Μια ομάδα νέων ανθρώπων άφησε την πόλη για να ζήσει στην ύπαιθρο και να καλλιεργεί ρόδια

0
143

Τι κοινό έχουν οι Γιάννης Παπαθεοδώρου, Νίκος Κοντονίκας, Ηλίας Παπανικολάου, Νίκος Γλωσσιώτης και Αντρέας Παπαχρήστου; Την εσωτερική ανάγκη να φύγουν από τα αστικά κέντρα αναζητώντας έναν διαφορετικό τρόπο ζωής στην ύπαιθρο. Όλοι απόφοιτοι πανεπιστημίου με σπουδές και επαγγελματικές σταδιοδρομίες διαφορετικές με την τωρινή ενασχόλησή τους. Αυτή η μετάβαση ξεκίνησε το 2011, όπου και άρχισαν να ζουν και να υλοποιούν εργαστήρια φυσικής δόμησης. Στο πλαίσιο αυτό προχώρησαν στην αγορά κάποιων εκτάσεων γης στη Βόρεια Εύβοια.

Ωστόσο, το 2018 δημιουργήθηκε και η ΚοινΣΕπ Σταγόνες, στην ομάδα τους προστέθηκαν δύο ακόμα φίλοι και έτσι ξεκίνησε η δραστηριοποίηση με τις καλλιέργειες των ροδιών. Όπως τονίζει ο Γιάννης Παπαθεοδώρου, «πρόκειται για ένα συνεργατικό σχήμα με διαφορετικούς τομείς δραστηριοποίησης, την καλλιέργεια ροδιών και μεταποίηση προϊόντων ροδιού, τη φυσική δόμηση (κατασκευές από ξύλο, άχυρο και πηλό), τη διοργάνωση εκπαιδευτικών βιωματικών εργαστηρίων, καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων erasmus+ για νέους ανθρώπους από όλη την Ευρώπη».

Φιλοσοφία, καλλιέργειες και μελλοντικά σχέδια
«Είμαστε όλοι άνθρωποι περιβαλλοντικά ευαίσθητοι και αυτό αποτελεί βασικό άξονα στον τρόπο που λειτουργούμε. Οι περισσότεροι από εμάς ζούμε σε σπίτια φτιαγμένα με φυσικά υλικά, οι καλλιέργειές μας είναι στη διαδικασία της βιολογικής πιστοποίησης και ο όλος τρόπος που διαχειριζόμαστε τις δράσεις μας γίνεται πάντα με περιβαλλοντική ευαισθησία. Το κτήμα με τις ροδιές είναι περίπου 25 στρέμματα, τα οποία τα νοικιάζουμε, και η καλλιέργειά μας είναι στη διαδικασία της βιολογικής πιστοποίησης.

Την παραγωγή μας τη μεταποιούμε και φτιάχνουμε φυσικό χυμό ρόδι και καθαρισμένο ρόδι σε συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας. Σχετικά με τον χυμό, όταν ξεκινήσαμε κληθήκαμε να επιλέξουμε τον τρόπο συντήρησής του και η επιλογή ήταν τελικά η κατάψυξή του, αφού με αυτό τον τρόπο προσφέρουμε στον καταναλωτή έναν χυμό ισάξιο του φρέσκου. Η συσκευασία των προϊόντων μας γίνεται σε τοπικό συσκευαστήριο προκειμένου το νωπό προϊόν να μην ταξιδεύει πολύ. Μας αρέσει να λειτουργούμε τοπικά διότι αυτό βοηθάει την τοπική κοινωνία και οικονομία».

Σχετικά με τις καλλιέργειες, από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο, λαμβάνουν χώρα όλες οι απαραίτητες φροντίδες και περίπου στα μέσα Οκτωβρίου ξεκινά η συγκομιδή. Αυτή αποτελεί για εκείνους μια μικρή γιορτή, αφού  μαζεύονται φίλοι και γνωστοί και συλλέγουν τους καρπούς. Στη συνέχεια γίνεται διαλογή των καρπών που θα χυμοποιηθούν και αποστολή τους στο συσκευαστήριο. Εκεί τα ρόδια στύβονται. Ο χυμός μπαίνει σε βαθιά κατάψυξη και αποθηκεύεται.

Από τον Οκτώβριο του 2022 θα διαθέτουν και καθαρισμένο σπόρο ροδιού, καθώς επίσης και ξύδι και πετιμέζι ροδιού. Επιπλέον όλων αυτών έχουν ξεκινήσει και παράγουν φυσικό χυμό καρπουζιού. Στόχος τους, η δημιουργία μιας σειράς προϊόντων με πρώτες ύλες αποκλειστικά από παραγωγούς της περιοχής τους, για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας έπειτα από τις φυσικές καταστροφές των τελευταίων χρόνων.

info:
www.stagones.org, 6942 838211, σε συνεργατικά εγχειρήματα, καταστήματα εστίασης και πώλησης τροφίμων.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ