Καφές: Γιατί εκτινάχθηκε η τιμή του – Τι προβλέπεται για το 2022

0
78

Η τιμή του καφέ έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο μετά από εκείνο του 2011, όταν ο καφές έσπασε το φράγμα των 3 δολαρίων ανά λίβρα

Όλο και πιο ακριβός γίνεται ο καφές σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η τιμή του έχει φτάσει σε υψηλό δέκα ετών και οι αναλυτές αναμένουν ότι αυτό θα συνεχιστεί μέχρι το 2023.

Όπως αναφέρει το CNBC, τα συμβόλαια πώλησης Δεκεμβρίου έφτασαν τη Δευτέρα στα 2,34 δολάρια ανά λίβρα (454 γραμμάρια), ενώ την Πέμπτη τα futures του καφέ στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης άγγιξαν τα 2,46 δολάρια.

Η τιμή αυτή είναι η υψηλότερη μετά από εκείνη του 2011, όταν ο καφές έσπασε το φράγμα των 3 δολαρίων ανά λίβρα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το CNBC, την Παρασκευή η τιμή αναφοράς που ανακοίνωσε η Διεθνής Ενωση Καφέ ανερχόταν στα 2,07 δολάρια ανά λίβρα, αυξημένη κατά 85% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με δήλωση που έκανε στο αμερικανικό δίκτυο ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής της Saxo Bank, τους τελευταίους δώδεκα μήνες «ένας τέλειος καταιγισμός γεγονότων έχει συνωμοτήσει» για να ανέβει στα ύψη η τιμή του καφέ.

«Το ερώτημα για τη μελλοντική πορεία της τιμής είναι κατά πόσο αυτές οι εξελίξεις θα έχουν μεγάλη διάρκεια», είπε ο ίδιος στο CNBC.

«Νομίζω ότι πρέπει να εστιάσουμε σε ό,τι γίνεται φέτος στη Βραζιλία, όπου υπήρξαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σε διάστημα μίας γενιάς, μια πολύ γρήγορη εξάπλωση του παγετού που έπληξε κάποιες από τις περιοχές με καλλιέργειες, ενώ υπήρξε και μια περίοδος ξηρασίας. Αυτά κάνουν τη σοδειά του 2022 μάλλον επισφαλή».

Επίσης, ο Ole Hansen ανέφερε ότι αυτές οι καιρικές συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν ακόμη και τη σοδειά του 2023, όπως είχε συμβεί και το 2011, όταν ο καφές έφτασε σε τιμή άνω των 3 δολαρίων ανά λίβρα.

Όπως επισημαίνει το CNBC, η αβεβαιότητα για την τιμή του καφέ προκαλείται και από την κατάσταση που επικρατεί σε άλλες χώρες, όπως η Αιθιοπία, η οποία βρίσκεται στο χείλος του εμφυλίου πολέμου, αλλά και το Βιετνάμ, όπου η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού μπορεί να πλήξει την παραγωγή.

πηγή: newmoney.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ