ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Έθιμο λουκουμάδων Αγίου Ανδρέα – Τάκης Χατζηπυλιώτης: Ο πιο διάσημος λουκουματζής επί το έργον, «δεν υπάρχουν μυστικά όλη η τέχνη είναι στην πείρα και το χέρι…»

1
13156


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Aπό τους τελευταίους και διάσημος σε όλο τον κόσμο,  ειδικούς στην παρασκευή παραδοσιακών  λουκουμάδων, ο κ. Τάκης Χατζηπυλιώτης, ιδιοκτήτης του καφέ ΚΑΜΕΛΙΑ,  στην ακτή Μιαούλη 8, που αποτελεί εδώ και χρόνια το πιο… γλυκό στέκι της Κω μας μιλάει για τα μυστικά των λουκουμάδων προκαλώντας όποια ή όποιον συμπολίτη μας αμφισβητεί ότι δεν δίνει προς τα έξω όλα τα μυστικά της παραδοσιακής συνταγής που παρέλαβε από τη γιαγιά και τη μητέρα του, να πάει από κοντά και να παρακολουθήσει όλη την διαδικασία .

Ο ίδιος τονίζει ότι όλο το μυστικό της τέχνης του είναι η πείρα και το καλό χέρι (αυτό που είτε το έχεις είτε δεν το έχεις, στη ζαχαροπλαστική, όπως και στη μαγειρική).

Έχει τύχει όπως μας είπε να πάει νοικοκυρά από το κατάστημα να αγοράσει το ήδη υπάρχον ζυμάρι από το οποίο έκανε ταυτόχρονα τις παραγγελίες του καταστήματος και στο τηγάνισμα ή το σιρόπιασμα να αποτύχει και το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό.

Ο ίδιος μας εξηγεί και μας δείχνει ότι πέρα από τα αγνά υλικά για το αλεύρι, το προζύμι και το ζυμάρι που φτιάχνει πάντα στο χέρι, όπως και τους λουκουμάδες έναν έναν με το κουταλάκι και ολοστρόγγυλους παρά το ότι την ημέρα του Αγίου Ανδρέα γίνεται το «έλα να δεις» από τις παραγγελίες, η πείρα και το «χερικό» μετράει και στα τρία στάδια παρασκευής των παραδοσιακών λουκουμάδων δηλ. στο ζύμωμα (με το καλύτερο σε ποιότητα αλεύρι), το τηγάνισμα με διαρκές ανακάτεμα και καλό σούρωμα ώστε να μην κρατάνε λάδι και μετά στο σιρόπιασμα σε κρύο σιρόπι που ετοιμάζει μια δυο μέρες πριν με όλα τα μυρωδικά του (κανέλα, γαρίφαλο και μοσχολούλουδο-αρμπαρόριζα).

Ο ίδιος λαμβάνει υπόψη τους όλους τους παράγοντες ανάλογα με την εποχή, ακόμα και την αλλαγή καιρού…

Στο φουλ λοιπόν οι μηχανές αυτό το διήμερο του Αγίου Ανδρέα για τον πιο διάσημο «λουκουματζή» Τάκη Χατζηπυλιώτη και την πολύ δυναμική «ομάδα κρούσης» του, στο Καμέλια (από τις 3 τα ξημερώματα της παραμονής έως το βράδυ της εορτής, όσο πάει…)

Εμπνευσμένος από την παραδοσιακή συνταγή της μητέρας του, που επί χρόνια απολάμβανε αλλά και παρακολουθούσε από μικρό παιδί ο ίδιος καθώς και η οικογένεια του και με κάποιες μικρές παραλλαγές-βελτιώσεις αλλά και την μακρά πείρα στην πορεία κατάφερε να καταξιωθεί και να αναγνωριστεί  εδώ και είκοσι ή και περισσότερα χρόνια, από όλους τους Κώους αλλά και τους πολυάριθμους επισκέπτες του νησιού μας ως ο καλύτερος στο είδος του.

Και μπορεί αυτό το διήμερο του Αγίου Ανδρέα να γίνεται ο χαμός λόγω του εθίμου, ωστόσο όλες τις μέρες και τις εποχές του χρόνου στο Καμέλια μπορεί να απολαύσει ή να παραγγείλει κανείς για το σπίτι, τους ασυναγώνιστους, παραδοσιακούς λουκουμάδες του, με ότι έξτρα συνοδευτικό θέλει…

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ