Πρόληψη και Υγεία: Ποιες ιατρικές συσκευές είναι χρήσιμες για το σπίτι

0
2675

Τα τελευταία χρόνια, και μετά από το πέρας της πανδημίας, η ζήτηση για ιατρικές συσκευές οικιακής χρήσης έχει αυξηθεί σημαντικά. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν πάρει πολύ σοβαρά το θέμα της υγείας και της πρόληψης παρακολουθώντας σχεδόν καθημερινά την κατάσταση της υγείας τους, ακόμα και από το σπίτι. Κάθε οικογένεια προμηθεύεται βασικές συσκευές, όπως είναι το ηλεκτρονικό θερμόμετρο, ο μετρητής ύψους (τα αναστημόμετρα https://www.germanos-medicals.gr/c/zygi) για τα παιδιά και το πιεσόμετρο για τους μεγάλους. Αυτές οι συσκευές διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην παρακολούθηση της υγείας των μελών μιας οικογένειας. Παρακάτω θα αναλύσουμε τη λειτουργικότητά τους και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά στο σπίτι.

 

Το ηλεκτρονικό θερμόμετρο

 

Το γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια με την πανδημία και έχει γίνει το αγαπημένο αξεσουάρ των γονιών και των παιδιών γιατί είναι εύκολο στην χρήση. Δουλεύει με υπέρυθρες και καταγράφει την θερμοκρασία της επιφάνειας στο δέρμα. Η χρήση του είναι πολύ απλή. Σημαδεύουμε με το θερμόμετρο το μέτωπο του ασθενούς και πατάμε την σκανδάλη. Όταν ακούσουμε τον ήχο διαβάζουμε την ένδειξη που θα βγει στην οθόνη.

 

Υπάρχουν και τα κοινά ηλεκτρονικά θερμόμετρα που μοιάζουν σαν τα παλιά στην χρήση, μόνο αντί για υδράργυρο έχουν αισθητήρα θερμοκρασίας. Τα τοποθετούμε άφοβα στο στόμα η στην μασχάλη και μετράμε την θερμοκρασία όπως θα κάναμε με ένα απλό θερμόμετρο. Η ένδειξη αναγράφεται σε μία ηλεκτρονική μικρή οθόνη πάνω στο θερμόμετρο.

 

Ο μετρητής ύψους (αναστημόμετρο)

Η συγκεκριμένη συσκευή, μπορεί κάποιοι να μην την θεωρούν χρήσιμη, αλλά για αυτούς που θέλουν να ελέγχουν το ύψος και την ανάπτυξη των παιδιών τους είναι πολύτιμη. Οι πληροφορίες που μπορούμε να πάρουμε από το ύψος μπορεί να είναι απαραίτητες για να αξιολογήσουμε σωστά  την συνολική υγεία και ανάπτυξη του παιδιού. Η χρήση ενός αναστημόμετρου είναι σχετικά απλή:

 

  • Τοποθετήστε το μετρητή ύψους σε έναν επίπεδο τοίχο, διασφαλίζοντας ότι είναι σωστά στερεωμένος και αλφαδιασμένος .
  • Ακουμπήστε την πλάτη σας στον τοίχο με τα πόδια ενωμένα κάτω στο δάπεδο.
  • Πιέστε απαλά το πίσω μέρος του κεφαλιού σας στο μετρητή ύψους, κρατώντας τα μάτια σας στραμμένα προς τα εμπρός.
  • Ο κορμός του σώματός σας θα πρέπει να είναι σε ευθεία στάση.
  • Ρυθμίστε την επάνω μπάρα του μετρητή ώστε να ακουμπάει στο κεφάλι σας.
  • Πάρτε μια βαθιά ανάσα και διαβάστε τη μέτρηση που φαίνεται στην κλίμακα ή την ψηφιακή οθόνη του μετρητή ύψους.

 

Η συχνή μέτρηση του ύψους των παιδιών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς βοηθά στον εντοπισμό προβλημάτων ανάπτυξης ή διαφόρων ανωμαλιών που σχετίζονται με την σπονδυλική στήλη του παιδιού. Εάν παρατηρήσετε κάτι περίεργο με τις μετρήσεις, καλό είναι να  συμβουλευτείτε έναν γιατρό για περαιτέρω αξιολόγηση.

 

Το πιεσόμετρο

 

Το πιεσόμετρο https://www.germanos-medicals.gr/c/piesometra είναι μια συσκευή που χρησιμοποιείται κυρίως από τους ενήλικες, για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. Αποτελείται από μια φουσκωτή περιχειρίδα, ένα μανόμετρο και ένα στηθοσκόπιο ή ηλεκτρονικό αισθητήρα. Η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης είναι ζωτικής σημασίας για όσους έχουν προβλήματα με την καρδιά, ή συμπτώματα πίεσης. Τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα παρέχουν περισσότερες πληροφορίες για τη λειτουργία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), εάν δεν ελεγχθεί σωστά με την κατάλληλη αγωγή και διατροφή, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καρδιακές επιπλοκές, σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή να δημιουργήσει πρόβλημα στα νεφρά. Η παρουσία ενός πιεσόμετρου στο σπίτι είναι απαραίτητη και επιτρέπει στους ενήλικους να παρακολουθούν τακτικά την αρτηριακή τους πίεση. Ακολουθούν οδηγίες για την σωστή χρήση ενός πιεσόμετρου:

 

  • Καθίστε αναπαυτικά σε μία καρέκλα με τα πόδια ακουμπισμένα χωρίς σταυροπόδι.
  • Τοποθετήστε τη μανσέτα στο πάνω μέρος του βραχίονα, φροντίζοντας να είναι σφιχτή άλλα όχι υπερβολικά σφιχτή.
  • Τοποθετήστε το στηθοσκόπιο ή τον ηλεκτρονικό αισθητήρα πάνω από την αρτηρία του βραχίονα στο εσωτερικό του αγκώνα σας.
  • Φουσκώστε τη μανσέτα πιέζοντας την φούσκα ή πατώντας το κατάλληλο κουμπί αν το πιεσόμετρο είναι ηλεκτρονικό.
  • Απελευθερώστε σταδιακά την πίεση στην περιχειρίδα και ακούστε τον πρώτο καρδιακό παλμό χρησιμοποιώντας ένα στηθοσκόπιο. Στις ηλεκτρονικές συσκευές αυτό γίνεται αυτόματα μόνο του.
  • Σημειώστε την ένδειξη όταν ακούτε τον πρώτο καθαρό καρδιακό παλμό, μέχρι την ώρα που δεν θα ακούγεται πλέον. Στο ηλεκτρονικό πιεσόμετρο διαβάστε τις ενδείξεις που θα εμφανιστούν. Για να είστε σίγουροι ότι καταγράψατε την σωστή πίεση επαναλάβετε την διαδικασία για άλλη μία φορά
  • Καταγράψτε τις μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας και της ώρας, σε ένα ημερολόγιο ή χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή ψηφιακής παρακολούθησης.
  • Η τακτική παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης επιτρέπει στους ενήλικες να εντοπίζουν τυχόν διακυμάνσεις ή ανωμαλίες. Παρέχει επίσης πολύτιμες πληροφορίες στους γιατρούς για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και την δοσολογία των φαρμάκων.

 

Όταν επιλέγετε ιατρικές συσκευές προσέξτε να έχουν ελεγχθεί από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και ότι έχει διασφαλιστεί η ποιότητα και η απόδοσή τους. Αναζητήστε  συσκευές που είναι απλές στην χρήση και την λειτουργία, με μεγάλες οθόνες, και με μετρήσεις που εξυπηρετούν τις δικές σας ανάγκες. Επίσης, κάποιες έχουν την δυνατότητα να συνδέονται με εφαρμογές κινητού για να αποστέλλονται τα δεδομένα, εφόσον απαιτηθεί, στον θεράποντα γιατρό για περισσότερη ανάλυση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ