Σ’ έναν τρομερό τελικό ο Μίλτος Τεντόγλου, με συνολικά πέντε άλματα πάνω από τα 8.24 μέτρα, έγινε ο πρώτος Έλληνας που κατακτά δεύτερο σερί χρυσό μετάλλιο στον στίβο σε Ολυμπιακούς Αγώνες
Στο Τόκιο είχε χρειαστεί να φτάσουμε στη δική του τελευταία προσπάθεια για να αρπάξει το χρυσό από τα χέρια των αντιπάλων του…
Στο Παρίσι, χρειάστηκε να περιμένει αυτός το τελευταίο άλμα των… ανταγωνιστών του, αν και ήταν φανερό από το δεύτερο άλμα και μετά (όταν και πέρασε πρώτος) ότι κανείς δεν μπορούσε να τον απειλήσει. Κι ας εύχονταν το αντίθετο.
«Θέλω να με πιέσει κάποιος για να κάνω μεγάλο άλμα», έλεγε μετά την άνετη παρουσία του στον προκριματικό ο Μίλτος και ο Ιταλός Ματία Φουρλάνι φάνηκε ότι τον… άκουσε.
Ο 19χρονος άλτης που ξεκίνησε τρίτος, στο πρώτο του άλμα προσγειώθηκε στα 8.34μ ξεσηκώνοντας το Stand De France…
Οι επόμενοι πέντε άλτες δεν προσέφεραν κάποια συγκίνηση με τον Μίλτο να κάνει τη δική του πρώτη προσπάθεια και πληρώνοντας ότι πάτησε αρκετά πίσω από τη βαλβίδα… σταμάτησε στα 8.27μ.
Με τον Φουρλάνι να κάνει δεύτερο άλμα στα 8.25 δείχνοντας μεγάλη σταθερότητα και τους Έχαμερ (8.20), Φίνκαμ Τζόουνς (8.14) να μπαίνουν στην εξίσωση το κοινό ενθουσιάστηκε ωστόσο το… ξέσπασμα ήρθε λίγο αργότερα.
Δευτερο άλμα για το Μίλτο με την καταμέτρηση να δείχνει 8.48 μέτρα και να τον φέρνει στην πρώτη θέση. Είχε κάνει το τέλειο πάτημα (χιλιοστά από τη βαλβίδα) και είχε δώσει την απάντηση του στον Ιταλό και τους άλλους, με τον Πίνοκ όμως να φωνάζει «παρών» και με 8.36 να περνά δεύτερος.
Η τρίτη προσπάθεια δεν έφερε καμία αλλαγή στην κορυφή (ο Τεντόγλου είχε 8.24μ, ο Πίνοκ 7.99 και ο Φουρλάνι ήταν άκυρος), αλλά εκεί αποχώρησαν οι τέσσερις τελευταίοι και έμεινε η πρώτη οκτάδα με τον Μίλτο όμως να κάνει τελευταίος την προσπάθεια του ως έχοντας το προβάδισμα.
Η 4η προσπάθεια ήταν ίσως η χειρότερη για τους πρώτους επτά (4 άκυρα και τρία χαμηλά άλματα) με τον Μίλτο να συνεχίζει τον… μοναχικό του δρόμο κάνοντας 4ο εξαιρετικό άλμα στα 8.36μ.! Και μ’ αυτο το άλμα ήταν πρώτος στην ισοβαθμία με τον Πίνοκ!
Με τους υπόλοιπους να μην δείχνουν ικανή για κάποια υπέρβαση ο Τεντόγλου περίμενε να δει την 5η προσπάθεια των Φουρλάνι, Πίνοκ…
Ο Ιταλός μετά από δύο άκυρα έκανε ένα καλό άλμα με την καταμέτρηση όμως να δείχνει ότι είχε κάνει και στο πρώτο (8.34μ) παραμένοντας τρίτος. Καλό άλμα και ο Πίνοκ ωστόσο μακριά απ’ τον Μίλτο με 8.24μ.
Όσον αφορά τον Τεντόγλου είχε ένα ακόμη εξαιρετικό άλμα στα 8.31μ και πλέον απέμενε μια τελευταία προσπάθεια…
Το χαμηλό άλμα του Εχάμερ έφερε τον Τεντόγλου σίγουρα στα μετάλλια και πλέον απέμεναν οι τρεις τους…
Όλοι όμως ήξεραν. Ο Φουρλάνι προσγειώθηκε στα 8.27μ. ο Πίνοκ στα 8.12μ κι ο Μίλτος ήταν χρυσός Ολυμπιονίκης πριν κάν κάνει το άλμα του.
Κάποιοι πόνταραν ότι θα επιχειρούσε να σπάσει και το καταραμένο πανελλήνιο ρεκόρ του Τσάτουμα, αλλά ακόμη κι αυτός ο αθλητής-ρομπότ ειχε παρασυρθεί από το ιστορικό του επίτευγμα κάνοντας το πρώτο του άκυρο…
Κι ήταν το πιο γλυκό άκυρο της τεράστιας καριέρας του…
Η τελική κατάταξη
Τεντόγλου 8.27μ, 8.48μ, 8.24μ, 8.36μ, 8.31μ, Χ
Πίνοκ 7,84μ, 8.36μ, 7.99μ, 8.05μ, 8.24, 8.12μ
Φουρλάνι 8.34μ, 825μ, Χ, Χ, 8.34μ., 8,27μ.
Εχάμερ Χ, 8.20μ, 8.11μ, 7.92μ, Χ, Χ
Φίνκαμ Ντιουκς 7.95μ, 8,14μ, Χ, Χ, Χ, 7.64
Ζανγκ 7.81μ, Χ, 8.07μ, Χ, 7.93μ., Χ
Μπατζ 7.58μ, 8.07μ, 7.79μ, 7.71μ, 7.95μ, 7.94μ.
Γουανγκ 7.96μ, Χ, 7.92μ, Χ, Χ, 8.03μ
Για την Έλλάδα ρε γαμώτο! Χρυσό μετάλλιο ο Μίλτος Τεντόγλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού – Το παλικάρι από τα Γρεβενά δόξασε την γαλανόλευκη σε όλο τον κόσμο
Ο Μίλτος Τεντόγλου κυριάρχησε στον τελικό του άλματος εις μήκος των Ολυμπιακών Αγώνων και έφερε στην Ελλάδα το πρώτο χρυσό της μετάλλιο.
Το πρώτο χρυσό της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι γεγονός. Ο τεράστιος Μίλτος Τεντόγλου κυριάρχησε στον τελικό του άλματος εις μήκος και έτσι η χώρα μας πανηγύρισε την πρωτιά.
Ο Τεντόγλου είχε επίδοση 8.48μ. και κατάφερε να βρεθεί μπροστά από Πίνοκ και Φουρλάνι.
Τα ελληνικά μετάλλια ως τώρα στο Παρίσι:
ΧΡΥΣΟ
- Μίλτος Τεντόγλου (μήκος)
ΑΣΗΜΕΝΙΟ
- Απόστολος Χρήστου (κολύμβηση)
ΧΑΛΚΙΝΟ
- Εμμανουήλ Καραλής (στίβος)
- Λευτέρης Πετρούνιας (ενόργανη γυμναστική)
- Αντώνης Παπακωνσταντίνου – Πέτρος Γκαϊδατζής (κωπηλασία)
- Μιλένα Κοντού – Ζωή Φίτσιου (κωπηλασία)
- Θοδωρής Τσελίδης (τζούντο)