελλήνων και Ξένων αθλητών, μπορώ να σε βοηθήσω να πετύχεις τους στόχους σου. Πάτα Εδώ για να επιλέξεις το πρόγραμμα γυμναστικής που σου ταιριάζει.

 

Πηγή: https://www.spartacus.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο κόσμος έχει τρελαθει από τις έρευνες. Αν το παρατηρήσετε η μία αναιρεί την άλλη. Αν ψάξεις στο google πόσο κακό κάνει ο καφές θα σου βγάλει σχετικά άρθρα. Αν ψάξεις πόσο καλό κάνει ο καφές θα βγάλει τα αντίστοιχα.
    Η άσκηση γενικά κάνει καλό. Δηλαδή και το απλό περπάτημα. Η καρδιά κουράζεται από τους γρήγορους παλμούς. Παράδειγμα η χελώνα με 40 παλμους ζει 125 χρόνια. Ο λαγός που χοροπηδάει και τρέχει ως 7-8. Συγνώμη αλλά εγώ συντάσσομαι με το παράδειγμα της χελώνας. Κίνηση κίνηση κίνηση. Αργά. Δε θέλω να γίνω λαγός.

  2. το λινκ να τις διαβασουμε και εμείςμε τον εγκεφαλο μινιατουρα. Αμπελοφάσουλα της χαλιμάς και μελετες από αμελετητα. Να εχουμε να λεμε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ