Όλοι το βλέπουν αλλά κανείς δεν ξέρει τί είναι: Τι συμβολίζει πραγματικά το Barber’s Pole που βλέπουμε έξω από τα κουρεία;

0
1321

Τα μπαρμπέρικα ολοένα και πληθαίνουν στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια και όλοι έχουν προσέξει ότι απ’ έξω διαθέτουν έναν κύλινδρο που στριφογυρίζει, με λευκές, κόκκινες και μπλε ραβδώσεις.

Τι συμβολίζουν οι κύλινδροι έξω από τα μπαρμπέρικα

Η παράδοση προέρχεται από τον Μεσαίωνα, τότε που οι κουρείς ή μπαρμπέρηδες ήταν και χειρούργοι, κάνοντας μικροεπεμβάσεις στους πελάτες, όπως για παράδειγμα, αφαίρεση δοντιών.

Ο εν λόγω κύλινδρος αντιπροσώπευε τη ράβδο που έπιανε ο ασθενής για να γίνει ευκολότερη η ροή του αίματος και έτσι έγινε το σήμα κατατεθέν τους.

Στην περίοδο της Αναγέννησης, οι χειρούργοι στο Άμστερνταμ χρησιμοποίησαν τις πολύχρωμες ραβδώσεις, με το κόκκινο να υποδηλώνει ότι ήταν έτοιμοι να ματώσουν τους πελάτες, το λευκό ότι θα τους διορθώσουν τα κοκάλα ή θα τους βγάλουν τα δόντια και το μπλε ότι θα προσφέρουν ένα ξύρισμα, αν κάτι πιο επείγον δεν χρειαζόταν.

Εκτός από την εξαγωγή δοντιών, οι κουρείς – χειρούργοι βοηθούσαν για την εξόντωση των ψειρών στα μαλλιά, περιποιούνταν τα μαλλιά και τα μούσια, έκαναν αφαιμάξεις με βδέλλες, αλλά και μικρές χειρουργικές επεμβάσεις.

Μάλιστα, ο αρχικός κύλινδρος είχε στην κορυφή του έναν νιπτήρα, που αντιπροσωπεύει το δοχείο που φυλάσσονταν οι βδέλλες και έναν στο κάτω μέρος, που αντιπροσωπεύει το δοχείο όπου πήγαινε το αίμα.

Το κούρεμα ήταν η κύρια δραστηριότητά τους, αλλά πολλές φορές έκαναν και τις υπόλοιπες, ενώ ασχολούνταν με την περιποίηση γενικότερα, όχι μόνο των μαλλιών και της γενειάδας, αλλά επίσης του δέρματος και της οδοντοστοιχίας.

Στην Αγγλία και σε άλλες χώρες, μετά τη συνδικαλιστική ενοποίηση των μπαρμπέρηδων, χρησιμοποιήθηκαν κύλινδροι με κόκκινες και άσπρες ραβδώσεις, ενώ το μπλε προστέθηκε στις ΗΠΑ, πιθανότατα για να τιμήσουν τα χρώματα της σημαίας.

Ακόμη μία εκδοχή, που παραπέμπει περισσότερο στους παλιούς κουρείς – χειρούργους, αναφέρει ότι το κόκκινο αντιπροσωπεύει το αρτηριακό αίμα, το μπλε το φλεβικό αίμα και το λευκό τους επιδέσμους.

Τον 20 αιώνα, άρχισε και η εμπορική χρήση των Barber Poles, με τον μεγαλύτερο που υπάρχει να έχει ύψος 22 μέτρα.

Τα μπαρμπέρικα έγιναν κομμάτι της ανδρικής κουλτούρας και μετατρέπεται σε κοινωνικό χώρο, όπως δηλαδή ξεκίνησε τα παλιά χρόνια.

Τα μπαρμπέρικα ανθίζουν στην Ελλάδα σε αντίθεση με τις ΗΠΑ όπου φθίνουν.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ