Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κω: Κάλεσμα για ΔΡΑΣΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

2
640

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

 

Τα σωματεία του κλάδου που συντονίζουμε την δράση μας, βλέπουμε τους επιχειρηματίες στον τουρισμό όχι μόνο να μην τους αγγίζει η κρίση, αλλά να έχουν ρεκόρ κερδών και να προβάλλονται ως παράδειγμα «δίκαιης ανάπτυξη» από την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα που τους υπηρετούν. Μόνο για τις τρεις τελευταίες χρονιές οι τουριστικές αφίξεις ξεπέρασαν τα 22 εκ. το 2014, τα 23,5 εκ. το 2015 και έφτασαν τα 27,5 εκ. το 2016! Αυτή η ανάπτυξη και το ρεκόρ κερδών έχουν επιτευχθεί με την καταστροφή του βιοτικού μας επιπέδου, με αντίστοιχο ρεκόρ μείωσης των μισθών μας, με αφαίρεση δικαιωμάτων.

Το κάλεσμά μας προς όλα τα σωματεία, προς όλους τους εργαζόμενους είναι κάλεσμα μάχης για την υπεράσπιση της ζωής μας, των οικογενειών μας!

Κανείς δεν μπορεί να λείψει από ένα προσκλητήριο αγώνα που έχει κίνητρο το δίκιο το δικό μας και των παιδιών μας. Όλοι χρειάζεται να συμμετέχουμε ενεργά, να βάλλουμε στην άκρη τον φόβο, την άγνοια και την αδιαφορία που είναι κακοί σύμβουλοι και όπλα των αντιπάλων μας.

Απέναντί τους να αντιτάξουμε την ταξική μας ενότητα, τα κοινά μας προβλήματα, το δικό μας δρόμο ανάπτυξης που εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Δεν θα πάμε ούτε βήμα πίσω από όσα κατακτήσαμε με σκληρούς αγώνες και μας αφαίρεσαν τα χρόνια της κρίσης. Διεκδικούμε τις απώλειες που είχαμε μέχρι σήμερα σε μισθούς, συντάξεις, εφάπαξ κοινωνικές παροχές.

Να εμποδίσουμε την ψήφιση των νέων μέτρων. Να καταργηθούν τώρα όλα τα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα που μειώνουν μισθούς και συντάξεις, που καταργούν δικαιώματα.

Οι εξελίξεις δεν πρέπει να αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού σε κανένα εργαζόμενο, σε καμιά εργατική οργάνωση που έχει ρόλο την υπεράσπιση και προάσπιση των συμφερόντων της τάξης μας.

  • Οι ξενοδοχειακοί όμιλοι και οι μεγάλες επισιτιστικές αλυσίδες έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για να αυξήσουν την κερδοφορία και το μερίδιο τους στην αγορά της ανατολικής Μεσογείου, ενώ τα σύννεφα του πολέμου μαζεύονται σε μια περιοχή που μεγάλα κράτη και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί έχουν καταστήσει πεδίο σκληρών ανταγωνισμών για τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων. Την ίδια ώρα που δεκάδες είναι τα νέα ξενοδοχεία, εκατοντάδες οι ανακαινίσεις τουριστικών μονάδων, το Αιγαίο έχει γεμίσει από ΝΑΤΟικα πολεμικά πλοία που αυξάνουν το σκηνικό έντασης και τις πιθανότητες μιας σύρραξης, βάζοντας τους λαούς να σκοτωθούν για τα συμφέροντα μιας χούφτας πολυεθνικών.

  • Οι περσινές συνθήκες εργασίας που σακάτεψαν χιλιάδες συναδέλφους για να βγουν τα έσοδα των 17 δις ευρώ, φέτος θα είναι ακόμη χειρότερες. Οι προβλέψεις των εργοδοτικών οργανώσεων για 30 εκατ. αφίξεις το 2017, με μειωμένες προσλήψεις, με ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας με αύξηση των ελαστικών μορφών δουλειάς, με απληρωσιά και κακοπληρωμένους μισθούς αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή των εργαζομένων.

  • Τα νέα μέτρα είναι αρμαγεδώνας. Είναι το 4ο μνημόνιο που προσθέτει νέα δυσβάσταχτα μέτρα πάνω σε όλα τα προηγούμενα που ψηφίστηκαν τα τελευταία 7 χρόνια. Τα λεγόμενα «αντίμετρα», αφορούν φοροελαφρύνσεις, ιδιωτικοποιήσεις, επιδοτήσεις προς το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο, δίνοντάς του τη δυνατότητα να βαθύνει ακόμα παραπέρα την εκμετάλλευσή μας.

Για τους επιχειρηματικούς ομίλους ο τουρισμός δεν είναι παρά ένα εμπόρευμα που θέλουν να το πουλούν πανάκριβα με το μικρότερο δυνατό κόστος. Την ίδια στιγμή εκατομμύρια εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι στερούνται το δικαίωμα στις διακοπές και την αναψυχή.

Οι εργαζόμενοι όμως δεν είναι «κόστος» αλλά οι μόνοι που δημιουργούν πλούτο, τον οποίο καρπώνονται λίγοι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες (tour operator), μεγαλοξενοδόχοι, αεροπορικές εταιρείες και μεγάλες επισιτιστικές αλυσίδες.

Σύμμαχοι των εκμεταλλευτών μας είναι οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού που στηρίζουν τους εργοδότες, είναι οι καλύτεροι προπαγανδιστές τις πολιτικής τους, αποτελούν το κύριο εμπόδιο στην οργάνωση της πάλης μας. Αυτοί φτάνουν και στο σημείο να υποδεικνύουν ποιος θα απολυθεί και ποιος θα προσληφθεί. Αυτοί έχουν συνυπογράψει κάθε αντεργατικό μέτρο, που εξυπηρετούσε τα αφεντικά. Αυτοί στηρίζουν κάθε κυβέρνηση που νομοθετεί σε βάρος μας.

Δεν έχουμε κανένα κοινό με όλους αυτούς. Έχουμε χιλιάδες λόγους να τους κάνουμε πέρα από κάθε σωματείο, κάθε εργατικό κέντρο, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στην Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού.

Η καμαριέρα, η καθαρίστρια, ο μάγειρος, ο σερβιτόρος, ο υπάλληλος υποδοχής, όλοι οι συνάδελφοι στα επισιτιστικά μαγαζιά και στα ξενοδοχεία αποτελούμε δύναμη αντίστασης και ανατροπής, όταν συλλογικά και μαζικά σταθούμε απέναντι από τα αφεντικά.

Διεκδικούμε με βάση τις ανάγκες μας:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Ίση αμοιβή, για ίση εργασία. Καμιά διάκριση με βάση το φύλο, τη φυλή, την ηλικία, την εθνικότητα.

  • 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο με μισθούς που να ανταποκρίνονται στο σημερινό επίπεδο διαβίωσης με βάση τις δυνατότητες από την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

  • Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία και του τρόπου υπολογισμού όπως ήταν πριν από την κρίση.

  • Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές δουλειάς, τα δουλεμπορικά, η ενοικιαζόμενη εργασία.

  • Η πρακτική των σπουδαστών των σχολών του κλάδου να αμείβεται σύμφωνα με τη ΣΣΕ και να είναι εργασία 6ωρη, 5θημερη 30ωρη.

  • Να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα για την απλήρωτη κι ανασφάλιστη δουλειά.

  • Επίδομα ανεργίας για τους εποχικούς 600 ευρώ το μήνα μέχρι να επαναπροσληφθούν.

  • Φτηνές και ποιοτικές διακοπές και αναψυχή για όλους τους εργαζόμενους, για όλο το λαό.

  • Μέτρα που να διασφαλίζουν την πρόληψη, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς.

Η πάλη για τα δικαιώματα μας είναι άρρηκτα δεμένη με την πάλη μας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο γι’ αυτό και απαιτούμε:

  • Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που εξελίσσονται και σε αυτές που ετοιμάζονται. Να γυρίσουν πίσω πλοία, αεροπλάνα, στρατιωτικές αποστολές. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα.

  • Όχι δαπάνες πολεμικές για το ΝΑΤΟ, αλλά για τις ανάγκες της εργατικής – λαϊκής οικογένειας. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

  • Όχι στην αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν.

  • Όχι στο μίσος των εθνικιστών. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στους μετανάστες. Απομόνωση σε όλους τους εργασιακούς χώρους της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής.

  • Να κλείσει η βάση της Σούδας. Έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΤΟΡΩΝ ΚΩ

ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ 21 ΤΗΛ.22420-27936 ΦΑΞ 22420-22394

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

1Η ΜΑΗ 10:30π.μ.

ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Η τουριστική περίοδος ξεκινάει και ξέρουμε από τώρα τι μας περιμένει.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος συνεχίζονται οι μισθοί πείνας, η απλήρωτη υπερωρία ,η αντικατάσταση εργαζομένων με “μισθούς” των 300 €, χωρίς ρεπό καλύπτοντας ουσιαστικά τις ανάγκες της εργοδοσίας.

Με την πλειοψηφία των ξενοδόχων να μην τηρεί την κλαδική σύμβαση και με τις ευλογίες και αυτής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά από 1-2-3 μνημόνια να επικρατεί στους χώρους δουλειάς το απόλυτο ξεχαρβάλωμα των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Κάπως έτσι οι μεγαλοξενοδόχοι θησαυρίζουν!! Πατώντας πάνω στη δικιά μας δουλειά που χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και πιο φτηνή.

Η αύξηση των τουριστών και για το 2017,σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να μεταφραστεί σε αύξηση των δικών μας εισοδημάτων ή στην καλυτέρευση των συνθηκών δουλειάς. Το ακριβώς αντίθετο θα συμβεί γιατί είναι νόμος όσο εμείς χάνουμε… τόσο κερδισμένοι θα βγαίνουν οι μεγαλοξενοδόχοι και επιχειρήσεις στον τουρισμό.

Τα δικαιώματα που σήμερα ξηλώνονται δεν μας χαρίστηκαν. Κατακτήθηκαν με αγώνες πολύχρονους, επίμονους, στοχευμένους.

Η Πρωτομαγιά είναι τέτοιο φωτεινό παράδειγμα.

Τα νέα μέτρα που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση στην 2η αξιολόγηση μαζί με ΔΝΤ , Ε.Ε και μεγαλοεργοδοσία πρέπει να βρουν ένα κύμα αντίστασης και αντεπίθεσης από τους εργαζόμενους.

Οι εξελίξεις στην περιοχή μας σε ότι αφορά το σουλάτσο που κάνει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο όσο και οι τούρκικες προκλήσεις δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους.

Στην γύρω περιοχή από το Βορρά μέχρι το Νότο έχουν μαζευτεί λύκοι που ζητάνε νέο αίμα των λαών για να χορτάσουν την πείνα τους, σε πετρέλαιο, αέριο, δρόμους μεταφοράς και ενέργειας.

Η προσφυγιά οι πόλεμοι έχουν την αιτία τους, είναι το σύστημα αυτό που με σκοπό το κέρδος σκοτώνει, δολοφονεί, ξεσπιτώνει ανθρώπους.

Εμείς οι εργαζόμενοι στον τουρισμό μπουχτίσαμε από ανάπτυξη και ξέφωτα..

Οι δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας είναι πολλές, τα εμπόδια περισσότερα, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από το δρόμο του αγώνα για να καλυφτούν οι σύγχρονες ανάγκες μας.

Η καμαριέρα, η καθαρίστρια, ο μάγειρας, ο σερβιτόρος, ο υπάλληλος υποδοχής, όλοι οι συνάδελφοι στα επισιτιστικά μαγαζιά και στα ξενοδοχεία αποτελούμε δύναμη αντίστασης και ανατροπής, όταν συλλογικά και μαζικά σταθούμε απέναντι από τα αφεντικά.

Η απεργία στην 1η Μάη ας προσπαθήσουμε να αποτελέσει μια πρώτη απάντηση σε όλα αυτά που μας ετοιμάζουν.

Διεκδικούμε με βάση τις ανάγκες μας:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Ίση αμοιβή, για ίση εργασία. Καμιά διάκριση με βάση το φύλο, τη φυλή, την ηλικία, την εθνικότητα.

  • 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο με μισθούς που να ανταποκρίνονται στο σημερινό επίπεδο διαβίωσης με βάση τις δυνατότητες από την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

  • Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία και του τρόπου υπολογισμού όπως ήταν πριν από την κρίση.

  • Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές δουλειάς, τα δουλεμπορικά, η ενοικιαζόμενη εργασία.

  • Η πρακτική των σπουδαστών των σχολών του κλάδου να αμείβεται σύμφωνα με τη ΣΣΕ και να είναι εργασία 6ωρη, 5θημερη 30ωρη.

  • Να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα για την απλήρωτη κι ανασφάλιστη δουλειά.

  • Επίδομα ανεργίας για τους εποχικούς 600 ευρώ το μήνα μέχρι να επαναπροσληφθούν.

  • Φτηνές και ποιοτικές διακοπές και αναψυχή για όλους τους εργαζόμενους, για όλο το λαό.

  • Μέτρα που να διασφαλίζουν την πρόληψη, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς.

Η πάλη για τα δικαιώματα μας είναι άρρηκτα δεμένη με την πάλη μας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο γι’ αυτό και απαιτούμε:

  • Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που εξελίσσονται και σε αυτές που ετοιμάζονται. Να γυρίσουν πίσω πλοία, αεροπλάνα, στρατιωτικές αποστολές. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα.

  • Όχι δαπάνες πολεμικές για το ΝΑΤΟ, αλλά για τις ανάγκες της εργατικής – λαϊκής οικογένειας. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

  • Όχι στην αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν.

  • Όχι στο μίσος των εθνικιστών. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στους μετανάστες. Απομόνωση σε όλους τους εργασιακούς χώρους της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής.

  • Να κλείσει η βάση της Σούδας. Έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

ΠΕΜΠΤΗ 27/4 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΙΣ 18:30

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 30/04 ΣΤΙΣ 19:00 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 1/05 ΣΤΙΣ 10:30 ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κουράστηκα να διαβάζω τα ίδια και τα ίδια. Δεν έχετε κανέναν με πτυχία μάρκετινγκ να σας πει δυο πραγματάκια;

  2. Δεν ακούω καμιά κουβέντα για την συρρίκνωση, μέχρι εξαφάνιση των Ελλήνων εργαζόμενων στα Ξενοδοχεία κάθε χρόνο. Ο νόμος μιλά για 17% αλλοδαπούς, πολίτες της Ε.Ε. και έχουμε 10% μόνο Έλληνες τελικά.
    Κάντε μια βόλτα σε ένα μήνα στα Ξενοδοχεία του νησιού μας.
    Μ’ αρέσει η πρόταση, μεταξύ άλλων, για την διάκριση της «εθνικότητας». Τα σαΐνια προτείνουν στους εργοδότες Ξενοδόχους να μη κάνουν διάκριση στους εργαζόμενους. Με άλλα λόγια, πάρτε ότι άλλη ράτσα γουστάρετε (άλλο που δεν θέλουν), άντε και μερικούς Έλληνες για τα μάτια.
    Γενικά ανθέλληνες. Αυτό και αν είναι ρατσισμός και φασισμός.
    Τελικά με ποιόν είστε, τον Έλληνα άνεργο εργαζόμενο ή με το συμφέρον του εργοδότη;
    Βρε δεν πάτε καλά………………….

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ