Αρχική Ειδήσεις Σφηνάκια O Rutte (ΝΑΤΟ) κήρυξε το τέλος: Η Ουκρανία δεν μπορεί να διαπραγματευτεί...

O Rutte (ΝΑΤΟ) κήρυξε το τέλος: Η Ουκρανία δεν μπορεί να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος – Ετοιμαστείτε να μάθετε ρώσικα

1
89
«Επί του παρόντος, η Ουκρανία δεν μπορεί να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Rutte
Ο γραμματέας του ΝΑΤΟ Mark Rutte προέβη σε μια πρωτοφανή παραδοχή ήττας για ολόκληρη τη Δύση και το ΝΑΤΟ, καθώς έκανε λόγο για ευνοϊκή θέση της Ρωσίας σε τυχόν διαπραγματεύσεις για ειρήνη στην Ουκρανία, λόγω της συντριπτικής επικράτησης της Μόσχας στα πεδία των μαχών.
Η Ουκρανία δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε θέση να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία «από θέση ισχύος», επεσήμανε σχετικά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, τοποθετούμενος ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
«Επί του παρόντος, η Ουκρανία δεν μπορεί να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Rutte.

«Η Ρωσία παράγει μέσα σε 3 μήνες όσα παράγει το ΝΑΤΟ μέσα σε έναν χρόνο»

Η Ρωσία παράγει μέσα σε τρεις μήνες όσα παράγει ολόκληρη η Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ) μέσα σε έναν χρόνο, πρόσθεσε ο Mark Rutte.
«Σε γενικές γραμμές, η ρωσική οικονομία δεν είναι μεγαλύτερη από την οικονομία της Ολλανδίας και του Βελγίου μαζί. Εσείς οι δύο μαζί είστε η ρωσική οικονομία. Όμως παράγουν μέσα σε τρεις μήνες όσα παράγει ολόκληρο το ΝΑΤΟ μέσα σε έναν χρόνο… Δεν έχουν τους υψηλούς μας μισθούς, δεν έχουν τη γραφειοκρατία μας, μπορούν να κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα, και έχουν ουσιαστικά δημιουργήσει μια πολεμική οικονομία», σημείωσε ο Rutte.
Την ίδια στιγμή, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ συμπλήρωσε ότι, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αυξήσει τη χρηματοδότηση για την άμυνα, τότε οι Ευρωπαίοι θα χρειαστεί να μάθουν ρωσικά.
«Αν δεν το κάνουμε αυτό, σε 4-5 χρόνια θα πρέπει να παρακολουθούμε μαθήματα ρωσικής γλώσσας ή να πάμε στη Νέα Ζηλανδία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι αλήθειες του Rutte για την επικράτηση της Ρωσίας στην ουκρανική σύγκρουση

Ουκ ολίγες φορές από την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, ο γγ του ΝΑΤΟ έχει επισημάνει τον δυσμενή συχετισμό δύναμης για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στη σύγκρουση τους με τη Ρωσία.
Μάλιστα, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου ομολόγησε ότι ο ρωσικός στρατός προελαύνει σε όλο το μέτωπο της Ουκρανίας .
«Η Ρωσία προχωρά σε όλη τη γραμμή του μετώπου», είπε ο Rutte σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.
Όπως υποστήριξε, το μέτωπο πεισματικά «κινείται προς τη Δύση».
Επιπλέον, επανέλαβε την έκκλησή του προς τις χώρες της συμμαχίας να αυξήσουν τις προμήθειες όπλων στο Κίεβο.

«Η Ουκρανία ηττήθηκε» 

Η Ουκρανία αυτή τη στιγμή χάνει στο μέτωπο από τη Ρωσία.
Αυτό δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Mark Rutte συνέντευξη Τύπου στη Βαρσοβία την Τετάρτη (13/11/2025).
Τώρα, καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και αν χρειαστεί μακροπρόθεσμα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η στρατιωτική βοήθεια θα συνεχίσει να ρέει προς την Ουκρανία και να μπορέσουμε να τη μεταφέρουμε από μια θέση στην οποία χάνει έδαφος σε μια θέση σταθεροποίησης του μετώπου και στη συνέχεια ανακτήσει εδάφη», είπε ο Rutte.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο από τις χώρες του ΝΑΤΟ παραμένει εξαιρετικά σημαντική.
Ο Rutte είπε επίσης ότι έχει συζητήσει την ενίσχυση της άμυνας της συμμαχίας με τις πολωνικές αρχές.
«Συζητήσαμε πώς να ενισχύσουμε την άμυνά μας επενδύοντας περισσότερο στις δυνατότητές μας και αυξάνοντας την παραγωγή μας», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Rutte, η συμμαχία θα πρέπει να αυξήσει την αμυντική παραγωγή με τον ίδιο τρόπο που κάνουν η Ρωσία και η Κίνα.

Όχι σε φραγμούς σε εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας εκτός ΕΕ

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ζήτησε 13/1 σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην δημιουργήσει φραγμούς που θα θέτουν εμπόδια σε εταιρείες από κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, που βρίσκονται εκτός ΕΕ, να συμμετάσχουν στην αμυντική βιομηχανική ώθηση του ευρωπαϊκού μπλοκ.
Πέρυσι, η Επιτροπή δημοσίευσε πρόταση κανονισμού για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αμυντικής Βιομηχανίας για τη στήριξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και πλαισίου μέτρων με σκοπό τη διασφάλιση της έγκαιρης διαθεσιμότητας και προμήθειας αμυντικών προϊόντων.
Για αυτό το σκοπό, η Επιτροπή πρότεινε δαπάνες ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για να δώσει στα κράτη μέλη κίνητρα για από κοινού αγορές από ευρωπαϊκές εταιρείες και για να ενθαρρύνει τη βιομηχανία να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα. Τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για το πόσο από το κονδύλι θα πρέπει να προορίζεται σε εταιρείες του ευρωπαϊκού μπλοκ.
Μιλώντας σε συνεδρίαση μιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, ο Rutte τόνισε ότι επικροτεί το Πρόγραμμα, αλλά διατύπωσε επιφυλάξεις.
«Πρέπει να αποφύγουμε τη δημιουργία νέων φραγμών μεταξύ των συμμάχων που το μόνο που θα κάνουν είναι να αυξάνουν το κόστος, θα περιπλέξουν την παραγωγή και θα βλάψουν την καινοτομία», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
«Η συμμετοχή συμμάχων εκτός ΕΕ στις αμυντικές βιομηχανικές προσπάθειες της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας, πιστεύω, για την ασφάλεια της Ευρώπης», σημείωσε, τονίζοντας πως «η διατλαντική αμυντική βιομηχανική συνεργασία μας κάνει όλους πιο δυνατούς».
Ενώ η πλειονότητα των χωρών της ΕΕ αποτελούν μέρος του ΝΑΤΟ, ορισμένα από τα βασικά μέλη της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Τουρκίας, δεν είναι μέλη της ΕΕ.
«Σε μια εποχή που η Ρωσία, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν αυξάνουν την αμυντική βιομηχανική συνεργασία τους σε πρωτοφανή επίπεδα, θα ήταν πράξη αυτοτραυματισμού να τεθούν νέοι φραγμοί μεταξύ των συμμάχων», τόνισε ο Rutte.

www.bankingnews.gr

Επικείμενη συνάντηση Τραμπ – Πούτιν θέλει να φιλοξενήσει ο Βούτσιτς στη Σερβία

Η πολιτική ηγεσία της Σερβίας προσφέρθηκε να φιλοξενήσει στο Βελιγράδι ενδεχόμενη επικείμενη συνάντηση των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε, σε συνέντευξη του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι, ότι θα καταθέσει και επίσημα την πρόταση στις δύο πλευρές επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει καλύτερη χώρα για να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση.

«Η Σερβία είναι η χώρα όπου ο πρόεδρος Τραμπ έχει την υψηλότερη υποστήριξη σε όλη την Ευρώπη. Δεν υπάρχει χώρα που να μπορεί να συγκριθεί με τη Σερβία όσον αφορά την υποστήριξη στον πρόεδρο Τραμπ. Και δεν μιλάμε για στήριξη από την ηγεσία, που ούτως ή άλλως υφίσταται, αλλά μιλάμε για τη υποστήριξη του λαού συνολικά. Από την άλλη, η Σερβία είναι μια χώρα όπου ο πρόεδρος Πούτιν εξακολουθεί να είναι πολύ, πολύ δημοφιλής. Νομίζω, λοιπόν,  ότι η Σερβία  είναι το μοναδικό μέρος στον κόσμο που θα ήταν εξαιρετικά κατάλληλο και για τους δύο ηγέτες», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της δημοκρατίας ανέφερε ότι η Σερβία έχει την δυνατότητα να διοργανώσει μία τέτοια συνάντηση και να εγγυηθεί την ασφάλεια της.  Το ίδιο υποστήριξε και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Τζούριτς επισημαίνοντας ότι «η ισορροπημένη εξωτερική πολιτική που ασκεί η Σερβία την καθιστά καταλληλότερη χώρα για να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση Τραμπ – Πούτιν».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ