Έφτασε η ώρα των εκλογών στην Τουρκία: Η μάχη του Ερντογάν με τον Κιλιτσντάρογλου και στο… βάθος η Ελλάδα | Τι προβλέπουν τα διεθνή ΜΜΕ

0
2352

Θρίλερ επικρατεί στην Τουρκία λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες – Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου δίνουν μάχη στήθος με στήθος

Με κόντρες και εμπρηστική ρητορική έφτασε η Τουρκία στις εκλογές της 14ης Μαΐου, στην πιο αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων 20 ετών για την προεδρία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να κλονίζεται με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να προηγείται σε κάποιες δημοσκοπήσεις.

Οι δημοσκοπήσεις που έδιναν ελαφρύ προβάδισμα στον Κιλιτσντάρογλου -χωρίς να μπορεί όμως να ξεπεράσει το 50% από τον πρώτο γύρο- με την απόσυρση του Μουχαρέμ Ιντζέ, οδηγούν στο λογικό συμπέρασμα ότι μπορεί να τα καταφέρει ακόμη και από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά. Ο Σινάν Ογάν, αν και ξεκίνησε ως ο τέταρτος και σήμερα πλέον ο τρίτος υποψήφιος, ανεβάζει σταθερά τα ποσοστά του και μάλιστα κάποιες πληροφορίες λένε ότι ήδη ξεπερνάει το 4%. Ποσοστό πού μπορεί να οδηγήσει τις εκλογές σε δεύτερο γύρο. Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι οι ψήφοι που έχουν δοθεί ήδη στον Ιντζέ θα καταμετρηθούν κανονικά, κάτι που επίσης θα αφαιρέσει ποσοστά και από τους δύο επικρατέστερους υποψηφίους, απομακρύνοντάς τους από το 50% στον πρώτο γύρο.

Την ίδια στιγμή, πάντως, υπάρχουν και δημοσκοπήσεις που θέλουν νικητή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον πρώτο κιόλας γύρο των εκλογών στην Τουρκία.

Ειδικότερα, από τις τρεις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις που έγιναν στην Τουρκία, μία δείχνει νικητή τον Κιριντσάρολου ενώ οι άλλες δύο τον Ταγίπ Ερτνγάν. Σημειώνεται ότι η έρευνα της İstanbul Ekonomi Araştırma (Μάιος 12) δίνει στον Κιλιτσντάρογλου 50.5%, στον Ερντογάν 45.6%, και στον Oğan 3.9%.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις εταιρείες Areda και ASAL και στις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 11-12 Μαϊου νικητής με πάνω από 50% εμφανίζεται ο Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι ο δεύτερος γύρος των εκλογών στην Τουρκία που έχει προγραμματιστεί για τις 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50% των ψήφων.

Έρευνα Asal: Μπροστά με 50,6%

Από την δημοσκόπηση της Asal προκύπτερι ότι ο Ερντογάν θα λάβει το 50,6% των ψήφων και ο Κιλιτσντάρογλου το 46,3%.

Η έρευνα διεξήχθη σε πάνω από 2.000 άτομα από τις 10 έως τις 12 Μαΐου. Μετά την απόσυρση του Μουχαρέμ Ιντζέ, ο δημοσκόπος επικοινώνησε ξανά με τους ερωτηθέντες για να διευκρινίσει τα αποτελέσματα. Το περιθώριο λάθους της έρευνας ανήλθε στο 2,5%.

Έρευνα Areda: Νίκη με 51,3%

Η έρευνα του Areda έδειξε ότι το 51,3% των ερωτηθέντων είναι έτοιμο να ψηφίσει τον Ερντογάν αύριο, ενώ το 44,2% πρόκειται να στηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου και τον Σινάν Ογκάν ένα σχεδόν 4%.

Η έρευνα της Areda διεξήχθη σε 25.000 ανθρώπους από τις 11 έως τις 12 Μαΐου. Έγινε μια από τις πρώτες δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν αφού ο Μουχαρέμ Ιντζέ, άλλος υποψήφιος για την προεδρία, ανακοίνωσε την απόσυρση της υποψηφιότητάς του τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι η Areda, δεν παρείχε πληροφορίες σχετικά με την πηγή χρηματοδότησης και το περιθώριο σφάλματος. Από τις 4 Μαΐου, οι δημοσκόποι είναι υποχρεωμένοι να ανακοινώσουν για λογαριασμό τίνος διεξήγαγαν τις έρευνες και την πηγή της χρηματοδότησής τους.

Οδηγός για τις εκλογές στην Τουρκία

Σε κάθε περίπτωση, στις κάλπες προσέρχονται 64 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι σε 81 νομούς για να εκλέξουν πρόεδρο και τους 600 βουλευτές της «Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης». Η ψηφοφορία για τις εκλογές στην Τουρκία αρχίζει στις 08:00 και θα διαρκέσει έως τις 17:00. Η επίσημη ροή των αποτελεσμάτων θα αρχίσει στις 21:00.

Βασικοί αντίπαλοι είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 21 χρόνια και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και υποψήφιος της συμμαχίας έξι ετερόκλητων ιδεολογικά κομμάτων, που υποστηρίζεται και από τους Κούρδους του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών.

Ο τρίτος σε δύναμη προεδρικός υποψήφιος, Μουχαρέμ Ιντζέ αποσύρθηκε στη σκιά ροζ σκανδάλου, το όνομά του όμως παραμένει στο ψηφοδέλτιο ενώ τέταρτος είναι ο εθνικιστής και λαϊκιστής Σινάν Ογάν.

Εάν κανένας δεν συγκεντρώσει τις μισές ψήφους, θα διεξαχθεί β’ γύρος στις 28 Μαΐου μεταξύ των δύο ισχυρότερων υποψηφίων.

Το Σάββατο στις 18:00 σταμάτησε κάθε προεκλογική δραστηριότητα των υποψηφίων, ενώ την Κυριακή θα απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ, απαγορεύονται οι γάμοι, θα είναι κλειστά τα κέντρα διασκέδασης, τα καφενεία, τα ίντερνετ καφέ και θα απαγορεύεται η οπλοφορία με εξαίρεση τα σώματα ασφαλείας.

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: Επιθυμώ το Αιγαίο να γίνει πεδίο ειρήνης

Ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης και φαβορί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις για την προεδρία στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, άνοιξε τα χαρτιά του μιλώντας στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη.

Στην πρώτη του συνέντευξη σε ελληνικό τηλεοπτικό δίκτυο, τονίζει ότι με την Ελλάδα θα επιδιώξει σχέσεις καλής γειτονίας και με την Ευρώπη, θα προωθήσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας που έχει βαλτώσει τα τελευταία χρόνια.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επιθυμεί να μετατραπεί το Αιγαίο σε περιοχή ειρήνης, όπως συνέβη την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών ο Ισμαήλ Τζέμ.

Αναλυτικά η συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ

– Τις τελευταίες ημέρες, ακούμε πολλά πράγματα για τις εκλογές. Όπως οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν, έκανε αναφορά στην 15η Ιουλίου. Είδαμε εσάς να φοράτε αλεξίσφαιρο. Τι συμβαίνει; Φοβάστε κάτι;

«Δεν φοβάμαι, όμως είμαι υποχρεωμένος να εξασφαλίσω την ασφάλεια μου. Υπήρχαν διάφορες πληροφορίες και μου ζητήθηκε να φορέσω αλεξίσφαιρο. Δεν θέλησα να τους δυσαρεστήσω και το φόρεσα».

– Ποια είναι η πρόβλεψή σας για το εκλογικό αποτέλεσμα;

«Ως Εθνική Συμμαχία θα κερδίσουμε τις εκλογές. Στην Τουρκία θα φέρουμε, με την πραγματική έννοια, την δημοκρατία και την ειρήνη. Υπάρχει αστάθεια στην οικονομία και πρέπει να προσπαθήσουμε να φέρουμε σταθερότητα. Στους πυλώνες του κράτους υπάρχουν καταστροφές, μεταξύ της νομοθετικής, δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας και θα προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε την ισορροπία».

– Στο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής, μιλάτε για αλλαγή του άξονα, για καλές σχέσεις με τους γείτονες. Έχετε κάποιο μήνυμα προς την Ελλάδα και προς την Ε.Ε.;

«Δίχως να περιμένουμε την Ε.Ε. να ανοίξει κεφάλαια, εμείς θα εκπληρώσουμε όλους τους όρους που προβλέπει η Ε.Ε. Καθώς πιστεύουμε, πως είμαστε μια χώρα που αξίζει πρώτης ποιότητας δημοκρατία».

Με την Ε.Ε. θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Μια από τις σημαντικές επιθυμίες μας είναι να έρθουν κι εκείνοι στην Τουρκία και να πραγματοποιήσουν επενδύσεις.

Τις σχέσεις με την Ελλάδα, θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο Πέλαγος, σε περιοχή ειρήνης, όπως συνέβη την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών ο Ισμαήλ Τζέμ. Θέλουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα να τις αναπτύξουμε με φιλικό τρόπο. Αυτό είναι μια από τις μεγαλύτερες επιθυμίες μας. Άλλωστε έχουμε κοινό πολιτισμό, κοινά τραγούδια, κοινές αναμνήσεις και πρέπει αυτά να αναπτύξουμε.

Εκλογές στην Τουρκία – Έρχεται το τέλος της εποχής Ερντογάν; – Τι προβλέπουν πέντε μεγάλα διεθνή ΜΜΕ

Οι προβλέψεις για την επόμενη μέρα – «Ο Κιλιτσντάρογλου θα μπορούσε να αλλάξει την Τουρκία»

erdogan-kilicdaroglu

Η κλεψύδρα αδειάζει και μία από τις πιο κρίσιμες αναμετρήσεις των τελευταίων ετών κορυφώνεται στην Τουρκία. Λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες, η εξίσωση αποκτά νέους συντελεστές όπως είναι ο ρόλος της Μόσχας στη διαδικασία αλλά και η αντίδραση του κυβερνώντος AKP σε περίπτωση ήττας του.

Διαπιστώνεται ότι για πρώτη φορά ο Τούρκος πρόεδρος αντιμετωπίζει τόσο υψηλό κύμα αστάθειας, με τον ξένο Τύπο να γράφει – τις τελευταίες εβδομάδες – για το άνοιγμα ενός νέου πολιτικού κεφαλαίου. Αναλύσεις όπως εκείνη του Economist, που εξόργισε την τουρκική προεδρία και αναφερόταν στο τέλος εποχής του «σουλτάνου»,  είναι ενδεικτικές της πεποίθησης που επικρατεί στη διεθνή κοινότητα για την επόμενη μέρα.

Για το τέλος μιας «αυταρχικής διακυβέρνησης», την αισιοδοξία της αντιπολίτευσης, αλλά και την αβεβαιότητα στην οποία έχει βυθιστεί το κυβερνών ΑΚΡ, αναφέρεται ειδικότερα ο διεθνής Τύπος που εδώ και λίγο καιρό επιχειρεί να διαβάσει πίσω από τα δημοσκοπικά ευρήματα.

Λαμβάνοντας τα ΜΜΕ υπόψη τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που εμφανίζουν τον Κιλιτσντάρογλου μπροστά από τον Ερντογάν, και μετά την απόσυρση του Μουχαρέμ Ιντζέ από την κούρσα, λόγω του σκανδάλου με το ροζ βίντεο, οι πιθανότητες, όπως γράφουν, η συσπειρωμένη – αποτελούμενη απο έξι κόμματα – τουρκική αντιπολίτευση να αναλάβει τα ηνία είναι εξαιρετικά πιθανή.

Ορισμένα από τα πιο σημαντικά δίκτυα στον κόσμο εξηγούν γιατί η εκλογή Ερντογάν στην προεδρία δεν είναι πλέον πιθανή, υπογραμμίζοντας ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα μπορούσε να συνδεθεί με μια ιστορική αλλαγή στην Τουρκία. 

«Η αντιπολίτευση μπορεί να ελπίζει σε μια ήττα Ερντογάν» γράφει το BBC που αναφέρεται σε μια πρωτοφανή – για τα τουρκικά δεδομένα – συμμαχία κατά του Τούρκου προέδρου από την αντιπολίτευση.

Το βρετανικό μέσο δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις δεσμεύσεις του Κιλιτσντάρογλου περί εδραίωσης της ειρήνης και της Δημοκρατίας.

Υπογραμμίζει, δε, και τα αγκάθια που «τρύπησαν» τις φιλοδοξίες του Ερντογάν, δηλαδή τον πληθωρισμό και τον φονικό σεισμό.

«Μοιράζει δώρα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να επανεκλεγεί» γράφει ο βρετανικός Guardian για τη μάχη του Ερντογάν.

«Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, ενώ μοιράζει διαρκώς νέες υποσχέσεις γα το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο» προστίθεται στο δημοσίευμα.

Εστιάζει στην αλλαγή τακτικής του Ερντογάν ο οποίος παρά το γεγονός ότι άρχισε σε πιο ήρεμο τόνο την προεκλογική του εκστρατεία, αποφάσισε να ανεβάσει ρυθμούς όταν έβλεπε τις δημοσκοπήσεις να τον φέρνουν πίσω από τον κύριο αντίπαλό του.

Σημειώνεται, δε, ότι μια πιθανή αλλαγή ηγεσίας θα μεταφραστεί ως αντίδραση σε μια ηγεμονία 20 ετών.

«Οι εκλογές στην Τουρκία θα μπορούσαν να σημάνουν την ανατροπή Ερντογάν» γράφει το αμερικανικό CNN που σημειώνει τις πρωτοφανείς προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Ερντογάν και που θα μπορούσαν να βάλουν τέλος στην 20ετή διακυβέρνησή του.

Το δημοσίευμα εστιάζει τόσο στο χτύπημα του Εγκέλαδου που στοίχισε πάνω από 50.000 ζωές όσο και στην οικονομική κρίση που πλήττει την Τουρκία.

«Ήρθε το τέλος μιας ηγεμονίας; Για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει απειλή. Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος διεκδικεί τρίτη θητεία, θα αντιμετωπίσει στις 14 Μαΐου μια αντιπολίτευση ενωμένη πίσω από έναν μόνο υποψήφιο» γράφει η γαλλόφωνη Les Echos.

«Στα 74 του χρόνια, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα μπορούσε να αλλάξει το πρόσωπο της Τουρκίας» σημειώνει δε.

«Οι Τούρκοι προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, ενώ διαφαίνεται μάχη στήθος με στήθος. Οι αναλυτές φοβούνται ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να προσπαθήσει να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα» γράφει, με τη σειρά της, η γερμανική Frankfurter Allgemeine που υπογραμμίζει τον φόβο των επεισοδίων την επομένη μιας ενδεχόμενης ήττας του Ερντογάν.

Σε μια πιθανή βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναφέρθηκε, δε, το Al Al Jazeera, εστιάζοντας στη διπλωματία των σεισμών που αναπτύχθηκε πριν από λίγους μήνες.

Ειδήσεις σήμερα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ