Μαρουσάκης: Έρχεται η «ψυχρή λίμνη» – Τι φόβοι υπάρχουν | Ισπανία: Ακραίος καύσωνας – Έδειξε 53 βαθμούς

0
912

Έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα θα ζήσουμε αυτό το καλοκαίρι καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσεις μπορεί να συνοδεύονται και από μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Η «ψυχρή λίμνη» είναι ένα φαινόμενο που θα μας ταλαιπωρήσει καθώς σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη μπορεί να μας προστατέψει από καύσωνες, όμως δημιουργεί επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης με ανάρτησή του στο facebook εξηγεί τι είναι η «ψυχρή λίμνη» και πως θα επηρεάσει τη χώρα τις επόμενες ημέρες.

Η ανάρτηση του κ.Μαρουσάκη έχει ως εξής: Με την αστάθεια να συνεχίζει να ταλαιπωρεί πολλές περιοχές της χώρας μας, θα κυλήσουν και οι τελευταίες ημέρες της τρέχουσας εβδομάδας με το Σάββατο και την Κυριακή να είναι δύο ημέρες με αρκετά έντονο καιρικό ενδιαφέρον.

Αιτία γι αυτή την εξέλιξη είναι μια νέα διαταραχή που θα κατηφορίσει προς τα μέρη μας από τα βόρεια Βαλκάνια και η οποία θα αποκοπεί από την γενικότερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία προκαλώντας αυτό που ονομάζουμε στην Μετεωρολογία φαινόμενο της “ψυχρής λίμνης”.

Στον πρώτο μας χάρτη αποτυπώνεται η ψυχρή λίμνη έτσι όπως καταγράφεται από τους χάρτες μέσης και ανώτερης ατμόσφαιρας και που στην ουσία εμποδίζει τις πολύ θερμές αέριες μάζες να φτάσουν μέχρι και την περιοχή μας οθώντας τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες προς μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη της Γηραιάς ηπείρου.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΙΡΟΣ
Το Καλοκαίρι της “ψυχρής λίμνης” λοιπόν (τουλάχιστον μέχρι και τώρα) μπορεί να μας προστατεύει από τους καύσωνες, δημιουργεί όμως επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Μια ακραία καταιγίδα έπληξε χτες την πόλη της Θεσσαλονίκης και γενικότερα την ευρύτερη περιοχή όπου σε λίγη ώρα πέσανε πολλοί τόνοι νερού προκαλώντας πολλά προβλήματα. Και δυστυχώς ίσως έχουμε επανάληψη τέτοιων ακραίων καιρικών φαινομένων μέχρι και τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας με πιο επικίνδυνη ημέρα προγνωστικά τουλάχιστον, το Σάββατο.

Στον δεύτερο χάρτη μας αποτυπώνονται τα ύψη βροχής που προβλέπονται για το ερχόμενο Σάββατο με τις συστάσεις για άλλη μια φορά να μας υπενθυμίζουν ότι όταν εκδηλώνονται τέτοια φαινόμενα προστατευόμαστε και δεν υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας.

ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ
Μπορεί οι ψυχρές λίμνες να κάνουν πιο υγρή και πιο δροσερή την ατμόσφαιρα, παρόλα αυτά καθώς αυτές απομακρύνονται νοτιοανατολικότερα ενισχύουν επικίνδυνα τους βόριάδες μέσα στο Αιγαίο (τρίτος χάρτης), αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Το είδαμε αυτό τις τελευταίες ημέρες στις Κυκλάδες και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Αρναούτογλου-καιρός: Δείτε τι «σοβαρό» έρχεται πριν κανονίσετε κάτι για

Ισπανία: Ακραίος καύσωνας – Έδειξε 53 βαθμούς το θερμόμετρο

Έχουν περάσει 41 χρόνια από τότε που ένα τόσο σφοδρό κύμα καύσωνα έπληξε την Ιβηρική Χερσόνησο τόσο νωρίς τον Ιούνιο.

Η Ισπανία, για πρώτη φορά εδώ και τέσσερις δεκαετίες, επλήγη από ακραίες θερμοκρασίες, με 40αρια και 43αρια, ενώ βρισκόμαστε μόνο στα μισά του Ιουνίου.

Σε ορισμένα σημεία της χώρας δε, ο υδράργυρος έσπασε τα κοντέρ, με την επιφάνεια του εδάφους να αγγίζει τους… 53 Βαθμούς!

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας σημείωσε, ότι κύμα θερμού αέρα από τη Βόρεια Αφρική έπληξε τη χώρα από την περασμένη Κυριακή.

Οι «ασυνήθιστες» θερμοκρασίες για την εποχή ακολουθούν τον πιο ζεστό Μάιο των τελευταίων τουλάχιστον 100 ετών στην Ισπανία, δήλωσε ο Ρούμπεν ντελ Κάμπο, εκπρόσωπος της Ισπανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Aemet).

Ο ίδιος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο τρέχων καύσωνας θα φέρει «ακραίες θερμοκρασίες» και «μπορεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας».

Λόγω των ακραίων θερμοκρασιών, στην περιοχή της Βαρκελώνης έχουν ανοίξει 197 κλιματιζόμενοι χώροι.

Σημειώνεται, πως και στη νότια Γαλλία, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν σημαντικά, απειλώντας κρίσιμες καλλιέργειες όπως τα αμπέλια.
«Μη φυσιολογικό»

Η Ισπανία γνώρισε τέσσερα επεισόδια ακραίων θερμοκρασιών τους τελευταίους 10 μήνες. Ένας καύσωνας τον περασμένο Αύγουστο σημείωσε νέο ρεκόρ, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 47,4 βαθμούς Κελσίου στην πόλη Μοντόρο στα Νότια της χώρας.

«Αυτή η υπερβολική ζέστη δεν είναι φυσιολογική αυτή τη στιγμή», τόνισε ο ντελ Κάμπο, αποδίδοντάς την στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι θερμοκρασίες ήταν επίσης «εξαιρετικά υψηλές» μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σημείωσε.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ