ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Είμαι τυφλή! Δεν μπορώ να τον καμαρώσω

0
450
Greece's Stefanos Tsitsipas reacts after winning a point against Switzerland's Roger Federer during their fourth round match at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Sunday, Jan. 20, 2019. (AP Photo/Mark Schiefelbein)

Τα λόγια της γιαγιάς του Ελληνα «βασιλιά του τένις», που δεν βλέπει όσα πετυχαίνει το αγγελούδι της, προκαλούν ανατριχίλα!

Από τον
Νίκο Νικόλιζα

«Δεν βλέπουν τα ματάκια μου, παιδί μου, και δεν μπορώ να χαρώ για την επιτυχία του εγγονού μου. Εχω χάσει το φως μου εδώ και πέντε χρόνια. Ομως παρηγορήθηκα όταν μου τηλεφώνησε ο εγγονός μου και μου είπε: “Γιαγιά μου, θα έρθω γρήγορα, μην ανησυχείς”».

Συγκινεί η 85χρονη γιαγιά του Ελληνα «βασιλιά των κορτ» Στέφανου Τσιτσιπά, Σταυρούλα, ανοίγοντας την καρδιά της στην «Espresso» από το χωριό Προάστιο Καρδίτσας, όπου μένει μόνιμα, καθώς αποκαλύπτει το δράμα πίσω από την τεράστια επιτυχία του 20χρονου που έκανε τον πλανήτη να παραμιλά.

Πέρασαν λίγα εικοσιτετράωρα από την ώρα που ο 20χρονος Στέφανος απέκλεισε το παιδικό ίνδαλμά του, τον Ρότζερ Φέντερερ, και τον Ισπανό Ρομπέρτο Μπαουτίστα Αγούτ, εξασφαλίζοντας την πρόκριση για τα ημιτελικά του Αυστραλιανού Open στη Μελβούρνη με αντίπαλο το Νο 2 του πίνακα, Ραφαέλ Ναδάλ. Στο πλευρό του όλες αυτές τις κρίσιμες ώρες των αγώνων που τον έχουν τοποθετήσει στη δεκάδα των καλύτερων του κόσμου βρίσκονται ο πατέρας του Απόστολος, η μητέρα του Τζούλια αλλά και τα αδέλφια του Πέτρος και Ελισάβετ.

«Είναι καλό που τους είχα εδώ. Δεν είχα παλιά την ευκαιρία να ταξιδέψω μαζί τους. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορούσα να ζητήσω και εύχομαι να μπορούσα να το κάνω πιο συχνά. Το κοριτσάκι εκεί είναι η μασκότ του μποξ. Είναι η Ελισάβετ, η μικρή μου αδελφή. Ο ατζέντης μου ο Νικ, που κάνει σκληρή δουλειά για μένα. Ο κύριος Πάτρικ Μουράτογλου. Ο αδελφός μου Πέτρος Τσιτσιπάς. Ο γυμναστής μου, ο φυσιοθεραπευτής μου. Αριστερά, ο πατέρας μου Απόστολος και η μητέρα μου Τζούλια» σύστηνε συγκινημένος την οικογένειά του στο πλήθος που τον αποθέωνε λίγα δευτερόλεπτα μετά τον θρίαμβό του επί του Ρομπέρτο Μπαουτίστα Αγούτ.

«Είναι μακριά μου»

Ομως η σκέψη του Στέφανου γύριζε και στην τυφλή γιαγιά του, η οποία αποκαλύπτει στην «Espresso» ότι υπεραγαπάει τον άγγελό της. «Ο Στέφανος, το αγγελούδι μου, είναι πολύ μακριά και δεν μπορώ να μιλήσω εύκολα μαζί του. Αυτό είναι που με στενοχωρεί. Είναι εξαιρετικό παιδί, γεμάτο καλοσύνη. Με σκέφτεται και με αγαπάει. Οπως και εγώ, άλλωστε. Με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν για το κατόρθωμά του. Ομως είναι δύσκολη η επικοινωνία μας, γιατί βρίσκεται πολύ μακριά, παιδί μου» λέει σχεδόν κλαίγοντας.

Τη ρωτάμε αν ο εγγονός της έρχεται συχνά στο χωριό για να τη δει. Κομπιάζει.

«Ερχεται, έρχεται όποτε μπορεί, μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια, κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα. Και νιώθω όχι απλά περήφανη, αλλά και κάτι παραπάνω».

Ωστόσο φαίνεται ότι κάτι τη στενοχωρεί. Η κουβέντα βαραίνει, καθώς αποκαλύπτει το δράμα που της στερεί την ικανοποίηση να θαυμάζει τον Στέφανο.

«Τα ματάκια μου δεν βλέπουν τίποτα, αγόρι μου. Είμαι τυφλή, παιδί μου. Εντελώς… Δεν βλέπω πάνω από πέντε χρόνια, δυστυχώς. Είχα πίεση στα μάτια. Μετά έπαθα άλλα πράγματα και έτσι έχασα το φως μου. Και πάει… Γι’ αυτό δεν μπορώ να χαρώ τη νίκη του Στέφανου. Δεν μπορώ να δω στην τηλεόραση τι έχει καταφέρει… Μόνο τη φωνή του ακούω και δακρύζω από περηφάνια» λέει με έναν κόμπο στον λαιμό και καταλήγει: «Στενοχωριέμαι πολύ που δεν μπορώ να χαρώ όπως θα ήθελα τον εγγονό μου. Στο τηλέφωνο μου είπε: “Γιαγιά, θα ‘ρθω γρήγορα, μη στενοχωριέσαι, θα είμαι κοντά σου”… Εχει πεθάνει και ο σύζυγός μου και είμαι μόνη μου εδώ. Ομως και εγώ θα φύγω σιγά σιγά από το χωριό και θα πάω να μείνω κοντά στα παιδιά μου».

«ΠΑΡΑΜΙΛΑΕΙ» Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ! ΣΕΙΡΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΡΑΦΑ ΝΑΔΑΛ

Μέγας είσαι, Στέφανε, και θαυμαστά τα έργα σου στο Αυστραλιανό Οπεν! Στο μεγαλείο του Ελληνα «βασιλιά του τένις», μετά τον Ιταλό Μπερετίνι, τον Σέρβο Τρόιτσκι, τον Γεωργιανό Μπασιλασβίλι και τον Ελβετό ζωντανό θρύλο Φέντερερ, υποκλίθηκε χθες και ο Ισπανός Ρομπέρτο Μπαουτίστα Αγούτ. Ο 20χρονος τενίστας πλέον ετοιμάζεται πυρετωδώς για την αυριανή μάχη με τον Ράφα Ναδάλ στα ημιτελικά του θεσμού, γνωρίζοντας την αποθέωση απ’ όλο τον διεθνή Τύπο, που τον έχρισε ήδη «νέο βασιλιά του τένις».

«Ενας Eλληνας θεός του τένις γεννιέται» τιτλοφορείται το άρθρο του Γαλλικού Πρακτορείου, που τονίζει ότι «μπορεί να βρεθεί στην κορυφή του παγκόσμιου τένις». Η γαλλική «L’ Equipe» σχολίασε «αυτοκρατορικός σε θράσος και πνευματική δύναμη, ο Στέφανος Τσιτσιπάς με αξιομνημόνευτη απόδοση». Από την πλευρά της, η αθλητική ιστοσελίδα του BBC, αφού υπογράμμισε ότι στην ηλικία των 20 ετών και 168 ημερών είναι ο νεότερος που φθάνει στους «4» ενός Γκραν Σλαμ από την πρόκριση του Νόβακ Τζόκοβιτς το 2007 στο US Open, ανέφερε ότι «ο Τσιτσιπάς διέλυσε οποιαδήποτε αμφιβολία για hangover μετά τη νίκη επί του Φέντερερ, αποδεικνύοντας γιατί θεωρείται ένας από τους πλέον φερέλπιδες αθλητές στο τένις».

Ο άθλος του Τσιτσιπά, που έχει σκαρφαλώσει ήδη στη 12η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και έχει κέρδη ύψους 578.000 ευρώ από το τουρνουά, έχει προκαλέσει αίσθηση τόσο στην Ευρώπη όσο και στις άλλες ηπείρους, με τους Ελληνες της ομογένειας στην Αυστραλία να ζουν το όνειρο μαζί με τον «Tsitsifast».

Οταν έφτασε μια ανάσα από τον πνιγμό!

Το περασμένο καλοκαίρι, λίγο πριν από μια κρίσιμη αθλητική αναμέτρηση, ο Στέφανος Τσιτσιπάς είχε αποκαλύψει την πιο άσχημη εμπειρία της ζωής του, την οποία βίωσε το 2015. Ο νεαρός Ελληνας τενίστας τονίζει πόσο ευγνώμων είναι στον Θεό, ο οποίος του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

«Ημουν με έναν φίλο μου στη σάουνα και είπαμε να βουτήξουμε στη θάλασσα, να αναζωογονηθούμε. Δεν καταλάβαμε πόσο επικίνδυνα ήταν τα πράγματα εκείνη την ημέρα και πηδήξαμε. Ομως, όσο προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι γινόταν, τα κύματα ήταν τόσο μεγάλα, που άρχισαν να μας πνίγουν» εξήγησε ο νεαρός αθλητής και συνέχισε: «Οι συνθήκες ήταν πολύ άγριες και ήταν απίθανο να παλέψει κανείς. Δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε, ένιωθα απαίσια που βρισκόμουν στο νερό και τρομοκρατήθηκα. Δεν ήξερα πώς θα τελείωνε όλο αυτό. Προσπαθούσαμε να κολυμπήσουμε προς την παραλία, όμως αυτό έμοιαζε μάταιο. Ο πατέρας μου μας είδε από απόσταση και βούτηξε και εκείνος, μας έφτασε και μας έσπρωξε στην αμμουδιά. Κάπως έτσι επιβιώσαμε έπειτα από πολύ μεγάλη μάχη. Ημουν μερικές ανάσες μακριά από τον πνιγμό».

Ο 20χρονος Στέφανος αποκαλύπτει ότι, ύστερα από αυτό το παραλίγο μοιραίο περιστατικό είδε τη ζωή με άλλο μάτι: «Με ξύπνησε. Με έκανε να συνειδητοποιήσω πόσο ασήμαντα είναι μερικά πράγματα στη ζωή μας και πόσο τυχερός ήμουν που έζησα. Εκείνη η εμπειρία με βοήθησε να γίνω σοφότερος, σωματικά και πνευματικά. Νιώθω ότι ο Θεός θέλησε να μου δώσει μια δεύτερη ευκαιρία».

espressonews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ