Σπάνιο ξέσπασμα μυκητιάσεων: Επικίνδυνη λοίμωξη μεταδίδεται με την ερωτική πράξη

0
5899

Ο μύκητας έχει προηγουμένως ανιχνευθεί στη Νοτιοανατολική Ασία και την Ευρώπη και τώρα

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μετά τον εντοπισμό για πρώτη φορά στις ΗΠΑ μιας εξαιρετικά μεταδοτικής σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης από δακτυλίτιδα.

Αλλά τι είναι το ringworm και πώς μπορείτε να ξέρετε αν το έχετε;

Σύμφωνα με το Newsweek, o δακτυλίτης είναι ένας ευρύς όρος για μια ομάδα δερματικών λοιμώξεων που προκαλούνται από διάφορα είδη μυκήτων. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές δακτυλίτιδας, όπως το πόδι του αθλητή και η φαγούρα του τζόκεϊ. Ωστόσο, ένα σπάνιο είδος σεξουαλικά μεταδιδόμενης δακτυλίτιδας, γνωστό ως Trichophyton mentagrophytes τύπου VII, έχει τώρα ανιχνευθεί για πρώτη φορά στις ΗΠΑ.

Ο μύκητας έχει προηγουμένως ανιχνευθεί στη Νοτιοανατολική Ασία και την Ευρώπη και τώρα, σε μια εργασία που δημοσιεύθηκε στις 5 Ιουνίου στο περιοδικό JAMA Dermatology, γιατροί από την Ιατρική Σχολή Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης περιέγραψαν αυτό που πιστεύουν ότι είναι το πρώτο κρούσμα του παρασίτου στις ΗΠΑ.

O ασθενής νούμερο ένα

Ο εν λόγω ασθενής ήταν ένας άνδρας γύρω στα 30 που είχε εμφανίσει φολιδωτά, κόκκινα σημάδια γύρω από τη βουβωνική χώρα, τα γεννητικά όργανα και τους γλουτούς του, καθώς και στα πόδια, τα χέρια και την πλάτη του. Είχε μόλις επιστρέψει στη Νέα Υόρκη μετά από ταξίδια στην Αγγλία, την Ελλάδα και την Καλιφόρνια, όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα εξανθήματα. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του, ο ασθενής ανέφερε ότι είχε πολλούς άνδρες σεξουαλικούς συντρόφους, αν και κανένας δεν είχε παρόμοια εξανθήματα.

Μια βιοψία δέρματος επιβεβαίωσε ότι το εξάνθημα του ασθενούς προκλήθηκε από δακτυλίτιδα και του χορηγήθηκε αντιμυκητιασική αγωγή.

Αφού η αρχική θεραπεία ήταν ανεπιτυχής, οι γιατροί του ανέλυσαν τον μύκητα και διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για Trichophyton mentagrophytes και τροποποίησαν την αντιμυκητιασική του αγωγή.

Τι πρέπει να ξέρουμε

Το Trichophyton mentagrophytes μπορεί να παρουσιαστεί όπως μια κανονική λοίμωξη από δακτυλίτιδα, με ένα κόκκινο εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου σε όλο το δέρμα, ιδιαίτερα γύρω από τους μηρούς και την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Ωστόσο, οι γιατροί του προειδοποίησαν ότι η λοίμωξη με Trichophyton mentagrophytes μπορεί να είναι πιο φλεγμονώδης και να οδηγήσει σε αποστήματα και ουλές, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Ο πρώτος συγγραφέας της έκθεσης, Avrom Caplan, πρόσθεσε ότι το εξάνθημα μπορεί επίσης να μοιάζει περισσότερο με έξαρση εκζέματος παρά με τους τυπικούς κύκλους που σχηματίζει το ringworm.

«Οι δερματολόγοι στις ΗΠΑ θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τις λοιμώξεις από [Trichophyton mentagrophytes]», ανέφεραν οι συγγραφείς στην έκθεση. «Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ουλές και μετάδοση».

Είναι επίσης σημαντικό οι ασθενείς να είναι ανοιχτοί με τους γιατρούς τους σχετικά με νέα ή επίμονα εξανθήματα στην περιοχή των γεννητικών τους οργάνων, καθώς και με το σεξουαλικό τους ιστορικό, όπου αυτό είναι σχετικό.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ