5 βήματα για να αυξήσετε τον REM ύπνο

0
3257

 

Όταν μιλάμε για βαθύ και ξεκούραστο ύπνο, η πρώτη εικόνα που κάνουμε είναι άνετα, μαλακά, αφράτα στρώματα έτοιμα να “φιλοξενήσουν” το ταλαιπωρημένο σώμα μας. Πραγματικά στο τέλος μιας δύσκολης και κουραστικής ημέρας το να ξαπλώσουμε και να κάνουμε έναν ύπνο άνετο και χωρίς διακοπές μοιάζει με φάρμακο.

 

Όπως επίσης είναι ήδη γνωστό ο ύπνος μας προσφέρει πραγματική ξεκούραση, όταν περνάμε από όλα τα στάδια. Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να έχουμε τόσο τον βαθύ ύπνο όσο και τον πιο ελαφρύ REM ύπνο. Ειδικά ο τελευταίος είναι πάρα πολύ σημαντικός για την ανανέωση των κυττάρων και την ξεκούραση τόσο του μυαλού όσο και του σώματός μας στη διάρκεια του ύπνου.

Γιατί είναι σημαντικός ο REM ύπνος;

Ο εγκέφαλός μας είναι ενεργό στη διάρκεια του REM ύπνου. Μάλιστα είναι σε αυτή τη φάση του ύπνου που παρατηρείται έντονη νευρική δραστηριότητα. Αυτή με τη σειρά της είναι επωφελής για σημαντικές λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η μνήμη, η μάθηση, η απόδοση και η δυνατότητά μας να λύνουμε προβλήματα.

 

Επίσης η συγκεκριμένη φάση ύπνου βοηθά τον εγκέφαλο να κλειδώσει και να αφομοιώσει τις νέες πληροφορίες, που έλαβε. Έτσι αν μαθαίνετε για παράδειγμα μια ξένη γλώσσα, ένα άθλημα ή ένα μουσικό όργανο και κοιμηθείτε, την επόμενη μέρα θα είστε καλύτεροι σε αυτό που μαθαίνετε.

 

Θυμός: Φταίνε οι άλλοι, τα στρώματα ύπνου ή κάτι άλλο;

Ο θυμός, οι εναλλαγές στη διάθεση μπορεί να μην έχουν να κάνουν με τους άλλους, αλλά με το πως κοιμηθήκαμε. Αποδίδουμε μάλιστα στα στρώματα ύπνου την οξυθυμία μας, αναγνωρίζοντας ότι ο κακός ύπνος φταίει, που κάποιες μέρες θυμώνουμε εύκολα. Μια νύχτα κακού ύπνου μια στις τόσες δε μας δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα.

 

Όταν όμως επανειλημμένα χάνουμε τον REM ύπνο, αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία μας. Μελέτες έχουν αποδώσει την εκδήλωση της νόσου Alzheimer, Parkinson αλλά και ψυχιατρικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη και σχιζοφρένεια. Αυτές βέβαια οι νόσοι εκδηλώνονται σε ακραίες περιπτώσεις έλλειψης ύπνου.

 

 5 βήματα για να αυξήσετε τον REM ύπνο

Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τον REM ύπνο κάθε βράδυ κι έτσι να βελτιώσετε τη συνολική ποιότητα του ύπνου. Δε δουλεύουν οι ίδιες συμβουλές στον ίδιο βαθμό για όλους, αλλά κάποια από αυτά μπορεί να σας φανούν χρήσιμα.

 

  1. Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά κάθε βράδυ

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος για να βελτιώσει τον ύπνο συνολικά- και συνακόλουθα την ποσότητα REM ύπνου- είναι απλώς να κοιμάται αρκετά. Οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν τις 7 – 9 ώρες ύπνου το βράδυ, με τις 8 ώρες να είναι οι πλέον ενδεδειγμένες. Επίσης προτείνουν να ορίσουμε μια συγκεκριμένη ώρα που θα μας εξυπηρετούσε να κοιμηθούμε βάσει της ώρας, που ξυπνάμε το πρωί.

 

  1. Ξαπλώστε στα κρεβάτια την ίδια ώρα κάθε βράδυ

Το να ξαπλώνετε στα κρεβάτια την ίδια ώρα είναι καίριας σημασίας και σε αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε μια ορισμένη ρουτίνα ύπνου. Δημιουργήστε μια ρουτίνα πριν κοιμηθείτε κάθε βράδυ και μείνετε πιστοί σε αυτή.

 

  1. Ενισχύστε τον κιρκάδιο ρυθμό σας

Ένας άλλος τρόπος να βελτιώσετε τον ύπνο σας είναι εστιάζοντας στον προσωπικό σας κιρκάδιο ρυθμό. Αυτός ρυθμίζει το βιολογικό μας ρολόι, πότε είμαστε ξύπνιοι και πότε κοιμόμαστε.

 

Υπάρχει κι ένας απλός τρόπος με τον οποίο οι ίδιοι μπορείτε να ρυθμίσετε το βιολογικό σας ρολόι. Εκτεθείτε στο φως του ήλιου αμέσως μόλις ξυπνήσετε για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να καταλάβει την ημέρα. Στην ίδια κατεύθυνση βοηθά και η πρωινή άσκηση, που μας ξυπνά ακαριαία.

 

  1. Κάντε το υπνοδωμάτιό σας κατάλληλο για ύπνο

Ένας άνετος, καλοσχεδιασμένος χώρος μπορεί να βοηθήσει να έχετε καλύτερο ύπνο. Τι σχέση έχει η διάταξη του χώρου με τον ύπνο, εύλογα θα απορήσει κανείς. Φανταστείτε όμως ένα δωμάτιο μικρό, με πολλά πράγματα, που είναι δύσκολο να συμμαζευτεί και να καθαριστεί. Η ακαταστασία αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό, σύμφωνα με ευρήματα ερευνών.

 

Επίσης κάθε δωμάτιο την ώρα που πηγαίνουμε για ύπνο, θα πρέπει να είναι σκοτεινό, δροσερό και ήσυχο για να κοιμηθούμε καλά. Επομένως οι ειδικοί συνιστούν να αποσυνδέουμε τις ηλεκτρικές συσκευές και να σβήνουμε κάθε πηγή φωτός, καθώς μας εμποδίζει να κοιμηθούμε.

 

  1. Στο υπνοδωμάτιο έχουν θέση μόνο τα μαξιλάρια ύπνου

Τα μαξιλάρια ύπνου, οι κουβέρτες, τα σεντόνια είναι όσα έχουν θέση στο υπνοδωμάτιό μας. Αντίθετα το laptop, η τηλεόραση ή το κινητό μας δε θα πρέπει να βρίσκονται σε έναν χώρο που προορίζεται για ύπνο. Επομένως άσχετες με τον ύπνο δραστηριότητες πρέπει να μένουν εκτός. Θέλουμε να ενισχύσουμε το κρεβάτι και το δωμάτιο, ώστε μόλις μπαίνετε στον χώρο να παίρνει ο εγκέφαλος το σήμα, ότι τώρα είναι ώρα ύπνου.

 

Τα παραπάνω είναι βέβαιο, ότι θα σας διασφαλίσουν ποιοτικό και επαρκή REM ύπνο. Επίσης ισχύουν οι ίδιες συμβουλές, που ισχύουν και για τον βαθύ, ποιοτικό ύπνο. Δε θα πρέπει να τρώτε βαριά λίγο πριν τον ύπνο, ενώ και το αλκοόλ και η καφεΐνη διαταράσσουν εξίσου τη ροή του ύπνου. Τέλος αν παρατηρήσετε ότι για μεγάλο διάστημα έχετε διαταραχές στον ύπνο, κρίνετε απαραίτητο να ζητήσετε τη συμβουλή κάποιου ειδικού.

 

Images by suksao on Freepik

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ