Η παροιμία «μια εικόνα, χίλιες λέξεις» έχει αποδειχθεί σωστή σε αναρίθμητες περιπτώσεις. Η ανάγκη για εικόνα, είτε είναι σταθερή είτε κινούμενη, δημιούργησε τεχνολογικά επιτεύγματα που αποτελούν ξεχωριστές μορφές τέχνης, με το ίδιο αποτέλεσμα και την ίδια επίδραση σε όποιον τα παρακολουθεί. Αρχικά υπήρξε η φωτογραφία, με την σταθερή αποτύπωση μίας στιγμής. Ακολούθησε η κινούμενη εικόνα, που αποτελεί στην πραγματικότητα μία συρραφή πολλών εικόνων σε 24 καρέ.
Έτσι δημιουργήθηκε ο κινηματογράφος και έπειτα η τηλεόραση, σε μία απλοϊκή περιγραφή της τεράστιας ιστορίας των δύο μέσων. Όλοι γνωρίζουμε πια πόσο έχει επηρεάσει ο κινηματογράφος και η τηλεόραση την κοινωνία μας, με την τελευταία να αποτελεί για δεκαετίες το κύριο μέσο ενημέρωσης του κοινού. Η τηλεόραση κατάφερε να φέρει αμεσότητα στη ζωή μας, αλλά και να επηρεάσει σε τεράστιο βαθμό το πώς αντιμετωπίζουμε καταστάσεις της καθημερινότητάς μας.
Ειδικά η τηλεόραση αναβάθμισε πρόσωπα που δεν θα έβρισκαν ποτέ τον δρόμο προς τη δόξα. Μετέφερε πληροφορία σε χρόνο ρεκόρ. Ανέδειξε ακόμη και γεγονότα ή αθλήματα που δεν είχαν πρόσβαση στα φώτα της δημοσιότητας. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πόκερ, ένα άθλημα που υπάρχει από τα μέσα του 1800, αλλά χρειάστηκε να φτάσει στα τέλη του 1900 μέχρι να κερδίσει την αναγνώριση που του αρμόζει. Πρόκειται για μία διασκέδαση με πολλούς θαυμαστές, καθώς οι κανόνες του πόκερ δεν έχουν αλλάξει από τότε που εμφανίστηκε το παιχνίδι. Είναι εύκολο να τους μάθει κανείς και να δοκιμάσει τις ικανότητές του, αλλά η ανάγκη για φυσική παρουσία περιόριζε την δημοτικότητά του.
Το 1975 όμως η βιομηχανία του πόκερ αντιλήφθηκε την προοπτική της τηλεόρασης, επέτρεψε τη μετάδοση των μεγαλύτερων τουρνουά και έτσι το παιχνίδι μπήκε σε κάθε σπίτι. Το πόκερ δε σταμάτησε όμως εκεί και με την αλλαγή της χιλιετίας πέρασε στον ψηφιακό κόσμο. Με τη βοήθεια του internet και τη δημιουργία εξειδικευμένων online πλατφορμών, το πόκερ εξαφάνισε κάθε ανάγκη φυσικής παρουσίας. Κάθε λάτρης του αθλήματος μπορεί πλέον να παίζει από όπου κι αν βρίσκεται, όποια ώρα της ημέρας θέλει, χωρίς περιορισμούς.
Στη διάδοση του πόκερ συνέβαλε όμως ένα νέο στοιχείο της τεχνολογίας: το live streaming, που μετέφερε τις ζωντανές μεταδόσεις σε κάθε φορητή συσκευή. Είναι, επίσης, το ίδιο μέσο που άλλαξε και την επίδραση της τηλεόρασης στην καθημερινότητάς μας, αφού πήρε τα ηνία στη διασκέδαση. Το live streaming έφερε στο προσκήνιο την τηλεόραση on-demand, δηλαδή την παρακολούθηση περιεχομένου όποτε και απ’ όπου θέλει ο χρήστης. Σήμερα είναι εξαιρετικά διαδεδομένη μέσω των σχετικών πλατφορμών, όπως είναι το Netfix, το Amazon Prime, το Hulu, το Disney+ και πολλές ακόμη. Τα υπέρ και τα κατά της παράδοσης και του μοντέρνου τρόπου διασκέδασης είναι πολύ ξεκάθαρα.
Η άνεση και η ευελιξία που προσφέρει η τηλεόραση on-demand είναι σίγουρα ένα – εάν όχι το βασικότερο – υπέρ. Μπορούμε να αφήσουμε πίσω το άγχος του να προλάβουμε την αγαπημένη μας σειρά ή ταινία, αφού αυτές οι πλατφόρμες λειτουργούν ακολουθώντας τις επιθυμίες μας, τις ανάγκες μας και το καθημερινό πρόγραμμά μας. Είτε είμαστε πολυάσχολοι και περιμένουμε αργά το βράδυ να χαλαρώσουμε με μία ταινία που θέλαμε να δούμε ή έχουμε ένα κενό στην εργασία μας που θα θέλαμε να το γεμίσουμε διασκεδάζοντας με ένα επεισόδιο από την αγαπημένη μας σειρά, πλατφόρμες, όπως το Netfix, είναι εδώ για να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες μας με ένα απλό κλικ.
Επιπλέον, αυτό το «κλικ» μάς μεταφέρει σε έναν διαδικτυακό κόσμο με ατελείωτες επιλογές, και μάλιστα, μέσα από συνδρομητικά πακέτα που συνήθως μάς συμφέρουν οικονομικά. Πόσες φορές έχει τύχει να ψάχνουμε για να παρακολουθήσουμε κάποια ταινία στην τηλεόραση και να μην μας αρέσει κάτι από όσα είναι διαθέσιμα εκείνη την ώρα; Η τηλεόραση on-demand προσφέρει σε γενικές γραμμές το πιο πρόσφατο αποκλειστικό περιεχόμενο, το οποίο ανανεώνεται διαρκώς, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο το να μη βρούμε αυτό που ψάχναμε.
Από την άλλη πλευρά, δε γίνεται να μην αναγνωρίσουμε την εμπιστοσύνη που δημιουργεί η παραδοσιακή τηλεόραση. Η αξιοπιστία της, άλλωστε, στηρίζεται κυρίως στο ότι δεν έχουμε να περιμένουμε δυσάρεστες εκπλήξεις, αφού πρόκειται για προγράμματα και εκπομπές που «τρέχουν» εκείνη την ώρα και που δε θα επηρεαστούν από τη σύνδεσή μας ή την ταχύτητα του ίντερνετ.
Εδώ, δεν έχουμε να ανησυχούμε εάν θα «παίξει» ένα επεισόδιο, εάν θα κολλήσει σε κάποιο σημείο επειδή δεν φορτώνει σωστά ή εάν θα τύχει να είναι αργή η σύνδεσή μας. Επίσης, η παραδοσιακή τηλεόραση κερδίζει συνήθως και στην ποιότητα της εικόνας, αφού οι εκπομπές της δεν είναι συμπιεσμένα αρχεία που πρέπει να χωρέσουν σε ένα σάιτ, αλλά περιεχόμενο υψηλής ανάλυσης.
Σε κάθε περίπτωση, όλες οι επιλογές είναι πλέον διαθέσιμες ώστε να μπορούμε να επιλέγουμε κάθε φορά αυτό που θα λειτουργεί καλύτερα ανάλογα με τις ανάγκες μας.