Γιατί οι ηλικιωμένοι προτιμούν την χρήση ενός χάρτινου ημερολογίου σε αντίθεση με ενός ψηφιακού

0
3272

 

 

Καθώς ο ψηφιακός κόσμος κατακλύζει όλο και περισσότερο την καθημερινότητα μας, υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που ακόμα αντιστέκεται σε αυτή την νέα πραγματικότητα. Σε αυτή την κατηγορία συναντάμε πολλά ενήλικα άτομα και ηλικιωμένους, που δεν θέλουν για πρακτικούς λόγους να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες. Γι’ αυτό τον λόγο, επιλέγουν να κάνουν ακόμα χρήση των παραδοσιακών εργαλείων οργάνωσης, όπως ένα χάρτινό ημερολόγιο https://flexbook.gr/el/6-imerologio ή σημειωματάριο https://flexbook.gr/el/5-simiomatario, για να κρατάνε τις καθημερινές εργασίες και υποχρεώσεις στο σπίτι και το γραφείο. Και τα δύο όμως μπορεί να προσφέρουν μοναδικά οφέλη, και η καλύτερη επιλογή εξαρτάται συχνά από την εξοικείωση του ατόμου με την τεχνολογία, τις συγκεκριμένες ανάγκες και τις προσωπικές προτιμήσεις που μπορεί να έχει. Παρακάτω, θα δούμε τα πλεονεκτήματα τόσο των χάρτινων όσο και των ηλεκτρονικών εργαλείων για ενήλικες, δίνοντας έμφαση στα ξεχωριστά οφέλη που παρέχει το καθένα.

 

Πολλοί ηλικιωμένοι έχουν χρησιμοποιήσει χάρτινες σημειώσεις και ημερολόγια για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους. Αυτή η εξοικείωση καθιστά αυτά τα εργαλεία ένα καθημερινό κομμάτι της ζωής τους, που δεν θέλουν εύκολα να αλλάξουν. Η απλότητα του χαρτιού διασφαλίζει ότι οι ηλικιωμένοι μπορούν να διαχειρίζονται τα χρονοδιαγράμματα και τις σημειώσεις τους, χωρίς να έχουν ανάγκη έναν υπολογιστή ή κινητό.

 

Η γραφή και η αφή του χαρτιού μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τους ενήλικες. Η πράξη της γραφής με το χέρι και της φυσικής περιστροφής σελίδων ενεργοποιεί τις αισθήσεις, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μνήμης και στη γνωστική λειτουργία. Αυτό υποστηρίζουν και οι σύγχρονες έρευνες που έχουν γίνει πάνω σε άτομα με πρόβλημα στην διαχείριση μνήμης.

 

Επιπλέον, οι χάρτινες σημειώσεις και τα ημερολόγια δεν εξαρτώνται από την παροχή ρεύματος ή διασύνδεσης στο Διαδίκτυο, γεγονός που τα καθιστά πιο αξιόπιστα και προσβάσιμα ανά πάσα στιγμή. Αυτό απαλλάσσει τα άτομα προχωρημένης ηλικίας από το άγχος μην ξεμείνουν από μπαταρία και την ανασφάλειά μην χάσουν τα δεδομένα τους από κάποιο πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί στο λογισμικό ή την συσκευή. Επίσης, δεν υπάρχει κίνδυνος παραβίασης των προσωπικών δεδομένων από κάποια κυβερνοεπίθεση ή ιό, που μπορεί να επηρεάσει το σύστημα και να χάσουν τα δεδομένα και τις σημειώσεις τους.

 

Υπάρχουν όμως και πολλά πλεονεκτήματα που τα ψηφιακά ημερολόγια και σημειωματάρια έχουν να προσφέρουν. Ένα πρόγραμμα οργάνωσης γραφείου και καθημερινών αναγκών μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την οργάνωση και την αποτελεσματικότητα των εργασιών ενός ενήλικου ατόμου, με την λειτουργία των υπενθυμίσεων και τον συγχρονισμό με περισσότερες κινητές  συσκευές. Αυτό διασφαλίζει ότι, οι ηλικιωμένοι και ιδιαίτερα αυτοί που ξεχνάνε εύκολα, δεν χάνουν σημαντικά ραντεβού ή εργασίες. Αυτά τα εργαλεία μπορούν να απλοποιήσουν τη διαχείριση πολύπλοκων χρονοδιαγραμμάτων και δραστηριοτήτων.

 

Πολλές ηλεκτρονικές συσκευές είναι εξοπλισμένες με χαρακτηριστικά προσβασιμότητας, που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν τους ηλικιωμένους. Αυτά περιλαμβάνουν αναγνώριση φωνής, μετατροπή κειμένου σε ομιλία, ρυθμιζόμενο μέγεθος γραμματοσειράς και οθόνες υψηλής αντίθεσης. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να διευκολύνουν τους ηλικιωμένους με προβλήματα στην όραση και την κινητικότητα.

 

Τα ηλεκτρονικά εργαλεία επιτρέπουν την εύκολη ανταλλαγή πληροφοριών με άλλα μέλη της οικογένειας, που μπορεί να βρίσκονται μακριά και θέλουν να έχουν πρόσβαση στις καθημερινές εργασίες των γονιών τους, για την ενημέρωση των ραντεβού με γιατρούς κλπ. Επίσης, τα ηλεκτρονικά ημερολόγια και οι σημειώσεις μπορούν να ενσωματωθούν με άλλες εφαρμογές, όπως το email ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ