Ολοκληρώθηκε ο αγώνας 300 χλμ στον οποίο αγωνίστηκε ο Μιχάλας Μιχάλης στο Brevet 300 χλμ

0
4704

Ο ΜΙΧΑΛΑΣ ΚΑΙ Ο ΤΑΛΛΑΡΟΣ ΣΤΟ BREVET 5 ΛΙΜΝΩΝ 300 ΧΛΜ

Ολοκληρώθηκε ο αγώνας 300 χλμ στον οποίο αγωνίστηκε ο Μιχάλας Μιχάλης

Ο αγώνας έγινε κυρίως υπό καταρρακτώδη βροχή και ολοκληρώθηκε μετά από 15 ώρες και 3000 υψομετρικά.

Ενας άθλος ο οποίος σε συνδυασμό με τους προηγούμενους αγώνες έδωσε τον τιμητικό τίτλο του Super randonneurs στον αθλητή του ΠΑΣ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ ΚΩ ο οποίος πλέον έχει δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα PARIS BREST στη Γαλλία  1200 χλμ μαζί με άλλους 9000 αθλητές απ όλο το κόσμο

Μαζί με το Μιχάλη αγωνίστηκε και ο δικός μας Γιάννης Ταλλαρος

Συγχαρητήρια και στους 2

Και λίγα λόγια για το BREVET

Το απερχόμενο Brevet Φλώρινας των 300 χλμ, που  πραγματοποιήθηκε  το Σάββατο 10 Ιουνίου, αγκάλιαζει 3 νομούς της Δ. Μακεδονίας. Εκκινεί από το νομό Φλώρινας, μετά την Κλεισούρα μπαίνει στο νομό Καστοριάς και λίγο πριν τη Νεάπολη, μεταβαίνει στο νομό Κοζάνης.

Στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, συνάντησαν 5 από τις πιο όμορφες λίμνες της περιοχής μας. Ας μάθουμε μερικά πράγματα:

Λίμνη Χειμαδίτιδα

Η Χειμαδίτιδα παραμένει ανάμεσα στα μικρά «μυστικά» του βορειότερου τμήματος της χώρας μας. Αν και πρόκειται για μια γραφική λίμνη με καταπληκτικό υδροβιότοπο, είναι γνωστή μόνο σε επισκέπτες που έχουν εξερευνήσει ενδελεχώς τις ομορφιές της Φλώρινας, καθώς οι περισσότεροι εστιάζουν στους πιο διαφημισμένους προορισμούς της ευρύτερης περιοχής.

Το ιδιαίτερο όνομά της, ωστόσο, το οφείλει σε νεότερα χρόνια, καθώς το ήπιο (για τα δεδομένα της περιοχής) κλίμα την έκανε προορισμό των παλαιότερων κτηνοτρόφων για ξεχειμώνιασμα. Μέχρι τότε, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, ήταν γνωστή άλλοτε ως λίμνη Αναργύρων, άλλοτε ως Έλος Ρούδνικ.

Το ήπιο κλίμα, εντωμεταξύ, είναι και ο κύριος λόγος για τον καταπληκτικό υδροβιότοπο που έχει δημιουργηθεί γύρω από τη Χειμαδίτιδα. Συνδυαστικά με το καθοριστικό γεγονός ότι δεν αναπτύχθηκαν οικισμοί στις όχθες της δημιουργήθηκε ένα ελκυστικό περιβάλλον για την άγρια ζωή, η οποία εμφανίζει πλέον τέτοιο πλούτο, ώστε η λίμνη συμπεριλήφθηκε στο δίκτυο Natura 2000.

Λίμνη Ζάζαρη

Η Ζάζαρη εντοπίζεται στους πρόποδες του βουνού Βέρνο, σε υψόμετρο 602 μέτρων. Όπως είπαμε, πρόκειται για μικρή λίμνη (μερικές φορές, μάλιστα, οι ντόπιοι της Φλώρινας την αποκαλούν και «Μικρολίμνη»), με έκταση 1,85 τ.χλμ. και μέγιστο πλάτος 1,4 τ.χλμ. Το μέσο βάθος της εκτιμάται στα 4,6 μέτρα, οπότε θεωρείται σχετικά αβαθής. Το ξεχωριστό της όνομα έχει μείνει από την εποχή που αποτελούσε ιδιοκτησία κάποιου Ζάζαρη.

Παρ’ όλα αυτά, η μικρή λίμνη με το διακριτό όνομα θεωρείται μέρος με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, το οποίο προστατεύεται και επισήμως από το δίκτυο Natura 2000, αφού έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους τόσο της Μακεδονίας, όσο και της βόρειας Ελλάδας γενικότερα.

Λίμνη Καστοριάς

Γνωστή και ως Ορεστιάδα, από τον μυθικό Ορέστη που κατέφυγε στην περιοχή μετά τον φόνο του πατέρα του Αγαμέμνονα, η λίμνη φαντάζει πραγματικό στολίδι για το οποίο οι ντόπιοι είναι ιδιαίτερα περήφανοι και όχι άδικα. Η έκτασή της καλύπτει 28 τετ. χλμ., το βάθος της φτάνει τα 10 μ., ενώ η ακτογραμμή της αγγίζει τα 30 χλμ.

Η θέα της λίμνης ηρεμεί, ειδικά από τον λόφο του Άη Θανάση, με τους ορεινούς όγκους που την περιβάλλουν -Βίτσι και Γράμμος- να καθρεφτίζονται στα καθαρά νερά της. Χαρακτηρισμένη ως «Μνημείο Φυσικού Κάλλους», η λίμνη αποτελεί σημαντικό υγρότοπο -συμπεριλαμβάνεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας «Natura 2000».

Στα νερά της βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 200 είδη πουλιών, όπως αργυροπελεκάνοι, σταχτόχηνες, λαγγόνες, κύκνοι, πάπιες, ερωδιοί, κορμοράνοι κ.α., ενώ θεωρείται η δεύτερη πλουσιότερη λίμνη σε αλιεύματα στη χώρα (γριβάδια, τούρνες, γουλιανοί, πέρκες, πεταλούδες κ.α.). Στην γύρω περιοχή φωλιάζουν αρπακτικά πουλιά, ενώ συναντώνται και βίδρες.

Λίμνη Πολυφύτου

Η λίμνη Πολυφύτου είναι τεχνητή λίμνη του ποταμού Αλιάκμονα, στο νομό Κοζάνης. Σχηματίστηκε το 1973, μετά την κατασκευή του ομώνυμου φράγματος (Πολυφύτου) στον ποταμό και καλύπτει έκταση 73 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η λίμνη αποτελεί ιδιοκτησία της ΔΕΗ, έχει παραχωρηθεί όμως στους γύρω κατοίκους προς αλιευτική και οικοτουριστική εκμετάλλευση. Διασχίζεται από την Υψηλή Γέφυρα Σερβίων και τη μικρότερη Γέφυρα Ρυμνίου. Η μεγαλύτερη έκταση της τεχνητής λίμνης (περίπου 70%) βρίσκεται στην επικράτεια του Δήμου Σερβίων.

Στα νερά της λίμνης έχουν καταγραφεί 17 είδη ψαριών του γλυκού, ενώ στο Δέλτα του ποταμού Αλιάκμονα απαντώνται και πολλά ευρύαλα είδη. Η περιοχή του ταμιευτήρα Αλιάκμονα είναι σημαντικός βιότοπος για τα αρπακτικά πουλιά, διότι τους προμηθεύει τροφή, φώλιασμα και καταφύγιο. Η περιοχή χρησιμοποιείται επιπλέον και από μεταναστευτικά είδη σαν χειμερινό καταφύγιο. Αναφέρονται επίσης αρκετά είδη ερπετοπανίδας, ενώ σε ότι αφορά την πανίδα των θηλαστικών στη λίμνη και γύρω απ’ αυτήν, έχουν αναφερθεί 10 διαφορετικά είδη θηλαστικών.

Λίμνη Πετρών

Η λίμνη Πετρών δημιουργεί το δικό της μικροκλίμα και βρίσκεται σε υψόμετρο 560 μέτρων. Σ’ αυτήν αναπαράγονται πολλά είδη πουλιών μεταξύ των οποίων και ορισμένα σπάνια όπως η λαγγόνα. Σημαντική και εδώ η παρουσία της βαλτόπαπιας

Πάνω από τη λίμνη συχνά πετάει ο σπάνιος θαλασσαετός, ενώ περιστασιακά στα λιβάδια γύρω από τη λίμνη σταθμεύει η νανόχηνα. Το βάθος της φτάνει τα 5 μέτρα ενώ αν την επισκεφτείτε το χειμώνα, μπορεί να απολαύσετε το πανέμορφο θέαμα μιας παγωμένης επιφάνειας. Στα βόρεια της αναπτύσσονται λόφοι ενώ στα νότια, λίγο μετά τις όχθες της ξεκινάνε τα εύφορα χωράφια με τις καλλιέργειες της περιοχής. Ένα τοπίο που τα έχει όλα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ