Σφοδρή χαλαζόπτωση έβγαλε τα εκχιονιστικά μηχανήματα στους δρόμους στο Ρόιτλινγκεν της Γερμανίας, ενώ από τις πλημμύρες στη Σλοβενία τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους
Τα εκχιονιστικά μηχανήματα βγήκαν στους δρόμους της νοτιοδυτικής Γερμανίας εν μέσω θέρους, καθώς μία σφοδρή καταιγίδα άφησε πίσω τεράστιες ποσότητες χαλαζιού. Οι αρχές στο Ρόιτλινγκεν στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, δήλωσαν ότι μια «τοπική καταιγίδα με χαλάζι και ισχυρές βροχοπτώσεις» σάρωσε το κέντρο της πόλης το απόγευμα της Παρασκευής (4/8).
Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν δείχνουν τους δρόμους καλυμμένους στα λευκά ενώ αξιωματούχοι της πόλης είπαν ότι το χαλάζι είχε πάχος 30 εκατοστών κατά τόπους. Φύλλα και χαλάζι έφραξαν τα φρεάτια αποχέτευσης μέσα σε λίγα λεπτά και το νερό έρεε σε υπόγειους χώρους στάθμευσης, υπόγεια και κτήρια κατοικιών.
Ο ποταμός Echaz, ο οποίος διασχίζει την πόλη, ανέβηκε 1,5 μέτρο σε πέντε λεπτά, απειλώντας με πλημμύρες. Περίπου 250 μέλη της πυροσβεστικής και εκατοντάδες εθελοντές αναπτύχθηκαν σε περίπου 100 αποστολές.
Πλημμύρες σημειώθηκαν και στην Αυστρία, ενώ τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Σλοβενία. Στο St. Paul im Lavanttal στην Κάτω Καρινθία, 70 σπίτια εκκενώθηκαν, ενώ στις περιοχές γύρω από το Eisenkappel και το Klagenfurt, ορισμένα σημεία αποκόπηκαν από τη γύρω περιοχή. Ένα φράγμα απειλείται να σπάσει κοντά στο Κλάγκενφουρτ. Στο πέρασμα Loibl, 200 λίτρα βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο έπεσαν μέσα σε 24 ώρες, ποσότητα που αντιστοιχεί συνήθως σε έναν ολόκληρο μήνα.
Στη Σλοβενία, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από καταρρακτώδεις βροχές. Ποτάμια υπερχείλισαν, δρόμοι και γέφυρες πλημμύρισαν, με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Ρόμπερτ Γκόλομπ να κάνει λόγο για καταστροφή.
Η περιβαλλοντική αρχή της Σλοβενίας Arso ανέβασε την προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα στο υψηλότερο επίπεδο. Η πλημμύρα θα μπορούσε να είναι η χειρότερη από τότε που η Σλοβενία κέρδισε την ανεξαρτησία το 1991. «Η κλίμακα είναι καταστροφική. Ζητάμε όλη τη βοήθεια που μπορούμε να λάβουμε», είπε ο Γκόλομπ, προτρέποντας τους ανθρώπους να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εκτός εάν είναι επείγουσα ανάγκη.
Οι αρχές στο Celje διέταξαν περίπου 4.000 άτομα να απομακρυνθούν με ασφάλεια επειδή ο ποταμός Savinja υπερχείλισε. Ανοδικά στην πόλη Λιούμπνο, ο ποταμός παρέσυρε σπίτια και προκάλεσε επίσης κατολισθήσεις. Η περιοχή Koroška στη βόρεια Σλοβενία, που συνορεύει με την Αυστρία, επλήγη περισσότερο: γέφυρες και δρόμοι καταστράφηκαν και η παροχή νερού διακόπηκε σε ορισμένες περιοχές.