Η ιστορική τελετή, η πομπή, ο όρκος, οι υψηλοί προσκεκλημένοι – Δείτε τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές από την στέψη του Καρόλου
Στα 74 του φόρεσε το στέμμα του Βασιλιά της Αγγλίας και έγινε επίσημα πλέον Βασιλιάς. Ο Κάρολος διαδέχθηκε τη μητέρα του βασίλισσα Ελισάβετ μετά τον θάνατό της τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι έστεψε τον βασιλιά Κάρολο σε μια τελετή σήμερα στο Λονδίνο, τοποθετώντας το ηλικίας 360 ετών Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του μονάρχη, καθώς εκείνος καθόταν σε έναν θρόνο του 14ου αιώνα στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ. Μαζί του στέφθηκε βασίλισσα και η Καμίλα, σύζυγος του Καρόλου Γ’, λίγο μετά τη στέψη του μονάρχη.
Την ιστορική τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, παρακολούθησαν 2.300 προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων βασιλείς και βασίλισσες από όλο τον κόσμο, αρχηγοί κρατών και μέλη της αριστοκρατίας.
Η πομπή με τον Βασιλιά και την Βασίλισσα ξεκίνησε από το Παλάτι για το Αβαείο, συνοδεία στρατιωτικών τμημάτων. Η επίσημη έναρξη έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Γουέλμπι. H τελετή ξεκίνησε με την Αναγνώριση. Ο σεβασμιώτατος παρουσίασε τον νέο μονάρχη στο εκκλησίασμα.
Στη συνέχεια ακολούθησε ο Όρκος του μονάρχη. Ο Κάρολος ακούμπησε το χέρι του στη Βίβλο και ορκίστηκε ότι θα κυβερνά με βάση τους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας. Έπειτα ήρθε το Χρίσμα, που παρέλαβε ο αρχιεπίσκοπος Τζάστιν Γουέλμπι από τον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο της Ιερουσαλήμ. Ο βασιλιάς Κάρολος έβγαλε τον χιτώνα και κάθισε στην καρέκλα της στέψης, όπου έβαλε το άγιο μύρο.
Με τον ψαλμό 71 από βυζαντινή χορωδία ξεκίνησε η Ανάληψη, κατά την οποία παρουσιάστηκαν και δόθηκαν τα σύμβολα της βασιλικής εξουσίας. Ο Κάρολος φόρεσε το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου και το πλήθος αναφώνησε «God Save the King». Ακολούθησε η στέψη της Βασίλισσας Καμίλα. Η διαδικασία ήταν πολύ πιο σύντομη, και η Καμίλα φόρεσε το στέμμα της Βασίλισσας Μαίρης, γιαγιάς της Βασίλισσας Ελισάβετ.
Δείτε –μέσα από 25 φωτογραφίες που ξεχωρίσαμε– τις σημαντικότερες στιγμές της ημέρας.
Κάρολος: Το twitter «γλέντησε» τη στέψη – Ο βασιλιάς… ορκίζεται στην αυτοβιογραφία του Χάρι!
Βασιλιάς Κάρολος: Όπως πάντα οι χρήστες του twitter έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό…
Την προσοχή των χρηστών του twitter απέσπασε η ιστορική τελετή της στέψης του βασιλιά Καρόλου με όλες τις παραδόσεις που εμπεριείχε και χάνονται στα βάθη των αιώνων.
Το τελετουργικό ξεκίνησε στις 12:20 ώρα Ελλάδος με τη λεγόμενη «Πομπή του Βασιλιά». Το βασιλικό ζεύγος με την Πολιτειακή Άμαξα του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου που την έσερναν έξι άλογα ράτσας Windsor Grey ξεκίνησε από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με προορισμό το Αβαείο του Γουέστμινστερ.
Στη 1.00 η ώρα ξεκίνησε η θρησκευτική τελετή, χοροστατούντος του προκαθημένου της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπισκόπου του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι. Η τελετή γεμάτη συμβολισμούς και παραδόσεις διήρκησε δύο ώρες. Σε αυτήν αρχικά ο νέος βασιλιάς παρουσιάστηκε στο εκκλησίασμα και στη συνέχεια έδωσε όρκο σεβασμού του νόμου και προστασίας της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Στη συνέχεια έλαβε το χρίσμα και στο τέλος έγινε η στέψη με το Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου που χρονολογείται από το 1661 και ζυγίζει 2,21 κιλά.
Την ολοκλήρωση της τελετής ακολούθησε η λεγόμενη «Πομπή της Στέψης» όπου το βασιλικό ζεύγος με τη συνοδεία 4.000 στρατιωτικών μετέβη από το Αβαείο του Γουέστμινστερ στα Ανάκτορα, αυτή τη φορά με τη Χρυσή Πολιτειακή Άμαξα. Πρόκειται για μια άμαξα που κατασκευάστηκε το 1762.
Καθ’ όλη την διάρκεια της τελετής η στέψη ήταν το πρώτο τρεντ στο twitter με τους χρήστες να φτιάχνουν μοναδικές εικόνες όπως τον Κάρολο να ορκίζεται στην πολυσυζητημένη αυτοβιογραφία του Χάρι που έβγαλε στη φόρα τα άπλυτα του παλατιού.
Πολλά ήταν τα σχόλια και για την πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, Penny Mordaunt, η οποία παρέδωσε στον νέο βασιλιά το βαρύ Ξίφος του Κράτους «Sword of State».
Όπως έγινε γνωστό η Βρετανίδα πολιτικός και μέλος των Τόρις χρειάστηκε να προπονηθεί κάνοντας διάφορες ασκήσεις, αλλά και πους απς, για να μπορέσει να δυναμώσει και να κατορθώσει να κουβαλήσει άνετα το ξίφος στην τελετή της στέψης του βασιλιά Καρόλου.
Την τιμητική της είχε και η Χρυσή Πολιτειακή Άμαξα που κατασκευάστηκε το 1762 και οι τουιτεράδες παρομοίωσαν με την άμαξα – κολοκύθα από το παραμύθι της Σταχτοπούτας.
Οι ζωηρές και οι ποφτες έχουν τις τύχες τις καλές.
2030 και εχουν ακομα βασιλιαδες ρε δεν πανε καλα
Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα !!!
χωρις λογια…
https://uploads.disquscdn.com/images/e469ba33a3aaa0ee9069f47f143370fb557e967d9bd5c2f6421e4807ef00909e.jpg
https://uploads.disquscdn.com/images/6b6684dd320d9ab69b5bd3e82e3f306d717d7cb6b0884616a7a077cab7f76bb9.jpg