Απονεμήθηκαν τα 6α FNL Best Restaurant Awards, αναδεικνύοντας τα καλύτερα εστιατόρια του 2022
Η εφετινή απονομή των FNL Best Restaurant Awards 2023 αποδείχθηκε και η πιο συναρπαστική, δεδομένου ότι αποκάλυψε την ανάπτυξη που έχει σημειωθεί σε όλη τη χώρα στον τομέα της γαστρονομίας. Εστιατόρια και ταβέρνες κάθε τύπου σε πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά ξεχώρισαν για την μαεστρία με την οποία διαχειρίζονται τις πρώτες ύλες και την εμπειρία που προσφέρουν σε Ελληνες και ξένους επισκέπτες.
Είναι φανερό πως η άνθιση του τουρισμού τα τελευταία χρόνια έχει εμπνεύσει την κοινότητα των σεφ, αλλά και έχει δημιουργήσει μια γενιά με νέους, δημιουργικούς μάγειρες και εστιάτορες που αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα στην κουλτούρα του φαγητού γύρω μας.
Σε μια καθηλωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Μαΐου στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δεσποτόπουλος» του Ωδείου Αθηνών, απονεμήθηκαν τα 6α FNL Best Restaurant Awards, αναδεικνύοντας τα καλύτερα εστιατόρια του 2022: Πρόκειται για 204 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα, κατανεμημένα σε 12 διαφορετικές «γευστικές» κατηγορίες. Στο πλαίσιο της λαμπερής τελετής βράβευσης, απονεμήθηκαν παράλληλα 16 ειδικά βραβεία.
Η Intracom ήταν ο μεγάλος χορηγός των 6ων FNL Best Restaurant Awards 2023 , τα οποία και φέτος τέλεσαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, ενώ στην τελετή παραβρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), κος Δημήτρης Φραγκάκης. Χορηγοί ήταν επίσης ηχηρά brands όπως, Moët & Chandon, Amazzoni, Anhydrous, Craft, Δουμπιά, Taf και Masterzen.
Την τελετή απονομής ακολούθησε ένα πολύχρωμο Food Parade στο περιστύλιο του Ωδείου με εκλεκτά εδέσματα που επιμελήθηκε το catering Δειπνοσοφιστήριον και ετοίμασαν ειδικά για τη βραδιά οι σεφ Γιώργος Παπαζαχαρίας και Θάνος Φέσκος (Delta Restaurant), Θάνος Στασινός (Byblos Mykonos & Kohylia-Grand Resort Lagonissi), Δημήτρης Δημητριάδης (Artisanal), Βαγγέλης και Σπύρος Λιάκος (Base Grill, Τραβόλτα, Hoocut, MetaMeat) και Μιχάλης Χατζηκαλημέρης (Four Seasons Astir Palace Athens).
Η τελική λίστα διαμορφώθηκε από την πολυσυλλεκτική κριτική επιτροπή του FNL Guide (www.fnl-guide.com) και είναι αποτέλεσμα αμέτρητων γαστρονομικών οδοιπορικών και δοκιμών, απ’ άκρη σε άκρη της Ελλάδας, πολλών παραγωγικών debates και ανταλλαγών απόψεων της επιτροπής των Πάνου Δεληγιάννη, Θάλειας Τσιχλάκη, Τάσου Μητσελή, Βασίλη Δημαρά, Γιάννη Δεβετζόγλου, Φώτη Τσιμέλα, Πάνου Σταθόπουλου, Βασίλη Μπακάση, Ντίνου Στεργίδη, Εύης Φέτση, Παναγιώτη Σωπιάδη και Χρίστου Φίλιου.
Η κλίμακα της βαθμολογίας
1 αστέρι: καλό στην κατηγορία του. Με ένα αστέρι βαθμολογείται οποιοδήποτε σημείο εστίασης ξεχωρίζει για τις γευστικές επιδόσεις του εντός της κατηγορίας του, είτε αυτή είναι η γαστρονομική κουζίνα, η έθνικ, το comfort food, είτε μια ταβέρνα ή ακόμη και ένα σημείο street food.
2 αστέρια: πολύ καλό εστιατόριο ανεξαρτήτως κατηγορίας. Με δύο αστέρια θα μπορούσε επίσης να αξιολογηθεί κι ένα απλό εστιατόριο οποιουδήποτε στυλ εφόσον οι γευστικές επιδόσεις του και η ποιότητα των υλικών του αντανακλώνται σε τέτοιο βαθμό που να το φέρνει στα πρόθυρα της υψηλής γαστρονομίας.
3 αστέρια: εξαιρετικό εστιατόριο διεθνούς κλάσης. Μόνο τα κορυφαία γαστρονομικά εστιατόρια της χώρας θα μπορούσαν να αποσπάσουν μια τόσο υψηλή διάκριση.
4 αστέρια: ένα μεγάλο εστιατόριο. Μόνο ένα πραγματικά άριστο εστιατόριο που θα ανήκει στην παγκόσμια ελίτ μπορεί να διεκδικήσει την κορυφαία διάκριση του FNL.
*Ως newcomer σημειώνεται εστιατόριο που άνοιξε μετά τα προηγούμενα FNL Best Restaurant Awards και ως new entry παλαιότερα εστιατόρια που παίρνουν για πρώτη φορά (ή ξανά μετά από απουσία) αστέρι FNL.
Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΥΨΗΛΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
3 αστέρια
Κερδίζουν τρία αστέρια για πρώτη φορά:
– Delta Restaurant, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Αθήνα ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΔΥΟ ΑΣΤΕΡΙΑ
– Elements, Canaves Oia Epitome Hotel ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΔΥΟ ΑΣΤΕΡΙΑ
Διατηρούν τρία αστέρια:
– Lauda, Andronis Boutique Hotel, Σαντορίνη
– Σπονδή, Αθήνα
– Squirrel, Danai Beach Resort and Villas, Χαλκιδική
2 αστέρια
Διατηρούν δύο αστέρια:
– Hervé, Αθήνα
– Le Pavillon, Αθήνα
– Patio, The Margi Hotel, Αθήνα
– Pelagos, Four Seasons Astir Palace, Αθήνα
– Soil, Αθήνα
– The Treehouse, Ekies All Senses Resort, Χαλκιδική
– The Ziller’s, Αθήνα
Tudor Hall, King George Hotel, Αθήνα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΨΗΛΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
3 αστέρια
Κερδίζουν τρία αστέρια για πρώτη φορά:
– Selene, Katikies Garden, Σαντορίνη ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΔΥΟ ΑΣΤΕΡΙΑ
Διατηρούν τρία αστέρια
– Botrini’s, Αθήνα
– Etrusco, Κέρκυρα
2 αστέρια
Κερδίζουν δύο αστέρια πρώτη φορά:
– Botrini’s, Katikies Santorini Hotel, Σαντορίνη NEWCOMER
Διατηρούν δύο αστέρια:
– Aleria, Αθήνα
– CTC, Αθήνα
– Galazia Hytra, Summer Senses Hotel, Πάρος
– Hytra, Αθήνα
– Noble Gourmet Restaurant, Elysium Resort & Spa, Ρόδος
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
2 αστέρια
Κερδίζουν δύο αστέρια πρώτη φορά:
– Cantina, Σίφνος NEW ENTRY
– Μαραθιά, Τήνος ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ
– Old Mill, Elounda Mare, Ελούντα – Κρήτη NEW ENTRY
– Pomo D’ Oro, Κέρκυρα ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ
Διατηρούν δύο αστέρια:
– Anama, Γιάλοβα Μεσσηνίας
– Noēma, Μύκονος
– Sense, Athens Was Hotel, Αθήνα
Κερδίζουν ένα αστέρι για πρώτη φορά:
– 7 Steak Lounge, De Sol Hotel & Spa, Σαντορίνη NEW ENTRY
– Apiri Greek Eatery, Ηράκλειο – Κρήτη NEW ENTRY
– Avli, Ρέθυμνο – Κρήτη NEW ENTRY
– Baos Mykonos, Myconian Korali Relais & Chateau, Μύκονος NEW ENTRY
– Bostani, Verina Hotel, Σίφνος NEWCOMER
– Γράμψας Εστιατόριο, Ζάκυνθος NEW ENTRY
– Elemes Cretan Cuisine, Abaton Island Resort & Spa, Χερσόνησος – Κρήτη NEW ENTRY
– Elaia, Kapsaliana Village Hotel, Καψαλιανά – Αρκάδι Κρήτη NEW ENTRY
– Epsilon Legacy Gastrosuites, Ηράκλειο – Κρήτη NEW ENTRY
– Fiore, Lesante Cape, Ζάκυνθος NEWCOMER
– Five Senses, Lindos Blu Luxury Hotel & Suites, Βλυχάδες – Ρόδος NEW ENTRY
– Metsovo 1350m, Grand Forest Metsovo, Μέτσοβο NEW ENTRY
– Mosaico Gastro Wine Bar, Horizon Beach Resort, Κως NEW ENTRY
– Naos, Σαντορίνη NEW ENTRY
– Οινοποιείο Σιγάλα, Σαντορίνη NEW ENTRY
– Rada, Πάρος NEW ENTRY
– Σίλφιον, Ιωάννινα NEWCOMER
– Therasia, Katikies Kirini Santorini, Σαντορίνη NEW ENTRY
Διατηρούν ένα αστέρι:
– Αλμυρίκι, Κάτω Αλμυρή Κορινθία, Πελοπόννησος
– Artisanal, Αθήνα
– Avant Garden, Σύρος
– Barozzi, Νάξος
– Bubo Fine Dining, Ekies All Senses Resort, Χαλκιδική
– César Meze Bar, Λίνδος-Ρόδος
– Cookoovaya, Αθήνα
– Δέκα Τραπέζια, Θεσσαλονίκη
– Hellas, Πεύκος-Ρόδος
– Kalopsia, Τήνος
– Κοντοσώρος, Ξινό Νερό
– Kooc, Costa Navarino, Πελοπόννησος
– Lady Finger, Andronikos Hotel, Μύκονος
– Makris Degustation Restaurant, Domes Miramare Corfu, Κέρκυρα
– Μαυρίκος, Λίνδος-Ρόδος
– Melia, Lesante Blu Hotel, Ζάκυνθος
– Ορίζοντας, Πλάτανος-Σάμος
– Petra, Canaves Oia Hotel, Σαντορίνη
– Philia, Κοκκάρι-Σάμος
– Προσήλιο, Ζάκυνθος
– Salonika, Makedonia Palace Hotel, Θεσσαλονίκη
– Salvia, Aristi Mountain Resort, Ζαγοροχώρια
– Throubi, Andronis Concept Hotel, Σαντορίνη
– Φοίνο, Καλαμάτα
– Χαρούπι, Θεσσαλονίκη
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
1 αστέρι
Κερδίζουν ένα αστέρι για πρώτη φορά:
– Απόμερο, Καρδίτσα NEW ENTRY
– Αρακλειά, Ηρακλειά NEW ENTRY
– Βάταλος, Φραγκοκάστελο – Κρήτη NEW ENTRY
– Ηλιομανώλης, Κάννεβος – Κρήτη NEW ENTRY
– Κρίταμον, Αρχάνες – Κρήτη NEW ENTRY
– Κυριάκος, Ηράκλειο – Κρήτη NEW ENTRY
– Λεβέντης, Άνω Σταλός – Κρήτη NEW ENTRY
– Noa Mykonos, Myconian Kyma Design Hotel, Μύκονος NEW ENTRY
– Ντουνιάς, Δρακώνα – Κρήτη NEW ENTRY
– Ονήσιμος, Πεζά – Κρήτη NEW ENTRY
– Πανόραμα, Ασκύφου – Κρήτη NEW ENTRY
– Ρακάδικο Οινωδείο, Σητεία – Κρήτη NEW ENTRY
– Τα Πλατάνια, Καστελλόριζο NEW ENTRY
– Taverna, Daios Cove Hotel, Άγιος Νικόλαος – Κρήτη NEW ENTRY
– Χρυσόστομος, Χανιά – Κρήτη NEW ENTRY
– Διατηρούν ένα αστέρι:
– Στου Βασιλαρακιού, Νάξος
– Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω, Λιτόχωρο
– Γιουβετσάκια, Αθήνα
– Elies, Καρδαμύλη Μεσσηνίας
– Ο Θωμάς, Σκλήθρο Φλώρινας
– Καλοκαίρι, Αντίπαρος
– Κληματαριά (του Μπέλλου), Κέρκυρα
– Στου Κώστα (Βασιλειάδη), Καλαμάτα
– Μουρτούκαλης-Τα Μπακαλιαράκια, Άργος
– Νόμπελος, Ζάκυνθος
– Panigyri, Σαντορίνη
– Παράγκα, Απόλλωνας Ρόδος
– Rosa’s, Σαντορίνη
– Σούλης, Άγιοι Θεόδωροι
– Ταβέρνα του Οικονόμου, Αθήνα
– Χάραμα, Νάουσα
– Χάρης, Νάξος
– Ωρομέδων, Κως
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑ
2 αστέρια
Κερδίζουν δύο αστέρια για πρώτη φορά:
– Andromeda Restaurant, Danai Beach Resort And Villas, Χαλκιδική ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ
Διατηρούν δύο αστέρια:
– Βενετσιάνικο Πηγάδι, Κέρκυρα
1 αστέρι
Κερδίζουν ένα αστέρι για πρώτη φορά:
– Alfredo’s, Regency Casino Thessaloniki, Θεσσαλονίκη NEW ENTRY
– Blue Bay, Atlantica Imperial Resort & Spa, Ρόδος NEW ENTRY
– Cabbanes, Myconian Villa Collection NEW ENTRY
– GB Roof Garden, Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, Αθήνα NEW ENTRY
– La Bouillabaisse, Minos Beach Art Hotel Άγιος Νικόλαος – Κρήτη NEW ENTRY
– Seeds, Αθήνα NEWCOMER
Διατηρούν ένα αστέρι:
– Bill & Coo Gastronomy Project, Bill & Coo Suites & Lounge, Μύκονος
– Lycabettus Restaurant, Andronis Suites, Σαντορίνη
– Malabar, The Margi Hotel, Αθήνα
– Μ Flavours, Athens Capital Hotel, Αθήνα
MODERN BISTRO
2 αστέρια
Διατηρούν δύο αστέρια:
– Vezené Athens, Αθήνα
– Vezené, Cavo Tagoo, Σαντορίνη
1 αστέρι
Κερδίζουν ένα αστέρι για πρώτη φορά
– Jerar, Αθήνα NEWCOMER
– Lost, Αθήνα NEWCOMER
– Moldee, Θεσσαλονίκη NEWCOMER
– Zurbaran, Αθήνα NEW ENTRY
Διατηρούν ένα αστέρι
– Albergo Gelsomino, Κως
– Annie Fine Cooking, Αθήνα
– Clochard, Θεσσαλονίκη
– Idol, Σαντορίνη
– Simul, Αθήνα
ΓΑΣΤΡΟΤΑΒΕΡΝΕΣ
1 αστέρι
Κερδίζουν ένα αστέρι για πρώτη φορά:
– Broadway, Κως NEW ENTRY
– Hasika, Ρέθυμνο – Κρήτη NEW ENTRY
– Θamon, Ιωάννινα NEWCOMER
– Kakkos Tavern, Ιεράπετρα – Κρήτη NEW ENTRY
– Μαγαζάκι που Λέγαμε (Το), Ιωάννινα NEW ENTRY
– Πεσκέσι, Ηράκλειο – Κρήτη NEW ENTRY
– Tsiftis gastrokoutouki+, Αθήνα NEWCOMER
Διατηρούν ένα αστέρι:
– Αξιώτισσα, Νάξος
– Απόδραση, Τήνος
– Βασιλικός, Καλλίπολη – Ν. Πέλλας
– Mezen, Βόλος
– Mezen Salonica, Θεσσαλονίκη
– Μούργα, Θεσσαλονίκη
– Μπλε Καναρίνι, Καλαμάτα
ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ
2 αστέρια:
Διατηρούν δύο αστέρια:
– Veritable, Αθήνα
1 αστέρι
Διατηρούν ένα αστέρι:
– Henri G., Πάρος
– Ifestioni Restaurant, Aressana Hotel, Σαντορίνη
– Κλαδί Ελιάς, Μεσορόπη Καβάλας
– Monzù, Αθήνα
– Napul’e, Αθήνα
– Sterna, Kinsterna Hotel, Μονεμβασιά Πελοπόννησος
HIGH END BEACH RESTAURANTS
2 αστέρια
Διατηρούν δύο αστέρια:
– Scorpios, Μύκονος
1 αστέρι
Κερδίζουν ένα αστέρι για πρώτη φορά:
– Alemagou, Μύκονος NEW ENTRY
– Krabo, Αθήνα NEW ENTRY
Διατηρούν ένα αστέρι
– Jackie O’ Beach, Μύκονος
FUSION & ETHNIC
2 αστέρια
Διατηρούν δύο αστέρια:
– Alali Restaurant, Σαντορίνη
– Matsuhisa Athens, Αθήνα
– Matsuhisa Mykonos, Belvedere Hotel, Μύκονος
1 αστέρι
Κερδίζουν ένα αστέρι για πρώτη φορά:
– Byblos, Μύκονος NEWCOMER
– Diego, Αθήνα NEW ENTRY
– Kinjo, Αθήνα NEW ENTRY
– Matzenta Kuzina Del Sol, Χανιά – Κρήτη NEW ENTRY
– NYX, Academia Hotel, Αθήνα NEW ENTRY
Διατηρούν ένα αστέρι
– Birdman, Αθήνα
– Freud Oriental, Αθήνα
– Helios, Four Seasons Astir Palace Athens, Αθήνα
– Μικρά Ασία, Αθήνα
– Νοlan, Αθήνα
– Sushimou, Αθήνα
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΚΡΕΑΣ
2 αστέρια
Κερδίζουν δύο αστέρια για πρώτη φορά:
– Basegrill, Αθήνα ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ
– Beefbar Mykonos, Μύκονος ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ
1 αστέρι
Κερδίζουν αστέρι για πρώτη φορά:
– Brutus Tavern, Αθήνα NEW ENTRY
– Drakoulis Dry & Raw, Κολωνάκι, Αθήνα NEWCOMER
– Fine Mess, Αθήνα NEW ENTRY
Διατηρούν ένα αστέρι
– Beefbar Athens, Αθήνα
– Βεργιώτικο, Βέροια
– Διαγώνιος, Θεσσαλονίκη
– Drakoulis Dry & Raw, Βούλα
– Παλιά Αθήνα, Θεσσαλονίκη
– Τηλέμαχος Athens, Αθήνα
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΨΑΡΙ
2 αστέρια
Κερδίζουν δύο αστέρια για πρώτη φορά:
– Varoulko Santorini, Grace Hotel, Σαντορίνη NEWCOMER
Διατηρούν δύο αστέρια:
– Μαύρη Θάλασσα, Θεσσαλονίκη
– Τραβόλτα, Αθήνα
– Varoulko Seaside, Αθήνα
1 αστέρι
Κερδίζουν ένα αστέρι για πρώτη φορά:
– Akti, Αθήνα NEW ENTRY
– Bony Fish Seafood Restaurant, Abaton Island Resort & Spa, Χερσόνησος – Κρήτη NEW ENTRY
– Dominicale Seafood Restaurant, Ζάκυνθος NEW ENTRY
– Κάβος, Ίσθμια NEW ENTRY
– Mylos Fish Restaurant, Λέρος NEW ENTRY
– Omnia, Canaves Oia Epitome, Σαντορίνη NEWCOMER
– Ουζερί Σκοτάδης, Αίγινα NEW ENTRY
– Papaioannou Restaurant Καβούρι, Αθήνα NEW ENTRY
– Saradari Fish Restaurant, Λιμένας Χερσονήσου – Κρήτη NEW ENTRY
– Χιώνα, Χιώνα – Κρήτη NEW ENTRY
Διατηρούν ένα αστέρι:
– Αλλού Γυαλού, Σύρος
– Armyra by Papaioannou, Costa Navarino, Πελοπόννησος
– Bluefish, Αθήνα
– Δουράμπεης, Αθήνα
– Θαλασσάκι, Τήνος
– Μαρίνα, Χαλκιδική
– Mario Restaurant & Farm, Πάρος
– Milos, Αθήνα
– Papaioannou Restaurant Πειραιάς, Αθήνα
– Τριζόνι Exclusive, Θεσσαλονίκη
– Trizoni Sea Treasures, Χαλκιδική
– Toula’s, Κέρκυρα
ΕΙΔΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ: Φωκίωνας Ζησιάδης
ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ: Γιώτα Κουφαδάκη
RESTAURANT OF THE YEAR: Delta Restaurant
CHEF OF THE YEAR: Αστέριος Κουστούδης
BEST EVERYDAY CITY RESTAURANT OF THE YEAR: Artisanal
HIDDEN GEM OF THE YEAR: Βασιλικός
PASTRY CHEF OF THE YEAR: Μιχάλης Χατζηκαλημέρης
RESTAURANT MANAGER OF THE YEAR: Μιχάλης Λαδάς
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΠΑΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ: Nikkei
BEST WINE LIST OF THE YEAR: Squirrel (Χαλκιδική), Selene (Σαντορίνη), Terroir (Κοζάνη)
BEST STREET FOOD RESTAURANTS OF THE YEAR
– Feyrouz
– Holy Llama
– Hoocut
– Makaronino